De meesten van ons nemen hun toevlucht tot harsen of scheren om een zachte en gladde huid te bereiken. Maar heb je ooit gemerkt dat weerbarstig haar onder je huid gevangen zit, vooral nadat je je haar hebt verwijderd? Heeft het de neiging om te verschijnen als verhoogde pijnlijke bulten? Het kan een aandoening zijn die bekend staat als ingegroeid haar.

Deze kleine bultjes zijn vaak jeukend en pijnlijk. U kunt echter ingegroeid haar behandelen met behulp van medicijnen, de juiste ontharingstechnieken en eenvoudige remedies.

Laten we eens nader bekijken wat ingegroeid haar veroorzaakt en hoe u deze aandoening kunt voorkomen.

Hoogtepunten:

 • Wat is ingegroeid haar?
 • Symptomen van ingegroeid haar
 • Wat zijn de oorzaken ingegroeid haar?
 • Hoe te behandelen ingegroeid haar?
 • Hoe te voorkomen dat ingegroeid haar?
 • Wat gebeurt er als ingegroeid haar onbehandeld blijft?
 • Verschil tussen puistjes en ingegroeid haar
 • Hoe lang gaat ingegroeid haar mee?

Wat is ingegroeid haar?

Een ingegroeid haar ziet eruit als een verhoogde bult die lijkt op een puistje of een kookachtige zweer. In deze toestand groeit het haar terug in je huid in plaats van er vanaf te stijgen. In eenvoudige woorden, je haarzakjes raken vast te zitten in je huid en veroorzaken kleine bultjes.

Ingegroeid haar komt voor als afgelegen bulten die vaak pijnlijk, jeukend en ongemak veroorzaken. In sommige gevallen kunnen deze bulten gevuld zijn met pus. Het wordt vaak gezien in gebieden die vaak worden gewaxt of geschoren, zoals je gezicht, kin, oksels en benen. Het kan echter ook worden gezien in de hoofdhuid, schaamstreek, borst, nek, enz.

Iedereen kan ingegroeid haar ontwikkelen, maar deze aandoening komt vaker voor bij mensen met dik krullend haar. Dat komt omdat krullend haar de neiging heeft om te buigen en terug in je huid komt nadat je het hebt geschoren.

Symptomen van ingegroeid haar

 • Ingebed haar
 • Kleine, massieve ronde opstaande bulten die papels worden genoemd
 • Met pus gevulde blaarachtige laesies
 • Pijn
 • Huidverduistering door ontsteking
 • Jeuk
 • Roodheid en tederheid rond de bulten

Wat zijn de oorzaken ingegroeid haar?

In een paar gevallen verstopt de dode huid de opening van je haarzakjes. Dit dwingt het haar om zijwaarts terug in je huid te groeien in plaats van uit te groeien. Dit haar begint dan in je huid te groeien en duwt door het huidoppervlak. Op het moment dat je lichaam dit haar als een vreemd voorwerp detecteert, veroorzaakt het een immuunrespons. Zo ontstaat een ontstoken en gezwollen bult die soms gevuld is met pus. [1]

Ingegroeid haar kan ook optreden als gevolg van herhaaldelijk scheren, tweezen of harsen. [2] Deze ontharingsmethoden hebben alleen de neiging om de haarlokken te verwijderen en niet de follikels. Dus wanneer er nieuw haar groeit uit deze follikels, buigt het soms terug en groeit het in de huid. Dit komt vaker voor wanneer je haar dik en krullend is.

Ook als je haar dicht bij de opening van de haarfollikel wordt geknipt, ontwikkelt het scherpe randen. Er zijn kansen dat het je huid binnendringt en ingegroeid haar veroorzaakt.

Hoe te behandelen ingegroeid haar?

1. Medicijnen

 • Uw arts kan u voorschrijven om retinoïden zoals Tretinoïne, Renova, enz. toe te passen om de opbouw van dode huidcellen te verminderen
 • Als u zwelling en ontsteking heeft, kan uw arts steroïde crèmes, antibiotica zoals Erytromycine en orale antibiotica zoals Cephalexin voorschrijven om de infectie te behandelen. [3]
 • Raadpleeg uw arts als het gebied te pijnlijk, ontstoken en rood is. Uw arts kan een gesteriliseerde naald of een scalpel gebruiken om het haar te bevrijden.

2. OTC-methoden

 • Salicylzuur of glycolzuur kan worden gebruikt om uw huid te exfoliëren. Dit zal helpen om je haarzakjes open te houden en niet vast te komen te zitten in je huid. Gebruik het echter niet als je al ingegroeid haar hebt om verdere huidirritatie te voorkomen. [4]
 • Benzoylperoxide crèmes kunnen helpen de roodheid en ontsteking te verminderen

 • Gebruik een niet-vette moisturizer om dode cellen te verwijderen. Dode huidcellen blokkeren soms je haarzakjes, wat resulteert in ingegroeid haar.

3. Zelfzorg methoden

A. Exfoliëren

Neem een washandje en week het in warm water. Druk zachtjes op het geïrriteerde gebied gedurende 10-15 minuten. Hierdoor kan de huid zachter worden. Gebruik vervolgens ronde cirkelvormige bewegingen om je huid niet langer dan 10 seconden zachtjes te exfoliëren. Als je huid meer geïrriteerd aanvoelt, sla het proces dan over.

B. Gebruik een scrub

Ingegroeid haar kan ook ontstaan wanneer je huidporiën verstopt raken. Het gebruik van een milde bodyscrub voor het ontharen kan u helpen zich te ontdoen van verstopte poriën, schoon vuil, waardoor ingegroeid haar wordt voorkomen.

C. Tweezing

Gebruiken een schoon, sterk puntig pincet om het ingegroeide haar dat boven de huid uitsteekt te verwijderen. Als het er gemakkelijk uitkomt, trek het dan voorzichtig om het los te maken van de huid. Graaf niet te veel, anders kan het donkere vlekken of littekens achterlaten. Als het ingegroeide haar niet snel naar buiten komt, laat het dan groeien en als het klaar is, tweet het dan uit.

4. Huismiddeltjes

 • Je kunt tea tree olie gebruiken door het te verdunnen met water en het aan te brengen met een watje. Dit zal helpen de zwelling te verminderen
 • Meng suiker en olijfolie samen en breng het aan om de bacteriën uit je huid te verwijderen. Gebruik warm water om af te spoelen. Je kunt honing ook afwisselend gebruiken.
 • Gebruik zuiveringszout en water om een pasta te vormen. Breng het aan om je huid zachtjes te exfoliëren. Vergeet niet om koud water te gebruiken om te wassen.

Esse Organic Skincare Tip:

Pop nooit je ingegroeide haarcyste, hoewel je er misschien snel vanaf wilt. Vergeet niet dat het riskant kan zijn en ook besmet kan raken. Laat in plaats daarvan de bult verminderen en het haar rechttrekken voordat je het met een pincet uittrekt.

meisje plukt ingegroeide haren van benen

Hoe te voorkomen dat ingegroeid haar?

1. Scrub het ingegroeide haar door elke dag met een nat washandje over je gezicht te wrijven. Wrijf zachtjes in een cirkelvormige beweging.

2. Gebruik een gezichtsscrub om het ingegroeide haar te plagen.

3. Gebruik een paar minuten voor het scheren een smeerglazuur scheergel of crème. Je kunt ook een warm kompres gebruiken.

4. Gebruik warm water en een milde reiniger om je huid te wassen voordat je gaat scheren.

5. Scheer, wax of tweeze haar altijd in de richting van haargroei.

6. Was het scheermesje na elke slag.

7. Breng na het scheren een nat washandje aan op je gezicht om de huid te kalmeren.

8. Als je een scheermes gebruikt, houd het dan iets uit de buurt van de huid.

9. Gebruik een scherp scheermes met één mes.

10. Chemische haarverwijderaars kunnen helpen bij het verminderen van ingegroeid haar. Als u het echter voor de eerste keer gebruikt, moet u ervoor zorgen dat u een patchtest uitvoert.

Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om andere ontharingsmethoden te proberen om ingegroeid haar te beheren. Bijvoorbeeld de laserontharingsmethode die laserenergie gebruikt om de haarzakjes permanent te vernietigen van het produceren van haar.

Wat gebeurt er als ingegroeid haar onbehandeld blijft?

Ingegroeid haar gaat meestal vanzelf weg. Maar als het niet wordt of onbehandeld blijft, kan het een infectie, littekens en een donkere huid veroorzaken. Het kan ook veranderen in een ingegroeide haarcyste, wat een grote bult is.

Verschil tussen puistjes en ingegroeid haar

Veel mensen die ingegroeid haar hebben, verwarren het met puistjes omdat beide op elkaar lijken. De oorzaak en de behandeling voor beide zijn echter verschillend. Puistjes ontstaan wanneer dode huidcellen en olie de haarzakjes blokkeren. Dit verschijnt als een bult en kan besmet raken met bacteriën die roodheid, pijn en irritatie veroorzaken. Ingegroeid haar verschijnt als puistjes, maar groeit wanneer het haar zelf verkeerd groeit.

Het identificeren van puistjes en ingegroeid haar is belangrijk om ze goed te behandelen. Locatie is de aanwijzing wanneer u probeert te identificeren. Ingegroeid haar komt bijvoorbeeld veel voor in gebieden die je scheert of waxt. Mensen die hun hoofdhuid scheren, kunnen ook ingegroeid haar krijgen. Aan de andere kant kunnen puistjes overal voorkomen, inclusief kin, borst, schouders en nek. Puistjes in de gebieden waar je je niet scheert zijn meestal acne of puistjes.

Ingegroeid haar kan worden behandeld door uw scheertechnieken te veranderen. Vaak kan het laten groeien van het haar helpen het probleem te verminderen. Acne en puistjes kunnen worden behandeld door het gebied schoon te houden en vrij verkrijgbare medicatie zoals salicylzuur, benzoylperoxide en antibacteriële zalven te gebruiken.

Hoe lang gaat ingegroeid haar mee?

Ingegroeid haar kan het beste met rust worden gelaten, omdat ze de neiging hebben om vanzelf te genezen. Een milde infectie kan een paar dagen duren, terwijl een ernstige infectie een paar weken kan duren om te genezen. Ingegroeide haarcysten en laesies kunnen tot een paar weken duren om op te ruimen. Als de aandoening vaak lijkt voor te komen, is het tijd om uw arts te raadplegen.

Inpakken

Frequent scheren of harsen kan ervoor zorgen dat ingegroeid haar verschijnt in de vorm van kleine, jeukende bultjes op je huid. Het kan ook optreden als gevolg van dode huidcellen die je haarzakjes blokkeren en het haar dwingen om terug in je huid te groeien in plaats van op te staan. Deze aandoening geneest meestal vanzelf, maar is ook te genezen met geschikte medicijnen, OTC-methoden, zelfzorgmethoden en huismiddeltjes. Als u echter herhaalde episodes ervaart of ingegroeid haar in grote delen van uw huid opmerkt, raadpleeg dan onmiddellijk uw arts.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen