Het virus heeft ons allemaal zeker een les geleerd over het belang van immuniteit. Ziek worden is tegenwoordig geen risico dat je wilt nemen. Maar helaas kun je niet van de ene op de andere dag immuniteit opbouwen.

Een consistent dieet met immuniteitsverhogende voedingsmiddelen, goede slaap en lichaamsbeweging zal je lichaam op de lange termijn versterken om ziekten te bestrijden. Dus hier is een uitgebreide lijst met immuunversterkende voedingsmiddelen die u meteen aan uw dieet kunt toevoegen.

Hoogtepunten:

 • De beste immuniteit stimulerende voedingsmiddelen
 • Voedingsmiddelen die je immuunsysteem schaden
 • Wat gebeurt er als je te veel immuniteitsverhogende voedingsmiddelen consumeert?

De beste immuniteit stimulerende voedingsmiddelen

1. Spinazie

Bladgroenten zoals spinazie bevatten weinig calorieën en zitten vol met koud zink, antioxidanten en veel vitamine A.

Wat het doet:

Spinazie biedt bescherming tegen oogbeschadiging, verhoogt de immuniteit, behandelt acne, versterkt botten, helpt bij de spijsvertering, helpt het hart en bevordert gewichtsverlies.

Dagelijkse aanbevolen dosis:

Je kunt elke dag maximaal twee kopjes donkere, bladgroenten eten.

Hoe te eten:

Meng spinazie in je favoriete smoothie, of meng baby spinazie met andere groenten, citrusvruchten en noten in een salade. Licht verwelkte of licht gekookte spinazie is perfect met eieren op toast. Roerbak spinazie met andere groenten voor een knapperige hap of voeg ze toe aan dal voor een heerlijk smakende curry met rijst of roti.

Esse Organic Skincare Tip:

Eet spinazie rauw of kook het zo min mogelijk om er de meeste voedingsstoffen uit te halen.

Voor wie het goed is:

Vitamine A is vooral goed voor zwangere vrouwen omdat het ook het immuunsysteem van de baby stimuleert.

Wie moet wegblijven:

Spinazie kan de effectiviteit van warfarine verminderen en kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Houd het dus in de gaten. Het is ook een bladgroen, zeer rijk aan calcium, kalium en ijzer. Mensen met chronische nierziekten mogen geen spinazie consumeren.

Overconsumptie van spinazie kan leiden tot hoge oxalaatspiegels, wat een verhoogd risico op gewrichtsproblemen en nierstenen creëert. Oxalaten worden niet aanbevolen voor personen met ontstekingsziekten zoals artritis, jicht, enz.

2. Wortelen

Afgezien van het bètacaroteen dat wortels hun oranje tint geeft, zit dit zoete en knapperige immuniteitsverhogende voedsel vol met immuunsysteem regulerende en infectiebestrijdende vitamine A en carotenoïden. Vitamine A helpt je darmen en de weefsels in je luchtwegen, maag en mond sterk en gezond te houden.

Wat het doet:

Wortelen stimuleren de gezondheid van het oog (vooral nachtzicht), helpen bij de spijsvertering en zorgen voor regelmaat van de darm. Ze stimuleren ook de gezondheid van het hart en cholesterol, verlagen de bloeddruk, verbeteren de gezondheid van je huid en last but not least, stimuleren de immuniteit.

Dagelijkse aanbevolen dosis:

Stapel dit voedsel minstens een paar keer in een week op je bord. Drie wortelen om de dag is prima.

Wortelen bevatten veel vezels. 25 gram vezels per dag op een dieet van 2.000 calorieën voor volwassenen wordt aanbevolen.

Wist je dat?

 • Als u te veel voedingsmiddelen consumeert die rijk zijn aan bètacaroteen, kunt u een onschadelijke, behandelbare aandoening ontwikkelen die carotenemie wordt genoemd. Carotenemie is wanneer uw huid verandert in een oranjeachtige kleur. [1]

Hoe te eten:

Beta-caroteen is geen hittegevoelige voedingsstof, dus je kunt wortels enigszins gekookt eten zonder de voeding te vernietigen. Voeg een stomende kant toe, een portie geroosterd tot in de perfectie, als een smoothie, in een hartverwarmende soep of op welke manier dan ook.

Voor wie het goed is:

Een frequente circulatie van carotenoïden bij vrouwen is goed omdat het borstkanker op afstand houdt.

Veel studies tonen een verband aan tussen een lager cholesterolgehalte en de consumptie van wortels.

Het is een geweldige toevoeging in een dieet voor gewichtsverlies, omdat het de calorie-inname vermindert en de volheid verhoogt.

Er is een verband tussen wortels en de gezondheid van het oog. Je kunt je nachtblindheid verminderen met behulp van wortels.

Wie moet wegblijven:

Wortel kan pollengerelateerde allergische reacties veroorzaken bij bepaalde personen. [2] Als u overgevoelig bent voor bijvoetpollen of berkenpollen, kunt u reageren op wortels.

Te veel wortel is niet goed voor mensen met hypothyreoïdie, omdat ze de bètacaroteen niet kunnen veranderen in vitamine A.

Te veel vezels kunnen een opgeblazen gevoel, gas, maagklachten en als je niet voldoende water drinkt, dan constipatie veroorzaken. In ernstige gevallen, darmblokkages kunnen zich zelfs ontwikkelen. Het is belangrijk om de vezels geleidelijk te verhogen en voldoende water te drinken.

3. Eieren

Eieren staan voor altijd bekend als een hart-gezonde bron van eiwitten en zijn een uitstekende bron wanneer je je lichaam wilt versterken tegen de griep. Eieren zitten vol met ijzer en vitamine A, wat het immuunsysteem helpt stimuleren.

Wat het doet:

Een van de meest voedzame voedingsmiddelen op de planeet zijn eieren. Ze omvatten een beetje van vrijwel elke voedingsstof die je nodig hebt.

Het eten van eieren is een geweldige manier om HDL of goede cholesterol te stimuleren, wat verschillende ziekten zoals beroerte, hartaandoeningen en meer verlaagt.

Een van de beste bronnen van choline wordt gevonden in eieren. Een enkel ei bevat meer dan 100 mg choline. Het is een integraal onderdeel van het versterken van de membranen in de hersenen en helpt hen hun structuur te behouden. [3]

Met uitzondering van het bovenstaande, eieren:

 • Zijn een uitstekende bron van omega-3 vetzuren
 • Bevatten antioxidanten die gunstig zijn voor de ogen
 • Help de inname van voedingsstoffen voor gezond ouder worden te stimuleren
 • Houd spieren sterk
 • Help gewicht te beheersen
 • Maak LDL (slechte) cholesterol minder schadelijk

Dagelijkse aanbevolen dosis:

De wetenschap toont aan dat tot 3 hele eieren per dag volkomen veilig zijn voor gezonde mensen.

Hoe te eten:

Als je trek hebt, is er ongetwijfeld een eiergerecht voor jou. Eieren zijn een goedkoop en veelzijdig hoofdbestanddeel dat je kunt bakken, klauteren, bakken of combineren met eindeloze ingrediënten en je kunt ze eten voor ontbijt, lunch, diner of brunch!

Voor wie het goed is:

Dit immuniteitsopbouwende voedsel is uitstekend voor jonge kinderen, zwangere vrouwen en fitnessliefhebbers.

Een koolhydraatarm dieet is het beste voor mensen met diabetes. Eieren zijn rijk aan dierlijke eiwitten, wat de gezondheid van de botten verbetert en de spiermassa verbetert.

Het is geweldig voor mensen die een dieet voor gewichtsverlies volgen, omdat het het gevoel van volheid verhoogt. [4]

Wie moet wegblijven:

Bij het eten van eieren willen personen die al risico lopen op cardiovasculaire problemen misschien voorzichtiger zijn. Vooral als u een medische of familiegeschiedenis van hartaandoeningen heeft.

Volgens een paar studies verhoogt de consumptie van eieren het risico op zwangerschapsdiabetes.

4. Citrusvruchten

Kies uit mandarijnen, limoenen, grapefruit, kruisbes of citroenen. Deze caloriearme immuniteitsverhogende voedingsmiddelen zijn rijk aan essentiële vitamines en mineralen.

Wat het doet:

Vitamine C helpt verkoudheid te bestrijden en helpt bij het opbouwen en herstellen van weefsel. Citrusvruchten zijn uitstekende bronnen van oplosbare vezels die het cholesterolgehalte regelen en de spijsvertering bevorderen.

Dagelijkse aanbevolen dosis:

Drie tot vier porties citrusvruchten per dag wordt aanbevolen.

Wist je dat?

 • Eén medium sinaasappel bevat alle vitamine C die je op een dag nodig hebt!

Hoe te eten:

De meest populaire manier om citrusvruchten te eten is op zichzelf. Je kunt ze ook sappen, in een salade gooien, een paar stukjes in je water of een scheutje citroen in groene thee toevoegen.

Voor wie het goed is:

Citrusvruchten zijn caloriearm – een slimme keuze als je op je calorie-inname let. Ze zitten vol vezels en water waar je vol van wordt.

Het eten van citrusvruchten kan het citraatgehalte in de urine verhogen, wat helpt het risico op nierstenen bij een paar personen te verlagen.

Wie moet wegblijven:

Het zuur in citrusvruchten erodeert het tandglazuur en te veel ervan maakt een kans om het risico op gaatjes te verhogen.

Citrusvruchtensap bevat minder vezels en meer suiker in vergelijking met hele vruchten. De eerste kan gewichtstoename veroorzaken. Wanneer je lichaam grote hoeveelheden fructose of fruitsuiker binnenkrijgt, verandert het de extra fructose in vet.

5. Amandelen

Slechts een paar amandelen per dag levert vezels, calcium, onverzadigd vet, eiwitten en vitamine E. De antioxidanten helpen het risico op kanker en mogelijk zelfs alzheimer te verlagen.

Wat het doet:

Amandelen hebben zeer veel voordelen, waaronder het verlagen van de bloeddruk, het verlagen van de bloedsuikerspiegel, het verlagen van het cholesterolgehalte, het bevorderen van gewichtsverlies en het verminderen van honger.

Dagelijkse aanbevolen dosis:

Je kunt overal tot 28 gram amandelen per dag hebben. Je kunt een vergelijkbare grammage houden voor amandelboter, olie en pasta. Amandelmelk en bloem hangt af van hoe je het consumeert, maar te hoog gaan wordt niet aanbevolen.

Hoe te eten:

Je kunt de amandelen die je op de markt krijgt rauw eten, toegevoegd aan salades of aan pestosaus, smoothies, desserts of een paar amandelen ’s nachts weken en consumeren voor het ontbijt.

Je kunt ook amandel consumeren in de vorm van almond olie, bloem, melk, boter of pasta (marsepein).

Notitie:

Amandelmelk is ideaal voor veganisten en gezondheidsbewuste mensen.

Voor wie het goed is:

Amandelen bevatten weinig koolhydraten en veel vezels, eiwitten en gezonde vetten. Ze helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, waardoor ze perfect zijn voor mensen met diabetes. Het is ook gebleken dat amandelen het cholesterolgehalte kunnen verlagen.

Het is uitstekend voor mensen die proberen af te vallen, omdat amandelen en andere noten de volheid kunnen verhogen en u kunnen helpen minder calorieën te eten.

Wie moet wegblijven:

Personen die antibiotica, bloeddrukmedicatie en laxeermiddelen gebruiken, moeten een professional raadplegen voordat ze amandelen in hun dieet opnemen.

Degenen die enige vorm van notenallergie hebben, moeten amandelen vermijden.

Amandelen zijn dik. Dus degenen die moeite hebben met slikken, zoals jonge kinderen of oudere personen, moeten uit de buurt van deze noten blijven.

6. Knop Paddenstoelen

Een van de meest populaire niet-dierlijke bronnen van vitamine D, knopzwammen zijn ook een rijke bron van B-vitamines. Seleniumgehalte in paddenstoelen versterkt het immuunsysteem door cellulaire en weefselschade te voorkomen.

Wat het doet:

Voeg paddenstoelen toe aan uw dieet om cholesterol, virale infecties en ontstekingen te bestrijden. Paddenstoelen helpen ook om je botten te versterken, geven je energie en houden je hart gezond.

Dagelijkse aanbevolen dosis:

Tot 100 gram champignons wordt aanbevolen.

Hoe te eten:

Grill champignons in minimale olie voor optimale voordelen. Je kunt ze toevoegen aan veel gerechten, salades, sauzen of ze bakken. Vergeet niet dat het te gaar maken van champignons de voedingswaarde kan uitputten.

Voor wie het goed is:

Paddenstoel is een superfood voor diabetici. Het houdt niet alleen insuline onder controle, maar is ook een uitstekende bron van chroom die nuttig is voor de bloedsuikerspiegel.

Degenen die willen afvallen, kunnen dit vetarme en koolhydraatarme voedsel aan hun dieet toevoegen.

Wie moet wegblijven:

Paddenstoelen kunnen schimmelallergieën veroorzaken en bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken. Raadpleeg een arts als u allergieën opmerkt.

7. Gefermenteerde voedingsmiddelen en dranken

Neem immuniteitsopbouwende voedingsmiddelen op in uw dieet in de vorm van gefermenteerd voedsel en dranken. Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine C, zink en ijzer die helpen bij de spijsvertering.

Notitie:

Er is een verband tussen darmgezondheid en immuniteit. Hoe beter je darmen, hoe beter je immuniteit.

Wat het doet:

Het belangrijkste voordeel van gefermenteerde voedingsmiddelen en dranken is een verbeterde spijsvertering. Ze helpen de balans van vriendelijke bacteriën te herstellen. [5]

Andere positieve punten zijn geestelijke gezondheid, gewichtsverlies en gezondheid van het hart.

Dagelijkse aanbevolen dosis:

Bij dranken als yoghurt, karnemelk, kombucha, kefir of kwas is een paar slokjes tot een half kopje voldoende.

Met gefermenteerde groenten en fruit zoals zuurkool zijn een paar eetlepels per dag geweldig.

Hoe te eten:

Je kunt elke dag dranken zoals kefir, kombucha drinken of wrongel eten met je rijst. Je kunt ook voedsel eten zoals kaas, salami, kimchi, zuurdesembrood en olijven.

Voor wie het goed is:

Als u te maken krijgt met darmproblemen zoals diarree, constipatie, gas of een opgeblazen gevoel, kan gefermenteerd voedsel de ernst helpen verminderen.

Als je ziek bent, helpen probiotica je sneller te herstellen.

Wie moet wegblijven:

Personen die gevoelig zijn voor histamine en andere amines kunnen hoofdpijn, een loopneus, jeuk, vermoeidheid en andere histamine-intolerantiesymptomen ervaren na het consumeren van gefermenteerde dranken en voedingsmiddelen.

8. Broccoli

Een uitstekende bron van vitamine C en antioxidanten, de voedingswaarde van broccoli scoort hoog onder immuniteitsverhogende voedingsmiddelen. Het bevat een hoger niveau van eiwitten dan de meeste groenten en helpt bij het handhaven van de cardiovasculaire gezondheid.

Wat het doet:

Broccoli verlaagt cholesterol, versterkt je botten en helpt bij gewichtsverlies.

Dagelijkse aanbevolen dosis:

Of het nu rauw of gekookt is, 2 kopjes broccoli zullen u helpen de voordelen ervan te plukken.

Hoe te eten:

Idealiter, stoom of roerbak broccoli. Je kunt ze ook in de rauwe vorm consumeren, maar zorg ervoor dat je het grondig wast voor gebruik.

Voor wie het goed is:

Van broccoli is aangetoond dat het ontstekingen vermindert. Het eten van broccoli kan de diabetische controle verbeteren en de bloedsuikerspiegel verlagen. Het helpt ook constipatie te verminderen en bevordert een gezonde spijsvertering.

Wie moet wegblijven:

Als u bloedverdunnende medicatie gebruikt, neem dan contact op met uw arts voordat u meer broccoli aan y toevoegtons dieet. Het is het beste voor mensen met hypothyreoïdie om weg te blijven, omdat broccoli het potentieel heeft om de normale schildklieractiviteit te verstoren.

9. Knoflook

Knoflook heeft veel immuunversterkende voordelen. Voeg gehakte of geplette knoflook met mate toe aan je maaltijden.

Wat het doet:

Knoflook wordt veel gebruikt in de traditionele geneeskunde en is rijk aan allicine en zwavelverbindingen die uw spijsverteringskanaal beschermen. Knoflook is gebruikt om verkoudheid te behandelen, hypertensie te verminderen en het cholesterolgehalte te verbeteren.

Dagelijkse aanbevolen dosis:

4 gram rauwe knoflook voor volwassenen op een dag en 300 mg van het poeder is in orde. Volg een vergelijkbare grammage voor andere vormen zoals pasta, olie, enz.

Hoe te eten:

Knoflook is heerlijk en heel gemakkelijk op te nemen in je huidige dieet. Je kunt hele teentjes, poeders, knoflookolie, knoflookextract, pasta en supplementen vinden. Je kunt het toevoegen aan sauzen, soepen, dressing, hartige gerechten en meer.

Voor wie het goed is:

Knoflook verlaagt de bloeddruk, dus het is goed voor mensen met hypertensie.

Knoflook is effectief tegen neurodegeneratieve ziekten zoals dementie en alzheimer. Bovendien helpt het de darmen en vermindert het ontstekingen.

Wie moet wegblijven:

Een veel voorkomend effect van knoflook is een slechte adem en lichaamsgeur. Dus als je geen van beide wilt, blijf dan weg van het eten van rauwe knoflook. Sommige mensen kunnen ook allergisch zijn voor knoflook.

10. Kikkererwten

Verrast om te weten dat peulvruchten in de lijst met voedingsmiddelen staan die de immuniteit verhogen? Kikkererwten zijn rijk aan eiwitten en vezels en zijn een gezonde keuze voor zowel kinderen als volwassenen.

Wat het doet:

Vervang je vleesgerecht door een kikkererwtensalade of soep. Het helpt bij gewichtsverlies, diabetes controle, cardio gezondheid en biedt voldoende voeding.

Dagelijkse aanbevolen dosis:

De portiegrootte voor een volwassene is 1 kopje kikkererwten per dag.

Hoe te eten:

Het is ongelooflijk eenvoudig om kikkererwten een onderdeel van je dieet te maken. De meest populaire manier is om ze toe te voegen aan salades, sandwiches of soepen. Indiase channa bhatura is ook een heerlijk gerecht.

Voor wie het goed is:

Het is geweldig voor diegenen die proberen af te vallen of op dieet zijn, omdat kikkererwten veel vezels en eiwitten bevatten, wat je helpt vullen, je eetlust verlaagt en de calorie-inname vermindert.

Het is een uitstekende bron van eiwitten voor mensen die dierlijke producten vermijden. Het vezelgehalte komt ten goede aan mensen met diabetes. Kikkererwten kunnen ook ijzertekort en bloedarmoede voorkomen.

Wie moet wegblijven:

Overmatige vezels kunnen de symptomen van prikkelbare darm syndroom, gas, zuurgraad, opgeblazen gevoel, enz. Verergeren.

Kikkererwtenallergie komt vaak voor bij mensen die allergisch zijn voor hazelnoten, erwten, soja, enz. Mensen die bètablokkers gebruiken, moeten kikkererwten in gematigde hoeveelheden consumeren.

11. Paprika’s

Rijk aan vitamine C en antioxidanten, paprika’s zijn een kleurrijke aanvulling op uw dieet.

Wat het doet:

Capsaïcine gevonden in paprika’s helpen het metabolisme te versnellen en helpen bij gewichtsverlies. Ze bevatten ook voedingsstoffen zoals vitamine K1, vitamine E, vitamine A, folaat en kalium, die het risico op bloedarmoede helpen verminderen.

Dagelijkse aanbevolen dosis:

Een optimaal innameniveau zou één kopje per dag zijn.

Hoe te eten:

Verkrijgbaar in meerdere kleuren, paprika’s zijn veelzijdig en je kunt ze gebruiken in roerbakgerechten, geroosterde, gevulde gerechten of gewoon rauw eten in salades.

Voor wie het goed is:

Capsicum helpt je vet te verbranden en gewicht te verliezen. Dus als je probeert af te vallen, dan wil je misschien paprika eten. Als u lijdt aan ijzertekort, consumeer dan paprika. Het bevat ongeveer 300 procent van de dagelijkse behoefte aan vitamine C.

Wie moet wegblijven:

Af en toe kunnen sommige mensen allergisch zijn voor paprika’s, vooral voor mensen met een pollenallergie.

Als u een hoge bloeddruk heeft, kan het eten van een grote hoeveelheid paprika een piek in uw bloeddruk veroorzaken.

12. Pure chocolade

Chocoladeliefhebbers, verheug je! Als je ervan hebt gedroomd om elke dag chocolade te eten, dan kan dat nu!

Wat het doet:

Gevuld met flavonoïden en mineralen zoals ijzer, magnesium en zink, kan een dagelijkse gezonde dosis donkere chocolade uw immuniteit verbeteren. Het vermindert ook stressniveaus, verlaagt het risico op hartaandoeningen aanzienlijk en het is een van de beste voedingsmiddelen voor geestelijke gezondheid en welzijn.

Dagelijkse aanbevolen dosis:

Je kunt dagelijks 30 tot 60 gram consumeren. [6]

Hoe te eten:

Het rechtstreeks uit de verpakking eten is het gemakkelijkst. Andere heerlijke manieren zijn om i te raspent over je ochtendhaver of voeg het toe aan gebak.

Voor wie het goed is:

Pure chocolade bezit ontstekingsremmende eigenschappen die ontstekingen kunnen helpen verminderen.

Het is een uitstekend voedsel voor mensen die vechten tegen depressie. Pure chocolade is goed als je op dieet bent, omdat het een hoge verzadigingswaarde heeft en je langer een vol gevoel geeft.

Wie moet wegblijven:

Het enige waar je je zorgen over hoeft te maken met donkere chocolade is dat het een calorierijk voedsel is. Dus terwijl je je zoetekauw bevredigt, moet je het met mate consumeren.

Esse Organic Skincare Tip:

Hoe donkerder de chocolade, hoe groter de gezondheidsvoordelen.

13. Zalm

Zalm, een smakelijke en veelzijdige vette vis, is een van de meest voedzame voedingsmiddelen op de planeet.

Wat het doet:

Met een aanzienlijke hoeveelheid omega-3 vetzuren en vitamines is slechts twee porties per week voldoende. Een pescatarisch dieet is veel gezonder dan rood vlees. Het stimuleert de hersenactiviteit, vermindert hartziekten, verlaagt de bloeddruk en helpt bij gewichtsverlies.

Dagelijkse aanbevolen dosis:

Volwassenen eten minstens twee porties van in totaal 250 gram zalm in een week.

Hoe te eten:

Grill zalm in gezonde oliën zoals olijfolie voor een betere smaak en voedingswaarde. Je kunt zalm stomen, sauteren, pocheren, bakken of grillen en toevoegen aan rijstgerechten, pasta, salades, soepen, hamburgers en meer. Je kunt ook rauwe zalm eten in sashimi en sushi.

Voor wie het goed is:

Uitstekend voor diegenen die risicofactoren voor ziekten willen verminderen, de bloeddruk willen verlagen en ontstekingen willen verminderen.

Selenium gevonden in zalm is goed voor degenen die de schildklierfunctie willen verbeteren en een krachtig wapen tegen ontstekingen.

Zalm, die weinig calorieën bevat, kan je helpen gewicht te verliezen en het af te houden.

Wie moet wegblijven:

Overmatige consumptie van vis kan leiden tot kwikophoping in uw lichaam.

Degenen die borstvoeding geven en zwangere vrouwen moeten hun consumptie van vis beperken.

Personen met een zwak immuunsysteem moeten uit de buurt blijven van rauwe zalm.

14. Avocado’s

Een voedingskrachtpatser, het bevat meer dan 20 voedingsstoffen en verlicht hartaandoeningen, verbetert het gezichtsvermogen en handhaaft een gezonde eetlust.

Wat het doet:

Een voedingskrachtpatser, het bevat meer dan 20 voedingsstoffen en verlicht hartaandoeningen, verbetert het gezichtsvermogen en handhaaft een gezonde eetlust.

Dagelijkse aanbevolen dosis:

1/2 tot één avocado per dag is redelijk voor je inname. Avocado’s zijn niet calorievrij. Dus matiging is de sleutel tot het handhaven van een gezond gewicht.

Hoe te eten:

Schep ze gewoon met een lepel en eet het op of gooi het in je favoriete salade, maak guacamole of een rijke en romige smoothie. Avocado toast is de nieuwe avocado-manie.

Voor wie het goed is:

Avocado’s zijn gunstig voor zwangere vrouwen omdat ze folaat bevatten, wat helpt bij de ontwikkeling van de foetus.

Met zeer hoge niveaus van kalium ondersteunen avocado’s een gezonde bloeddruk.

Het vezelgehalte in deze vrucht komt de metabole gezondheid en gewichtsverlies ten goede.

Wie moet wegblijven:

Met te veel avocado kun je na verloop van tijd het orale allergiesyndroom ontwikkelen. [7]

Weight watchers moeten zich houden aan een halve tot één hele avocado per dag.

15. Rode bieten

Iedereen kan verliefd worden op de mooie en heldere kleur van rode biet.

Wat het doet:

Gevuld met vitamine C en antioxidanten, bieten bevorderen een goede darmgezondheid. Het is laag in calorieën en vet en helpt de bloeddruk in evenwicht te brengen. Het rijke vezelgehalte zorgt voor de spijsvertering en helpt ook bij gewichtsverlies.

Dagelijkse aanbevolen dosis:

De aanbevolen portie is 70 tot 140 ml bietensap en 200 gram van een hele rode biet.

Hoe te eten:

Je kunt bieten augurken, stomen, roosteren of sappen. Je kunt ook rode bietdip, saus of salade maken. Rode bieten worden het best rauw en ongekookt genoten.

Voor wie het goed is:

Aanbevolen voor mensen met ontsteking omdat het ontstekingsremmende verbindingen bevat die betalainen worden genoemd. [8]

Met een hoog ijzergehalte zijn bieten een geweldige bron voor mensen met ijzertekort.

Wie moet wegblijven:

Personen met een lage bloeddruk moeten een arts raadplegen voordat ze rode biet aan hun dieet toevoegen.

De hoge niveaus van oxalaten kunnen nierstenen veroorzaken bij mensen met een hoog risico op deze aandoening.

Als u het prikkelbare darmsyndroom of gastro-intestinale problemen heeft, kan bietensap maagklachten veroorzaken.

16. Granaatappel

Deze fruhet kan elke dag rauw worden gegeten om veel gezondheidsvoordelen te behalen.

Wat het doet:

Een sappige mix van flavonoïden, antioxidanten, vitamine C, vitamine E en folaat, granaatappel helpt bij het bestrijden van bacteriële infecties en ontstekingen. Het verlaagt ook de bloeddruk en verbetert de cardio-gezondheid. Kruidenthee gemaakt met granaatappel kan de immuniteit en het algehele welzijn stimuleren.

Dagelijkse aanbevolen dosis:

Je kunt 2 kopjes fruit per dag eten.

Hoe te eten:

Je kunt het fruit gewoon eten, een sap maken, het toevoegen aan een salade of ze zelfs in cocktails gooien – hoe dan ook, het smaakt geweldig!

Voor wie het goed is:

Degenen die hun spijsverteringsstelsel willen stimuleren. Het vezelgehalte van granaatappel kan hierbij helpen.

Het is goed voor degenen die tandplak op afstand willen houden vanwege de antimicrobiële eigenschappen. [9]

Wie moet wegblijven:

Sommige mensen kunnen allergische reacties ontwikkelen. Het is het beste voor hen om in zo’n geval weg te blijven van granaatappels.

Granaatappelsap kan interageren met bepaalde medicijnen zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol en bloedverdunners. Het is het beste om contact op te nemen met uw arts voordat u granaatappel eet of drinkt.

17. Kurkuma

Meer dan het toevoegen van een heerlijke kick aan uw maaltijd, wordt kurkuma al sinds de oudheid gebruikt vanwege de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen.

Wat het doet:

Kurkuma kan borstcongestie, huidirritaties of brandwonden verlichten. Curcumine is het actieve ingrediënt dat kurkuma zijn geneeskrachtige eigenschappen geeft. Het is ook bekend dat het het risico op hartaandoeningen verlaagt.

Dagelijkse aanbevolen dosis:

Eén tot drie theelepels per dag werkt goed.

Hoe te eten:

Voeg het toe aan roerei en frittata’s, gooi het in roergebakken groenten, gebruik het in soepen, meng het tot een smoothie en maak je favoriete rijstgerecht met een scheutje kurkuma.

Voor wie het goed is:

Een uitstekende toevoeging voor diegenen die op zoek zijn naar iets ontstekingsremmends, omdat kurkuma krachtige ontstekingsremmende effecten heeft.

Je kunt ook verbeteringen zien in de symptomen van angst, depressie en pijn. Het helpt ook bij artrose. [10]

Wie moet wegblijven:

Kurkuma kan ervoor zorgen dat de galblaas samentrekt, waardoor de symptomen erger worden.

Omdat kurkuma veel oxalaat bevat, moeten mensen met nierstenen op hun hoede zijn wanneer ze kurkuma consumeren.

Kurkuma kan het vermogen van uw bloed om te stollen vertragen. Andere mogelijkheden met kurkuma zijn dat het de ijzerabsorptie kan verstoren en dat het ervoor kan zorgen dat de bloedsuikerspiegel te laag wordt.

18. Tomaten

Tomaat is een van de meest veelzijdige en meest gebruikte vruchten. Het is een uitstekende aanvulling op elke keuken!

Wat het doet:

Een briljante bron van vitamine C, kalium, folaat en vitamine K, tomaten helpen bij het verbeteren van de immuniteit, verminderen het risico op hartaandoeningen en kanker. Het bevordert ook een gezonde huid en reguleert de bloeddruk.

Dagelijkse aanbevolen dosis:

1/3 kopje per dag wordt aanbevolen voor een optimale gezondheid.

Hoe te eten:

Een paar eenvoudige manieren om tomaten in uw dieet op te nemen, is in een salade, ze in eieren te krabbelen, ze te roosteren, verse tomatensaus te maken, ze in een smoothie, in een sandwich of op pizza te gooien.

Voor wie het goed is:

Tomaten worden beschouwd als gunstig voor de gezondheid van de huid, zoals bescherming tegen zonnebrand en het verwijderen van bruining tijdens de zomers.

Je kunt obesitas voorkomen en je gewicht beheersen met tomaten, omdat het een caloriearm vullend voedsel is.

Wie moet wegblijven:

Als u spijsverteringsstress heeft of gastro-oesofageale refluxziekte heeft, moet u niet te veel consumeren. Het appelzuur- en citroenzuurgehalte in tomaten kan zure reflux of brandend maagzuur veroorzaken.

Overmatige tomaten kunnen ook leiden tot een opeenhoping van nierstenen. Over het algemeen is lycopeen goed, maar overmatige consumptie kan ook leiden tot lycopenodermie en verkleuring van de huid. Het eten van te veel tomaten kan je ook diarree geven.

19. Blauwe bessen

Deze exotische bessen hebben een heerlijke smaak en smaak, en ze hebben moeiteloos hun weg geplaveid naar onze borden.

Wat het doet:

Een krachtige bron van antioxidanten, laag in calorieën en rijk aan vezels, bosbessen zijn een heerlijke aanvulling op uw immuniteitsverhogende voedingsmiddelen. Deze kleine bessen helpen veroudering en kanker te bestrijden. Het is ook bekend dat ze hartziekten helpen voorkomen en de hersenfunctie verbeteren. [11]

Dagelijkse aanbevolen dosis:

Pak 1/2 – 1 kopje van deze schuldvrije bes om op elk moment van de dag te snacken.

Hoe te eten:

U kunt genieten van bosbessen in een salade, eens een topping op wafels en pannenkoeken samen met room, bovenop je ochtend haver, in een smoothie, als een parfait of zoals het is.

Voor wie het goed is:

Bosbessen bevatten veel vitamine C en vitamine C helpt collageen, wat geweldig is voor de huid.

Bosbessen zijn vrij van natrium, dus ze zijn uitstekend voor het verlagen van de bloeddruk.

Het is goed voor mensen met cholesterol vanwege de aanwezigheid van antioxidanten.

Wie moet wegblijven:

Mensen die bloedverdunners gebruiken, moeten hun consumptie van bosbessen beperken vanwege het hoge gehalte aan vitamine K.

20. Chia Zaden

Beschouwd als een van de beste superfoods, bevatten chiazaden een aanzienlijke hoeveelheid voedingswaarde en gezondheidsvoordelen.

Wat het doet:

Het is van nature vrij van gluten en helpt bij gewichtsverlies. Het is een uitstekende vegetarische bron van omega-3 vetzuren. Het helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en verbetert de immuniteit.

Dagelijkse aanbevolen dosis:

Het is veilig om twee keer per dag ongeveer 1,5 eetlepels chiazaad te consumeren.

Hoe te eten:

Deze kleine zaadjes op zichzelf smaken flauw. Ze toevoegen aan andere gerechten is een uitstekend idee. Strooi wat over rijstgerechten, groenten, yoghurt, ontbijtgranen, smoothies, puddingen of pap.

Voor wie het goed is:

Vanwege de hoge kwaliteit en kwantiteit van eiwitten, zijn chiazaden een gewichtsverlies vriendelijke macronutriënt waarvan is aangetoond dat het helpt bij het afvallen.

De meeste koolhydraten in chiazaden zijn vezels. Vezels voeden zich met de vriendelijke bacteriën in je darm en helpen je darmflora goed gevoed en gezond te houden. Dit verbetert de spijsvertering en de algehele gezondheid van de maag. [12]

Wie moet wegblijven:

Mensen met bestaande spijsverteringsproblemen moeten hun inname van chiazaden beperken. Te veel vezels kunnen problemen veroorzaken voor sommigen zoals gas, een opgeblazen gevoel, diarree, constipatie en buikpijn. Meestal kan het drinken van voldoende water dergelijke problemen wegnemen, maar dit varieert van lichaam tot lichaam.

Chiazaden kunnen riskant zijn voor degenen die niet gemakkelijk kunnen slikken, omdat je kunt stikken. Chiazaadallergieën zijn zeldzaam, maar sommige mensen kunnen allergisch zijn.

Van chiazaden is bekend dat ze de bloedsuikerspiegel en bloeddruk verlagen. Dus degenen die medicijnen gebruiken voor diabetes of hoge bloeddruk moeten voorzichtig zijn.

Notitie:

Zorg er altijd voor dat je chiazaden minimaal 5-10 minuten laat weken voordat je ze eet.

Voedingsmiddelen die je immuunsysteem schaden

Het consumeren van zwaar bewerkte voedingsmiddelen, geraffineerde bloem, suikerhoudende dranken en junkfood veroorzaakt obesitas.

Het is het beste om eten en drinken te vermijden, zoals:

 • Fastfood
 • Alcoholische dranken
 • Snoepjes
 • Friet
 • IJsjes
 • Beluchte dranken
 • Bewerkte voedingsmiddelen
 • Geraffineerde koolhydraten
 • Voedingsmiddelen en dranken met veel suiker

Verstoken van enige voedingswaarde verzwakt junkfood de natuurlijke immuniteit van het lichaam. Dit leidt tot verdere complicaties zoals hartaandoeningen en kanker.

Wat gebeurt er als je te veel immuniteitsverhogende voedingsmiddelen consumeert?

Te veel eten van voedsel is niet goed voor je, zelfs als ze gezond zijn. Het is dus het beste om dingen door elkaar te halen.

De regel is om in een bepaalde week een regenboogkleurig dieet te eten. Elk voedsel heeft zijn eigen voedingsvoordeel, dus als je dingen door elkaar haalt, heb je meer kans om te krijgen wat je nodig hebt.

Bovendien zul je je vervelen en intolerant worden voor hetzelfde voedsel als je ze herhaaldelijk consumeert.

Net als bij andere dingen in het leven, zelfs met voedingsmiddelen die de immuniteit verhogen, is matiging de sleutel.

Inpakken

Een uitgebalanceerd dieet op basis van uw voedings- en caloriebehoefte kan de ontwikkeling van de immuniteit aanvullen. Doe een bewuste poging om voedsel dat de immuniteit verhoogt in uw dagelijkse voeding op te nemen.

Raadpleeg een diëtist of een voedingsdeskundige om beter te begrijpen welk dieetplan en voedsel ideaal zijn voor elk individu.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen