Willen we niet allemaal rijpen als goede wijn? Maar gezien de huidige levensstijlgewoonten, vervuiling en stressniveaus, lijkt dit misschien een vergezochte droom. Nou, niet voordat we je vertellen over dat gemeenschappelijke wonderingrediënt in de meeste anti-aging producten: antioxidanten!

In deze post hebben we onze hoofddermatoloog Dr. Harish Koutam, een geaccrediteerd lid van de Indian Association of Dermatologists, Venereologists and Leprologists (IADVL) en Cosmetic Surgeons of India, om uit te leggen waarom antioxidanten cruciaal zijn voor huidverzorging. We hebben ook de beste antioxidanten behandeld die beschikbaar zijn voor uw huid.

Hoogtepunten:

  • Wat is de deal over antioxidanten?
  • Hoe stressvol is oxidatieve stress?
  • Voordelen van antioxidanten
  • Top antioxidanten voor de huid

Wat is de deal over antioxidanten?

Antioxidanten beschermen cellen tegen vrije radicalen en oxidatieve stress veroorzaakt door vrije radicalen (1). Benieuwd wat dat betekent?

Laten we even teruggaan naar de basis van de chemie. Een radicaal is een atoom of een molecuul met een ongepaard valentie-elektron. Ons lichaam produceert vrije radicalen, die onstabiel en ongeladen zijn. Ze missen een elektron om een binding te vormen, wat er op zijn beurt toe leidt dat ze gezonde cellen beïnvloeden.

Wanneer er te veel vrije radicalen in het lichaam worden geproduceerd, genereren chemische reacties zeer reactieve zuurstofmoleculen (oxidatieve stress) die de eiwitten, lipiden of DNA van het lichaam snel kunnen beschadigen.

“Antioxidanten combineren om deze reactieve zuurstofsoorten te neutraliseren, waardoor oxidatieve schade aan cellen en weefsels wordt voorkomen,” zegt Dr Harish. Het zijn aaseters die vrije radicalen vinden en een vrij elektron aan hen doneren. Wanneer de vrije radicaal is geladen, wordt deze stabiel en niet-schadelijk. (2)

Factoren die leiden tot de vorming van vrije radicalen:

  • Roken
  • Bewerkte voedingsmiddelen
  • Langdurige blootstelling aan zon, vervuiling, sterke lichten, mobiele telefoon en laptop / desktop schermen.
  • Stress

antioxidant-werkt-tegen-vrije-radicalen

Hoe stressvol is oxidatieve stress?

Overweeg de onderstaande afbeelding. Stel je voor dat je huid op tomaten lijkt. Ze zijn fris, gloeiend en gezond. Wanneer vrije radicalen hen aanvallen, verliezen ze hun stevigheid en glans en worden ze geleidelijk levenloos of rot (verouderd, in het geval van huid).

Dit is waar ‘vrije radicalen theorie van veroudering’ (3) over spreekt. Vrije radicalen richten zich op gezonde huidcellen om ze te oxideren, waardoor het verouderingsproces wordt versneld.

Het is daarom een stressvolle situatie wanneer je huid wordt blootgesteld aan oxidatieve stress. Het manifesteert zich op de bovenste laag van de huid in de vorm van fijne lijntjes of rimpels.

Oxidatieve-stress-en-cellulaire-veroudering

Voordelen van antioxidanten

1. Antioxidanten bestrijden de tekenen van veroudering

Oxidatieve stress breekt collageen af. Verminderde niveaus van collageen in de huid leiden tot verslapping, fijne lijntjes en rimpels. Antioxidanten bestrijden al deze tekenen van veroudering en geven je huid een jeugdige uitstraling.

2. Antioxidanten helpen acne gevoelige huid

Oxidatieve stress veroorzaakt ontstekingen in de huid, wat leidt tot puistjes. Antioxidanten verminderen oxidatieve stress, waardoor ontstekingen en acne worden verminderd. Volgens Dr. Harish zijn antioxidanten geweldige ontstekingsremmende middelen.

3. Antioxidanten voorkomen zonnebrand

Je huid reageert op de schadelijke UV-B-stralen van de zon door een ontstekingsreactie op te wekken. Omdat antioxidanten krachtige ontstekingsremmende stoffen zijn, voorkomen ze ontstekingen of zonnebrand. Goed nieuws? Verbeterde bescherming tegen schade door de zon.

4. Antioxidanten verlichten de huidskleur

Melanine (huidpigment) wordt geproduceerd als gevolg van langdurige blootstelling aan de zon en schade door vrije radicalen. Antioxidanten bestrijden beide oorzaken en daarom is er een verminderde productie van melanine. Het resultaat is een helderdere huid.

Top antioxidanten voor de huid

1. Vitamine A

Het is een superstrijder die vrije radicalen bestrijdt. Bovendien helpt het bij de productie van collageen (vezelig eiwit dat verantwoordelijk is voor de sterkte van de huid).

Naarmate we ouder worden, wordt de collageenproductie verminderd, wat leidt tot fijne lijntjes, donkere vlekken, littekens en zonnevlekken. Vitamine A vermindert het uiterlijk van deze verouderingsverschijnselen.

Retinoïnezuur, retinol, tretinoïne, adapaleen, retinaldehyde zijn verschillende vormen van vitamine A-derivaten. Retinol is het meest voorkomende ingrediënt in anti-aging huidverzorging.

Esse Organic Skincare Anti-Aging & Antioxidant Booster Shot bevat ingekapselde retinol als primair ingrediënt. Inkapseling maakt een betere penetratie van het product mogelijk whet degradeert het voordat het de huid bereikt.

2. Vitamine C

Vitamine C is populair vanwege zijn antioxiderende, ontstekingsremmende en anti-aging eigenschappen. Vitamine C komt in vele vormen zoals L-ascorbinezuur, magnesium ascorbylfosfaat, ascorbylpalmitaat, ascorbine glucosamine, tetrahexyldecyl ascorbaat en natriumascorbylfosfaat.

Vitamine C staat ook bekend om zijn huidverlichtende eigenschappen en wordt veel gebruikt om tan te behandelen.

3. Vitamine E

Vitamine E behandelt UV-geïnduceerde fotoschade, versterkt de natuurlijke barrière van de huid en kan effectief zijn tegen huidkanker. Het is ook een geweldig hydraterend ingrediënt en helpt ook bij het genezingsproces van de huid.

4. Vitamine B3 (Niacinamide)

Niacinamide bestrijdt oxidatieve stress en verbetert de huidtint en textuur. Het wordt ook gebruikt om huidaandoeningen zoals rosacea en acne te behandelen. Het komt van nature voor in voedingsmiddelen zoals vlees. Niacinamide helpt ook bij het versterken van de huidbarrière en het voorkomen van waterverlies.

5. Groene thee (Extract)

Stel je groene thee al een tijdje uit? Groene thee-extract is rijk aan plantaardige polyfenolen die de immuniteit verbeteren, vrije radicalen bestrijden en ontstekingsremmend zijn.

Groene thee is effectief in het verminderen van het risico op kanker. Geniet van twee kopjes groene thee per dag of koop gewoon huidverzorgingsproducten die groene thee-extracten bevatten.

6. Resveratrol

Resveratrol is een antioxidant die helpt bij anti-aging. Het komt van nature voor in rode wijn, druiven en bessen. Het is ook antibacterieel en bewezen dat het kankerbestrijdende eigenschappen bevat volgens wetenschappelijke studies. De Esse Organic Skincare Anti-Aging &Antioxidant Booster Shot bevat resveratrol naast ingekapseld retinol.

7. Curcumine

Heb je ooit de kruidendoos in de keuken bereikt voor kurkuma om je snijwonden en brandwonden te kalmeren? Dat komt omdat kurkuma een antioxidant bevat die Curcumine wordt genoemd. Het vermindert ontstekingen, versnelt wondgenezing, bestrijdt vrije radicalen en is antimicrobieel.

8. Lycopeen

Lycopeen is een krachtige antioxidant en wordt gemakkelijk opgenomen in de huid. Dit is een cartinoïde die in de meeste rode groenten voorkomt. Naast het bestrijden van vrije radicalen, bevordert lycopeen de collageenproductie.

Als u huidallergieën of afwijkingen ervaart na het gebruik van antioxidant serums, raadpleeg dan uw dermatoloog. Laat ons uw ervaring met antioxidanten weten in de reacties hieronder.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen