Vitamine B12 is een in water oplosbare essentiële vitamine die helpt de zenuw- en bloedcellen van het lichaam gezond te houden. Je lichaam heeft vitamine B12 nodig om DNA aan te maken, het genetisch materiaal in alle cellen.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 voor de gemiddelde volwassene is 2,4 microgram. [1] Hoewel je lichaam deze vitamine niet kan produceren, kan het het wel opnemen. U kunt uw dagelijkse voorraad vitamine B12 krijgen via voedingsrijke voedingsmiddelen zoals zuivel, vis, vlees en gevogelte, naast andere natuurlijke bronnen.

Als je merkt dat je meer haar verliest dan normaal, of als je haar gewoon niet in het gebruikelijke tempo teruggroeit, heb je mogelijk een vitamine B12-tekort. Dit artikel legt uit hoe vitamine B12 en haargroei met elkaar verbonden zijn en hoe u de inname ervan kunt verhogen. Lees verder voor meer informatie.

Hoogtepunten:

 • Hoe vitamine B12 en haargroei zijn met elkaar verbonden?
 • Symptomen van vitamine B12-tekort
 • Hoe vitamine B12-tekort te behandelen?
 • Hoe haaruitval veroorzaakt door B12-tekort om te keren?
 • Hoeveel vitamine B12 is te veel en wat is de aanbevolen dosering?

Hoe vitamine B12 en haargroei zijn met elkaar verbonden?

Als u lijdt aan een vitamine B12-tekort, is het waarschijnlijk dat u al symptomen van een laag aantal rode bloedcellen begint te zien. Het is een van de essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor gezond haar.

Vitamine B12 helpt bij het produceren van rode bloedcellen die zuurstof naar je hoofdhuid transporteren en deze gezond houden en de haargroei stimuleren.

Symptomen van vitamine B12-tekort

Vitamine B12 is essentieel bij het maken van rode bloedcellen die zuurstof naar de haarzakjes transporteren. Wanneer de vitamine B12-spiegel laag is, kunnen uw haarzakjes mogelijk niet zo efficiënt nieuw haar laten groeien, wat resulteert in haaruitval. Een vitamine B12-tekort kan ook symptomen van bloedarmoede veroorzaken, wat gepaard gaat met een laag ijzergehalte, dunner wordend haar en haaruitval.

Als je jong bent en hebt gemerkt dat je haar grijs wordt, kan dit te wijten zijn aan een vitamine B12-tekort. Volgens onderzoek kan vitamine B12-tekort leiden tot vroegtijdige haarverduistering.

Andere tekenen van B12-tekort zijn:

 • Zwakte en vermoeidheid
 • Moeilijkheden bij cognitief redeneren
 • Een gezwollen mond of tong
 • Verlies van eetlust
 • Gevoelloosheid of tintelingen in de handen
 • Gewichtsverlies
 • Misselijkheid
 • Prikkelbaarheid
 • Verstoord zicht
 • Veranderingen in de manier waarop je loopt

Hoe vitamine B12-tekort te behandelen?

Het is essentieel om de vroege tekenen van vitamine B12-tekort te herkennen. Als het niet wordt geïdentificeerd en behandeld, kan het ontbreken ervan leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen, waaronder neurologische aandoeningen. Als u een van de bovenstaande symptomen ervaart, raden we u aan met uw arts te praten en uw vitamine B12-spiegels op zijn vroegst te laten controleren.

1. Natuurlijke bronnen

De eenvoudigste manier om uw B12-niveaus te verhogen, is door een dieetplan met de juiste voedingsmiddelen in kaart te brengen. Studies hebben aangetoond dat mensen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van B12-tekort.

Als u een dergelijk dieet volgt, wordt aanbevolen dat u voedingsgist, granen en andere granen verrijkt met vitamine B12 eet om uw essentiële voedingsstoffen te krijgen.

Vitamine B12 komt van nature voor in verschillende dierlijke voedingsmiddelen, waaronder eieren, rundvlees, lever, kokkels, sardines, zalm, tonijn, forel, hardgekookte eieren en ham.

Drie ons gekookte mosselen bevatten 84,1 microgram vitamine B12, terwijl drie ons gekookte zalm 4,8 microgram bevat en drie ons lichte tonijn in blik in water 2,5 microgram.

2. Supplementen

Naast een gezond dieet, raden sommigen een orale inname van vitamine B12-supplementen aan voor veganisten die geen vlees of zuivelproducten consumeren. [2]

Volgens sommige studies kan het gebruik van supplementen en het consumeren van een B12-rijk dieet, dat verrijkte granen en melk bevat, helpen bij het bestrijden van vitamine B12-tekort. [3]

Vitamine B12 kan ook worden toegediend in de vorm van injecties. Dit is echter alleen in gevallen waarin ernstige B12-deficiëntie wordt veroorzaakt door bloedarmoede. [4]

Hoe haaruitval veroorzaakt door B12-tekort om te keren?

Haaruitval kan optreden als gevolg van verschillende oorzaken, zoals genetica, stress, hormonale veranderingen, vervuiling en overmatige hittestyling. De eerste stap is om uw B12-niveaus te controleren om te bepalen of er inderdaad een tekort aan de vitamine is dat haaruitval veroorzaakt.

Om uw B12-niveaus te verhogen, consumeert u voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze essentiële vitamine. Volgens studies is vitamine B12, samen met vitamine D en ijzer, een integraal onderdeel van uw dieet en kan voortijdige vergrijzing verminderen. [5]

In een andere studie bleek dat deelnemers een significante vermindering van haaruitval rapporteerden bij het aanvullen van het dieet met B12, biotine, ijzer en L-Lysine. De studie identificeerde ook voedsel als de primaire oorzaak van haaruitval bij vrouwen die jonger waren dan 50. [6]

Orale toediening van cyanocobalamine, een gefabriceerde versie van vitamine B12 bleek effectief te zijn bij de behandeling van een tekort aan de vitamine in één onderzoek. [7] Hoofdhuidmassages hebben ook aangetoond dat ze de totale dikte van het haar verhogen. [8]

Een B12-tekort kan zelfs leiden tot een verhoogd risico op sommige soorten kanker. [9] Een vroege diagnose is van cruciaal belang bij het voorkomen van schade.

De gemiddelde dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine B12 verschilt afhankelijk van uw leeftijd. Als u 14 jaar of ouder bent, moet u 2,4 microgram vitamine B12 consumeren. Zwangere vrouwen en mensen die borstvoeding geven, hebben een hogere dagelijkse inname van 2,6 en 2,8 microgram nodig. [10]

Hoewel de inname van vitamine B12 boven de aanbevolen dosering niet veel schade veroorzaakt, zijn er studies uitgevoerd, waarvan er één aantoont dat een verhoogd B12-niveau bij zwangere vrouwen leidde tot een hoger risico op autismespectrumstoornis (ASS) bij het kind. [11]

Een andere studie uitgevoerd in Nederland toonde aan dat mensen met hogere bloedspiegels van vitamine B12 een verhoogd risico lopen op vroegtijdig overlijden. [12]

Inpakken

Omdat verschillende factoren haaruitval kunnen veroorzaken, is het belangrijk om de oorzaak te identificeren om de meest effectieve behandeling te vinden. Als een vitamine B12-tekort inderdaad uw haaruitval veroorzaakt, kan een test snel helpen bij het diagnosticeren of controleren van uw B12-niveaus.

Vergeet niet dat een vroege diagnose de sleutel is. Houd dus goed in de gaten voor de eerste tekenen en symptomen. Als u ongewoon of ernstig haarverlies ervaart, zorg er dan voor dat u op zijn vroegst een afspraak maakt met een arts.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen