Ben je verwend met keuzes tussen anti-transpiranten en deodorants? Lukt het u niet om te beslissen welke deze zomer het meest geschikt voor u is? Hoewel beide categorieën producten erop gericht zijn om je de hele dag fris en geurvrij te houden, zijn ze niet precies hetzelfde.

Blijf lezen om alles te weten te komen over anti-transpiranten en deodorants, wat ze bevatten, hoe ze werken en vooral welke het beste bij uw behoeften past.

Hoogtepunten:

  • Wat is een anti-transpirant?
  • Wat zijn deodorants?
  • Vergelijk anti-transpiranten vs. deodorants
  • Anti-transpiranten versus deodorants: welke te kiezen?

Wat is een anti-transpirant?

‘Transpiratie’ of zweet is een van de primaire mechanismen van het lichaam om zichzelf af te koelen. Chemicaliën die zweten verlagen of voorkomen, staan bekend als anti-transpiranten. [1] Deze zijn in de handel verkrijgbaar in de vorm van roll-ons, spuitbussen of actuele poeders.

Aluminiumzouten zijn de meest voorkomende ingrediënten die werken als anti-transpiranten. Aluminiumchloride of aluminiumchlorohydraat zijn de meest gebruikte componenten in in de handel verkrijgbare anti-transpirantformuleringen. Aluminium zirkonium wordt gebruikt in anti-transpiranten voor de gevoelige huid.

Het anti-transpirantmiddel werkt door een plug te vormen in de buurt van het haarzakje. Dit voorkomt dat zweet wordt afgescheiden of verlaagt het niveau van transpiratie. Experts raden daarom aan om anti-transpirant aan te brengen op de avond ervoor, wanneer er minimaal gezweet wordt. Dit geeft de anti-transpirant de mogelijkheid om zich te settelen en niet afgewassen te worden voordat het kan gaan werken.

Het zou voldoende moeten zijn om eenmaal per dag een anti-transpirant te gebruiken. Breng geen anti-transpirant aan op een natte huid.

Wat zijn deodorants?

Formuleringen van deodorants werken door het elimineren van de bacteriën die lichaamsgeur veroorzaken. [2] Zweet op zich, heeft zelf geen geur. Maar het vocht en de voedingsstoffen die zweet levert, maakt de plooien van je lichaam, zoals het okselgebied, de voedingsbodem voor bacteriën. Dit is verantwoordelijk voor de stank die gepaard gaat met zweet.

Deodorants hebben antibacteriële middelen en geuren om je fris te houden. De meeste deodorants gaan 24 tot 48 uur mee. U kunt deodorants opnieuw aanbrengen als en wanneer dat nodig is. Deze komen in de vorm van aerosolen of roll-ons.

Vergelijk anti-transpiranten vs. deodorants

Anti-transpirant

Deodorant

Ingrediënten

Actieve ingrediënten zijn aluminiumzouten zoals aluminiumchloride, aluminiumchlorohydraat, zirkoniumzouten, enz.

Hebben antibacteriële ingrediënten zoals triclosans, parabenen samen met parfums.

Hoe het werkt

Anti-transpiranten reageren met het zweet om gels te vormen. Dit sluit de zweetkanalen aan en voorkomt zweten. [3]

Antibacteriële middelen in deodorants doden de lichaamsgeur die bacteriën veroorzaakt, terwijl het parfum de lichaamsgeur maskeert.

Hoe te gebruiken

Aanbrengen op een droge huid, bij voorkeur een paar uur voordat je uitstapt of een intense fysieke activiteit doet. Dit geeft anti-transpiranten de tijd om te handelen voordat je begint te zweten.

U kunt deodorants toepassen wanneer en wanneer dat nodig is. Aanbrengen op een schone, droge huid. Het is beter om deodorants ’s avonds toe te passen in plaats van’s ochtends voor betere resultaten.

Voordelen

Voorkomt zweten, waardoor je de hele dag fris blijft.

Laat zweet toe, maar maskeert de stank die ermee gepaard gaat. Zweten helpt je op natuurlijke wijze af te koelen in warme weersomstandigheden.

Risico ‘s

Aluminiumzouten kunnen irritatie of allergieën veroorzaken, vooral als u een gevoelige huid heeft.

Aerosolvormen van deodorants kunnen alcoholen bevatten, die de huid kunnen verbranden als ze niet op de juiste manier worden gebruikt.

Kan ftalaten bevatten, geurstoffen die negatieve gezondheidseffecten kunnen hebben. [4]

Nazorgtips om huidbeschadiging te voorkomen

Niet gebruiken op een natte huid. Breng vochtinbrengende crème aan om huidbeschadiging te minimaliseren. Het is beter om het niet direct na het scheren te gebruiken, of als je een snee of verwonding op de huid hebt.

Als u een spuitbus gebruikt, houdt u het blikje een paar centimeter van uw oksel verwijderd en spuit u alleen de vereiste hoeveelheid om verbranding te voorkomen.

Gemeenschappelijk aspect

Beide categorieën producten zijn erop gericht om u de hele dag fris te laten voelen.

Wie moet het gebruiken?

Als u overvloedig zweet of zweten uw dagelijkse werk verstoort, kunt u er de voorkeur aan geven om een anti-transpirant te gebruiken.

Als je meestal binnen bent en gewoon iets nodig hebt om fris te blijven, kan een deodorant een goede keuze zijn.

Wie zou het niet moeten gebruiken?

Aluminium salts kunnen de nierfuncties beïnvloeden en mogen niet worden gebruikt door mensen die vatbaar zijn voor nierziekten.

Gebruik geen deodorants als u huiduitslag ziet of allergieën ontwikkelt.

Anti-transpiranten versus deodorants: welke te kiezen?

Zoals je nu weet, werken anti-transpiranten en deodorants anders en hebben ze elk hun eigen voor- en nadelen. Als je het zweten niet erg vindt en gewoon lekker wilt ruiken, is deodorant iets voor jou. Deodorants werken goed als je vooral binnen bent en het weer niet te warm is.

Als het voorkomen van zweten helemaal je doel is, zijn anti-transpiranten een betere keuze. Deze hebben de voorkeur van mensen die intense fysieke activiteiten doen of lange uren buiten doorbrengen, zoals sporters, wandelaars, enz. Anti-transpiranten doden geen bacteriën die lichaamsgeur veroorzaken. Sommige anti-transpirant formuleringen kunnen toegevoegde geuren bevatten om lichaamsgeur te maskeren. Geconcentreerde formuleringen van anti-transpiranten zijn ook beschikbaar voor langdurigere resultaten.

Als u abnormaal overmatig zweten heeft zonder enige trigger, kunt u lijden aan een aandoening die bekend staat als hyperhidrose. U kunt uw arts raadplegen die u voorgeschreven anti-transpiranten kan geven om overmatige transpiratie te voorkomen.

Maar wacht, er is ook een derde optie! Misschien hoeft u helemaal niet te kiezen. Er zijn veel formuleringen op de markt die deodorants en anti-transpiranten in dezelfde fles aanbieden. Dus ga je gang en pak er een als je de goedheid van beide niet wilt missen.

Kies ook op basis van uw huidtype en vergeet niet om een patchtest te doen voordat u een nieuw product gebruikt. Raadpleeg onmiddellijk uw arts als u allergieën of andere negatieve bijwerkingen als gevolg van het gebruik van deze producten waarneemt.

Inpakken

Deodorants en anti-transpiranten worden vaak door veel merken door elkaar gebruikt. Hoewel beide producten erop gericht zijn om je de hele dag vers te houden, werken ze anders. Lees de etiketten en maak een weloverwogen keuze wanneer u een van beide koopt. Je kunt ook gaan voor producten die zowel anti-transpiranten als deodorants aanbieden. Houd eventuele negatieve effecten in de gaten en raadpleeg indien nodig onmiddellijk uw arts.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen