Op zoek naar een manier om voortijdige haarveroudering te voorkomen? Melanine zou de oplossing kunnen bevatten. Haarveroudering is een natuurlijk proces dat we allemaal doormaken naarmate we ouder worden. Maar om bepaalde redenen kan voortijdige haarveroudering ook optreden.

Hoewel je voor een haarverf kunt gaan om het grijze haar te verbergen, zijn er ook op de natuur gebaseerde oplossingen voor dit probleem. Omdat melanine de reden is achter haarpigmentatie, kan het stimuleren van de productie ervan helpen het probleem van haarvergrijzing aan te pakken. Lees verder om te weten hoe je melanine in het haar kunt verhogen en voortijdige vergrijzing op natuurlijke manieren kunt aanpakken!

Hoogtepunten:

  • Wat is melanine &wat doet het met je haar?
  • Wat veroorzaakt verlies van melanine in je haar?
  • Hoe melanine in je haar te verhogen?

Wat is melanine &wat doet het met je haar?

Melanine bestaat uit een grote groep onderling verbonden moleculen die verantwoordelijk zijn voor de biologische functies van veel organismen. [1] In het menselijk lichaam regelt het de pigmentatie van huid, haar en ogen. Er zijn drie soorten melanine in ons lichaam. Dit zijn eumelanine, feomelanine en neuromelanine.

Eumelanine is verantwoordelijk voor donkere pigmentatie zoals zwart en donkerbruin, terwijl feomelanine een lichtere pigmentatie geeft, waaronder lippen (roze / rode tint), rood haar enz. Neuromelanine heeft een nog donkerdere pigmentatie. Meestal is neuromelanine niet aanwezig sinds de geboorte en ontwikkelt het zich gedurende het hele leven.

Melanine regelt de kleur van je haar. De tint van je haarkleur hangt af van het type(n) melanine dat je in je haar hebt en de hoeveelheid ervan. Als je zwart haar hebt, is het duidelijk dat je haar bestaat uit een grote hoeveelheid eumelanine.

Een gemiddelde hoeveelheid eumelanine maakt je haar bruin van kleur. Als je blond haar hebt, betekent dit dat je veel minder eumelanine hebt. Rood haar of rozeblond treedt op wanneer je haar een aanzienlijke hoeveelheid feomelanine en een beetje eumelanine heeft.

Melanine speelt ook de rol van een beschermer voor je haar. Het beschermt je tegen schadelijke UV-stralen. Hoe donkerder je haartint, hoe meer bescherming je krijgt tegen schade door de zon.

Wat veroorzaakt verlies van melanine in je haar?

1. Leeftijd

Je haarkleur blijft niet voor altijd hetzelfde. Het verandert gedurende je hele leven. Van een kind tot een tiener, je haarkleur wordt donkerder. Maar uiteindelijk vertraagt de melanineproductie als je begint te rijpen. Rapporten [2] suggereren dat de meeste mensen grijs haar beginnen te krijgen rond de leeftijd van 50.

2. Genetica

Genetica speelt een grote rol bij de melanineproductie van je lichaam. Veel mensen krijgen voortijdig grijs haar als familie-erfenis. Het is je misschien ook opgevallen dat sommige stammen extreem zwart grof haar hebben. Het gebeurt vanwege hun genetische overerving. [3]

3. Schade door de zon

Hoewel zonlicht uiterst belangrijk is voor ons lichaam, kan een extreem niveau van blootstelling aan de zon de melanineproductie van je haar beschadigen. UV-stralen kunnen de natuurlijke schaduw verwijderen en de melanine van je haar vernietigen. Je haar wordt lichter van kleur.

Een vrouw met grijs haar bezorgde gestreste gezichtsuitdrukking die naar beneden kijkt

4. Stress

Stress is nooit goed voor het lichaam. Chronische stress kan veel gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder ook voortijdige vergrijzing van het haar. Als u slapeloze nachten, angst, verlies van eetlust en hoge bloeddruk heeft, dan kunt u door zware stress gaan. Een studie [4] suggereert dat er een verband is tussen stress en stamcellen in haarzakjes.

5. Vitamine B12-tekort

De rode bloedcellen in je lichaam transporteren zuurstof naar je andere lichaamscellen, inclusief de cellen van je haar. Deze rode bloedcellen hebben vitamine B12 nodig om in stand te houden. Als je vitamine B12 tekort komt, stopt je haargroei en vervaagt de haarkleur. [5]

6. Roken

De gewoonte om te roken kan vroeg grijs haar veroorzaken. Roken zorgt voor een congestie in je bloedvaten en beperkt de bloedtoevoer naar je haarzakjes. Het kan leiden tot verschillende haarproblemen zoals haaruitval en natuurlijk voortijdige haarvergrijzing. Onderzoeksgegevens hebben aangetoond dat roken een significant verband heeft met melanineverlies in uw haar en vroegtijdige haarvergrijzing. [6]

7. Auto-immuunziekte

Auto-immuunziekte kan ook leiden tot verlies van melanine in uw haar. Bij een auto-immuunziekte begint je eigen immuunsysteem je gezonde cellen aan te vallen. Alopecia en vitiligo zijn dergelijke ziekten waarbij uw immuunsysteem uw haarcellen begint aan te vallen en de melanineproductie schaadt.

8. Gebruik van chemische producten

Veel regelmatig gebruikte haarverzorgingsproducten bevatten schadelijke ingrediënten op chemische basis zoals parabenen, sulfaat, silicium, enz. Deze producten kunnen er chique uitzien, maar de gezondheid van je haar vernietigen. Deze kunnen uiteindelijk leiden tot vroegtijdige haarvergrijzing.

Hoe melanine in je haar te verhogen?

1. Vitaminen

Melanine-tekort wordt geassocieerd met vitaminetekort. Daarom moet je je vitamine-inname verhogen via je voeding of vitaminesupplementen. Vitamine A, C en B12 zijn de meest noodzakelijke vitamines om de melanineproductie in je haar te verhogen. Voeg citrusvruchten zoals sinaasappels, druiven, ananas en meloen toe aan je dieet. Eet ook groenten zoals aardappelen, wortelen, bonen, etc. Niet-vegetariërs kunnen proberen rood vlees, kippenlever, vis en eieren aan hun dieet toe te voegen.

2. Mineralen

Net als vitamines zijn mineralen even belangrijk. Als u voortijdige haarvergrijzing doormaakt, moet u uw ijzer- en koperinname controleren. Beide mineralen hebben bewezen effectief te zijn in het verhogen van melanine in je haar. Donkergroene groenten, amandelen, pinda’s, pure chocolade en linzen zijn rijke bronnen van ijzer en mineralen.

3. Antioxidanten

Antioxidanten werken bij het beschermen van je lichaamscellen en verdedigen ze tegen de effecten van vrije radicalen. Het verhoogt ook de melanineproductie in je haar. Donkere chocolade, bonen, groene bladgroenten, broccoli, wortel en pompoen kunnen antioxidanten aan uw dieet toevoegen.

4. Biotine

Biotine is een andere in water oplosbare vitamine die helpt bij de haargroei en de gezondheid ervan behoudt. Biotinedeficiëntie wordt vaak geassocieerd met voortijdige haarveroudering. Vandaar dat het toevoegen van voldoende biotine aan uw dieet of het nemen van biotinesupplementen de melanineproductie kan verhogen.

5. Natuurlijke remedies

Afgezien van een verbetering van uw dieet, kunt u ook de melanineproductie verhogen door een paar natuurlijke ingrediënten te gebruiken. Bhringraj, Triphala, Vibhitaka etc. staan bekend om hun eigenschappen in het voorkomen van voortijdige vergrijzing. Breng de genoemde ingrediënten aan op je hoofdhuid en kijk hoe je haar geneest van de toestand van voortijdige vergrijzing.

6. Melanine-rijke ingrediënten

Er is een breed scala aan haarverzorgingsproducten op de markt die beloven voortijdig grijs haar te stoppen. Maar niet elk product zal voor u werken. Zoek naar producten die bij je haartype passen en ook melaninerijke ingrediënten bevatten. Deze ingrediënten omvatten luteïne, probiotica, Astaxanthine etc.

Inpakken

Voortijdig grijs haar is een algemeen erkend probleem. Velen hebben de oorzaken en oplossingen voor dit snel toenemende probleem onderzocht en geanalyseerd. Aangezien melanineverlies de belangrijkste reden is, is de enige manier om voortijdig grijs haar kwijt te raken door de melanineproductie te verhogen.

U kunt de melanineproductie stimuleren door uw regelmatige voedselinname, met behulp van natuurlijke ingrediënten op uw haar of het toevoegen van supplementen. Houd er rekening mee dat voordat u een supplement inneemt, u een arts raadpleegt. Ook als je op zeer jonge leeftijd overmatig grijs haar hebt, laat je dan controleren op onderliggende ziekten.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen