De winters zijn hier en dat geldt ook voor een droge huid. Als u op zoek bent naar de gebruikelijke bevochtigingsmiddelen en verzachtende middelen in uw moisturizers of bodylotions, controleer dan ook op het ingrediënt van xylitol. Benieuwd waarom?

Xylitol, een natuurlijk ingrediënt wordt veel gebruikt in uw huidverzorgingsproducten vanwege de hydraterende eigenschappen. Het helpt het vochtgehalte van je huid te herstellen en beschermt de barrière.

Laten we meer te weten komen over xylitol en de voordelen ervan voor uw huid in dit artikel.

Hoogtepunten:

  • Wat is Xylitol?
  • Hoe komt Xylitol uw huid ten goede?
  • Bijwerkingen van het gebruik van Xylitol
  • Wat is de aanbevolen dosering?

Wat is Xylitol?

Xylitol is een suikermolecuul dat van nature voorkomt in vezelige vruchten, bomen en andere planten. Het kan ook kunstmatig worden geproduceerd. Het is een caloriearme zoetstof die wordt gebruikt als vervanging voor suiker in een aantal tandpasta’s, tandvlees en mondwater.

Xylitol wordt ook in kleine hoeveelheden in ons lichaam aangetroffen. Het biedt een verscheidenheid aan voordelen die bijdragen aan een gezond lichaam en een gladde huid.

Hoe komt Xylitol uw huid ten goede?

huidverzorgingsroutine stap voor een gezonde huid

1. Waterconserverende eigenschappen

Onderzoek suggereert dat xylitol de hydratatieniveaus van de huid verhoogt door de huidbarrièrefuncties te verbeteren. Het ingrediënt helpt water in de huid te behouden en wordt gebruikt als bevochtigingsmiddel in een aantal droge huidcrèmes en lotions.

Xylitol zou ook de niveaus van hyaluronzuur verhogen. Hyaluronzuur is van nature aanwezig in de lagen van je huid en draagt bij aan de zachtheid ervan. Het doet dit door water uit de omgeving op je huid te trekken om het gehydrateerd te houden.

2. Collageen productie Booster

jonge zwarte vrouw die vochtinbrengende crème aanbrengt

Xylitol stimuleert de productie van collageen in uw huid (1) (2). Collageen is een vezelig eiwit dat van nature in de huid voorkomt. Het helpt om je huid intact te houden en voorkomt dat de huid verslapping.

Naarmate we ouder worden, hebben collageenniveaus de neiging om te dalen. Dit kan ook optreden als gevolg van externe factoren zoals UV-stralen. Xylitol wordt gezien om te helpen bij de collageensynthese en de productie ervan te stimuleren. Dit kan helpen om de effecten van veroudering op de huid tegen te gaan.

Naast de voordelen voor de huid heeft xylitol ook andere voordelen.

1. Lage glycemische index

Xylitol heeft een lage glycemische index. Dit betekent dat het de bloedsuikerspiegel niet verhoogt in tegenstelling tot andere zoetstoffen. Insulineniveaus blijven ook onaangetast, waardoor het een goed alternatief is voor mensen met diabetes.

Studies suggereren dat mensen met een vetrijk dieet niet gemakkelijk aankomen, als ze xylitol consumeren in plaats van suiker.

Xylitol helpt ook bij het verliezen van gewicht, vanwege de lage glycemische index.

2. Tandheelkundige zorg

tandpasta uitgeknepen tube

Xylitol wordt in de volksmond gebruikt in tandpasta en tandverzorgingsproducten vanwege het vermogen om tandbederf te verminderen. Dit komt omdat het de hoeveelheid Streptococcus mutans vermindert, een type bacterie dat bijdraagt aan een aantal tandheelkundige problemen zoals tandbederf (3) (4).

3. Vermindert oorontsteking

S. mutans draagt ook bij aan oorinfecties zoals acute otitis media (AOM). Een studie uitgevoerd in 2016 suggereert dat kauwgom en siropen die xylitol bevatten het risico op oorontsteking bij gezonde kinderen verminderden (5).

De resultaten van een studie uitgevoerd in 2014 suggereren echter dat xylitolsiroop niet effectief was in het daadwerkelijk verminderen van het risico op oorontsteking bij kinderen die er vatbaar voor kunnen zijn (6). De werkzaamheid van xylitol voor het verminderen van oorinfecties is dus niet duidelijk vastgesteld.

Bijwerkingen van het gebruik van Xylitol

Hoewel dierstudies aangeven dat xylitol niet-toxisch is, kunnen kleine bijwerkingen van het ingrediënt worden gezien. Dit kan worden veroorzaakt als de dosering dagelijks meer dan 40 tot 50gm bedraagt. Deze omvatten,

  • Misselijkheid
  • Opzwellen
  • Wind
  • Diarree en
  • Darmirritatie

Grote doses IV toegediend xylitol kunnen resulteren in reno cerebrale oxalose met nierfalen.

Hoewel er geen bekende interacties van xylitol met actuele of systemische geneesmiddelen zijn, kan dit te wijten zijn aan de beperkte hoeveelheid onderzoek die is gedaan. Het wordt ten zeerste aanbevolen dat u een arts raadpleegt als u een andere medicatie gebruikt.

Onderzoek suggereert dat volwassenen dagelijks tot 10-30 g xylitol veilig kunnen consumeren zonder bijwerkingen (7). Aanvankelijk kunnen ze ongeveer 10-30 g van hetzelfde nemen, opgesplitst in kleinere doses en uiteindelijk de dosering verhogen nadat ze zich aan hetzelfde hebben aangepast.

Kinderen hebben ook veilig geconsumeerd tot 45 g xylitol op een dagelijkse basis. Er moet echter meer onderzoek worden gedaan naar hoe veilig het is om te worden aanbevolen voor tandheelkundige zorg bij kinderen. Het is beter om een arts te raadplegen voordat u xylitol consumeert.

Producten die xylitol bevatten, worden aanbevolen voor huidverzorging, vanwege de vochtvasthoudende eigenschappen. Omdat het je huid glad en zacht maakt, kunnen de verzachtende eigenschappen helpen bij het bestrijden van een droge en ontstoken huid. Kies echter wel producten op basis van je huidtype. Sommige van Esse Organic Skincare’s aangepaste huidverzorgingsproducten bevatten xylitol. Ze functioneren door je huid lichter te maken en zacht te maken.

Inpakken

Xylitol is een suikeralcohol – een koolhydraat dat van nature voorkomt in verschillende vruchten en andere planten. In de volksmond gebruikt in plaats van suiker om tandpasta’s en andere voedingsmiddelen te zoeten, wordt het ook topisch op de huid aangebracht in combinatie met andere ingrediënten, als een vochtinbrengende crème. Het bevat waterconserverende eigenschappen die de huid gehydrateerd houden, waardoor het een geschikte keuze is voor huidverzorging.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen