Hoe vaak heb je uitslag, jeuk of blaar op je huid gehad? De meesten van ons hebben op een bepaald moment in ons leven huidontsteking ervaren. Maar wist je dat het een manier is voor je huid om te vertellen dat je immuunsysteem reageert op een bepaalde disfunctie, allergische reactie of infectie?

Huidontsteking treedt meestal op als een teken van de strijd van het immuunsysteem tegen buitenlandse aanvallers. Laten we eens kijken naar alle oorzaken, preventietechnieken en behandelingen voorgesteld door onze hoofddermatoloog Dr. Harish Koutam, een geaccrediteerd lid van de Indian Association of Dermatologists, Venereologists and Leprologists (IADVL) en Cosmetische Chirurgen van India.

Hoogtepunten:

 • Wat is huidontsteking?
 • Wat zijn de oorzaken huidontsteking?
 • Hoe behandel je een ontstoken huid?
 • Wanneer moet u uw arts raadplegen?
 • Tips voor huidontsteking
 • Wat zijn inflammatoire huidaandoeningen?

Wat is huidontsteking?

Huidontsteking wordt ook wel dermatitis genoemd. Tekenen die huidontsteking impliceren zijn voornamelijk huiduitslag, rode vlekken of zelfs een puistje zoals blaren of abces. Een uitslag veroorzaakt door ontsteking is meestal steken, branden of jeuk bij aanraking.

Soms is de uitbraak glad of verhoogd als puistjes en blaren. De huid kan rood worden en heet zijn om aan te raken. Het kan ook barsten en bloeden in sommige huiduitslag of ruw en schilferig worden.

Woord van waarschuwing:

Elke chronische ontsteking, die langer dan een paar weken aanhoudt, mag niet worden genegeerd, omdat dit kan wijzen op de aanwezigheid van ziekten zoals kanker en artritis.

Wat zijn de oorzaken huidontsteking?

Wanneer er een infectie in het lichaam is, of een allergische reactie of zelfs een latente ziekte of ziekte, wordt huidontsteking beschouwd als een van de reacties van het immuunsysteem. Wanneer het immuunsysteem niet goed functioneert, kan het een reactie veroorzaken zoals in het geval van psoriasis.

Genetica en bacteriën in de huid kunnen ook huidontsteking veroorzaken, zoals in het geval van eczeem. Een allergische reactie op voedingsmiddelen zoals zeevruchten of medicijnen kan ook huidontsteking veroorzaken. Bijvoorbeeld wanneer mensen lijden aan coeliakie [1] consumeer glutenvoedsel zoals tarwe, de reactie op hun huid staat bekend als dermatitis herpetiformis.

Een reactie op ingrediënten in cosmetische producten of parfums kan een uitbraak veroorzaken; terwijl de huidontsteking als gevolg van contact met poison ivy bekend is. Van bacteriële of schimmelinfecties zoals ringworm is ook bekend dat ze huidontsteking veroorzaken.

In het zonlicht zijn, vooral voor mensen die lijden aan de auto-immuunziekte Lupus [2] kan huiduitslag of huidontsteking veroorzaken. Warmte-uitslag is ook een vorm van huidontsteking waarbij buiten zijn in de hitte ervoor zorgt dat het zweet vast komt te zitten in de poriën, waardoor uitslag ontstaat.

Hoe behandel je een ontstoken huid?

Ontstoken huid kan worden behandeld met verschillende actuele behandelingen en zelfs huismiddeltjes, afhankelijk van de ernst of oorzaak van de uitslag. Het is het beste om een dermatoloog te raadplegen wanneer een uitslag langer dan 24 uur aanhoudt.

1. Medische behandelingen

A. Actueel:

Dit zijn behandelingen die direct op de huid kunnen worden aangebracht. Ze omvatten antibacteriële of schimmelwerende crèmes; corticosteroïden die de ontsteking verminderen, calamine lotions of anti-jeuk crèmes die hydrocortison als ingrediënt hebben om jeuk te verminderen. Immunomodulatoren die gericht zijn op het immuunsysteem zijn ook een optie.

B. Oraal:

Orale medicijnen voor huidontsteking moeten alleen op recept van een arts worden ingenomen. Voor sommige allergische reacties worden generieke antihistaminica voorgeschreven, net als orale antibiotica en antischimmeltabletten voor bacteriële infecties. Voor meer ernstige aandoeningen zoals psoriasis kan de dermatoloog een injectie voorschrijven.

2. Geneeskrachtige planten

Het gebruik van planten en hun extracten om huidontsteking te behandelen, heeft bewezen positieve resultaten op te leveren. Matricaria (kamille) en calendula (goudsbloem) [3] bloemen worden op grote schaal gebruikt bij de behandeling van huidontsteking en aandoeningen zoals eczeem en dermatitis.

Andere planten die worden gebruikt om huidontsteking te behandelen zijn aloë vera, toverhazelaar, duizendblad en teunisbloemolie, enz. Ook kruiden zoals fenegriekzaad, ribwort weegbreeblad / kruid, paarse zonnehoed salieblad, sint-janskruid – ze hebben allemaal ontstekingsremmende eigenschappen.

3. Huismiddeltjes

Meisje dat oranje met smily gezicht toont

Sommige gevallen van huidontsteking kunnen tijdelijk worden behandeld met behulp van huismiddeltjes. Deze zijn echter alleen bedoeld voor actuele verlichting voor een korte periode. Aanhoudende aandoeningen moeten worden behandeld door een dermatoloog.

Enkele van de opties zijn:

A. Koud kompres:

Een koud en nat kompres kan helpen de jeuk en roodheid te verlichten. Week een schoon servet in koud water of gebruik een ijspakking op het getroffen gebied voor verlichting. Een bad met een hypoallergene zeep of gemaakt met ontstekingsremmende ingrediënten kan ook de ontsteking verminderen.

B. Olie Massage:

Tea tree olie is zeer effectief in het omgaan met huidontsteking vanwege de antimicrobiële eigenschappen. Het is ook ontstekingsremmend, dus het kan ook worden gebruikt met seborrheic dermatitis. Masseer de olie zachtjes in de hoofdhuid en andere schilferige gebieden.

C. Dieet:

Het is belangrijk om ontstekingen te voorkomen die voedingsmiddelen veroorzaken zoals margarine, gezoete koolzuurhoudende dranken en cola’s, frietjes en ander gefrituurd voedsel, rood vlees en geraffineerd meel dat wordt gebruikt voor brood en gebak. Deze voedingsmiddelen worden geassocieerd met gewichtstoename en op zijn beurt ontsteking, wat leidt tot chronische ziekten zoals diabetes. De volgende voedingsmiddelen kunnen als ontstekingsremmend worden beschouwd omdat ze antioxidanten bevatten die ontstekingen verminderen [4]:

 • Tomaten
 • Olijfolie
 • Noten zoals amandelen en walnoten
 • Fruit en bessen zoals aardbeien, sinaasappels, bosbessen, kersen, ananas en citroensap
 • Vette vis zoals sardines, makreel en zalm
 • Groenten zoals spinazie en boerenkool

Wanneer moet u uw arts raadplegen?

Als u een huidontsteking heeft en het verspreidt zich in een uitslag over het hele lichaam of blaren vormt, raadpleeg dan uw arts. Ten tweede, als de ontsteking pijnlijk is en er zwelling, pus of zelfs bloeding is, raadpleeg dan een dermatoloog. Als er ook koorts is, raadpleeg dan onmiddellijk een arts.

Tips voor huidontsteking

 • Vermijd altijd het eten van voedsel waarvoor je allergisch bent.
 • Draag kleding die glad en zacht is, bij voorkeur gemaakt van natuurlijke vezels zoals katoen en hennep.
 • Oefen of mediteer om je stressniveau laag te houden.
 • Draag een antihistaminicum of anti-allergie medicatie wanneer u reist.
 • Soms kan blootstelling van getroffen gebieden aan licht ook helpen.
 • Neem een vitamine D-supplement omdat het de ontsteking kan verlichten, vooral bij aandoeningen zoals eczeem.

Wat zijn inflammatoire huidaandoeningen?

Enkele van de meest voorkomende vormen van dermatitis omvatten atopisch eczeem; psoriasis [5]; stasis dermatitis, een ontsteking van de huid in de onderste helft van de benen als gevolg van vochtretentie en seborrheic dermatitis, waarbij de huid uitbreekt in schilferige plekken op de hoofdhuid. Elke uitslag veroorzaakt door contact met bepaalde stoffen of planten zoals poison ivy wordt contactdermatitis genoemd.

Inpakken

Ontsteking van de huid kan vele oorzaken hebben, van infecties tot allergische reacties. Het is belangrijk om naar de wortel ervan te gaan en het dienovereenkomstig te behandelen met de juiste actuele, orale, kruiden- en thuisbehandelingen. Vergeet niet om uw arts te raadplegen voordat u voor behandelingen gaat.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen