Wist je dat dht-toename een van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval over de hele wereld is? Dihydrotestosteron of DHT is een hormoon dat zich bindt aan de receptoren in je hoofdhuid en haaruitval veroorzaakt.

Als u zich afvraagt hoe u DHT-haaruitval kunt stoppen of beheersen, is het goede nieuws dat er verschillende DHT-blokkers beschikbaar zijn in de vorm van medicijnen, shampoos en voedingsmiddelen. Laten we eens kijken wat ze zijn en hoe ze haaruitval kunnen behandelen die wordt veroorzaakt door toenemende DHT.

Hoogtepunten:

 • Wat is DHT? Wat doet een DHT-blokker?
 • Waarom leidt DHT tot haaruitval?
 • Hoe DHT haaruitval te behandelen?
 • Hoe DHT-niveaus te testen?
 • Wat zijn de bijwerkingen van DHT?

Wat is DHT? Wat doet een DHT-blokker?

Dihydrotestosteron of DHT is een hormoon dat aanwezig is bij zowel mannen als vrouwen. De productie van DHT vindt plaats door de omzetting van testosteron door de teelballen en prostaat bij mannen en de eierstokken bij vrouwen. Dit gebeurt met behulp van een enzym genaamd 5-alfa-reductase (5-AR).

DHT speelt een belangrijke rol in de puberteit en helpt mannen mannelijke kenmerken te ontwikkelen en te behouden, zoals spieren, gezichtshaar, diepe stem, enz. Bij vrouwen helpt het bij het reguleren van orgaanfuncties en speelt het een rol bij de synthese van oestrogeen. Naarmate je ouder wordt, helpen deze hormonen de spiermassa te behouden en de seksuele vruchtbaarheid en gezondheid te bevorderen.

Met de leeftijd kunnen de niveaus van DHT toenemen en bijdragen aan haaruitval. Wanneer DHT vrij door uw bloedbaan stroomt, kan het zich binden aan de receptoren op de haarzakjes. Dit zorgt ervoor dat de follikel miniaturiseert of krimpt en uiteindelijk stopt de groei van nieuw haar. Dus ondanks alle voordelen van DHT, is het ook een van de redenen waarom je je haar verliest.

Overmatige productie van testosteron leidt tot hoge niveaus van dihydrotestosteron. Dit kan een strijd zijn voor zowel mannen als vrouwen. Voor mannen kunt u enkele herkenbare veranderingen opmerken, zoals een vergrote prostaat en prostaatkanker. Bij vrouwen veroorzaakt het overtollig haar op het lichaam en gezicht, problemen met menstruatie en acne bij volwassenen.

Evenzo resulteert het hebben van te weinig DHT in een vertraging in het begin van de puberteit voor zowel mannen als vrouwen. Anders dan dit, heeft een lage DHT minder effecten op vrouwen dan mannen, omdat de DHT-functie zo nauw verwant is aan mannelijke kenmerken.

Mannen met lage niveaus van DHT kunnen te maken krijgen met een late of onvolledige ontwikkeling van geslachtsorganen, een toename van het risico op het ontwikkelen van agressieve prostaattumoren en veranderingen in de verdeling van lichaamsvet, waardoor aandoeningen zoals gynaecomastie ontstaan. Ze kunnen ook geen normale lichaamshaargroei ontwikkelen.

1. Waarom dht mensen anders beïnvloedt?

Je aanleg voor haaruitval is genetisch, wat betekent dat het wordt doorgegeven van je familie.

Als je vader mannelijke kaalheid ervaart en je bent een man, is de kans groot dat je identieke kalende patronen vertoont naarmate je ouder wordt. DHT heeft een meer uitgesproken effect omdat je al geneigd bent tot mannelijke kaalheid.

2. DHT-blokkers

Een DHT-blokker kan helpen de natuurlijke niveaus van het DHT-hormoon te herstellen. Helaas wissen DHT-blokkers de negatieve effecten van mannelijke kaalheid niet op magische wijze uit. Integendeel, wanneer u ze aan uw dagelijkse routine toevoegt, vertragen of voorkomen ze verder haarverlies.

Voordat u elke remedie op de plank met DHT in de beschrijving koopt, weet dit – er is geen magisch elixer voor de behandeling van haaruitval. Elke behandeling heeft tijd nodig om resultaten te laten zien. Onderzoek illustreert dat er tal van manieren zijn om kalende behandelingen te beheren, zodat het niet uit de hand loopt.

Waarom leidt DHT tot haaruitval?

Elke haarlok op je lichaam groeit uit een structuur of kleine capsules die bekend staan als follikels, die onder je huid liggen. Elke follikel ondergaat een groeicyclus die vier fasen omvat:

 • Anagene of groeiende
 • Katagene of overgangsdialoog
 • Telogene of rustende
 • Exogene of verharing

Aan het einde van elke cyclus komt het haar in de rustfase voordat het uiteindelijk uitvalt. De follikel produceert dan nieuw haar en de cyclus begint opnieuw.

Wanneer DHT zich met de tijd ophoopt in de haarzakjes, verstoort het de groeicyclus. Het verkort de haargroeicyclus, verkleint je haarzakjes in een proces dat miniaturisatie wordt genoemd. Haar plant zich langzamer voort (langer in de rustfase blijven of de groeifase verminderen). Met overtollige DHT, zodra oud haar uitvalt, duurt het langer voordat nieuw haar groeit.

Het nadelige effect van DHT op de follikel maakt je haar broos, dun, breekbaar, lichter van kleur en het valt sneller uit met elke volgende life cyclus. Uiteindelijk sluiten de follikels zich af en produceren ze geen haar meer.

Afhankelijk van het androgeenreceptor (AR) -gen, zijn bepaalde personen meer vatbaar voor de effecten van DHT op het hoofdhaar. Het AR-gen kan de androgeenreceptiviteit in de follikels in uw hoofdhuid stimuleren, wat resulteert in een hogere kans op mannelijke kaalheid of haaruitval.

Hoe DHT haaruitval te behandelen?

1. DHT Blocker Geneeskunde (Finasteride)

Een studie aan de American Academy of Dermatology [1] onthulde dat finasteride een effectieve DHT-blokker is. Het werkt twee rollen – stopt haaruitval en helpt bij toekomstige groei.

Een andere studie van het Journal of Investigative Dermatology [2] onthult dat bij mannen die 1 mg finasteride namen, 66 procent van de mannen enige hergroei ervoer en 83 procent in staat was om hun oorspronkelijke haarfollikeltellingen te behouden.

In de wetenschappelijke wereld staat finasteride bekend als een ‘5-alfa-reductase type 2-remmer’ of een ‘anti-androgeen’. Dit betekent dat het medicijn werkt om androgenen zoals DHT te remmen.

De remmende eigenschappen van Finasteride kunnen te wijten zijn aan het vermogen om de omzetting van testosteron in DHT te stoppen.

Sommige bijwerkingen van finasteride omvatten jeukende huid, gewichtstoename, duizeligheid, koude rillingen, enz. Daarom moet u een dermatoloog bezoeken voordat u dit medicijn gebruikt.

2. DHT Blocker Shampoos / Haaroliën

Je vindt tal van DHT-blokkerende shampoos en oliën op de markt. Ze zijn een uitstekende oplossing om haaruitval of -verlies te vertragen. Een combinatie van de actieve ingrediënten zoals saw palmetto, biotine, ketoconazol en meer vermindert de productie van Alpha 5 Reductase en remt de productie van DHT.

Shampoos werken door overtollige DHT te verminderen, een gunstige omgeving te creëren voor de groei van het haar, de hoofdhuid te reinigen, verstopte poriën te ontstoppen, de bloedstroom naar de hoofdhuid te verbeteren en het haar een algeheel gezonder uiterlijk te geven.

Zoek naar ingrediënten zoals:

1. Ketoconazol

Een actief ingrediënt in DHT-blokkerende shampoos die een link heeft met de verstoring van DHT. [3] Ketoconazol remt daardoor 5AR, waardoor de productie van DHT door het lichaam wordt verminderd en haaruitval sterk wordt verminderd.

2. Pompoenpittenolie

Veel plantaardige oliën helpen bij de behandeling van verschillende aandoeningen, een daarvan is haaruitval. Er wordt gezegd dat de fytosterolen de haargroei bevorderen en enzymen en hormonen in de hoofdhuid blokkeren die haaruitval veroorzaken. [4]

Masseer pompoenpitolie in de hoofdhuid met elke dragerolie naar keuze zoals olijfolie. Laat het een paar uur of een nacht intrekken voordat je het afwast.

3. Zag Palmetto

Saw palmetto is een extract van de bessen van serenoa repens, een soort palmboom. Net als bij andere componenten is er een overtuiging dat ook dit de activiteit van 5-alfa-reductase remt.

3. DHT Blocker Voedsellijst

Er zijn veel DHT-blokkervoedsel dat de productie van DHT blokkeert en de werking van DHT dwarsboomt en zich aan haarzakjes hecht.

Bijvoorbeeld voedingsmiddelen zoals boerenkool, champignons, spinazie, etc. Andere natuurlijke DHT-blokkers rijk aan lycopeen zijn mango’s, wortels, watermeloenen en tomaten. Natuurlijke DHT-blokkers met een hoog gehalte aan biotine zoals bananen, vette vis, peulvruchten, lever en bessen creëren een gezonde omgeving voor sterk haar terwijl ze de hoofdhuid en huid conditioneren.

Enkele andere voedingsmiddelen die u in uw dieet kunt opnemen, zijn bottensoep, sesamzaad, zwarte peper, pompoenpitten en sojabonen.

4. Vitamine supplementen

A. Vitamine B3 of niacine

Het is een essentiële voedingsstof die de bloedcirculatie in de hoofdhuid verhoogt, waardoor de haargroei wordt bevorderd. [5] Inclusief voedingsmiddelen zoals zonnebloempitten, lever, paddenstoelen, vis- en visolie, groene erwten en avocado geven u uw dagelijkse dosis niacine. Als uw arts het aanbeveelt, kunt u ook een niacinesupplement consumeren.

B. Vitamine A

Haar is een van de snelst groeiende weefsels in het menselijk lichaam en alle cellen, inclusief haar, hebben vitamine A nodig voor groei.

Vitamine A helpt ook bij de productie van talg, wat helpt de hoofdhuid te hydrateren en je haar er gezond uit te laten zien. [6] Degenen die een tekort aan vitamine A hebben, kunnen verschillende problemen opmerken en haaruitval is er een van. [7]

Uitstekende bronnen van vitamine A zijn boerenkool, spinazie, pompoen, wortels, zoete aardappel, yoghurt, eieren en melk.

C. Biotine

Volgens een studie resulteert een gebrek aan biotine in haaruitval. [8] Biotine is een B-vitamine en B-vitamines helpen voedingsstoffen en zuurstof naar de hoofdhuid te transporteren, die de haargroei stimuleren.

Een paar uitstekende bronnen zijn bladgroenten, zeevruchten, vlees en volle granen.

D. Vitamine C

Vitamine C is een krachtige antioxidant die helpt bij de productie van collageen. Bovendien helpt vitamine C ook bij de opname van ijzer, een mineraal dat de haargroei bevordert.

Citrusvruchten, paprika’s, guaves en aardbeien zijn allemaal rijk aan vitamine C.

E. Vitamine D

Wanneer uw niveaus van vitamine D laag zijn, is de kans op haaruitval hoger. [9] Bovendien stimuleert deze vitamine de aanmaak van nieuwe follikels waaruit haar groeit.

Afgezien van de zonnestralen, kunt u vitamine D krijgen van verrijkte voedingsmiddelen, paddenstoelen, levertraan en vette vis.

F. Zink

Afgezien van het goed laten werken van olieklieren en follikels, is het aandeel van zink in weefselgroei en -herstel immens. Er wordt gezien dat een veel voorkomend symptoom van lage niveaus van zink haaruitval is. [10]

Goede bronnen zijn pompoenpitten, tarwekiemen, spinazie, rundvlees, linzen en oesters.

Hoe DHT-niveaus te testen?

Om uw DHT-niveaus te kennen, bezoekt u een dermatoloog of arts die een speekselpaneltest en of een bloedtest kan voorstellen. Het wordt aanbevolen dat u de test laat doen na overleg met een professional, vooral als u zich zorgen maakt over DHT en haaruitval.

Dermatologen zijn opgeleid om haaruitval of mannelijke kaalheid te identificeren en bieden de juiste, effectieve begeleiding en de nodige stappen die u moet nemen.

Wat zijn de bijwerkingen van DHT?

Abnormaal hoge niveaus van DHT kunnen de volgende bijwerkingen veroorzaken:

Vrouwen kunnen ervaren:

 • Acne
 • Afwezigheid van menstruatie (amenorroe)
 • Depressie
 • Overmatige groei van haar op de rug, borst en gezicht (hirsutisme)
 • Obesitas

Mannen kunnen ervaren:

 • Prostaatkanker
 • Vergrote prostaat
 • Coronaire hartziekten
 • Langzame genezing na een blessure

Een toename van DHT-niveaus in het lichaam kan ertoe leiden dat een paar personen slaapapneu, agressie en overmatig zweten ervaren.

Inpakken

Een van de eerste stappen om haaruitval tegen te gaan is om jezelf op een slimme, wetenschappelijke manier op de hoogte te houden en gebruik te maken van feitelijke feiten. Verander je woede en frustratie over genetisch haarverlies in een positieve en vind oplossingen die helpen het probleem te beheersen, in plaats van nieuwe te creëren.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen