Ben je begonnen met het opmerken van plotselinge veranderingen in je gezicht sinds de tijd dat je 40 werd? Zelfs als je jonger bent, wil je vroegtijdige huidveroudering voorkomen? Welnu, rimpels zijn de eerste en meest zichtbare tekenen van veroudering. Wanneer de huid droog wordt, kan dit leiden tot het verschijnen van fijne lijntjes naarmate je ouder wordt, vooral rond de ogen, mond en tussen de wenkbrauwen.

Maar niet getreurd! Hoewel het heel natuurlijk is dat je huid rimpels ontwikkelt naarmate je ouder wordt, kun je hun uiterlijk vertragen en ook de bestaande rimpels verminderen met de juiste verzorging. Laten we eens kijken hoe.

Hoogtepunten:

  • Wat zijn de oorzaken rimpels in het gezicht?
  • Hoe rimpels van het gezicht te verwijderen?
  • Kunnen rimpels worden voorkomen?
  • Waar verschijnen rimpels?
  • Wanneer naar een dokter?

Wat zijn de oorzaken rimpels in het gezicht?

Als onderdeel van het verouderingsproces worden rimpels gevormd waar spierbewegingen frequent zijn. Ze zijn ook het resultaat van de geleidelijke afname van vezels die de soepele en strakke textuur van de huid geven. Hier zijn enkele van de belangrijkste oorzaken van rimpels in het gezicht:

1. Ouder wordende huid

Wanneer we ouder worden, vertragen de huidcellen en beginnen de bovenste en middelste lagen van de huid dunner te worden. De dermis [1] of de middelste laag bevat veel elastine en collageenvezels die de huid zijn stevigheid geven. Met de leeftijd raakt dit netwerk van vezels los en veroorzaakt rimpels.

Het vermogen van de huid om vocht vast te houden, te genezen van wonden of zonnebrand en olie af te scheiden, vermindert ook. Dit draagt ook bij aan het verschijnen van rimpels op het gezicht.

2. Roken

Onze huid, het grootste orgaan in het lichaam, regenereert zichzelf de hele tijd. Het oude collageen breekt af en er komt nieuw collageen voor in de plaats. Een van de bijwerkingen van roken is volgens onderzoekers de verminderde productie van nieuw collageen. Het gebrek aan nieuw collageen veroorzaakt ook rimpels.

3. Gezichtsspieren

Wanneer we lachen of fronsen, of zelfs loensen, worden lijnen gevormd als gevolg van de samentrekkingen van de spieren eronder. Deze frequente gezichtsuitdrukkingen zorgen ervoor dat deze lijnen zichtbaarder worden naarmate we ouder worden.

4. Schade door de zon

Een van de belangrijkste oorzaken van rimpels is blootstelling aan de UV-stralen van de zon, wat zelfs kan leiden tot vroegtijdige veroudering. De UV-stralen breken de collageenvezels af en leiden tot de productie van een enzym genaamd metalloproteinase [2], die het collageen opnieuw maakt.

Tijdens het proces raken sommige gezonde collageenvezels echter beschadigd, wat resulteert in de ongeorganiseerde vorming van vezels. Dus wanneer dit ongeorganiseerde wederopbouwproces herhaaldelijk optreedt als gevolg van blootstelling aan de zon, worden rimpels gevormd.

Hoe rimpels van het gezicht te verwijderen?

rimpels op het gezicht

1. Chirurgische en niet-chirurgische opties

Er zijn tegenwoordig verschillende chirurgische en niet-chirurgische opties op de markt beschikbaar voor diegenen die het verschijnen van de rimpels op hun gezicht willen minimaliseren. We zetten enkele van de meest populaire op een rijtje:

A. Dermabrasie

Dermabrasie [3], is ook bekend als chirurgische huid schaven. Het is een procedure die meestal wordt uitgevoerd door een plastisch of dermatologisch chirurg. Hier wordt een gespecialiseerd instrument gebruikt om de huid te ‘schuren’ – een actie die de bovenste laag van de huid verwijdert, waardoor het gezicht er gladder uitziet met minder zichtbare rimpels.

B. Lasertherapie

Een laser gezichtsbehandeling om kleine vlekken zoals zonnevlekken te wissen, het uiterlijk van open poriën te verminderen en epidermale saaiheid te verwijderen, is vrij populair. De procedure omvat de beweging van een laserstok over uw hele gezicht om uw huid op te fleuren voor een jonger uiterlijk.

C. Botox

De injectie van Botulinetoxine (botox) is nog steeds het populairst onder niet-chirurgische behandelingen. Botox wordt in de huid geïnjecteerd, wat de gezichtsspieren ontspant en de rimpels en lijnen vermindert, waardoor je er jonger uitziet.

D. Chemische peelings

Deze procedure omvat het verwijderen van oude huid met behulp van een chemische peeling. Nieuwe huidlagen groeien op de plaats van de oude huid waardoor je er jonger uitziet. Deze zijn effectief om diepe lijnen en rimpels, acnelittekens en uitgebreide schade door de zon te verminderen.

E. Facelift

Dit is een chirurgische ingreep waarbij de cosmetisch chirurg de gezichtshuid optilt en terugtrekt om deze strakker te maken en verslapping te elimineren.

F. Vulstoffen

Injecteerbare fillers om u een strakkere en jonger uitziende huid te geven, zijn een goede optie voor diegenen die geen plastische chirurgie willen ondergaan.

G. Vloeibare Face Lift

Dit is een niet-chirurgische procedure waarbij injecteerbare gels worden gebruikt als vulstoffen om wri te verminderennkles en geven een subtiele face lift, waardoor je een gladdere en jongere look krijgt. De effecten kunnen tot twee jaar aanhouden.

2. Over-The-Counter (OTC) Anti-Rimpel Crèmes

Er zijn verschillende anti-rimpel crèmes beschikbaar in de markt. De meeste goede bevatten ingrediënten zoals CoQ10, peptiden, groene thee-extracten, vitamine A en C en alfahydroxyzuren. Sommigen gebruiken zelfs etherische oliën en SPF.

3. Topische vitamine C en vitamine A-retinoïden

Ascorbinezuur [4], met zijn hoge gehalte aan antioxidanten en retinoïden [5], die derivaten van vitamine A zijn, worden meestal aangetroffen in de meeste anti-aging crèmes.

Het is bewezen dat regelmatige toepassing van een crème met retinol en vitamine C het verschijnen van fijne lijntjes en rimpels vermindert, omdat retinoïden de productie van collageen verhogen. Retinoïden verminderen fijne lijntjes en rimpels door de productie van collageen te verhogen.

4. Huismiddeltjes

Preventie is de beste manier om rimpels op afstand te houden. Als u begint met een huidverzorgingsregime wanneer u in de 20 bent, kunt u de resultaten zelfs drie decennia later zien. Natuurlijke ingrediënten en sommige essentiële oliën zijn de beste manier om er jong uit te zien:

A. Massage

Thuis kunt u uw gezicht masseren met een vochtinbrengende crème of een essentiële olie om de bloedtoevoer naar het gezicht te stimuleren. Masseer altijd in opwaartse richting, vooral voor de nek en het gebied boven de kaaklijn. Masseer de wangen en het voorhoofd in zachte, cirkelvormige bewegingen.

B. Etherische oliën

Essentiële oliën waarvan bekend is dat ze het uiterlijk van rimpels helpen verminderen bij regelmatig gebruik, zijn granaatappel, citroen, ylang-ylang, rozemarijn, sandelhout en lavendelolie. Extra vierge kokosolie is ook een zeer goede optie om rimpels te verminderen.

C. Eiwitten

Eiwitten bevatten eiwitten die kunnen helpen de huid strakker te maken en hebben hydraterende eigenschappen die fijne lijntjes op een droge huid kunnen voorkomen. Het helpt ook om open poriën te sluiten en de grootte van de grote te verkleinen. Je kunt het direct op het gezicht aanbrengen of een masker maken met andere ingrediënten.

D. Aloë Vera

Bekend om zijn voordelen sinds mensenheugenis, aloë vera-extract helpt bij de verhoogde productie van collageen in de huid. Dit helpt op zijn beurt om de zichtbare tekenen van veroudering te verminderen, omdat het de elasticiteit van de huid verbetert. Aloë vera bevat ook essentiële aminozuren en vitamine B en C, die kunnen helpen om vrije radicalen te bestrijden die het verouderingsproces versnellen.

E. Banaan Masker

Bananen zijn een bekende bron van vitamine A, B en E, evenals kalium. De antioxidanten in bananen kunnen de tekenen van veroudering vertragen. Pureer een banaan en meng met een lepel honing, een natuurlijke vochtinbrengende crème. Breng aan op het hele gezicht en de hals en laat het 20 minuten intrekken.

F. Gezonde voeding

Als u voedingsmiddelen eet waarvan bekend is dat ze veroudering vertragen, zullen de effecten op uw huid zichtbaar zijn. Fruit zoals papaja, bosbessen en granaatappels; groenten zoals spinazie, rode paprika, broccoli en avocado voorkomen ook het verschijnen van rimpels. Droog fruit, vooral amandelen hebben vitamine E die veroudering vertragen.

G. Gezichtsoefeningen

Er zijn verschillende gezichtsoefeningen die u kunt doen om de rimpels in specifieke delen van het gezicht aan te pakken. Van oefeningen tot het verminderen van kraaienpootjes en fronslijnen tot het gladstrijken van de wenkbrauw en het optillen van de nek, je kunt deze oefeningen zelf doen om rimpels en fijne lijntjes te verminderen.

Kunnen rimpels worden voorkomen?

Om het verschijnen van fijne lijntjes en rimpels te voorkomen, moet u roken, alcohol, late nachten en buiten in de zon blijven zonder voldoende bescherming vermijden. Het eten van het juiste voedsel en het vermijden van vet en gefrituurd voedsel helpt ook om de huid vlekvrij te houden.

Waar verschijnen rimpels?

Rimpels kunnen over het hele gezicht verschijnen, hoewel ze het meest zichtbaar zijn wanneer ze rond de ogen, nek, wangen en voorhoofd verschijnen. Ze verschijnen meestal waar de beweging van de gezichtsspieren het meest frequent is. Dit is hoe ze eruit zien:

1. Rimpels op het voorhoofd

Deze verschijnen meestal als horizontale lijnen over het voorhoofd of als verticale fronslijnen tussen de wenkbrauwen. De horizontale lijnen zijn een gevolg van het veelvuldig optrekken van je wenkbrauwen. Wanneer je je wenkbrauwen fronst, stapelen de wenkbrauwen zich op elkaar en worden de lijnen die zich daarbij vormen rimpels naarmate je ouder wordt.

2. Rimpels in de nek

De nek is een delicaat gebied en met de leeftijd begint de huid uit te drogen en worden rimpels gevormd. Deze zijn meestal horizontaal. Ze worden prominenter naarmate we ouder worden, omdat de huid van de nek begint te zakken, waardoor de lijnen op groeven lijken.

3. Rimpels op de ogen

Deze hebben de neiging om als eerste te verschijnen. Of je nu je ogen dichtknijpt in de zon, of terwijl je rookt, lijnen die bekend staan als crow’s feet verschijnen op de hoeken van de ogen. Het gebied onder de ogen is ook gevoelig voor rimpels omdat de huid daar erg dun en delicaat is. Een manier om ze te voorkomen is om te voorkomen dat je vaak in de ogen wrijft; en het gebruik van een crème onder de ogen.

4. Rimpels op de lippen

Lijnen rond de lippen zijn meestal de laatste die verschijnen. Als u echter rookt, kan de pukkelbeweging tijdens het zuigen op de sigaret fijne verticale lijnen langs de bovenlip veroorzaken.

rimpels op lippen en ogen

Wanneer naar een dokter?

U kunt een dermatoloog raadplegen als u wilt kiezen voor een chirurgische of niet-chirurgische behandeling om het verschijnen van fijne lijntjes en rimpels te verminderen. Als alternatief, als u een jeukende of droge huid heeft en u medicinale actuele crèmes nodig heeft die rimpels kunnen helpen verminderen, raadpleeg dan een arts.

Hoewel rimpels op het gezicht en de nek een onvermijdelijk onderdeel zijn van veroudering, met de juiste soort actuele crèmes, kan het gebruik van natuurlijke ingrediënten en indien nodig het gebruik van chirurgische en niet-chirurgische procedures ze op afstand houden. Laat ons weten wat heeft geholpen bij uw anti-aging reis.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen