Skinkraft

Wat is de huidbarrière?

Gewoonlijk aangeduid als de huidbarrière, de buitenste laag van het huidoppervlak heeft een wetenschappelijke naam: stratum corneum. Het stratum corneum of de huidbarrière is als een schild dat de onderste huidlagen beschermt tegen externe schade.

Beginnend van buitenaf, bestaat je huid uit drie lagen: epidermis, dermis en hypodermis. De buitenste laag van de opperhuid, het stratum corneum, heeft een grote invloed op hoe gezond of ongezond je huid eruit ziet.

Het stratum corneum is gemaakt van drie soorten lipiden (vetten): cholesterol, vetzuren & ceramiden.

Laten we het hebben over de belangrijkste – ceramiden.

Wat zijn ceramiden? Wat maakt ze belangrijk voor je huid?

Ceramiden zijn van nature voorkomende wasachtige lipidemoleculen die tussen huidcellen worden aangetroffen. Ze koppelen cellen aan elkaar en vormen een beschermende, waterdichte barrière. Ceramiden zijn van 9 soorten en vormen ongeveer 50% van de huidbarrière. Ze spelen een belangrijke rol bij het vasthouden van water, het voorkomen van vochtverlies van de huid en het definiëren van de gezondheid van de huid.

Hoe houden ceramiden de huid bij elkaar?

Zie je huid als bakstenen in een muur en de ceramiden als cement. De ceramiden (cement) houden de huidcellen (stenen) bij elkaar door een beschermende laag te vormen.

Met hun uitstekende watervasthoudende capaciteit vervullen ceramiden hun primaire functie om vocht vast te houden en te voorkomen dat het verdampt.

Een daling van het vochtgehalte zorgt ervoor dat er openingen ontstaan tussen de huidcellen, waardoor schadelijke bacteriën en irriterende stoffen kunnen binnendringen. Indien onbehandeld, kan het leiden tot vroegtijdige veroudering, acne en huidaandoeningen zoals acne.

Functie van een beschadigde huidbarrière
Functie van een gezonde huidbarrière

Hydratatie van de huid hangt direct af van de prestaties van de huidbarrière

Wat gebeurt er als uw huid een verlies van ceramiden ervaart?

Gebrek aan vocht en dofheid:

Vaak beschadigen omgevingsstressoren zoals droge hitte, vervuiling en overmatige blootstelling aan de zon de integriteit van de huid. Sterker nog, producten waarvan bekend is dat ze ‘goed’ zijn voor je huid kunnen schade aanrichten. Eenvoudige gewoonten zoals te veel reinigen of warm water op het gezicht gebruiken, kunnen onbewust de lipidenbarrière van de huid beïnvloeden. Dit leidt tot een aanzienlijke daling van de ceramidespiegels van de huid, waardoor transepidermaal waterverlies en huidproblemen zoals overmatige droogheid, schilfering, peeling en saaiheid ontstaan.

Huidinfecties en versnelde veroudering:

Zoals hierboven besproken, houden ceramiden de huidbarrière sterk, gezond en glad.

Naarmate ze echter met de leeftijd afnemen, beginnen de vochtniveaus af te nemen naarmate ze uit de huid verdampen. Dit breekt de huidbarrière af, waardoor deze kwetsbaar en vatbaar is voor vroegtijdige veroudering, roodheid en huidaandoeningen zoals eczeem. Het gebruik van huidverzorgingsproducten die ceramiden bevatten, kan het verouderingsproces vertragen en de huidbarrièrefunctie verbeteren.

Waar komen ceramiden vandaan?

Ceramiden worden van nature in het lichaam geproduceerd. Een laag ceramidegehalte kan echter worden opgelost door plantaardige ceramiden te gebruiken. Het nadeel hiervan is dat plantaardige ceramiden alleen de huid kunnen hydrateren, maar niet effectief genoeg zijn om een jonge en stralende uitstraling te geven.

Ceramiden kunnen ook worden afgeleid van de dierlijke en menselijke huid. Ze zijn echter niet veilig om te worden gebruikt in huidverzorgingsproducten.

In dit geval zijn synthetische ceramiden de veiligste en meest ethische oplossing. Ze zijn stabiel wanneer ze in formuleringen worden opgenomen en hydrateren en hydrateren uw huid effectief.

Waarom heeft uw huidverzorgingsregime ceramiden nodig?

Volgens dermatologen is een gezond aantal ceramiden essentieel om het uiterlijk van de huid te verbeteren en het er gezond en stralend uit te laten zien.

Het wordt echter moeilijk om dit te doen vanwege omgevingsstressoren en verontreinigende stoffen die de huidbarrière consequent beschadigen.

Bovendien kan het aantal ceramiden ook verminderen als gevolg van onbewuste huidverzorgingsfouten zoals:

  • Gebruik agressieve reinigingsmiddelen en toners op alcoholbasis die alle essentiële ceramiden van de huid verwijderen.
  • Uitdrogende factoren zoals alcohol en roken die ceramiden uitputten, waardoor je huid er dof, droog en levenloos uitziet.
  • Het gebruik van huidverzorgingsproducten die synthetische geuren bevatten.
  • Ineffectieve moisturizers gebruiken die uw huid alleen bedekken met een occlusieve laag en deze slechts tijdelijk beschermen in plaats van te compenseren voor regelmatige ceramideverliess.
  • Met behulp van anti-aging producten zonder ceramiden. Omdat er na 25 een daling van de ceramidespiegels is, wordt de huidbarrière kwetsbaar voor schade.
  • Het volgen van diëten zonder essentiële vetzuren

Bevatten Skinkraft-producten ceramiden?

Esse Organic Skincare gebruikt ceramiden als een essentieel ingrediënt in al zijn aangepaste moisturizers om de huidbarrière te beschermen en hydratatieniveaus te behouden. Hoewel de aangepaste moisturizerformuleringen van Esse Organic Skincare variëren afhankelijk van huidprofielen, zijn ceramiden het gemeenschappelijke ingrediënt om een optimale gezondheid van de huid te garanderen.

Wilt u een huidverzorgingsregime dat precies overeenkomt met de exacte behoeften van uw huid? Begin met het begrijpen van het unieke profiel van uw huid door de SkinID te nemenTM vragenlijst.

Begin met het kennen van je huid