Weet je onder welk haartype jouw haar valt? Of de verschillende haartypes die wij mensen hebben? Welnu, de meesten van ons maken zich schuldig aan het feit dat ze hier niet zeker van zijn.

Maar als je hebt verlangd naar mooi en volumineus haar, is het kennen van je haartype de eerste en belangrijkste stap. Alleen dan kunt u het ideale haarverzorgingsregime voor uw haartype aannemen.

Om u te helpen begrijpen, zijn we hier voor u met een lijst met haartypes. Lees ook hoe je jouw unieke haar kunt stylen en verzorgen.

Wat expert zegt

“Het bepalen van je haartype is essentieel om de juiste haarverzorgingsproducten te kiezen. Niet elk product zal goed passen bij je haar. Uw unieke haartype verdient een op maat gemaakt haarverzorgingsregime dat tegemoetkomt aan uw individuele haarbehoeften. Het onderhouden van spiraalachtig haar vereist bijvoorbeeld veel conditionering, in tegenstelling tot steil haar.”

Dr. Harish Koutam, hoofd dermatoloog, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

 • Wat betekent haartype?
 • Hoe bepaal je je haartype?
 • Hoe verzorg en style je je haar?

Wat betekent haartype?

Het haartype kan worden bepaald door het krulpatroon van je haar. Onze hoofddermatoloog Dr. Harish Koutam zegt: “Het bepalen van uw haartype is essentieel om de juiste haarverzorgingsproducten te kiezen. Niet elk product zal goed passen bij je haar. Uw unieke haartype verdient een op maat gemaakt haarverzorgingsregime dat tegemoetkomt aan uw individuele haarbehoeften. Het onderhouden van spiraalachtig haar vereist bijvoorbeeld veel conditionering, in tegenstelling tot steil haar.” De hoeveelheid krullen is gebaseerd op de vorm van je haarzakje. Ovale of asymmetrische follikels geven aanleiding tot krullend haar. Er zijn 4 basis haartypes namelijk:

 • Recht
 • Golvend
 • Gekruld
 • Poel

De subtypes van haar zijn gebaseerd op de strakheid van de krullen of spoelen zoals je kunt zien in de onderstaande afbeelding.

Hoe bepaal je je haartype?

1. Steil haar

Als je haar plat valt van de wortels tot de uiteinden, heb je steil haar. De haartextuur is zacht en zijdeachtig, zonder krullen. Steil haartype heeft vaak een hoge hoeveelheid oliesecretie. Steil haar is onderverdeeld in:

 • Type 1A – Dit haartype is extreem zacht, glad en glanzend. Hoewel dit haar voor velen als een droom kan aanvoelen, mist het volume.
 • Type 1B – iets dikker en bouncier dan 1A.
 • Type 1C – Meest grof en dik steil haar.

2. Golvend haar

Golvend haar ligt tussen steil en krullend in. Er is een licht krulpatroon aan de uiteinden van je haar. Het is echter niet helemaal krullend. Dit haartype is onderverdeeld in:

 • 2A – Dun, golvend haar
 • 2B – Golvend haar met gemiddelde dikte
 • 2C – Dik en golvend haar

3. Krullend haar

Controleer of je haarlokken een ‘S’-patroon hebben. Krullend haar heeft een ‘S’-patroon en blijft krullend, ongeacht het rechttrekken. Het is pluizig en gevoelig voor klitten. Krullend haar is onderverdeeld in:

 • Type 3A – heeft losse krullen
 • Type 3B – heeft medium krullen
 • Type 3C – heeft strakke krullen

4. Spiraalsgewijs haar

Coily haar volgt een ‘z’ patroon. Het kan ruw en grof lijken en is gevoelig voor breuk. Het heeft zeer strakke krullen. Coily haar is onderverdeeld in:

 • Type 4A – is zacht
 • Type 4B – is draadachtig
 • Type 4C – is extreem pezig

Hoe verzorg en style je je haar?

1. Steil haar

Steil haar heeft de neiging om vettig en plat te worden. Het is het beste om zware serums en boters te vermijden. Het te vaak wassen van je haar kan leiden tot de productie van meer oliën op de hoofdhuid. Droogshampoos en textuursprays zijn het beste voor mensen met steil haar.

Meest geschikte kapsel:

Kinlange stompe snee.

Type 1A:

Omdat dit haar geen volume heeft, ga je voor laagjes knippen om een volumineus gevoel toe te voegen.

Type 1B:

Ga voor updos en gelikte back looks.

Type 1C:

Denk aan gelaagde snitten en korte haarstijlen.

2. Golvend haar

Type 2A:

Haar is meestal recht van de wortels tot op ooghoogte. Van ooghoogte tot aan de uiteinden zijn er losse golven. Je wilt die golven niet afvlakken, maar definiëren. Gebruik gels en blijf uit de buurt van crèmes en haarverzorgingsproducten op oliebasis.

Type 2B:

Haar is krullend van rond de ooghoogte tot aan de uiteinden. Om deze krullen te benadrukken met balayage, kunt u overwegen om uw haarlokken te verven waar er een ‘s’-patroon is. Balayage is de techniek van het uit de vrije hand schilderen van hoogtepunten op het haar.

Type 2C:

Bij dit type beginnen gedefinieerde S-vormige krullen bij de kroon. Type 2C haar is kroeshaar. Gebruik dus een diffuser bij het föhnen, zodat de hitte het haar niet kroeziger maakt.

3. Krullend haar

Type 3A:

Dit soort haar heeft S-vormige krullen en vormt losse lussen. Om de natuurlijke textuur te behouden, moet je je haar niet hard borstelen. Het meest geschikte kapsel voor jou is een losse paardenstaart.

Type 3B:

Deze krullen zijn iets dikker dan type 3A en hebben geen vocht. Voeg veel hydraterende ingrediënten zoals aloë vera, sheaboter, etc. toe aan je haar. Vermijd sulfaten en siliconen omdat deze het natuurlijke vocht kunnen verwijderen.

Type 3C:

Deze krullen zijn strak en rollen perfect. Gebruik een leave-in conditioner om het haar te ontwarren, omdat dit type haar gevoelig is voor breuk.

4. Spiraalsgewijs haar

Type 4A:

Type 4A coily haar is een delicaat haartype dat veel hydratatie nodig heeft. Overweeg diepe conditioners, boters en crèmes naast oliën. Vermijd strakke vlechten ten koste van alles.

Type 4B:

Dit haartype kan een zigzagpatroon volgen en is gevoelig voor klitten. Gebruik een leave-in conditioner op vochtig haar en kam je haar voorzichtig door secties te scheiden. Dit zorgt ervoor dat al je haar het vocht krijgt dat het nodig heeft. Je kunt je coils intact houden met een krulcrème of gel.

Type 4C:

Dit soort haar heeft echt strakke en fragiele krullen. Gebruik oliën, sheabotercrèmes en diepe conditioners om de haarlokken goed gehydrateerd te houden. Vermijd het hard borstelen van je haar.

Inpakken

Haartypes zijn gebaseerd op de manier waarop je haar krult. Steil, golvend, krullend en kronkelig haar zijn basis haartypes met verdere subtypes. Hoe meer ze krullen, hoe hoger de hydratatie die je haar nodig heeft. Raadpleeg je stylist voor de beste producten en kapsels voor jouw haartype.

Begin met het kennen van je huid