De drang om een puistje te laten knallen is altijd moeilijk te weerstaan. Is het niet? Als vuistregel moet je proberen je handen uit de buurt te houden van die vervelende kleine bultjes op je gezicht. Maar ongelukken gebeuren toch? Maak je geen zorgen, we hebben je gedekt voor het geval je er een hebt gehad!

Lees dit artikel om alles te weten te komen over de do’s en don’ts van het prikken van een puistje op je gezicht en wat je moet doen om verdere schade aan je huid te voorkomen.

Hoogtepunten:

  • Wat te doen nadat je een puistje hebt gepopt en het bloedt?
  • Gevaren van puistjes knallen
  • Alternatieven voor Pimple Popping
  • Hoe een puistje veilig te laten knallen?
  • Hoe lang duren puistjes na het knallen?
  • Wanneer een dermatoloog raadplegen?

Wat te doen nadat je een puistje hebt gepopt en het bloedt?

Een gepopt puistje kan veel pijn of zelfs bloedingen veroorzaken. In het geval dat er veel bloedingen zijn, druk dan met een schone doek op het getroffen gebied totdat het bloeden stopt. Het aanbrengen van ijs kan ook helpen het bloeden te stoppen. Hier zijn een paar dingen die je kunt doen om het genezingsproces te versnellen.

1. Houd het gebied schoon

Een gepopt puistje is een open wond die gemakkelijk geïnfecteerd kan raken. Dus het eerste wat je moet doen is het gebied schoonmaken met een milde reiniger. Vermijd het aanraken van het getroffen gebied om te voorkomen dat de ziektekiemen zich verspreiden.

2. Gebruik een antibioticum

Zodra u de wond hebt schoongemaakt en gedroogd, brengt u een antibiotische zalf aan op de plek van het puistje. Je kunt het gebied ook bedekken met een klein verband om infectie te voorkomen en genezing te helpen.

3. Pak een ice pack

Als het getroffen gebied er rood of gezwollen uitziet, breng dan ijs aan om het beter te laten voelen. Wikkel een ijsblokje in een schone doek en wrijf het een paar minuten ter plekke in. Dit zal de irritatie kalmeren en de zwelling en ontsteking verminderen.

4. Houd het bedekt

Een hydrocolloïde verband of een klein stukje siliciumplaat kan worden gebruikt om het getroffen gebied te bedekken. Als alternatief kunt u voldoende hoeveelheid van een zachte vochtinbrengende crème op de wond deppen om deze bedekt te houden. U kunt hyaluronzuur serum gebruiken dat de huid gehydrateerd houdt zonder de poriën te verstoppen.

5. Laat het genezen

Dit is het belangrijkste om in gedachten te houden als je al een puistje hebt opengegooid. Vermijd het zoveel mogelijk aanraken van de plek en trek niet aan de korst als er een op het getroffen gebied is. Het verwijderen van de korst zal het genezingsproces vertragen en kan ook resulteren in een litteken dat permanent kan worden.

Vermijd ook agressieve chemicaliën, exfolianten of make-up op basis van zware olie terwijl de plek geneest. Dit zal niet alleen de genezing vertragen, maar kan ook aanleiding geven tot verse puistjes op je gezicht.

Gevaren van puistjes knallen

Puistjes zijn een van de verschillende symptomen van een huidaandoening die acne wordt genoemd, die wordt veroorzaakt door verstopping van de poriën in uw huid door vuil, olie of dode huidcellen [1]. Puistjes zijn vaak gevuld met pus en kunnen gepaard gaan met een bacteriële infectie. Dus, proberen om een puistje helemaal alleen te laten knallen, kan een beetje een riskante klus zijn. Hier zijn enkele van de risico’s waartoe het kan leiden:

1. Infectie

Het knallen van een puistje thuis kan leiden tot een infectie in het getroffen gebied. Vermijd vooral de ‘driehoek des doods’ op je gezicht, dat is het gebied rond je neusbrug en mond.

Hoewel het niet vaak voorkomt, werd een geval van dodelijke infectie van de sinus (die direct onder de driehoek ligt) gemeld van een geïnfecteerd puistje in de driehoek. Zoek onmiddellijk medische hulp als u twijfelt aan een infectie nadat u een puistje hebt opengebroken.

2. Hardnekkige acnelittekens

Plukken aan een puistje of een korstje kan een zekere manier zijn om een diepgewortelde acnevlek te krijgen die niet gemakkelijk zal verdwijnen [2]. Dit geldt vooral als u een recidivist bent en op dezelfde plek blijft plukken.

3. Agressievere acne

Terwijl je een puistje eruit probeert te persen, kun je een deel van de pus en de bacteriën in de diepere lagen van je huid duwen. Dit kan niet alleen ontstekingen, pijn en zwelling veroorzaken, maar kan ook resulteren in een ernstiger uitbraak. Je acne kan pijnlijker en merkbaarder worden.

4. Post-inflammatoire hyperpigmentatie

U kunt een vorm van verkleuring ontwikkelen op de aangetaste plek als gevolg van de ontsteking die wordt veroorzaakt tijdens het plukken van de zit. U kunt donkere vlekken ontwikkelen als gevolg van post-inflammatoire hyperpigmentatie of zelfs rode, verkleurde vlekken in het getroffen gebied.

Wat gebeurt er als je een puistje knalt en hoe je schade kunt minimaliseren?

Alternatieven voor Pimple Popping

Het beste alternatief voor het knallen van een puistje? Nou je weet het vast al, behandel de acne! Je kunt de volgende stappen nemen om puistjes in de eerste plaats te voorkomen of te genezen, voor het geval je er al wat hebt.

1. Reinigingsmiddelen

Aangezien overmatige oliën en verstopte poriën de belangrijkste schurken zijn van een acne-gevoelige huid, is de eerste stap om puistjes te voorkomen het schoonhouden van je huid. Een cleanser met salicylzuur kan van grote hulp zijn.

Naast dat het een uitstekende exfoliant is, heeft salicylzuur ook dubbele effecten op acne. Het vermindert niet alleen de ontsteking, maar ontstopt ook de poriën, waardoor puistjes worden voorkomen [3].

2. Spotbehandelingsproduct

Houd een spotbehandelingsproduct bij de hand voor het geval u een acnegevoelige huid heeft. Je kunt kiezen voor acnepleisters met benzoylperoxide of retinoïden. Dit voorkomt bacteriële infecties en zorgt er ook voor dat de bestaande puistjes sneller krimpen.

3. Kruidenremedies

U kunt kiezen uit een reeks kruidenmedicijnen zoals tea tree olie, toverhazelaar, aloë vera gel, zandwolpasta, etc. om acne te verlichten. Maar het is moeilijk om de werkzaamheid van deze natuurlijke producten precies te kwantificeren en het kan een tijdje duren voordat u zichtbare tekenen van verbetering ziet.

4. Huidverzorging op maat

U kunt ook de anti-acneproducten van Esse Organic Skincare proberen die speciaal voor u zijn geformuleerd. Doe vandaag nog de SkinIDTM-quiz om uw huid beter te leren kennen en huidverzorgingsproducten op maat te maken om aan de unieke vereisten van uw huid te voldoen.

Hoe een puistje veilig te laten knallen?

Het kan niet genoeg worden benadrukt dat alleen een getrainde expert degene moet zijn die uw puistje afvoert voor het geval het een absolute must is. Als u echter nog steeds niet kunt weerstaan aan de drang om het puistje te laten knallen, moet u de volgende voorzorgsmaatregelen nemen terwijl u dit doet:

1. Het puistje moet stevig zijn en de pus bijna in de buurt van het oppervlak wanneer u op het punt staat het af te tappen. Prik het niet anders.

2. Was je handen heel voorzichtig met een desinfecterende zeep en breng bij voorkeur een ontsmettingsmiddel zoals 70% alcohol aan.

3. Steriliseer de naald of lancet door deze een paar seconden recht te houden in een open vuur of totdat de punt roodgloeiend is. Koel af en steriliseer opnieuw met alcohol.

4. Maak de zit nu schoon met wat alcohol. Droog het af. Wikkel je vingers in schoon weefsel of verbandgaas voordat je begint.

5. Prik voorzichtig de bovenkant van het puistje door met de naald en druk lichtjes op het gebied eromheen om de pus af te voeren. Als het puistje niet een of twee keer met weinig druk leegloopt, moet je het zo laten, omdat het nog niet klaar is om te worden gepopt.

6. Houd wat gesteriliseerd katoen bij de hand om de pus en het puin dat uit het puistje sijpelt te verwijderen.

7. Reinig de plek grondig en breng een antibacteriële zalf aan. Je kunt ook wat ijs deppen om eventuele pijn of roodheid te verlichten.

8. Last but not least, zorg goed voor de plek door te wassen, te hydrateren en beschermd te houden totdat deze volledig geneest.

vrouw gezicht knijpen whitehead puistjes op kin met acne verwijdering tool

Hoe lang duren puistjes na het knallen?

Een puistje als het alleen wordt gelaten, verdwijnt meestal binnen een paar dagen of in een week. Een gepopt puistje heeft meestal langer nodig om te genezen. Wanneer je een puistje openbreekt, worden ook de onderliggende lagen huidcellen beschadigd wat het genezingsproces verlengt. Ook zijn er kansen op infectie die het herstel verder vertraagt.

Als je veel van de pus en het vuil terug in de huid hebt geduwd, kun je ernstigere en pijnlijkere puistjes krijgen als gevolg van een ontsteking. Een gepopt puistje kan dus weken duren om te genezen en diepe sporen achter te laten.

Wanneer een dermatoloog raadplegen?

Als je puistjes hebt die weigeren beter te worden of blijven terugkomen ondanks dat je goed voor je huid zorgt, moet je zeker onmiddellijk een dermatoloog raadplegen. De dermatoloog is de beste persoon om de onderliggende oorzaak van uw acne te diagnosticeren en de meest geschikte behandelingsprocedure voor te stellen.

In sommige gevallen kunnen uw puistjes oplaaien, bloedrijk en extreem pijnlijk worden. Uw arts kan actuele of orale antibiotica voorschrijven, voorgeschreven retinoïden, enz. om de acnesymptomen te helpen verlichten. Ook kan een vroege interventie van met pus gevulde, cystische acnes voorkomen dat ze je gezicht permanent littekens bezorgen.

Als u koorts krijgt of twijfelt aan enige vorm van infectie na het knallen van een puistje, moet u onmiddellijk een arts raadplegen.

Inpakken

We krijgen allemaal op zijn minst ergens in de loop van ons leven puistjes en ze zijn zeker vervelend. Maar een puistje laten knallen om er sneller vanaf te komen is contraproductief. Het draineren van een puistje kan het genezingsproces zelfs verlengen, de kans op infectie en lea vergrotenve permanente littekens op je gezicht. In het geval dat u een puistje moet afvoeren, is het het beste om het door een expert te laten doen om de ongewenste bijwerkingen te minimaliseren.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen