We hebben allemaal wel eens puistjes meegemaakt. Deze kleine, niet-ontstoken vlekken treden over het algemeen op als gevolg van verstopte poriën, die te veel talg (olie), dode huidcellen of bacteriën bevatten. Volgens een onderzoeksrapport is acne of ‘puistje’ de meest voorkomende huidaandoening in de Verenigde Staten.

Elk jaar worden ongeveer 50 miljoen Amerikanen gediagnosticeerd met acne. Als ze onbeheerd worden achtergelaten, kunnen uw puistjes geïnfecteerd raken door bacteriën. Blijf lezen om meer te begrijpen over geïnfecteerde puistjes en hoe ermee om te gaan.

Hoogtepunten:

 • Wat is een geïnfecteerde puist & Hoe ziet het eruit?
 • Wat veroorzaakt puistjes om geïnfecteerd te raken?
 • Hoe een geïnfecteerd puistje te behandelen?
 • Wat zijn de complicaties van een geïnfecteerd puistje?
 • Hoe lang duurt het voordat een geïnfecteerd puistje verdwijnt?
 • Moet je pus uit een puistje persen?
 • Helpt ijs bij geïnfecteerde puistjes?
 • Wanneer moet u een arts raadplegen over geïnfecteerde puistjes?
 • Wat gebeurt er als u geïnfecteerde puistjes niet behandelt?
 • Hoe zwelling op het gezicht te verminderen van geïnfecteerde puistjes?
 • Kunnen geïnfecteerde puistjes gezwollen lymfeklieren veroorzaken?

Wat is een geïnfecteerde puist & Hoe ziet het eruit?

Een geïnfecteerd puistje is een puist of pus gevulde, pijnlijke smet op je gezicht. Hoewel een geïnfecteerd puistje niet zo vaak voorkomt, kan een gewoon puistje geïnfecteerd raken door te knallen of te plukken. De open wond van je puistje raakt besmet met natuurlijke huidbewonerbacteriën zoals Propionibacterium acnes, Staphylococcus aureus, enz., En verandert in een geïnfecteerde zit.

Het is moeilijk om een geïnfecteerd puistje op het gezicht te missen. Een geïnfecteerd puistje is meer voor de hand liggend dan typische zits, omdat het groter is in diameter en roder van kleur. Deze acne met ontsteking en zichtbare pus duurt langer om te genezen dan gewone. Geïnfecteerde acne is pijnlijk of gevoelig voor aanraking.

Wat veroorzaakt puistjes om geïnfecteerd te raken?

Er zijn meerdere redenen waarom een eenvoudig puistje geïnfecteerd kan raken en kan veranderen in een pijnlijke, met pus gevulde bult. Enkele van de meest voorkomende oorzaken van geïnfecteerde puistjes zijn:

1. Knallen & Prikken

Knallen en prikken zijn de meest voorkomende redenen achter het infecteren van een puistje. Ze laten je puistje open. Zonder de buitenste beschermlaag raakt je puistje heel gemakkelijk geïnfecteerd. Zelfs het aanraken van puistjes met onreine handen kan bacteriën naar hen overbrengen, waardoor infectie ontstaat.

Jonge vrouw knijpt in puistjes terwijl ze naar de spiegel kijkt

2. Bacteriële infecties

Staphylococcus aureus[1], algemeen bekend als stafylokok, is een veel voorkomende bacterie die een geïnfecteerd puistje veroorzaakt. Deze bacteriën komen van nature voor op de menselijke huid. Een andere bacterie, Cutibacterium [2] (ook bekend als Propionibacterium), veroorzaakt puistjesinfectie en kan leiden tot een ernstige aandoening. Als je poriën verstopt raken, vermenigvuldigen de bacteriën zich daar, waardoor een geïnfecteerde zit ontstaat. Deze bacteriën komen ook van nature voor op de menselijke huid.

Hoe een geïnfecteerd puistje te behandelen?

Er zijn meerdere manieren om van geïnfecteerde puistjes af te komen. Hier zijn de zeven belangrijkste manieren om ze te behandelen:

1. Spot behandeling

Als je je geïnfecteerde zit al hebt gepopt, beschouw het dan als een open wond en dep antibiotische zalf om infectie te voorkomen en de genezingstijd te versnellen.

Als alternatief kunt u een hoge concentratie benzoylperoxide aanbrengen[3], salicylzuur, of resorcinol om die gezwollen en pijnlijke bultjes op het gezicht te genezen. Benzoylperoxide kan de bacteriën doden die de ontsteking veroorzaken. Aan de andere kant absorberen spotbehandelingsmedicijnen die kamfer, resorcinol of zwavel bevatten de overtollige olie en helpen ze het geïnfecteerde puistje snel te drogen.

Als u de voorkeur geeft aan kruidenremedies, is tea tree olie een natuurlijke acne-bestrijdende component met antibacteriële eigenschappen.

Jong meisje dat crème voor puistjes aanbrengt

2. Acne-Clearing LED-apparaat

Acne-reinigende LED-apparaten [4] zijn wetenschappelijk en klinisch bewezen om de P. acnes bacteriën te doden. U kunt dus FDA-goedgekeurde LED-apparaten gebruiken om uw milde tot matige acne te behandelen. Dit zijn draagbare, op batterijen werkende handheld-apparaten die de infectieveroorzakende bacteriën doden en uw geïnfecteerde zit genezen.

3. Hydrocolloïde Patch

Dit is een andere effectieve behandelingsoptie voor uw geïnfecteerde gepopte puistje. Een hydrocolloïde pleister is in feite een klein, puntvormig verband om ’s nachts verlichting te brengen. Deze pleisters extraheren het overtollige vocht en de pus uit de geïnfecteerde acne, drogen het op en helpen het snel te genezen. Het houdt ook je gepopte geïnfecteerde zit schoon en covered en voorkomt dat je het aanraakt.

4. Koud kompres

Een koud kompres met een ijspak of ijsblokje kan verlichting brengen van de ontsteking en pijn van een geïnfecteerd puistje. Een repetitief ijskompres kan helpen om de zwelling te verminderen en je beter te laten voelen.

5. Warm kompres

Net als koud kompres is warm kompres ook een effectieve optie om een whitehead-vormend, gezwollen puistje te behandelen. In plaats van erin te knijpen of te knallen, kunt u een warm kompres aanbrengen om het te helpen pus vrij te maken. Je hoeft alleen maar een schoon washandje met warm water te nemen, te dopen, te knijpen en het zachtjes over het gezwollen puistje te drukken. Voor betere resultaten, herhaal deze methode een paar keer per dag.

6. Bezoek een dermatoloog

Wanneer het er serieus uitziet, is het verstandig om een dermatoloog te raadplegen. Een dermatoloog is de juiste persoon om de infectie te helpen behandelen en toekomstige puistjes te voorkomen. Indien nodig zullen ze ook de juiste antibiotica voorschrijven om de infectie op te ruimen.

Bovendien, als u op zoek bent naar een snelle oplossing, kan uw arts een cortisone-injectie geven. Een cortisone-injectie kan de zit helpen om sneller te genezen binnen een paar uur dan dagen.

7. Voorkom geïnfecteerde puistjes van toekomstige puistjes

Wanneer u gelooft in preventie boven genezing, een huidverzorgingsregime met salicylzuur [5] is de beste optie voor u. Salicylzuur kan de vorming van geïnfecteerde zits voorkomen. Deze chemische stof dringt je huid binnen en lost de dode huidcellen op die je huidporiën kunnen verstoppen en kunnen leiden tot de vorming van zits.

Wat zijn de complicaties van een geïnfecteerd puistje?

Wanneer een puistje geïnfecteerd raakt, kan dit permanente littekens veroorzaken. Een geïnfecteerde gepopte puist kan ook de nabijgelegen reguliere puistjes infecteren en ernstige aandoeningen veroorzaken. Sommige mensen ervaren zelfs veranderingen in pigmentatie (licht of donker) op de plaats van de geïnfecteerde acne nadat de huid is verdwenen.

In ernstige gevallen hebt u meer invasieve behandelingen nodig om de infectieveroorzakende bacteriën te doden. Anders kunt u ernstige en permanente littekens op uw gezicht hebben.

Hoe lang duurt het voordat een geïnfecteerd puistje verdwijnt?

De genezingstijd van puistjes varieert sterk, afhankelijk van hun ernst en hoe je ze behandelt. Over het algemeen kan het zes weken duren voordat geïnfecteerde zits volledig verdwijnen. Wanneer u kleinere, enkele bulten heeft, kan het slechts een paar dagen duren voordat ze genezen en verdwijnen. Met de hulp van een dermatoloog en agressieve klinische behandeling [6], kun je je puistjes sneller laten verdwijnen.

Moet je pus uit een puistje persen?

Knijpen of knallen in je geïnfecteerde, gezwollen puistje kan veel problemen veroorzaken. Het kan puistjes meer opvallen, het risico op verdere infectie verhogen en kan leiden tot permanente littekens. Het uitknijpen van pus kan je helpen de pijn te verlichten, maar een diep en permanent litteken creëren. Het kan uw infectie ook erger maken.

Helpt ijs bij geïnfecteerde puistjes?

Het gebruik van ijs op geïnfecteerde puistjes is een van de effectieve manieren om de ontsteking te verminderen en te kalmeren. Volgens een studie kan het gebruik van ijs helpen om zwelling en pijn van geïnfecteerde acne te verminderen.

Esse Organic Skincare Tip:

De beste manier om een cold pack of ijsblokje aan te brengen, is door het in een schoon stuk doek of papieren handdoek te wikkelen en het over het gezwollen gebied te comprimeren. Breng het 5-10 minuten aan. Voor de beste resultaten kunt u het proces twee keer per dag herhalen met een tussenruimte van ten minste 10 minuten.

Wanneer moet u een arts raadplegen over geïnfecteerde puistjes?

Over het algemeen verdwijnen puistjes binnen korte tijd vanzelf. Maar u moet een geïnfecteerde zwelling van de zit niet negeren, wanneer:

 • Ze zijn erg groot of pijnlijk.
 • Wanneer de gesprongen puistjes niet drogen en blijven sijpelen.
 • Het veroorzaakt een diepe kloppen onder de huid en je wilt een snelle oplossing.
 • Ze gaan niet weg, zelfs niet na 4-6 weken thuisbehandeling.
 • Het gaat gepaard met tekenen van ernstige infectie, zoals koorts, misselijkheid, braken, enz.
 • Het vertoont gelijkenis met tekenen van huidkanker [7].

Wat gebeurt er als u geïnfecteerde puistjes niet behandelt?

Meestal genezen puistjes vanzelf binnen enkele weken. Zonder de juiste thuisbehandeling of klinische remedies kan de infectie van uw puistjes zich echter verspreiden en ernstig worden.

Wist je dat?

Langdurige nalatigheid kan leiden tot de ontwikkeling van cystische acne. Deze agressieve inflammatoire puistjes veroorzaken pijnlijke, met pus gevulde bultjes diep onder de huid.

Hoe zwelling op het gezicht te verminderen van geïnfecteerde puistjes?

Zowel warm als koud kompres kan nuttig zijn om zwelling op het gezicht van geïnfecteerde zits te verminderen. Toepassing van koud kompres met een ijsblokje gedurende een paar minuten kan de ontsteking minimaliseren end pijn ook. Koud of warm kompres gevolgd door het aanbrengen van 2% benzoylperoxide zalf of lotion kan een snellere verlichting bieden.

Kunnen geïnfecteerde puistjes gezwollen lymfeklieren veroorzaken?

In geval van een ernstige infectie kunnen puistjes zelfs gezwollen lymfeklieren veroorzaken. Wanneer een geïnfecteerde zit diep in je huid komt, kan het giftige bacteriën uittrekken. In zo’n geval raken de lymfeklieren ook geïnfecteerd door binnendringende bacteriën en vertonen ze ontstekingen.

Inpakken

Een eenvoudig gewoon puistje kan veranderen in een pijnlijke, gezwollen bult door het gewoon te knallen, plukken of knijpen met blote en onreine handen. Een geïnfecteerd puistje veroorzaakt niet alleen pijn of ontsteking, maar kan ook leiden tot permanent litteken en pigmentatie. U kunt gemakkelijk van de geïnfecteerde zits afkomen door eenvoudige voorzorgsmaatregelen en tijdige behandeling te volgen.

Het kennen van uw huidtype kan u ook helpen de reden achter uw geïnfecteerde puistjes te begrijpen. Daarom kan het gebruik van de juiste producten u verlichting bieden.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen