Haaroliën, maskers, shampoos, conditioners – beschouw je ze als wapens om je haar te transformeren? Is het ooit bij je opgekomen dat het leveren van bloedcirculatie naar de hoofdhuid een belangrijke stap is?

Een van de meest onderschatte oplossingen voor het bevorderen van haargroei, de bloedcirculatie is veel meer nodig dan je had gedacht! Lees verder om te weten waarom en hoe u de bloedcirculatie naar uw hoofdhuid kunt verbeteren.

Wat expert zegt

“Omdat de hoofdhuid de hoogste bloedcirculatie heeft voor een bepaald gebied in je lichaam, helpt het bij het leveren van essentiële voedingsstoffen en hormonen.”

Dr. Harish Koutam, hoofd dermatoloog, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

  • Heeft de bloedcirculatie invloed op de hoofdhuid en het haar?
  • Symptomen van een slechte bloedcirculatie in de hoofdhuid
  • Hoe de bloedcirculatie in hoofdhuid en haar te verhogen?

Heeft de bloedcirculatie invloed op de hoofdhuid en het haar?

haarwortel bloedcirculatie 3d illustratie afbeelding

Je haardoelen zijn alleen mogelijk als je je hoofdhuid in goede conditie houdt. De bloedcirculatie zorgt ervoor dat je hoofdhuid alle essentiële voedingsstoffen en zuurstof afwint om gezond te zijn. Dr. Harish Koutam, hoofd dermatoloog bij Esse Organic Skincare zegt: “Omdat de hoofdhuid de hoogste bloedcirculatie heeft voor een bepaald gebied in je lichaam, helpt het bij het leveren van essentiële voedingsstoffen en hormonen.”

Subcutane bloedstroom helpt in de anagene fase van het haar, waardoor ze langer worden. De duur van deze fase hangt echter af van de voeding van de haarzakjes en genetische factoren. Je haarzakjes halen hun voeding uit het bloed dat zuurstof en haaropbouwende voedingsstoffen levert. Een goede bloedcirculatie in uw hoofdhuid zorgt voor een gestage toevoer van bloed naar de haarzakjes, waardoor een langere anagene fase wordt gegarandeerd [1].

Integendeel, een slechte bloedcirculatie impliceert onvoldoende voeding voor de haarzakjes, wat resulteert in verkorting van de anagene fase. De haarzakjes functioneren niet goed zonder voldoende voedingsstoffen en zuurstof en leiden uiteindelijk tot de productie van korte, broze haarlokken.

Verhoogde bloedstroom is ook gekoppeld aan verminderd haarverlies.

Symptomen van een slechte bloedcirculatie in de hoofdhuid

  • Haaruitval – meer dan normaal
  • Zwakke, broze haarlokken
  • Glansloos haar
  • Ruw, droog haar
  • Haarlokken verliezen dichtheid, worden dunner [2]
  • Afname van het haarvolume

Hoe de bloedcirculatie in hoofdhuid en haar te verhogen?

1. Masseer je hoofdhuid

Het masseren van je hoofdhuid kan een van de beste manieren zijn om de bloedcirculatie te stimuleren [3]. Je kunt je hoofdhuid eenvoudig masseren met je vingers met zachte druk. Dit opent zich en zorgt ervoor dat de bloedvaten meer zuurstof en voedingsstoffen aan uw haarzakjes leveren, het metabolisme in de papillen aan de basis van uw haarzakjes stimuleren, enz.

U kunt overwegen om lauwe olijfolie, kokosolie, zoete amandelolie of ricinusolie te gebruiken voor massage. Al deze oliën zijn verrijkt met fytoconstituenten die een gezonde haargroei bevorderen.

2. Probeer de Inversie-methode

Inversiemethode lijkt in eerste instantie misschien raketwetenschap, maar het is vrij eenvoudig. Laat ons het uitleggen.

Ga op je bed liggen met je bovenlichaam naar de zijkant van je bed gericht. Laat je bovenlichaam zachtjes naar de grond zakken totdat je een stroom van bloed naar je haar voelt.

Je kunt ook sirsasana of hoofdstandhouding in yoga overwegen voor inversie.

Welke techniek je ook overweegt, blijf er niet te lang in hangen, want je wilt je daarna niet duizelig voelen.

Woord van waarschuwing

Als je een beginner bent, oefen dan alleen onder toezicht van een yoga-instructeur. Inversiemethode wordt niet aanbevolen voor zwangere vrouwen.

3. Reinig je hoofdhuid

Hoofdhuidopbouw kan soms de bloedstroom onder de huid belemmeren. Het is cruciaal om een schone hoofdhuid te hebben zodat het bloed normaal kan stromen.

Was je haar elke 1-2 dagen als je een vette hoofdhuid hebt en elke 3-4 dagen als je een droge hoofdhuid hebt. Gebruik eenmaal per maand een verhelderende shampoo om dode huidcellen, vuil, overtollige olie en productopbouw op de hoofdhuid te verwijderen.

4. Borstel je haar

Van de borstelharen van een haarborstel is bekend dat ze de haarvaten stimuleren en de bloedtoevoer naar de hoofdhuid verhogen. Zorg ervoor dat je je haar ontwart met een brede tandenkam voordat je begint met het borstelen van je haar.

Sommige mensen geloven dat 100 beroertes per dag kunnen leiden tot haargroei. Dit is een mythe. Vermijd overmatig en hard borstelen van haar als het kan schade aan de haarschubben veroorzaken en leiden tot haarbreuk.

5. Massage met etherische oliën

Essentiële oliën zoals lavendel, tijm, rozemarijn, cederhout en pepermunt worden verondersteld te helpen bij de bloedcirculatie naar de hoofdhuid. Bovendien voorkomen deze oliën ook bepaalde microbiële infecties van de hoofdhuid.

Verdun een paar druppels van de essentiële olie in een dragerolie zoals olijfolie. Breng aan op je hoofdhuid en haar en was na 30 minuten. Zorg ervoor dat u essentiële oliën koopt van veilige merken die ingrediënten van hoge kwaliteit gebruiken.

6. Gebruik haargroeistimulatoren

Haargroeistimulatoren zijn krachtige serums met ingrediënten uit recent onderzoek en ondersteund door oude wetenschap.

Ze geven energie aan de haarzakjes en bevorderen een gezonde hoofdhuid. Ze bevatten essentiële oliën die de bloedcirculatie naar de hoofdhuid bevorderen.

7. Doe ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen zoals pranayama in yoga stimuleren de zuurstoftoevoer naar het hele lichaam, inclusief de hoofdhuid. Dergelijke oefeningen omvatten diepe inademingen, retentie en uitademingen voor het openen van de neusgaten en het leveren van zuurstof aan alle delen van het lichaam.

Ademhalingsoefeningen kalmeren ook je geest en bestrijden stress, wat een van de redenen kan zijn voor haaruitval. Dus, waar wacht je nog op?

8. Eet een goed dieet

Volgens Dr. Harish, “Diëten rijk aan vitamines zoals biotine, dexpanthenol en aminozuren helpen bij het verhogen van de bloedcirculatie naar de hoofdhuid.”

Niacine of vitamine B3 verhoogt de bloedtoevoer naar de hoofdhuid en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Kip, rundvlees, vis, champignons, bruine rijst, pinda’s, groene erwten, avocado’s en kalkoen zijn hoge bronnen van niacine.

Naast niacine, vitamine A[4], B3, zink, ijzer en eiwitten zijn geweldig voor het haar. Eet een uitgebalanceerd dieet om een gezonde haargroei te bevorderen.

9. Neem een koude douche

Als een koude stroom water je hoofdhuid raakt, zorgt dit ervoor dat het bloed in de diepere weefsels sneller circuleert. Dit helpt bij het handhaven van de ideale lichaamstemperatuur.

Haarverzorgingsexperts raden aan om je haar te spoelen met koud water nadat je shampoo hebt gehad met lauw water.

10. Gebruik rauw uiensap

Uien bevatten flavonoïde antioxidanten. Antioxidanten zijn verbindingen die vechten tegen vrije radicalen in het lichaam die oxidatieve stress veroorzaken. Ui helpt dus bij de bloedcirculatie naar de hoofdhuid en wordt vaak gebruikt als een eeuwenoude remedie om de haargroei te bevorderen.

Schil een ui of twee en maal ze in een blender. Haal er het uiensap uit en laat de pulp buiten beschouwing. Breng dit geëxtraheerde sap aan op de hoofdhuid en laat het 30 minuten intrekken. Was af met een zachte shampoo.

Notitie: Rauw uiensap heeft een zeer sterke geur. Het wordt geadviseerd om het alleen op de hoofdhuid aan te brengen en niet over uw haarlengte.

Esse Organic Skincare Tip:

Water is belangrijk voor het transport van zuurstof naar de cellen en weefsels. U kunt dof, ruw haar ervaren wanneer u uitgedroogd bent. Zorg er dus voor dat je voldoende water drinkt om een goede bloedtoevoer naar je hoofdhuid te garanderen.

Inpakken

Je hoofdhuid voedt zich met voedingsstoffen en zuurstof, terwijl bloed helpt ze te transporteren. Masseren, essentiële oliën, koude douches en alle bovenstaande methoden helpen de bloedtoevoer naar je hoofdhuid te verhogen. Terwijl je dit doet, zoek je ook uit en houd je je aan een gezonde haarverzorgingsroutine, bestaande uit basisprincipes zoals wassen, conditioneren en je haar beschermen tegen hitte.

Begin met het kennen van je huid