Wie wil er nu geen stralende huid krijgen? We proberen allemaal ons best te doen om onze huid er goed uit te laten zien. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom het donkerder en saaier lijkt, ondanks zulke bewuste inspanningen?

Verdonkering van je gezichtshuid kan het gevolg zijn van verschillende bronnen. Maar het beste deel is dat je ze kunt voorkomen met eenvoudige huismiddeltjes en behandelingen.

Scroll naar beneden om erachter te komen wat de oorzaak is van het donker worden van je gezichtshuid en hoe je het kunt behandelen.

Hoogtepunten:

  • Waarom is je gezicht donkerder dan je lichaam?
  • Wat te doen als je gezicht donkerder is dan je lichaam?
  • Hoe voorkom je dat je gezicht donker wordt?

Waarom is je gezicht donkerder dan je lichaam?

1. Blootstelling aan de zon

Gezicht is het meest blootgestelde deel van het lichaam. Natuurlijk reflecteren directe zonnestralen het als je in de zon bent. Schadelijke UV-stralen stimuleren de melanineproductie in je huid. Hoe meer melanine je huid produceert, hoe donkerder het wordt. Het is een van de belangrijkste redenen waarom je gezichtshuid donkerder is dan de rest van het lichaamsdeel. [1] Ook kan zonlicht ouderdomsvlekken of zonnevlekken op uw gezicht veroorzaken, wat kan leiden tot hyperpigmentatie. [2]

2. Ontsteking

Ontsteking van uw gezichtshuid kan verkleuring veroorzaken. Het kan gebeuren als gevolg van vele redenen, zoals acne, lupus [3] (een auto-immuunziekte), eczeem of zelfs een blessure. Dit soort huidaandoeningen veroorzaken huidontsteking en zodra de ontsteking vermindert, kunt u hypergepigmenteerde huid opmerken.

3. Melasma

Melasma [4] is een huidaandoening die optreedt als gevolg van hormonale veranderingen of extreme blootstelling aan de zon. Zwangere vrouwen ervaren deze huidaandoening meestal. Grijsbruine vlekken verschijnen op je voorhoofd, wangen, neus en kin. Je gezichtshuid wordt ongelijk en dof.

4. Medicijnen

Weinig medicijnen kunnen direct hyperpigmentatie in uw gezichtshuid veroorzaken. Bepaalde medicijnen zoals tricyclische antidepressiva en antimalariamiddelen kunnen u een verkleurde huidskleur geven. Je huid kan er ook een beetje grijs uitzien.

5. Medische aandoeningen

Er zijn veel milde en ernstige medische aandoeningen die hyperpigmentatieproblemen op uw gezichtshuid kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld – De ziekte van Addison beïnvloedt uw bijnieren en kan uiteindelijk leiden tot verkleuring van uw lippen en wangen.

6. Schadelijke cosmetische producten

Je gezicht verdraagt veel wanneer je cosmetische make-upproducten aanbrengt die schadelijke chemicaliën bevatten. Deze chemicaliën kunnen uw huid ernstige schade toebrengen, zoals droge plekken, ouderdomsvlekken, rimpels en hyperpigmentatie. Sommige cosmetische producten veroorzaken zelfs acne-uitbraken, waardoor je huid meer verkleurd raakt.

7. Leeftijd

Het is waar dat uw melanineproducerende cellen, melanocyten, afnemen met de leeftijd. Maar bestaande melanocyten nemen in omvang toe en hun verspreiding wordt meer gecentraliseerd. Dat is de reden waarom je ouderdomsvlekken kunt opmerken nadat je je 40’s hebt bereikt.

Wat te doen als je gezicht donkerder is dan je lichaam?

1. Behandelingsopties

een. Retinoïden

Retinoïden [5] kan worden gebruikt om veel huidproblemen te behandelen, van acne tot ouderdomsverschijnselen. Het helpt om je ouderdomsvlekken of elke vorm van donkere vlekken op je huid te verminderen. Zodra de donkere vlekken zijn verminderd, egaliseert het op natuurlijke wijze je gezichtshuid.

b. Hydrochinon

Het is een bekend huidverlichtend middel dat wordt gebruikt in veel medicinale crèmes, huidverlichtende producten, reinigingsmiddelen en zelfs moisturizers. [6] Wanneer het op de donkere huid wordt aangebracht, reguleert het de melanineproductie van uw huid en verlicht het uw huidskleur.

c. Salicylzuur

Salicylzuur pelt de buitenste laag van je huid af en zorgt ervoor dat een frisse huid kan worden geregenereerd. Het is een populaire oplossing voor huidverlichting.

c. Kojiczuur

Kojic zuur wordt ook in vele vormen gebruikt om de huidskleur te verlichten. Je krijgt crèmes, gels en lotions die kojiczuur bevatten. Het kan worden gebruikt om huidproblemen zoals melasma, hyperpigmentatie en donkere vlekken te behandelen.

d. Glycolzuur

Het werkt om je huid te exfoliëren door dode huidcellen uit je gezicht te verwijderen. Glycolzuur verlicht ook je huidskleur. Maar het wordt aanbevolen om glycolzuur niet te gebruiken als u actuele geneesmiddelen gebruikt.

e. Alfa hydroxyzuren

Dit zijn van nature voorkomende zuren die huidproblemen zoals acne, rimpels, ouderdomsvlekken en zonnevlekken kunnen behandelen. AHA’s minimaliseer zelfs verkleuring van uw huid.

g. Laserbehandelingen

Lasertherapie kan versnel de procedure om de buitenste laag van uw huid te verwijderen om uw huidskleur over het hele gezicht te egaliseren. Het is een dure procedure in vergelijking met de andere hierboven genoemde opties.

natuurlijke zelfgemaakte fruit gezichtsmaskers en kat

2. Huismiddeltjes

a. Aloë Vera

Aloë vera plant heeft een actief ingrediënt genaamd aloïne. Aloin en andere ingrediënten bieden verzachtende en huidverlichtende voordelen. Aloë vera wordt vaak gebruikt om pigmentatieproblemen te behandelen.

Hoe te gebruiken

1. Je kunt aloë vera-extract elke dag gedurende 15 minuten op je gezicht gebruiken en het vervolgens afwassen met water.

2. Je kunt ook een masker maken met 2 eetlepels aloë vera-extracten en een paar druppels honing.

3. Breng het masker over je hele gezicht aan en bewaar het 10 tot 15 minuten. Was het met lauw water.

b. Vitamine C

Ascorbinezuur [7] kan grote huidproblemen oplossen, waaronder huidverduistering. Fruit zoals sinaasappels, citroen, mandarijnen zijn verrijkt met vitamine C en het consumeren ervan kan ook nuttig zijn voor je huid en je algehele gezondheid. U kunt kiezen voor vrij verkrijgbare crèmes met vitamine C. Citroensap kan ook uw go-to-oplossing zijn voor de behandeling van een donkere huidskleur.

Hoe te gebruiken

1. Je kunt citroensap en suiker mengen en gebruiken als gezichtsscrub.

2. Je kunt ook citroensap en honing mengen en het gedurende 10 minuten op je gezicht aanbrengen.

3. Wees voorzichtig tijdens het aanbrengen van het mengsel op je gezicht. Zorg ervoor dat je je gezicht daarna grondig wast.

c. Yoghurt

Yoghurt is zeer gunstig voor je huid en haar. Het heeft melkzuur dat donkere vlekken en verkleuring van je huid vermindert. Je kunt een yoghurt gezichtsmasker gebruiken als je gezichtshuid donkerder is dan de rest van je lichaam.

Hoe te gebruiken

1. Neem een eetlepel yoghurt en voeg er een paar druppels citroensap aan toe. Je kunt ook kurkuma toevoegen als je wilt.

2. Combineer ze goed en breng het aan op je gezicht.

3. Bewaar het masker 15 minuten en was het vervolgens af.

d. Tea Tree Olie

Tea tree olie wordt ook beschouwd als effectief bij de behandeling van een donkere huid. Het minimaliseert ook het verschijnen van littekens of vlekken van uw gezicht. U kunt het regelmatig gebruiken om resultaten te zien.

Hoe te gebruiken

1. Neem verdunde tea tree olie op een watje.

2. Dep het op je donkere vlek en vlekken of over het hele gezicht.

3. Laat je huid de olie volledig weken en breng vervolgens je keuze van vochtinbrengende crème aan.

e. Sinaasappelschil

Sinaasappelschil [8] heeft een actief ingrediënt genaamd hesperidine. Studies suggereren dat hesperidine geweldig werkt om vlekken en littekens te verlichten.

Hoe te gebruiken

1. Haal droog sinaasappelschilpoeder en meng het met water.

2. Breng de pasta als een masker op je gezicht aan.

3. Laat het drogen en pel het af.

4. Gebruik het niet meer dan één keer per dag.

Hoe voorkom je dat je gezicht donker wordt?

1. Zonnebrandcrème is een ultieme redder van schade door de zon. Wanneer je naar buiten gaat in het zonlicht, vergeet dan niet om zonnebrandcrème op je gezicht aan te brengen.

2. Probeer een sjaal of zonnebril te dragen terwijl je naar buiten gaat. Het beschermt niet alleen je huid tegen schadelijke zonnestralen, maar voorkomt ook dat stof en verontreinigende stoffen aan je gezicht blijven kleven.

3. Controleer de ingrediënten van uw cosmetica voordat u ze koopt. Koop geen product met agressieve chemicaliën. Je kunt proberen Esse Organic Skincare’s Skin Lightening Serum te gebruiken dat geweldig werkt om huidverduistering tegen te gaan. Het voorkomt ook tekenen van veroudering en vecht tegen vrije radicalen.

4. Verwijder altijd je make-up voordat je gaat slapen. Het de hele nacht laten zitten van make-up kan je huid verschillende schade toebrengen.

5. Zorg ervoor dat je je huid kent voordat je een product gebruikt of een dagelijkse huidverzorgingsroutine opbouwt. Dit kan automatisch veel ongewenste huidproblemen voorkomen.

Inpakken

De huid op uw gezicht kan donkerder worden van de rest van uw lichaam als gevolg van overmatige blootstelling aan zonnestralen of medische aandoeningen, in sommige gevallen. Het is echter geen ernstig probleem en kan gemakkelijk worden opgelost met eenvoudige huidverzorgingstrucs, huismiddeltjes en medicijnen. Maak er trouwens een punt van om gezonde levensstijlgewoonten te oefenen, goed te eten en gehydrateerd te blijven om een gezonde huid te behouden. Als u niet veel verbetering ziet met de verschillende behandelingsopties die hierboven zijn genoemd, raadpleeg dan uw dermatoloog om advies in te winnen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen