Staan vergrote neusporiën je perfecte huid in de weg? Wij voelen jou! Je bent misschien genetisch vatbaar voor vergrote poriën op je huid, maar het goede nieuws is dat je ze kunt reinigen en hun uiterlijk kunt verminderen met het juiste onderhoud. Lees dus dit artikel voordat je op pad gaat om een poriënvulprimer te kopen.

Wat expert zegt

“Vergrote neusporiën worden niet geassocieerd met medische huidaandoeningen. Fysiologische veranderingen in de huid zijn verantwoordelijk voor de grote open poriën op je neus.”

Dr. Harish Koutam (MBBS, MD – Dermatology , Venereology & Leprosy), Chief Dermatologist bij Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

  • Wat zijn neusporiën?
  • Wat zijn de oorzaken grote neusporiën?
  • Hoe neusporiën te reinigen?
  • Wat te vermijden?
  • Wat is het witte spul in mijn neusporiën?

Wat zijn neusporiën?

Poriën zijn kleine openingen op je huid die verband houden met de haarzakjes of zweetklieren die de afscheiding van olie of zweet op je huid vergemakkelijken[1]. Neusporiën zijn meestal groter dan de poriën op de rest van je gezichtshuid. Ze zijn verbonden met talgklieren die talg of natuurlijke olie in de huid produceren.

Human Skin Gelaagd Concept

Wat zijn de oorzaken grote neusporiën?

Hoewel de poriën op je neus een essentieel onderdeel van je huid zijn en een belangrijke rol spelen bij het behoud van je huidgezondheid, kunnen verschillende triggers de poriën vergroten en je uiterlijk beïnvloeden [2]. Sommigen van hen zijn:

1. Blootstelling aan de zon

Je neus is het meest blootgestelde deel van het gezicht en is gevoelig voor schade door de zon. Overmatige blootstelling aan de zon beïnvloedt de stevigheid van uw huid, wat op zijn beurt de grootte van de neusporiën vergroot.

2. Leeftijd

Onze hoofddermatoloog, Dr. Harish Koutam legt uit: “Vergrote neusporiën worden niet geassocieerd met medische huidaandoeningen. Je genen spelen een grote rol bij het bepalen van de grootte van de poriën op je huid. Fysiologische veranderingen in de huid zijn verantwoordelijk voor de grote open poriën op je neus.”

Naarmate je ouder wordt, is er een vermindering van de productie van eiwitten zoals het collageen en elastine in je huid. Dit leidt tot huidverslapping, waardoor de poriën worden uitgerekt, waardoor ze groter lijken.

Esse Organic Skincare Tip:

Vitamine C stimuleert de aanmaak van collageen in je huid. Deze vitamine heeft ook effectieve antioxiderende eigenschappen die je huid beschermen tegen schade door de zon.

3. Mee-eters

Mee-eters ontwikkelen zich wanneer neusporiën verstopt raken met vuil, overtollige olie en bacteriën. Als u de mee-eters plukt of hun inhoud eruit knijpt, kunnen de elastische vezels rond de poriën beschadigd raken. Dit zal resulteren in permanente vergroting van de poriën.

4. Gebrek aan exfoliatie

Dode huidcellen worden naar de buitenste laag van de huid geduwd en daar afgestoten. Als u uw huid niet met regelmatige tussenpozen exfolieert, zullen deze dode huidcellen samen met olie en vuil op het oppervlak van uw huid worden afgezet, waardoor uw poriën verstopt raken en ze nog meer worden vergroot.

5. Grote haarzakjes

Omdat poriën openingen van haarzakjes zijn, als je dikker haar en grotere follikels hebt, zullen je poriën van nature ook groter zijn! Als je van nature grotere poriën hebt, zullen de bovengenoemde factoren de grootte van je poriën meer beïnvloeden.

6. Hormonale onevenwichtigheden

Verstoringen in uw hormonale niveaus kunnen een belangrijke reden zijn achter de vergroting van de neusporiën. Verhoogde hormonen, bijvoorbeeld, tijdens perioden kunnen de olieproductie verhogen en zelfs leiden tot ernstige acne, die allemaal de poriegrootte van uw huid aanzienlijk kunnen vergroten.

Hoe neusporiën te reinigen: 13 tips

U kunt het uiterlijk van neusporiën minimaliseren met huidverzorgingsproducten en behandelingen op kantoor. Het idee is om de neusporiën schoon te houden. Lees verder om te weten hoe:

1. Verwijder make-up voor het slapengaan

Laat nooit een make-upproduct ’s nachts op je gezicht achter. Het maakt niet uit hoe zacht de producten beweren te zijn, ze kunnen poriënverstopping zijn. Verwijder je make-up met een gezichtsreiniger op oliebasis en gebruik een milde reiniger om je gezicht een schoon gevoel te geven.

Esse Organic Skincare Tip:

Kies niet-vette, niet-comedogeen (dat wat de poriën niet verstopt) huidverzorgings- en make-upproducten als je gevoelig bent voor vergrote neusporiën.

2. Reinig twee keer per dag

Reiniging verwijdert make-upresten, dode huidcelopbouw, olie en vuil van de huid. Zonder een goede reiniging zullen deze de neusporiën verstoppen en groter maken. Het kan ook leiden tot acne, waardoor je poriën verder worden vergroot. Gebruik een milde cleanser die past bij uw huidtype met lauw water in uw ochtend- en avondverzorgingsroutine. Reinig ook na een work-outsessie en dep droog. Vermijd ruwe handdoeken.

3. Houd het vocht vast

Reiniging kan de natuurlijke oliën van je huid verwijderen. Daarom is het cruciaal om het op te volgen met een goede vochtinbrengende crème, zelfs als je huid aan de vettere kant is. Als uw huid te droog wordt, zal dit compenseren door overtollig talg af te scheiden, wat uw poriënsituatie kan verergeren. Dus houd rekening met je huidtype, kies een vochtinbrengende crème om het vocht vast te houden en de natuurlijke barrière van de huid te herstellen [3].

4. Investeer in een kleimasker

Klei gezichtsmaskers helpen bij het ontstoppen en reinigen van de poriën. Ze zijn gemaakt van mineraalrijke klei of actieve kool, die perfect zijn voor het verfijnen van je poriën. Houtskool is een goed absorberend middel en haalt overtollige olie en verontreinigende stoffen uit je neus. Als je een extreem droge huid hebt, gebruik dan een kleimasker alleen op je neus.

5. Scrub regelmatig

Een keer per week scrubben in het gezicht, hydroxyzuren of salicylzuur verwijdert de dode huidcellen in de buurt van neusporiën. Niet te veel schrobben, want dit kan de neusporiën verergeren. [4]

6. Probeer Nose Pore Cleansing Strips

Waarom zou je de pijn van het tweeten van mee-eters tijdens een gezichtsbehandeling doorstaan als je ze kunt strippen? Ze kunnen worden gebruikt voor het verwijderen van vuil, overtollige olie, dode huidcellen en mee-eters. Neusporiënreinigingsstrips zijn gemaakt van lijmen en worden geleverd met een verscheidenheid aan ingrediënten om uit te kiezen.

Maak je neus nat met lauw water en plaats de kleverige kant van de strip gedurende 15 minuten. Zodra je de strip hebt afgepeld, was je je gezicht opnieuw met lauw water.

Vrouw die poriën reinigend textielmasker verwijdert

Notitie: Er is nauwelijks wetenschappelijk bewijs dat spreekt over de voordelen of risico’s van nore poriën reinigingsstrips. Beperk het gebruik van neusporiënreinigingsstrips tot één keer per week. Gebruik ze niet voor het geval je een gevoelige huid hebt.

7. Stap niet uit zonder zonnebrandcrème

Schade door de zon [5] kan je neusporiën groter laten lijken. Bescherm je huid door een breedspectrum zonnebrandcrème te dragen met SPF (sun protection factor) 30 of hoger. Breng het 20 minuten aan voordat je uitstapt en breng het elke twee uur opnieuw aan.

8. Microdermabrasie op de neus

Microdermabrasie is een behandeling op kantoor die wordt uitgevoerd door een gecertificeerde dermatoloog. Een klein mechanisch apparaat wordt gebruikt om de bovenste laag van de huid op uw neus te verwijderen. Dit helpt bij exfoliatie en kan het uiterlijk van uw neusporiën verbeteren [6].

9. Chemische peelings

Chemische peelings bevatten zuren zoals glycolzuur of melkzuur om de bovenste laag van de huid te verwijderen [7]. Ze kunnen de neusporiën kleiner laten lijken.

10. Lasertherapie

Lichtstralen worden gebruikt om de bovenste lagen van de huid te exfoliëren. Dit minimaliseert niet alleen het uiterlijk van neusporiën [8], maar induceert ook collageenproductie in de huid.

11. Stomen

Stomen, dat deel uitmaakt van gezichtsbehandelingen en het gebruik van een stomer omvat om je huid van warme en vochtige lucht te voorzien, helpt bij het openen van neusporiën op de neus. Gezichtsexperts gebruiken vervolgens een mee-eterextractor om de mee-eters op je neusporiën eruit te plukken. Huidverzorgingsexperts suggereren een maandelijkse gezichtsbehandeling voor een schone huid.

12. Retinol Serum

Retinol is een vitamine A-derivaat en een krachtig ingrediënt in serums. Dit anti-aging ingrediënt [9] stimuleert de aanmaak van collageen rond je neusporiën, waardoor de huid schoner en steviger wordt. Neem een verstrakkende retinol op in uw huidverzorgingsroutine. Begin met minimale toepassing en verhoog geleidelijk de frequentie.

13. Tea Tree Olie

Tea Tree olie dringt door in de huid, ontstopt poriën en droogt mee-eters uit. Moleculen genaamd terpenen in de tea tree olie zijn antimicrobieel [10].

Breng een gezichtsverpakking van 2-3 theelepels tea tree olie, een eetlepel volle aarde en wat water aan. Laat het 15 minuten intrekken en spoel af met lauw water.

Wat te vermijden?

Als u gevoelig bent voor vergrote poriën op uw neus, moet u voorzichtig zijn met welke ingrediënten u op uw huid aanbrengt. “Vermijd huidverzorgingsproducten of make-up items die op basis van minerale olie zijn. Je kunt in plaats daarvan producten gebruiken met niet-occlusieve bevochtigingsmiddelen zoals glycerine, natrium-PCA of betaïne,” suggereert Dr. Koutam.

U moet ook de volgende ingrediënten vermijden terwijl u probeert de vergrote neusporiën te behandelen.

Zuiveringszout

Je zult zuiveringszout tegenkomen tijdens het lezen over huismiddeltjes voor het reinigen van neusporiën. Vermijd het gebruik van zuiveringszoutscrubs op de neus, omdat deze de huid kunnen drogen en kunnen leiden tot overmatige talgproductie. Sinds zuiveringszout alkalisch is, het kan de natuurlijke pH van de huid verstoren die licht zuur is [11].

Citroen

Een ander gesproken over keukeningrediënt voor het reinigen van neusporiën, citroen kan je huid schaden. Citroen is zeer zuur en kan de pH van je huid verstoren. Directe toepassing van citroen kan leiden tot droogheid en irritatie van de huid [12].

Wat is het witte spul in mijn neusporiën?

Het witte spul in je neusporiën is talg [13], wat natuurlijke olie is die de huid produceert in de huidlaag. Talgklieren die aan de poriën op de huid zijn bevestigd, scheiden deze witte en olieachtige substantie van nature af.

Talg moet niet worden verward met acne pus, whiteheads of mee-eters. Acne, whiteheads en mee-eters vormen zich wanneer de poriën verstopt raken. Als je last hebt van de hoeveelheid talg of olie die je op je neus ziet, kun je een kleimasker proberen om de overtollige olie te absorberen.

Inpakken

Een aantal factoren kan verantwoordelijk zijn voor vergrote neusporiën, het kan in uw genen zitten, vanwege het huidtype of andere externe factoren zoals uw huidverzorgingsproducten en routine. Maar met de juiste zorg kunt u dit huidprobleem helemaal verminderen of vermijden. Als uw vergrote neusporiën niet beter worden, zelfs niet na het volgen van alle tips en trucs, overweeg dan om het advies in te winnen van een vertrouwde dermatoloog.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen