Wie wil er niet pronken met zacht en zijdeachtig mooi haar? De meesten van ons kunnen tot het uiterste gaan om ons haar te beschermen, toch? Maar onbedoeld geven we vaak toe aan veel voorkomende haarmythes die we van onze leeftijdsgenoten hebben gehoord.

De waarheid is: sommige van die haarmythes kunnen [1] eigenlijk schade toebrengen aan je haar. Laten we in dit artikel 10 van dergelijke haarmythes ontkrachten.

Hoogtepunten:

 • Mythe 1: Borstel 100 slagen per dag voor gezond haar
 • Mythe 2: Frequente trims zorgen ervoor dat het haar sneller groeit
 • Mythe 3: Frequent shampoogebruik kan ernstige schade aan uw lokken veroorzaken
 • Mythe 4: Roos betekent een droge hoofdhuid
 • Mythe 5: Natuurlijke oliën zijn goed voor je haar
 • Mythe 6: Het plukken van grijs haar kan resulteren in meerdere grijze lokken die uit de hoofdhuid ontspruiten
 • Mythe 7: Het is beter om je haar aan de lucht te drogen dan om het te föhnen
 • Mythe 8: Blijf je shampoo en conditioner om de paar maanden vervangen
 • Mythe 9: Kleur blijft beter op vuil haar
 • Mythe 10: Stress veroorzaakt grijs haar

Mythe 1: Borstel 100 slagen per dag voor gezond haar

Waarheid: Rigoureus borstelen of kammen kan wrijving in je haar veroorzaken. Als je dat te veel doet, zoals 100 of meer slagen, zal het je haar beschadigen en het zwak maken van de wortels. Er zijn echter enkele voordelen van voorzichtig en kort poetsen met een natuurlijke borstel. Het kan de bloedcirculatie van je hoofdhuid stimuleren en ook helpen om natuurlijke oliën van de wortels naar de uiteinden te verdelen.

Het is beter om synthetische of plastic borstelharen en oude borstels met gebogen of gebroken strengen te vermijden. Vermijd ook het borstelen van nat haar. Vergeet niet om de knopen voorzichtig te ontwarren voordat je gaat poetsen.

Mythe 2: Frequente trims zorgen ervoor dat het haar sneller groeit

Waarheid: Het trimmen van je haarpunten heeft geen invloed op je hoofdhuidzakjes. Als je je haar echter elke zes tot acht weken laat trimmen, kun je gespleten haarpunten voorkomen. Regelmatig trimmen voorkomt ook dat de gespleten haarpunten verder omhoog kruipen.

Volgens een studie van The Trichological Society groeit het haar meestal tussen 0,5 en 1,7 cm per maand, afhankelijk van de etniciteit. Je genetica, geslacht, leeftijd en voedingsgewoonten (voeding) zijn de belangrijkste factoren die je haargroei beïnvloeden.

Zelfs seizoenen kunnen je haargroei beïnvloeden. In de zomer groeit je haar sneller (vanwege de verbeterde bloedcirculatie naar de huid en hoofdhuid), terwijl bij koud weer je lichaam de bloedstroom naar interne organen leidt om de lichaamstemperatuur te handhaven. Dat kan de haargroei vertragen.

Vrouwen Haar knippen

Mythe 3: Frequent shampoogebruik kan ernstige schade aan uw lokken veroorzaken

Waarheid: Shampoos zijn alleen bedoeld om je haar en hoofdhuid schoon te maken. Ze kunnen je haar niet sneller laten groeien of het sterk of zwak maken van de wortels. Shampoo helpt om je haar vrij te houden van vuil, stof, productopbouw, etc. en het gezond te houden.

Als u agressieve shampoos op chemische basis gebruikt, kunnen ze de natuurlijke oliën van uw haar verwijderen en tijdelijke droogheid veroorzaken. Maar dit heeft geen verband met ernstige schade of haaruitval.

Mythe 4: Roos betekent een droge hoofdhuid

Waarheid: Er is geen verband tussen roos en droge hoofdhuid. Roos wordt veroorzaakt door een schimmel, Malassezia, die zich voedt met de talg van de hoofdhuid. Een olieachtige omgeving is dus het beste voor de groei van roosveroorzakende schimmel.

Maak je daarom geen zorgen over shampoo vaak (met een anti-roos shampoo). Het houdt je hoofdhuid droog en helpt je om van roos af te komen.

Mythe 5: Natuurlijke oliën zijn goed voor je haar

Waarheid: Raw food producten zoals honing, wrongel of oliën zoals kokosolie, avocado-olie, etc. kunnen niet diep genoeg doordringen in je haarschacht om een blijvende verbetering te maken. Het zijn allemaal gewoon goede conditioners voor je haarlokken, maar kunnen de haargroei niet bevorderen of haaruitval verminderen.

Je hebt misschien ook gehoord dat het aanbrengen van olie en het ’s nachts laten zitten ideaal is voor het bevorderen van de haargroei. Dat is echter niet waar. Zelfs als je olie aanbrengt, laat het 15 – 30 minuten staan en was het later af, het geeft je een geweldig resultaat.

Bovendien zijn natuurlijke oliën zwaar en moeilijk van het haar af te wassen. Ze kunnen je haar vettig maken en vuil en verontreinigende stoffen aantrekken die het algehele uiterlijk en de gezondheid van je haar kunnen beïnvloeden.

Mythe 6: Het plukken van grijs haar kan resulteren in meerdere grijze lokken die uit de hoofdhuid ontspruiten

Waarheid: De kleurverandering van je haar wordt veroorzaakt door de afwezigheid van melanine in het haarzakje [2]. Als je cellen de melanineproductie stoppen, wordt je haar wordt grijs of wit. Het plukken van je grijze haar kan het aantal grijze lokken dus niet verhogen. Bovendien kan deze gewoonte de wortels van de buren verstoren, wat kan leiden tot haaruitval of verzwakking van de andere wortels.

Maar het is goed om grijs haar niet te plukken, omdat dit kan leiden tot dunner worden of littekens. Het kan zelfs haargroei op die specifieke plek voorkomen.

Wist je dat?

Grijs haar wordt vooral bepaald door genetica en veroudering.

Mythe 7: Het is beter om je haar aan de lucht te drogen dan om het te föhnen

Waarheid: Eigenlijk kunnen zowel luchtdrogen als föhnen schadelijk zijn. Het wordt niet aanbevolen om je haar te föhnen, omdat dit schade aan het haaroppervlak kan veroorzaken [3]. Evenzo kan luchtdrogen schade aan de strengen veroorzaken. Blootstelling aan sterke wind of direct zonlicht kan ook schadelijk zijn voor je haar.

Je zult ook verrast zijn om te weten dat het blootstellen van je haar aan water gedurende langere perioden je haar meer kan beschadigen dan föhnen of stylen met behulp van warmtebehandelingen. Door wateropname zwelt het haar op en zet het druk op de eiwitten die je haar intact houden.

Notitie:

Gebruik voor minimale schade de laagste warmte-instelling op uw föhn. Houd het minstens zes centimeter van je haar af. Je moet de droger ook continu verplaatsen, zodat je haar niet te lang geconcentreerde warmte op één plek krijgt.

Vrouwen Drogend haar

Mythe 8: Blijf je shampoo en conditioner om de paar maanden vervangen

Waarheid: Het is vrij moeilijk om het juiste haarverzorgingsproduct te krijgen en als je er al een hebt, neem dan niet de moeite om het steeds opnieuw te veranderen. Je haarbehoeften variëren echter van tijd tot tijd. Als u bijvoorbeeld het volgende hebt gedaan:

 • Haarkleuring, stijltangen, krullen etc.
 • Verhuisd naar een andere plek met een ander klimaat
 • Begonnen met het gebruik van nieuwe styling- of haarverzorgingsproducten

Elk van deze veranderingen kan u de indruk geven dat uw gewone shampoo of conditioner niet langer werkt. U kunt uw haarverzorgingsproduct wijzigen volgens uw milieu- en stylingvereisten.

Mythe 9: Kleur blijft beter op vuil haar

Waarheid: Eigenlijk lijkt haarkleur het beste op schoon haar. Je moet je haar grondig wassen voordat je het kleurt en het goed opdrogen. Je kunt je haar zelfs een nacht voor het kleurproces wassen en jezelf beperken van het gebruik van producten zoals gels, serums, enz.

Vies en vet haar of ongewassen haar voorkomt dat kleur goed reflecteert. Het is ook niet langdurig.

Esse Organic Skincare Tip:

Was je haar 72 uur na het kleuren van het haar, omdat de kleur genoeg tijd krijgt om volledig in de nagelriem te zitten en lang mee te gaan.

Mythe 10: Stress veroorzaakt grijs haar

Waarheid: Echt niet! Het zijn je cellen die stoppen met het produceren van melanine – de kleurpigmenten. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat stress de vergrijzing versnelt.

Volgens een recent rapport op Harvard Health Publishing is er onvoldoende bewijs dat de bewering bewijst dat stress grijs haar kan veroorzaken.

Inpakken

Mooi haar is fascinerend, maar je moet het veel tijd en moeite geven om zijn gezondheid en glans te behouden. U moet een effectieve haarverzorgingsroutine volgen, een uitgebalanceerd dieet eten en voldoende waterverbruik hebben om ervoor te zorgen. Je hoort misschien verschillende haarverzorgingstips (of mythes) van je familie, vrienden of andere bronnen, maar ze zijn misschien niet altijd waar. Controleer ze van betrouwbare bronnen of raadpleeg een schoonheidsspecialist of een dermatoloog.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen