Heb je ooit overwogen zink voor de behandeling van acne? Hoewel het niet wordt gebruikt als een eerstelijnsbehandeling voor de meeste dermatologische aandoeningen, worden zinksupplementen en actueel zink samen met antibiotica door veel mensen gebruikt om acne te genezen. [1]

Zinkgebruik wordt echter alleen aanbevolen na overleg met uw arts. Ontdek hoe het je kan helpen adieu te bieden aan die koppige puistjes.

Hoogtepunten:

 • Hoe zink behandelt acne?
 • Zink: Terug naar de basis
 • Oraal zink vs topisch zink
 • Hoe een patchtest te doen voordat u een actueel zinkproduct gebruikt?
 • Hoe lang duurt het voordat zink werkt?
 • Zink: ook een geweldige zonnebrandcrème

1. Hoe zink acne behandelt?

A. Zink is antibacterieel

Zink doodt de bestaande P.acne bacteriën [2] en voorkomt de verdere ontwikkeling ervan. Het komt ten goede aan mensen die antibioticaresistentie hebben ontwikkeld.

B. Zink regelt de productie van overtollig talg

Zink is een DHT-blokker (dihydrotestosteron of mannelijk geslachtshormoon) die de hoeveelheid talg vermindert. [3] de huid maakt.

C. Zink is ontstekingsremmend

Zink regelt de ontstekingsreactie door de activiteit in de ontstekingsroute van de huid te verminderen, waardoor zwelling en roodheid geassocieerd met acne worden voorkomen. [4]

D. Zink voorkomt verstopping van poriën

Zink reguleert de vorming van keratinocyten. Keratinocyten zijn cellen die keratine (vezelig eiwit bindende huidcellen en haarlokken) in de huid produceren.

Keratinocyten vormen een barrière tussen huid- en omgevingsagressors. Maar overmatige productie van keratinocyten kan leiden tot geblokkeerde poriën en acne. Zink remt de productie van overtollige keratinocyten [5].

In combinatie met alfa- en bètahydroxyzuren leidt zink tot exfoliatie en apoptose (natuurlijke celdood).

2. Zink: terug naar de basis

Zink is een van de essentiële sporenvoedingsstoffen [6] die je lichaam nodig heeft om het immuunsysteem in goede conditie te houden. Het wordt een sporenelement genoemd omdat je lichaam het in zeer kleine hoeveelheden nodig heeft. Het weert schadelijke microben af en houdt ziekten op afstand.

Zinktekort leidt tot vertraagde groei, verlies van eetlust en beschadigde immuunfunctie.

Zink

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink:

 • Melk
 • Kip
 • Wrongel
 • Krab
 • Rundvlees
 • Oesters [7]
 • Cashewnoten
 • Kikkererwten

3. Oraal zink vs topisch zink

Het consumeren van zink in zijn orale vorm wordt beschouwd als het meest effectief voor de behandeling van acne. Hoge niveaus van zink kunnen echter bijwerkingen veroorzaken zoals misselijkheid en braken. Het is het beste om orale zinksupplementen te beperken tot niet meer dan 30 mg per dag.

De hoeveelheid zink die oraal kan worden ingenomen, is afhankelijk van uw leeftijd. [8] Daarom wordt geadviseerd om een dermatoloog te raadplegen voordat u vrij verkrijgbare supplementen en actuele behandelingen neemt.

Sommige over-The-Counter zink supplementen zijn gelabeld als:

 • Zinkgluconaat
 • Zinkacetaat
 • Zinksulfaat

De effectiviteit van zink hangt ook af van de biologische beschikbaarheid van het type zink. Biologische beschikbaarheid verwijst naar de hoeveelheid geneesmiddel die in de bloedbaan wordt opgenomen, voor de juiste impact.

Zinkpicolinaat en zinkmethionine zijn twee vormen van zink met een grote biologische beschikbaarheid en werden daarom de beste opties bij de behandeling van acne.

Topisch zink heeft geen nadelige bijwerkingen, maar is niet zo effectief als oraal zink. Het combineren van actueel zink met actuele antibiotica voor acne kan effectief zijn. Als u jeuk, huiduitslag of roodheid ontwikkelt, raadpleeg dan uw dermatoloog.

4. Hoe een patchtest te doen voordat u een actueel zinkproduct gebruikt?

1. Kies een klein stukje van je huid dat lijkt op de huid op je gezicht.

2. Breng een kleine hoeveelheid van het product aan en wacht 24 uur.

3. Controleer op bijwerkingen zoals roodheid, peeling en jeuk. Als u een van deze vindt, overweeg dan niet om het product op uw gezicht te gebruiken. Als er geen nadelige effecten zijn, kunt u beginnen met het aanbrengen van het zinkproduct op uw gezicht.

5. Hoe lang duurt het voordat zink werkt?

Mensen met acne hebben veel dagen met een laag zelfvertrouwen en zijn altijd op zoek naar een onmiddellijke genezing. Maar je moet genoeg tijd geven om elk huidverzorgingsproduct op je huid te laten werken. Geef ten minste 12 weken de tijd om zichtbare verschillen met zinkbehandeling voor acne te herkennen.

6. Zink: ook een geweldige zonnebrandcrème

Zinkoxide wordt gebruikt in zonnebrandmiddelen vanwege de ability om de huid te beschermen tegen schadelijke UV-B-stralen. In tegenstelling tot andere zonnebrandmiddelen die minimaal 20 minuten nodig hebben om te werken, kunt u onmiddellijk na het aanbrengen van een zinken zonnebrandcrème uitstappen.

Bovendien zijn zinken zonnebrandmiddelen (ook wel minerale zonnebrandmiddelen genoemd) lichter van textuur en uiterst veilig in gebruik.

Gaat u deze veilige en kosteneffectieve behandeling voor uw acne overwegen? Laat ons weten over uw ervaring met zink in de comments hieronder.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen