Je lichaam ondergaat veel veranderingen naarmate je ouder wordt. Je ziet zichtbare tekenen van veroudering op het huidoppervlak, vooral op je gezicht en handen. Hoewel velen van jullie misschien een vaste huidverzorgingsroutine voor je gezicht hebben, heb je vaak de neiging om je handen te verwaarlozen.

Hoewel je veroudering en dunner wordende huid niet per se kunt voorkomen, kun je het zeker vertragen. Laten we eens kijken naar een paar eenvoudige methoden om je handen kreukvrij en jeugdig te houden.

Wat expert zegt

“Dermale fillers of zachte weefsel fillers kunnen worden gebruikt om rimpels te verminderen. Deze fillers zijn stoffen die zijn ontworpen om onder het huidoppervlak te worden geïnjecteerd om volume toe te voegen. Het zorgt ook voor volheid en vermindert rimpels tijdelijk.”

Dr Harish Koutam, Hoofd dermatoloog, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

  • Waarom zien mijn handen er gerimpeld uit?
  • Hoe handrimpels te voorkomen?
  • Home Remedies voor rimpelvrije handen

Waarom zien mijn handen er gerimpeld uit?

Omdat je je handen praktisch constant gebruikt, heeft de gevoelige huid van je handen de neiging om te kreuken en verliest het zijn elasticiteit, wat leidt tot rimpels. Er zijn een paar andere specifieke redenen achter gerimpelde handen, waaronder:

  • Veroudering
  • Overmatig wassen
  • Dehydratie
  • Herhaalde blootstelling aan chemicaliën
  • Routine-activiteiten zoals afwassen of schoonmaken
  • Overmatige blootstelling aan de zon
  • Roken

mooie vrouwenhanden

Hoe handrimpels te voorkomen?

1. Bescherming tegen de zon

Wist je dat extreme blootstelling aan de zon kan leiden tot bruine vlekken, onregelmatige pigmentatie en rimpels? De collageen- en elastinevezels [1] in je huid afbreken bij blootstelling aan extreem zonlicht.

Je huid verliest de ondersteuning van vezels, wat leidt tot rimpels. Ultraviolette straling van de zon is de reden voor ongeveer 80% van de huidveroudering. [2]

Je handen hebben regelmatige bescherming tegen de zon nodig om schade te voorkomen. Zonnebrandcrème werkt als een schild voor je handen en voorkomt de schade veroorzaakt door de UV-stralen van de zon.

Breng een zonnebrandcrème met een hogere SPF aan op je handen om zonnebrand en rimpels te voorkomen. Probeer ook volledige mouwen of zonbeschermende handschoenen te dragen om je handen te beschermen.

2. Hydratatie

Je lichaam moet gehydrateerd blijven om elke cel en elk weefsel verfrist te houden.

Afgezien van cruciale functies zoals het spoelen van gifstoffen uit je lichaam, het helpen bij de spijsvertering en het handhaven van je lichaamstemperatuur, houdt water je huid ook gezond en gehydrateerd van binnenuit.

Een vochtarme huid kan broos, zwak en dun worden, wat uiteindelijk leidt tot rimpels op je handen. Je doel moet zijn om elke dag minstens acht glazen water te drinken.

3. Handcrèmes & Behandelingen

Handcrèmes gaan lang mee en zijn dik. Kies een handcrème die glycerine enalfa-hydroxyzuren bevat. Dit zijn heilzame ingrediënten die werken als bevochtigingsmiddelen om vocht uit de lucht naar je huid te trekken. [3]

Gebrek aan water kan de bovenste laag van je huid uitdrogen. Het kraakt het oppervlak van de huid en laat ruimtes achter tussen de huidcellen. Verzachtende middelen, of weekmakers, vullen deze lege ruimtes tussen je huidcellen en maken je huid gladder. Volgens onze hoofddermatoloog Dr. Harish Koutam, “Dermale fillers of zachte weefsel fillers kunnen worden gebruikt om rimpels te verminderen. Deze fillers zijn stoffen die zijn ontworpen om onder het huidoppervlak te worden geïnjecteerd om volume toe te voegen. Het zorgt ook voor volheid en vermindert rimpels tijdelijk.”

4. Scrub je handen

Naarmate we ouder worden, vertraagt het natuurlijke exfoliatieproces van de huid. Zo bouwt de huid dode huidcellen op.

Scrub je handen met een milde scrub om dode huidcellen kwijt te raken. Het zal helpen de cellulaire omzet te versnellen en tegelijkertijd fijne lijntjes en rimpels op uw handen te verzachten.

5. Gebruik ’s nachts een retinoïde

Een van de meest populaire anti-aging ingrediënten, retinoïden [4] zijn afgeleid van vitamine A. Retinoïde is ook de meest gebruikte receptbehandeling voor rimpels.

Retinoïden kunnen de collageenproductie in de huid verhogen. Ze stimuleren ook de regeneratie van de huid en bevorderen de vorming van nieuwe bloedvaten. Vandaar dat je huid er glad, zacht en gezond uitziet. Gebruik het alleen ’s nachts, omdat blootstelling aan de zon na het aanbrengen van retinol niet wordt aanbevolen. Zwangere vrouwen moeten het vermijden.

6. Laat je handen rusten

Voldoende slaap elke nacht is verplicht voor een gezonde en gelukkige huid. Door elke nacht voldoende slaap te krijgen, kunt u uw lichaam de tijd geven die het nodig heeft om zichzelf aan te vullen en te helpen bij het natuurlijke herstelproces van uw huid.

crème aanbrengen voor handen

Home Remedies voor rimpelvrije handen

1. Citroensap en suikerscrub

Een mengsel van citroensap en suiker blinkt uit in exfoliatie. Citroen verwijdert donkere vlekken, ouderdomsvlekken en zichtbaar vuil op je handen. Suiker schrobt de dode huidcellen weg waardoor je handen gladder en zachter worden.

2. Melkvocht

Melk kan wonderen doen voor gerimpelde handen. Na het exfoliëren moet je je handen hydrateren en melk is een uitstekende keuze voor huidconditionering.

Het is rijk aan vocht, vol antioxidanten en essentiële vetzuren. Week je handen 15 minuten in melk nadat je klaar bent met schrobben voor zachtere handen.

3. Bananenpulp

Bananen zijn rijk aan antioxidanten en vitamine C, waardoor ze ideaal zijn voor het bestrijden van rimpels. Plet een banaan en breng de pulp aan op je handen. Was het af zodra het droogt. Herhaal de procedure twee keer per week voor de beste resultaten.

4. Ananas pulp

Ananaspulp is gevuld met vitamine C. Gebruik het als een handmasker en laat het 15-20 minuten intrekken. Spoel af met koud water zodra het droogt. Je kunt dit handmasker om de dag gebruiken voor een gladdere en kreukvrije hand.

5. Olijfolie

Masseer je handen elke avond met olijfolie voordat je gaat slapen. Draag katoenen handschoenen over je geoliede handen en laat ze een nacht staan. Reinig je handen ’s ochtends met warm water. Deze behandeling maakt je handen zachter en soepeler.

6. Tomatensap

Tomatensap is een uitstekende bron van antioxidanten. Rijk aan lycopeen, kunnen tomaten je huid beschermen en voeden. Week je handen 10-15 minuten in tomatensap en was af met koud water. Je kunt ook tomatensap drinken voor je dagelijkse dosis antioxidanten.

7. Rijstpasta

Een rijstmasker is zeer gunstig om rimpels te bestrijden. Maal rijstpoeder en meng het met rozenwater en melk. Gebruik het masker op je handen en laat het drogen. Was de pasta met lauw water. Je handen zullen glad en verjongd aanvoelen.

8. Aloë Vera

Aloë vera heeft appelzuur, een elasticiteitsmiddel. Het kan de tekenen van veroudering drastisch verminderen, zoals rimpels en dunner worden van de huid. Breng aloë vera gel aan op je handen en laat het minstens 15 minuten intrekken. Spoel af met water en dep voorzichtig droog.

9. Watermeloen korst

Gooi de schil niet weg als je klaar bent met het eten van een watermeloen. Gebruik het in plaats daarvan als een natuurlijke rimpelbestrijdende remedie. Watermeloen is rijk aan vitamines en mineralen en heeft ook collageenverbeterende eigenschappen. Plet de schil tot een pasta en breng het gedurende 15 minuten aan op je handen. Was het af met koud water.

10. Kokosolie

Kokosolie kan ook wonderen doen voor je handen. Masseer je handen met kokosolie in cirkelvormige bewegingen gedurende ongeveer 10 minuten. Een kokosolie massage zal de bloedtoevoer naar uw handen verhogen en een gezonde huid bevorderen, waardoor rimpels worden verminderd.

11. Komkommer

Komkommers bevatten antioxidanten en vitamine C. Neem een plakje komkommer en doop het in honing. Wrijf dit plakje over je handen. Masseer minstens vijf minuten en spoel af met water.

12. Wortel masker

Wortelen zijn rijk aan vitamine A en kunnen rimpels behandelen en voorkomen terwijl ze de collageenproductie van de huid versnellen. Kook een geschilde wortel en meng deze goed, voeg honing toe aan de pasta en breng het aan op je handen. Laat het minstens 30 minuten intrekken en spoel je handen af met lauw water.

Inpakken

Als ze worden verwaarloosd, kunnen uw handen aanzienlijk sneller verouderen omdat de huid erop dun en delicaat is. Je handen gehydrateerd houden is een van de meest vitale stappen om zachte en gevoede handen te bereiken.

Esse Organic Skincare biedt een op maat gemaakt huidverzorgingsregime op basis van de unieke behoeften en kenmerken van uw huid.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen