De haarstrijd begint. Is dit het soort gevoel dat je krijgt, elke keer dat je de kam oppakt om je haar te borstelen of de knopen te ontwarren? We hebben allemaal een relatie met jullie.

Niemand van ons kan ontsnappen aan geknoopte haarlokken, gezien de harde haarproducten die we gebruiken of de nieuwe kapsels waarmee we om de dag pronken. Maar er zijn manieren om je haar te ontwarren zonder de helft van je haar weg te scheuren. Het enige wat je nodig hebt is een beetje geduld en onze lijst met preventietips. Scroll naar beneden om erachter te komen.

Wat expert zegt

” Haarknopen zijn vaak moeilijk te ontwarren. Maar producten zoals haarolie, haarmasker of zelfs haarconditioner kunnen het gemakkelijker maken om de knopen te verwijderen. Het wordt geadviseerd om niet te proberen knopen uit nat haar te verwijderen. Er is een hoog risico op haarbreuk als je nat haar probeert te ontwarren. Zodra het haar droog is, probeer dan een breedtandige zachte borstelkam te gebruiken om de knopen te verwijderen. “

Abhisikta Hati, Senior Product Development Executive, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

 • Wat zijn de oorzaken haar tangling?
 • Hoe ontwar je je haar?
 • Tips om verward haar te voorkomen

Wat zijn de oorzaken haar tangling?

Klitten ontstaan wanneer de buitenste laag van je haar (nagelriem) beschadigd is en zich opent. De open nagelriemen blokkeren elkaar en vormen knopen. Kortom, een haarknoop vormt zich wanneer twee enkele haarlokken zich om elkaar heen wikkelen om met elkaar verweven te raken.

Als dit met een paar strengen gebeurt, wordt het moeilijk om deze knopen (klitten) te verwijderen, toch? Haar dat glad of zijdeachtig is, is niet gevoelig voor klitten. Maar beschadigd en getextureerd haar (golvend of krullend) is het zwaarst getroffen.

Het is niet verrassend om te weten dat al deze factoren kunnen bijdragen aan haarklitten:

 • Agressieve haarverzorgingsproducten
 • Haar te hard masseren tijdens het wassen
 • Te veel wassen
 • Gebrek aan hydratatie
 • Warmte styling
 • Haren wrijven met een handdoek
 • Wind waait door je haren
 • Niet dagelijks haar borstelen of overborstelen
 • Slapen met je haar naar beneden
 • Gespleten haarpunten

Hoe ontwar je je haar?

Ongeacht welk haartype en textuur dan ook, haarknopen worden door bijna iedereen ervaren. Het is geen gemakkelijke taak om een haarknoop te verwijderen zonder je haar te vernietigen. Maar het is ook niet onmogelijk.

Onze senior productontwikkelingsmanager, Abhisikta Hati, zegt: “Haarknopen zijn vaak moeilijk te ontwarren. Maar producten zoals haarolie, haarmasker of zelfs haarconditioner kunnen het gemakkelijker maken om de knopen te verwijderen. Het wordt geadviseerd om niet te proberen knopen op nat haar te verwijderen. Er is een hoog risico op haarbreuk als je nat haar probeert te ontwarren. Zodra het haar droog is, probeer dan een breedtandige zachte borstelkam te gebruiken om de knopen te verwijderen. “

Hier zijn 8 manieren waarop je je haar kunt ontwarren zonder schade aan te richten.

1. Conditioner

Het conditioneren van je haar is een van de belangrijkste stappen naar een goede haarverzorging. Waar het ook bij helpt is het ontwarren van het haar. Breng een conditioner aan de uiteinden aan en beweeg naar boven richting de wortels. Spaar je hoofdhuid, het heeft geen conditioner nodig. Laat de conditioner 5 minuten intrekken, kam je haar om te ontwarren en spoel af.

2. Ontwarringsspray

Ontwarrend haarspray is het geld zeker waard. Het helpt de spanning tussen het haar te verminderen tijdens het ontwarren. Het is ook een snelle oplossing als je weg bent en geen tijd hebt. Ontwarrende sprays kunnen worden gebruikt op zowel droog als vochtig haar. Ze hoeven niet te worden uitgespoeld. De sprays bevatten ingrediënten zoals sheaboter om je haar zachter te maken, zodat ontwarren gemakkelijk wordt.

3. Oliën

Minerale olie kan worden gebruikt om het haar effectief te ontwarren. Het is een kleurloos en geurloos destillaat van aardolie. Minerale olie werkt als een antistatische en verwijdert klitten. Zorg ervoor dat je haar net genoeg geconditioneerd is, te veel residu op het haar belemmert de functie van minerale olie bij het verwijderen van klitten.

Nadat je je haar hebt ontward, kan je haar een stuk brozer lijken. Breng een paar druppels olijfolie aan en laat de olie een goede twintig minuten je hoofdhuid en strengen binnendringen. Je kunt hiervoor onder een stomer zitten of gewoon een warme handdoek op je hoofd wikkelen.

Olie je haar regelmatig om uitdroging te voorkomen. Je kunt een dragerolie zoals kokosolie, olijfolie, ricinusolie of zoete amandelolie gebruiken, samen met essentiële oliën zoals lavendel, tea tree of rozemarijn.

4. Water

Vocht kan het ontwarren gemakkelijker maken. Het helpt de klitten te verwijderen zonder hard te trekken. Gebruik een spuitfles gevuld met water om wat water op je haar te spuiten voordat je begint. Neem delen van het haar met je vingers, kam with een breedtandige borstel en knip het ontwarde haar met een veilige haarclip of pin. Ga door voor alle haarsecties totdat je haar volledig ontward is.

5. Breedtandige kam

Heb je het belang van een breedtandige kam over het hoofd gezien? Kammen met brede tanden en peddelborstels helpen het haar op een veel pijnloze manier te ontwarren. Ze zijn zachter voor je haar.

6. Begin onderaan

Een haarverzorgingsfout die de meesten van ons maken, is door het haar van de wortels te kammen. Begin vanaf de onderkant van het haar. Kam wat centimeters aan de onderkant en werk je zachtjes een weg naar boven. Dit helpt haarbreuk en de pijn aan de hoofdhuid als gevolg van agressief trekken te voorkomen.

7. Gebruik je vingers

Voordat je naar je kam grijpt, scheid je je haar voorzichtig in secties met je vingers. Op deze manier kun je de meeste klitten verwijderen voordat je je haar kamt.

8. Haarmaskers

Als je haar gevoelig is voor regelmatige klitten, kan dit een teken zijn van droog haar. Gebruik een haarmasker boordevol vocht om je haar onmiddellijk hydratatie te bieden. U kunt kiezen uit een verscheidenheid aan haarmaskers op de markt of er thuis een maken met eenvoudige keukeningrediënten zoals ei, yoghurt, honing en banaan.

Tips om verward haar te voorkomen

Dos

 • Borstel je haar voor het wassen als je haar hebt dat gemakkelijk in de knoop raakt.
 • Gebruik een kleine hoeveelheid shampoo op de strengen in vergelijking met de hoofdhuid.
 • Breng conditioner aan en kam je haar om de conditioner gelijkmatig te ontwarren en uit te spreiden. Maar wees voorzichtig, want nat haar is meer vatbaar voor verharing.
 • Draag vlechten omdat deze kapsels het haar op hun plaats houden en klitten vermijden.
 • Gebruik een sjaal of een hoed op winderige dagen om ervoor te zorgen dat je haar niet overal in de knoop zit.
 • Laat je haar elke 4-6 weken trimmen. Gespleten haarpunten veroorzaken klitten, waardoor je haar er beschadigd en droog uitziet.

Don’ts

 • Wrijf je haar niet in met een handdoek, want dit kan verward haar veroorzaken. Gebruik een zacht katoenen t-shirt om je haar te drogen.
 • Slaap niet met open haar. Overweeg een zachte updo.
 • Slaap niet op een katoenen kussensloop. Schakel over op zijden kussenslopen en vermijd knoestig haar de ochtend erna.
 • Vermijd producten die warmte produceren omdat ze leiden tot haarbeschadiging. Haarbeschadiging betekent uiteraard meer klitten.
 • Over het gebruik van shampoo om meer schuim te maken, moet worden vermeden, omdat meer schuim niet noodzakelijkerwijs een efficiëntere reiniging betekent. Het doet meer kwaad dan goed.

Inpakken

Dit was onze twee cent op het ontwarren van haar op de veiligste manier mogelijk. We hopen dat je niet langer je verstand verliest over verward haar en onze eenvoudige tips volgt om conditioners, oliën en breedtandkammen op de juiste manier te gebruiken. Het belangrijkste is dat je voorzichtig bent met je haar.