Word je bijna elke ochtend wakker met een zeer vette neus? Is je neus meestal vetter dan andere delen van je gezicht?

Als je er bang voor bent geweest, laten we je dan vertellen dat je huid een beetje olie nodig heeft om gezond te blijven. Overtollige olie kan echter leiden tot huidproblemen zoals acne.

In dit artikel zullen we je vertellen hoe je de olie in je neus iets kunt verminderen voor de perfecte balans.

Hoogtepunten:

 • Waarom is mijn neus zo vettig?
 • Hoe zich te ontdoen van vette neus?
 • Hoe een vette neus te voorkomen?
 • Waarom heb ik ’s ochtends een vette neus?

Waarom is mijn neus zo vettig?

De huid op je gezicht, vooral het gebied dat je neus omringt, herbergt een hoge concentratie talgklieren. Deze klieren zijn verantwoordelijk voor het afscheiden van talg, de natuurlijke olie van je huid.

Dit, samen met de neus als een belangrijk gebied voor de opbouw van zweet, maakt het een hotspot voor olie, zelfs op een anders niet-vettig gezicht.

Maar talg is essentieel voor het voorkomen van uitdroging en droogheid, het beperken van de groei van bacteriën en het smeren van de huid.

Een groot aantal externe en interne factoren, zoals je hormonen tot genetica tot het weer en zelfs de reiniger die je gebruikt, bepalen hoeveel talg je produceert.

Hier zijn de belangrijkste redenen achter je vette neus:

1. Geslacht

Meestal hebben mannen een vettere huid dan vrouwen. De wetenschap hierachter suggereert het verhoogde aantal androgenen, met name dihydrotestosteron (DHT), als de belangrijkste reden waarom de neus van mannen vettig wordt.

2. Vergrote neusporiën

Grote poriën zijn een veel voorkomende strijd, het is voornamelijk zichtbaar op de neus. Over het algemeen genereert de T-zone van het gezicht (kin, neus, wangen en voorhoofd) overtollige olie als gevolg van de poriën.

3. Gecombineerde huid

Het is een van de meest eenvoudige verklaringen achter je vette neus. Wanneer je huidtype ‘combinatie’ is, heb je een normale of droge huid op je wangen terwijl je voorhoofd, kin en neus vettig zijn.

4. Hormonen

Schommelingen in je hormonen kunnen de activiteit van de olieklier verhogen, wat resulteert in overtollige olie. Dit is een van de redenen achter de strijd van een tiener met acne.

Notitie:

Als u een gecombineerde huid, vergrote poriën of fluctuerende hormonen heeft, kan een toename van de olieproductie het meest zichtbaar zijn op uw neus.

Andere vette neus oorzaken zijn:

 • Genen
 • Gebrek aan exfoliatie
 • Blootstelling aan de zon
 • Verhoging van de luchtvochtigheid
 • Slechte voeding
 • De consumptie van alcohol of cafeïne
 • Droge huid
 • Slechte huidverzorgingsgewoonten
 • Slechte huidverzorgingsgewoonten

Hoe zich te ontdoen van vette neus?

1. Vochtinbrengende crème

Gooi de moisturizer niet weg, ongeacht je huidtype. Mensen verwarren olie met hydratatie. Ze hydrateren de huid dus niet goed.

Je huid heeft hydraterende producten nodig om het vochtgehalte op peil te houden. Anders zal de olieproductie in overdrive gaan om het gebrek aan hydratatie te compenseren. Een goede moisturizer helpt olie en water op je huid in balans te brengen.

Esse Organic Skincare Tip

Gebruik een moisturizer met hydraterende ingrediënten zoals glycerine. Dit zorgt voor een bedauwde finish, die je huid een gezonde en lichte glans geeft.

Kies een moisturizer op basis van je huidtype. Soms kan een die erg dik of erg dun is, het doel niet dienen. Met de begeleiding van een dermatoloog kunt u het perfecte product kiezen voor het gewenste resultaat.

2. Zonnebrandcrème

Een gezonde dosis zonnebrandcrème – een theelepel voor je gezicht – is een van de eenvoudigste maar effectieve technieken om glans en olie onder controle te houden.

Er is genoeg onderzoek dat illustreert dat schade door de zon ervoor kan zorgen dat je neusporiën groter lijken [1]. Blootstelling aan UV-licht trekt water uit de huid, vergroot de grootte van de talgklieren en stimuleert de productie van olie.

Een breedspectrum zonnebrandcrème met 30 SPF of meer is een vette neusremedie die je huid beschermt.

Esse Organic Skincare Tip

Om zonnebrandcrème effectief te laten werken, moet u het 20 minuten voordat u in de zon stapt aanbrengen en elke twee uur opnieuw aanbrengen.

3. Was je gezicht een keer in de ochtend en een keer voor het slapengaan

Wanneer je een vette huid op de neus en het gezicht hebt, kan de drang om je gezicht bij elke beschikbare gelegenheid te wassen sterk zijn. Het lijkt niet meer dan logisch dat wassen de olie van de huid verwijdert en opruimt. In werkelijkheid maakt deze herhaalde wasgewoonte het erger.

Te veel schoonmakeng activeert in feite verdere olieproductie. Wanneer je reinigt, verwijder je de talgreserve, die je huid nodig heeft. De huid reageert door meer olie te produceren. Een goede talgcontrole face wash zal de pH van je huid niet verstoren.

4. Pak uw dieet aan

De wortel van je vette huidproblemen kan eigenlijk in je darmen liggen. Pittig voedsel en cocktails verwijden de bloedvaten en laten je transpireren.

Blijf ook uit de buurt van zuivel en suiker. Ze voeden en verhogen de olieproductie.

Een goede balans voor een vette neus zou zijn om één keer per week pittig voedsel te eten en jezelf te beperken tot één drankje per week. Laad op voedingsmiddelen met een hoog vitamine A-gehalte, zoals spinazie, meloen of karren die de productie van olie vertragen. Zinkrijke voedingsmiddelen zoals noten, peulvruchten en schaaldieren helpen bij het reguleren van olieproducerende klieren.

5. Oefening

Ja, de post-workout glow is echt! Wanneer u traint, pompt uw bloed meer, wat de circulatie van voedingsstoffen en zuurstof door uw lichaam en huid verbetert, waardoor de olieproductie onder controle blijft.

Anders dan die oefening resulteert in:

 • Gladdere, stralendere huid
 • Betere immuniteit en ontgifting
 • Meer rustgevende slaap
 • Meer zelfvertrouwen
 • Minder stress en angst
 • Minder visceraal vet

6. Blijf gehydrateerd

Het klinkt misschien contra-intuïtief – als je niet genoeg water drinkt, zou je huid dan niet droog zijn in plaats van vettig? Het drinken van voldoende water gedurende de dag resulteert echter in minder ontstekingen en minder verstopping van de huidklieren. Hydratatie maakt olieklieren dus minder vettig.

Het wordt aanbevolen om elke dag minstens twee liter water te consumeren en weg te blijven van beluchte dranken en frisdranken.

7. Maskers

Hoewel je een aantal nieuwe nieuwe generatie innovatieve formules op de plank zult zien liggen, blijven de oudere behandelingen soms de beste.

Een goed kleimasker is een uitstekende bondgenoot voor iemand die zich richt op een vette neus. De klei werkt als een spons en absorbeert alle overtollige olie.

8. Home Remedies voor vette neus

Er zijn tal van zelfgemaakte remedies voor een vette neus die je zullen helpen:

A. Citroen en suiker

Citroen zit vol met antibacteriële en antioxidanten, die helpen bacteriën te doden en de overtollige olie uit een vette neus te verwijderen. Bovendien maakt het je huid ook glad en geeft het een onberispelijke uitstraling.

Breng een mengsel van suiker met twee of drie eetlepels citroensap aan op je neus en wrijf het voorzichtig in een cirkelvormige beweging. Laat het ongeveer een kwartier intrekken voordat je het afspoelt. Deze methode verwijdert het vuil en de olie van je huid.

B. Amandel en honing

Kijk in je voorraadkast en je zult zeker een pot honing vinden. Het is zo’n laagdrempelig, natuurlijk product. Het verwijdert het vuil en werkt als een antimicrobieel en antibacterieel middel. Combineer het met amandel en je hebt een winnende combinatie voor je vette huid.

Een andere vette neusbehandeling is om vier tot vijf amandelen te malen om er een poeder van te maken. Voeg twee tot drie eetlepels honing toe aan het poeder en meng ze samen tot een pasta. Schrob dit voorzichtig op je neus en laat het maximaal twintig minuten intrekken voordat je het afspoelt.

C. Appelciderazijn

Appelazijn zit vol zure pH. Het is een uitstekend ingrediënt om de overtollige olie uit je neus te absorberen.

Combineer drie tot vier eetlepels azijn met een half kopje water. Breng met behulp van een watje dit mengsel aan op je neus en laat het een kwartier intrekken. Later afspoelen met warm water. Dit verwijdert niet alleen de olie, maar ook mee-eters.

D. Melk en sandelhoutpasta

Sandelhout, al eeuwenlang een populaire schoonheidsremedie, helpt vlekken te verminderen en acne te behandelen. Het verandert ook een doffe huid in levend en stralend en verwijdert gemakkelijk een kleurtje. Last but not least, het verwijdert de extra olie uit de neus en huid.

Er zijn veel manieren waarop u sandelhout kunt gebruiken om een vette neus en mee-eters te behandelen. Een daarvan is het combineren van een eetlepel multani mitti met een eetlepel sandelhoutpoeder en rozenwater. Voeg voldoende rozenwater toe om een halfdikke pasta te maken die je gemakkelijk op je neus en gezicht kunt aanbrengen. Laat deze pasta ongeveer 20-30 minuten zitten voordat je hem afspoelt.

Om de beste resultaten te zien, breng dit minstens twee tot drie keer per week aan.

E. Yoghurt

Van de vele voordelen die yoghurt bezit, is een van hen om de vette huid rond de neus onder controle te houden. Het bevat natuurlijke exfolianten zoals alfahydroxyzuur en melkzuur die de poriën ontstoppen en de onzuiverheden verwijderen. Het bevat ook zink, een mild samentrekkend middel dat de open poriën krimpt en de vettigheid vermindert.

U kunt zelfs deis een mengsel met de rest van je gezicht omdat het voorkomt dat de talgklieren overactief worden en ook de huid hydrateert.

Yoghurt gemengd met een paar druppels tomatensap is het perfecte brouwsel voor een vette neus. Breng deze pasta ongeveer een kwartier aan op je gezicht voordat je het afspoelt.

Hoe een vette neus te voorkomen?

1. Vermijd het overwassen van je gezicht

Zoals eerder is gezegd, kan het te vaak wassen van je gezicht snel bijdragen aan je probleem. Herhaaldelijk wassen kan je gezicht drogen en je talgklieren reageren door in overdrive te gaan en meer olie te produceren. Het is het beste om één keer per dag te wassen en één keer ’s nachts.

2. Goed en grondig wassen

Als je een vette neus op natuurlijke wijze wilt genezen, kun je je gezicht een of twee keer per dag wassen met een reinigingsmiddel en lauw water.

Voor degenen die geen acneproblemen ondervinden, blijf uit de buurt van producten die salicylzuur of agressieve gels bevatten die uw huid droog kunnen laten aanvoelen. Voor extra hulp breng je na het wassen een alcoholvrije toner aan op je vette neus.

3. Verwijder make-up voor het slapengaan

Het lijkt voor de hand te liggen dat een van de stappen, voordat je naar bed gaat, is om je make-up te verwijderen. Als je het laat zitten, kan dit uitgebreide schade aan je huid veroorzaken. Maar veel mensen verwaarlozen deze cruciale stap. Je moet de huid ’s nachts helpen vernieuwen en de make-up voorkomt dat.

4. Bezuinig op extra vellen en verwarm ’s nachts

Wees niet verbaasd als je wakker wordt met een extra vette neus na een nacht zweten. Overbelasting van lakens en warmte zorgt ervoor dat je huid zweet produceert. In feite is het resultaat van een lagere nachttemperatuur en minder lakens een comfortabele slaap.

5. Drink voldoende water

Van de vele voordelen van water, voeg huid toe aan die lijst. Uitdroging leidt ertoe dat je olieklieren talg overproduceren. Dat wil je niet! Probeer gedurende de dag minstens acht glazen water te drinken.

6. Neem contact op met een dermatoloog

Als huismiddeltjes niet werken en je blijft getuige van een vette huid op de neus, is het misschien tijd om langs het kantoor van de dermatoloog te slingeren. Ze kunnen een geschikte behandeling voorschrijven om uw probleem te corrigeren.

Waarom heb ik ’s ochtends een vette neus?

Voordat je af en toe een dure reiniger of doe-het-zelfproducten op je gezicht smeert, is het belangrijk dat je begrijpt waarom je ’s ochtends een vette neus hebt.

‘S Nachts, terwijl je enkele uren slaapt, bouwt talg zich op je gezicht op. Je kunt een toename van de olieproductie zien vanwege andere factoren zoals menstruatiecycli, weer en stress. U kunt ook genetisch vatbaar zijn voor een vette huid.

Wat de reden achter je vette neus ook is, er is een remedie voor je probleem zoals hierboven vermeld.

Esse Organic Skincare Tip

Een vaak over het hoofd geziene maar een van de eenvoudigste manieren om je huid te helpen, is door je kussenslopen regelmatig te wassen en te vervangen. Eén keer per week wisselen werkt het beste.

Inpakken

Zelfs als je vatbaar bent voor een vette neus, is de sleutel tot het behandelen en wegwerken ervan het begrijpen en herkennen van je individuele triggers.

Aan het einde van de dag is een vette huid geen slechte zaak – het komt met zijn voor- en nadelen. Het is jouw taak om je huid zo goed mogelijk te helpen.

Begin met het kennen van je huid