Begint het gebied rond je favoriete tatoeage of body piercing zich te ontwikkelen tot een hobbelige keloïde? Hoewel keloïde littekens meestal goedaardig van aard zijn, vraag je je misschien af hoe je deze littekens lichter kunt maken, ze kunt afvlakken of verwijderen.

Lees verder om alles te weten te komen over keloïde littekens. Ook als je niet houdt van hoe ze eruit zien, dan is hier alles wat je kunt doen om ze te behandelen.

Hoogtepunten:

 • Wat is een keloïde?
 • Waarom krijgen mensen Keloïden?
 • Hoe een keloïde litteken te behandelen?
 • Hoe voorkom je dat een keloïde groeit?
 • Wat gebeurt er als je zelf een keloïde knalt?
 • Hoe lang duurt het voordat de keloïde verdwijnt?

Wat is een keloïde?

Een keloïde is een nogal ongebruikelijk soort littekenweefsel. Het verschijnt als een verhoogde, vlezige massa op de huid, die meestal groter is dan de grootte van de oorspronkelijke verwonding of trauma die tot keloïdevorming had geleid. [1] Het keloïde litteken kan dezelfde kleur hebben als uw huid of iets donkerder zijn. Sommige keloïden kunnen rood of roze van kleur zijn. [2]

Keloïden zijn slechts een overgroei van het vezelige weefsel en zijn niet gevuld met vloeistoffen zoals bloed of pus. Ze zijn meestal onschadelijk, behalve pijn en jeuk in sommige gevallen. Keloïden over gewrichten kunnen problemen met beweging veroorzaken. Ze leiden normaal gesproken niet tot kanker of maligniteit. [3]

Uw dermatoloog kan diagnosticeren of de stevige, rubberachtige groei over uw litteken een keloïde is of niet, door het fysiek te onderzoeken. Uw arts kan ook een microscopisch onderzoek of biopsie uitvoeren om andere complicaties uit te sluiten.

Waarom krijgen mensen Keloïden?

Het mechanisme achter de vorming van keloïden is niet volledig begrepen. De vorming van littekens maakt deel uit van het natuurlijke wondgenezingsproces. Maar een overmatige productie van huidcomponenten zoals collageen tijdens wondgenezing, kan leiden tot de vorming van een keloïde litteken. Een paar redenen waarom mensen keloïden krijgen zijn:

 • Elke eerdere aanval op de huid in de vorm van snijwonden, brandwonden, insectenbeten, operaties of zelfs gesprongen puistjes kan leiden tot de vorming van keloïden.
 • Oorpiercing is een van de meest voorkomende oorzaken van keloïdevorming op de oorlel.
 • Tatoeëren en piercings kunnen ook keloïden veroorzaken als je er gevoelig voor bent.
 • Je kunt ook genetisch vatbaar zijn voor het krijgen van keloïden. Dus als iemand in uw familie gevoelig is voor keloïden, is er een aanzienlijke kans dat u ze ook krijgt.
 • Keloïden kunnen voorkomen bij zowel mannen als vrouwen en komen vaker voor bij jonge mensen in de leeftijdsgroep van 10 tot 30 jaar.
 • Mensen van Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse of Aziatische afkomst hebben meer kans om keloïden te krijgen dan die van de Kaukasische oorsprong.
 • Hormonale onevenwichtigheden zoals tijdens de puberteit, zwangerschap of aandoeningen zoals hyperthyreoïdie kunnen je ook vatbaarder maken voor het ontwikkelen van keloïde littekens.
 • Keloïden kunnen zich overal op je lichaam ontwikkelen, maar ze komen vaker voor in gebieden zoals de borst, schouders, nek en rond de schaamstreek.

Hoe een keloïde litteken te behandelen?

Keloïden groeien heel langzaam, maar in tegenstelling tot andere littekens trekken ze zich niet terug of genezen ze niet vanzelf. Uw arts kan een behandelingsstrategie voorstellen, afhankelijk van of u alleen de grootte van het litteken wilt verkleinen of verlichting van de pijn en jeuk wilt. Keloïden kunnen zelfs na de behandeling terugkeren. Een combinatie van twee of meer behandelingsmethoden kan helpen keloïden op afstand te houden. [4]

vrouwelijke schouder en laserstraal tijdens littekenverwijderingsbehandeling

A. Medische behandelingen

1. Drukbehandeling

Compressieverband rond het keloïde litteken of drukoorbellen die continu worden aangebracht gedurende een periode van 6 tot 12 maanden kunnen een keloïde aanzienlijk krimpen door de bloedtoevoer naar het getroffen gebied te verminderen. Dit is vooral effectief na een keloïde operatie om te voorkomen dat ze terugkeren.

2. Siliconen vellen of gels

Het dragen van siliconenvellen of gels over een keloïde litteken kan bij de meeste patiënten helpen om ze af te vlakken. De siliconen vellen moeten maandenlang elke dag 12 tot 16 uur worden gedragen, wat misschien een beetje ongemakkelijk is. Deze methode werkt beter wanneer toegepast in combinatie met andere compressieverbanden.

3. Corticosteroïde injecties

Injecties van corticosteroïden zoals triamcinolonacetonide kunnen helpen de grootte van het keloïde litteken te verminderen, wanneer het wordt aangebracht met een interval van ongeveer 4 weken. [5] Deze injecties kunnen licht pijnlijk zijn en het behandelde gebied kan nog steeds enkele sporen hebben.

4. Cryotherapie

Vloeibare stikstof wordt gebruikt om de keloïde te bevriezen terwijl de onderliggende huid ongedeerd blijft. Deze therapie is nuttig bij de behandeling van kleinere keloïden en moet eenmaal per maand gedurende 3 of meer keer worden herhaald om significante resultaten te krijgen.

5. Lasertherapie

Pulsed dye laserbehandeling kan uw keloïde op een veilige en bijna pijnloze manier afvlakken wanneer deze wordt uitgevoerd door een expert. U moet er echter rekening mee houden dat laserbehandeling van keloïden enige verkleuring van de huid kan veroorzaken.

6. Ligatuur

Dit moet strikt onder toezicht van een dermatoloog worden gedaan. Elke 2 tot 3 weken wordt een chirurgische draad rond het keloïde litteken gebonden. De draad zal langzaam het keloïde weefsel afsnijden.

7. Chirurgische ingrepen

Een keloïde kan worden verwijderd door chirurgische incisie uitgevoerd door een chirurg. Maar er is een groot risico dat de keloïde terugkeert, vaak groter in omvang dan het oorspronkelijke litteken. Daarom moet u na de operatie mogelijk steroïde-injecties of bestralingstherapie nemen om te voorkomen dat de keloïde terugkeert.

8. Zalven

5% Imiquimod crème gebruikt op alternatieve nachten gedurende ongeveer 2 maanden kan de terugkeer van een keloïde na de operatie voorkomen. [6] Sommige mensen kunnen last krijgen van huidverduistering of jeuk met deze crème.

Zalven met voorgeschreven retinoïden zoals tretinoïne en isotretinoïne kunnen ook worden gebruikt om keloïden te behandelen. Verzachtende middelen met vitamine E worden vaak gebruikt om littekens te behandelen, maar zijn niet erg effectief tegen keloïden.

B. Huismiddeltjes

Als u geen operatie wilt riskeren of de voorkeur geeft aan andere medische behandelingen, kunt u deze eenvoudige oplossingen thuis proberen om de pijn of jeuk van uw keloïde litteken te verminderen.

1. Appelciderazijn (ACV)

ACV is een samentrekkende en natuurlijke exfoliant die de ophoping van dode huidcellen voorkomt. Verdun ACV in gelijke hoeveelheden water en breng het aan op uw litteken met behulp van een watje. Laat het 30 minuten drogen. Afspoelen met koud water. Je moet dit dagelijks doen gedurende ongeveer een maand om goede resultaten te krijgen.

2. Knoflookolie

Dit voorkomt proliferatie van het vezelige weefsel dat keloïden vormt en helpt ook bij genezing. Je kunt vers geplette knoflookteentjes of knoflookolie gebruiken om over je litteken aan te brengen. Laat het 15 – 20 minuten intrekken, voordat je het afspoelt met lauw water. Herhaal dit twee keer per dag voor het beste resultaat.

3. Honing

Honing is niet alleen een geweldige exfoliator, maar helpt ook het littekenweefsel te kalmeren. Tualang honing is vooral nuttig bij het verminderen van keloïden, omdat het de overmatige groei van littekenweefsel voorkomt. [7] Masseer zachte honing over je litteken en laat het ongeveer 40 minuten zitten voordat je het afspoelt met water.

4. Uiensap

Uien hebben antioxidanten en flavonoïden die kunnen helpen ontstekingen en pijn in een litteken te verlichten. Pers het sap van een gesnipperde ui uit en breng het direct aan op je litteken. Het herhalen van deze behandeling 3 tot 4 keer per dag kan helpen om uw litteken binnen een paar dagen aanzienlijk te genezen.

5. Aspirine pasta

Deze behandeling kan het keloïde litteken verlichten en de grootte ervan verminderen. Afhankelijk van de grootte van je litteken, verpletter je een paar aspirinetabletten en maak je er een pasta mee in water. Breng dit dagelijks aan op je litteken en laat het een paar uur zitten, totdat je het gewenste effect krijgt.

Open hand opgeheven en met stop keloid teken geschilderd

Hoe voorkom je dat een keloïde groeit?

 • Als u vatbaar bent voor keloïdevorming, is het het beste om cosmetische chirurgische ingrepen, tatoeages, lichaamspiercing enz. Te vermijden.
 • In het geval van onvermijdelijke verwondingen, moet u zo snel mogelijk beginnen met het verzorgen van het gewonde gebied om het genezingsproces te versnellen. Reinig de wond regelmatig, houd deze bedekt met een verbandverband bij voorkeur met compressie en breng vaseline aan om het gebied gehydrateerd te houden. [8]
 • In het geval dat u een operatie moet ondergaan, raadpleeg dan uw arts voor niet-invasieve of minimaal invasieve procedures.

Wat gebeurt er als je zelf een keloïde knalt?

Een keloïde is geen puistje dat je zelf kunt knallen! In feite raden experts aan om dergelijke dingen niet te proberen, omdat je het risico loopt een infectie te krijgen en de situatie erger te maken. U kunt gaan voor een van de verschillende huismiddeltjes die hierboven zijn voorgesteld of uw dermatoloog raadplegen voor een behandelingsoptie die het beste bij uw aandoening past.

Hoe lang duurt het voordat de keloïde verdwijnt?

Dr. Harish Koutam, hoofd dermatoloog bij Esse Organic Skincare Laboratories, zegt: “Keloïden kunnen niet volledig worden verwijderd. De tijd die nodig is om het te verminderen, hangt af van hoe groot de keloïde is en voor welke behandelingsprocedure je hebt gekozen.”
Bijvoorbeeld, als u een chirurgische excisie van de keloïde bult hebt ondergaan, is deze in één keer verdwenen. Maar het kan vroeg of laat terugkeren als het niet wordt gevolgd door andere behandelingen. Procedures zoals lasertherapie of steroïde injecties zullen meerdere sessies duren voordat het litteken volledig afneemt.

Inpakken

Keloïden zijn vlezige overgroei rond je verwondingen. Ze vormen meestal geen gezondheidsbedreigingen. De aanwezigheid van prominente keloïden in gebieden zoals uw armen, nek of oorlellen is echter mogelijk geen aangenaam gezicht. U moet idealiter uw arts raadplegen en kiezen voor een behandeling die het beste voor u werkt. Maar houd er rekening mee dat keloïden langzaam genezen en na de behandeling kunnen terugkeren.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen