Heb je een hekel aan de wintermaanden? Vooral het effect dat koud weer heeft op je huid? We begrijpen het. Een droge, schilferige, jeukende en geïrriteerde huid is geen prettig of comfortabel gevoel.

De wintermaanden zijn streng. Als u op een plek woont die extreme seizoensveranderingen ervaart, is dit artikel iets voor u. Lees verder om erachter te komen hoe om te gaan met winterhuidproblemen en deze te voorkomen.

Soorten winterhuidproblemen &oplossingen

1. Droge en geïrriteerde neus

Je hebt een constante drang om je neus te krabben in de winter, nietwaar? Een droge en jeukende neus is een van de meest irritante winterproblemen. Om te voorkomen dat je het ongemak van een droge en geïrriteerde neus tegenkomt, probeer je deze eenvoudige huismiddeltjes.

   • Houd je lichaam te allen tijde gehydrateerd door veel water te drinken. Je hebt misschien geen dorst van nature in de winter, maar voldoende water drinken is belangrijk om droogheid op afstand te houden. Houd suikerhoudende dranken weg die verder droogheid in de neus kunnen veroorzaken.
   • Als het te irriterend is, kunt u enige verlichting krijgen van de vrij verkrijgbare zoutoplossing neusspray of druppels.
   • Trakteer uzelf op een dampend warm bad. Besteed echter niet te veel tijd, want langdurige hete baden kunnen je neus verder uitdrogen.
   • Gebruik een luchtbevochtiger die het vochtgehalte van uw kamer op peil houdt.
   • Gebruik een vochtinbrengende crème op waterbasis op beide neusgaten als je droogheid voelt.

Woord van waarschuwing

Als je vaseline gebruikt om de neus te bevochtigen, zorg er dan voor dat deze je longen niet bereikt. Vaseline die de longen bereikt, kan abces veroorzaken.

2. Schrale lippen

In de wintermaanden is er zeer weinig vochtigheid in de lucht die schrale lippen kan veroorzaken. Iedereen kan schrale lippen krijgen als ze een droge huid hebben. Maar de mogelijkheden nemen toe als u vitamine A-supplementen, retinoïden, lithium of chemotherapie medicijnen gebruikt.

   • De eenvoudigste manier om voor je schrale lippen te zorgen, is door de hele dag door lippenbalsem of glycerine aan te brengen.
   • Drink daarnaast veel water en houd een luchtbevochtiger thuis.
   • Breng een lippenbalsem met SPF aan terwijl je uitstapt.

3. Schuren

Schuren is een veel voorkomend huidprobleem dat om vele redenen kan optreden, zoals de binnenkant van de dijen die tegen elkaar wrijven. Schuren kan ook in de winter gebeuren wanneer de lucht droog is.

Het treedt op wanneer de opperhuid of de buitenste laag van de huid wordt blootgesteld aan repetitieve wrijving, wat leidt tot schade en blootstelling van de onderste dermislaag. Wanneer de dermis wordt blootgesteld, voelt de huid geïrriteerd en ongemakkelijk aan. Dit staat bekend als schuren.

    • Als je een geschuurde huid hebt, zorg er dan voor dat je het gebied schoon houdt door één keer per dag te douchen, ten minste in warm water. Gebruik zeep om het gebied schoon te maken om het risico op bacteriële infecties te verminderen.
    • Dep het gebied na het wassen droog. Zorg ervoor dat er geen water achterblijft op de huid.
    • Breng een moisturizer aan en masseer soepel om de moisturizer te laten absorberen.
    • Het is ook een goed idee om een barrièrecrème of een gemedicineerd poeder aan te brengen om de huid sneller te laten genezen.

4. Snijwonden scheren

Je bent misschien gewend aan droog scheren, maar het kan lastig worden in de wintermaanden wanneer de huid al droog is. Dit stelt de huid bloot aan het risico van meer scheersneden en inkepingen.

   • In plaats van water of normale zeep te gebruiken, probeer dan een vochtinbrengend schuim te gebruiken tijdens het scheren.
   • Je kunt ook proberen een snufje van je gewone conditioner aan je scheerschuim toe te voegen. Dit zal helpen om de droge huid te kalmeren.

5. Droge en jeukende plekken

reinigen van de poriën van de gezichtshuid

Droge, jeukende plekken klinken misschien niet ernstig. Maar het kan pijnlijk worden – letterlijk. De meest voorkomende symptomen van een droge en jeukende huid zijn schubben, roodheid, jeuk met kleine scheurtjes in de huid.

   • U kunt droge jeukende huid genezen en voorkomen met kleine veranderingen in levensstijl. Begin met het gebruik van een rijke moisturizer.
   • Bad in lauw water.
   • Breng moisturizer aan voordat je ’s avonds naar bed gaat.
   • Schakel over op een vochtinbrengende zeep in plaats van harde.
   • Dep droog na een bad en breng dan moisturizer aan als de huid nog een beetje nat is.

Notitie

Als uw jeuk aanhoudt, kan uw dermatoloog een actuele lotion aanbevelen om aan te brengen.

6. Gebarsten hakken

gebarsten-hakken-voor-en-na-behandeling

   • Met een beetje zorg kun je je gebarsten hakken goed verzorgen.
   • Gelsokken of het dragen van sokken met medicinale crème kunnen je hielen helpen om te allen tijde gehydrateerd te blijven.
   • Gebruik een loofah of puimsteen om de dode cellen voorzichtig van de gebarsten hielen af te schrobben.
   • Gebruik rijke voetcrèmes, boter, natuurlijke oliën of moisturizer voordat je naar bed gaat. Hierdoor kunnen de hakken de crème absorberen en gehydrateerd worden.

7. Wenkbrauwen Jeuk en vlokken

Net als een jeukende en schilferige hoofdhuid, kunnen ook de wenkbrauwen jeuken en schilferig worden. Dit is voornamelijk te wijten aan een huidaandoening die seborrheic dermatitis wordt genoemd. Hoewel de exacte oorzaak niet bekend is, verergert seborrheic dermatitis in de winter.

   • U kunt een anti-jeukcrème gebruiken die kan helpen om de jeuk rond de wenkbrauwen te verminderen.
   • Het gehydrateerd houden van de wenkbrauwen kan ook helpen om de jeuk te verminderen.
   • U kunt een koel kompres gedurende 15-30 minuten aanbrengen om wat verlichting van de jeuk te krijgen.
   • Antihistaminica kunnen u ook verlichting geven van de jeuk.

8. UV-schade

UVB-stralen zijn de belangrijkste oorzaak van zonnebrand [2], vooral op grote hoogte en op reflecterende oppervlakken zoals sneeuw. Omdat de sneeuw 80% van het UV-licht zo effectief reflecteert, word je twee keer blootgesteld aan de schadelijke UVB-stralen. Dit veroorzaakt verdere schade aan uw huid.

   • De beste manier om beschermd te blijven tegen UV-schade is door alle blootgestelde delen van het lichaam te bedekken.
   • Gebruik een gezichtsbedekkende zonnebril tijdens het uitgaan in de sneeuw.
   • Gebruik een hoed die je warm houdt terwijl je je gezicht beschermt tegen de UV-stralen.

9. Irritatie en roodheid

Irritatie en roodheid van de huid kunnen om vele redenen optreden, waaronder koud winterweer. Wanneer de huid wordt blootgesteld aan te veel koude lucht, verliest het zijn natuurlijke vocht en olie, waardoor de huid droog blijft. Indien onbehandeld, kan dit leiden tot irritatie en roodheid.

   • Winteruitslag kan gemakkelijk thuis worden behandeld. Breng veel moisturizers aan over de hele huid om het te kalmeren.
   • Breng natuurlijke oliën zoals kokosolie en amandelolie aan om de natuurlijke hydratatie van de huid te vergrendelen.
   • Gebruik een luchtbevochtiger om je omgevingslucht thuis vochtig te houden.
   • Neem contact op met uw dermatoloog als de irritatie aanhoudt.

Tips om huidproblemen in de winter te voorkomen

mooie-vrouwen-aanbrengen-moisturizer

1. Het meest voorkomende winterhuidprobleem is een droge huid. Om droge huidproblemen te voorkomen, moet u uw huid te allen tijde gehydrateerd houden. Je kunt de kant-en-klare moisturizers proberen die beschikbaar zijn in de winkels of natuurlijke moisturizers gebruiken zoals kokosolie, olijfolie, amandelolie, enz.

2. Misschien voel je je een goede manier om op te warmen in de winter is een duik nemen in een warme douche. Maar de American Academy of Dermatology [1] merkt op dat te veel warme douche de natuurlijke olie van je huid kan afrukken. Probeer in plaats daarvan lauw water en hydrateer zodra je uit bad bent.

3. De beste manier om de natuurlijke gloed van de huid te behouden, is door de hele dag door veel water en heldere vloeistoffen te drinken.

4. Vul de huid aan door ’s avonds voor het slapengaan diepe voedende crème aan te brengen. Op deze manier krijgt de huid voldoende tijd om te genezen en aan te vullen terwijl je slaapt.

Inpakken

Extreem droge en vochtarme huid is normaal in de winter. Het brengt een overvloed aan huidproblemen met zich mee, zoals huiduitslag, jeuk, roodheid, scheuren, schilferige huid, enz. Hoewel al deze problemen je ongemakkelijk maken, kun je ze gemakkelijk thuis behandelen met de hierboven besproken tips.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen