Acne lijkt een eindeloze strijd, nietwaar? Als puistjes op je gezicht een regelmatige aangelegenheid zijn, moet je je huidverzorgingsroutine corrigeren.

Met de juiste informatie en begeleiding kunt u uw puistjes reguleren en de tekenen van een opflakkering verminderen. Vergeet niet dat bij acne kennis macht is. Lees dus verder.

Hoogtepunten:

 • Ken je huid
 • Ken uw acnetype
 • Huidverzorging Routine voor acne gevoelige huid
 • Andere aanbevolen tips

Ken je huid

Hoewel producten voor de “acnegevoelige huid” momenteel op de markt verkrijgbaar zijn, kunnen huidverzorgingsproducten geen one-size-fits-all toverdranken zijn.

Het is belangrijk om te weten en te begrijpen met welk type huid je werkt; het is de eerste stap in het ontdekken van een effectieve manier om voor je huid te zorgen.

Wanneer u uw huidtype verkeerd diagnosticeert en de verkeerde producten gebruikt, kan dit overtollige olie, irritatie, droge huid en puistjes veroorzaken.

Hoewel ieders huid uniek is, zijn er vijf hoofdtypen:

 • Droog
 • Combinatie
 • Normaal
 • Olieachtig
 • Gevoelig

Notitie:

Er is een verschil tussen huidtype en huidproblemen. Huidproblemen kunnen tijdelijke droogheid, veroudering of rimpels zijn en zich uitstrekken over alle huidtypen. De omgeving kan van invloed zijn op huidproblemen, die met de tijd veranderen. In de zomer kan je huid bijvoorbeeld meer vettig zijn, terwijl het in de winter klodders lotion vereist. Houd dit onderscheid in gedachten wanneer u huidverzorgingsproducten kiest.

Wat bepaalt je huidtype?

 • Genetica
 • Klimaat
 • Hormonen
 • Medicijnen
 • Allergieën
 • Dieet

Hoe identificeer je je huidtype?

Met slechts een paar eenvoudige tests kunt u uw huidtype bepalen.

Stap 1

Gebruik een zachte reiniger om je gezicht te wassen en al het vuil, de olie en de make-up te verwijderen

Stap 2

Dep je gezicht droog en laat je huid kaal. Laat het een uur zo staan en weersta de verleiding om je gezicht met je handen aan te raken.

Stap 3

Observeer na een uur de kwaliteit van je huid goed. Wat zie je?

Observatie

Huidtype

Voelt goed en gelijkmatig, niet te droog of vettig

Normaal

Is glanzend en voelt vettig aan, vooral in de T-zone

Olieachtig

Voelt strak en jeukend aan en heeft wat schilferige plekken

Droog

Soms wordt het rood, geïrriteerd, ontstoken of jeukt

Gevoelig

Droog of normaal op de kaaklijn en wangen, maar vettig in de T-zone

Combinatie

Nu je je huidtype hebt bepaald, duik je wat dieper en leer je wat je kunt doen om je huid op het juiste spoor te houden.

Ken uw acnetype

Alle acne wordt niet op dezelfde manier aangemaakt. Gewoon de verschillende soorten acne kennen en een aanvalsplan voor elk, zet je een voorsprong in de heldere huidcurve. [1]

1. Hormonale acne (niet-inflammatoir)

Wat u ziet

Een onverwacht aantal zits rond de kaaklijn en kin.

Verschijnen die vervelende zits elke maand rond dezelfde tijd, net voordat je ongesteld wordt? Zo ja, dan is je acne het werk van zie-zaaghormonen. Je olieproductie kan in een overdrive gaan, dankzij de hormonen. Hiermee is de kans groot dat een overvloed aan olie zich in je poriën nestelt en zits veroorzaakt.

2. Whiteheads (niet-inflammatoir)

Wat u ziet

Een gewone zit, behalve dat deze een witte stip in het midden heeft.

Whiteheads zijn een combinatie van dode huidcellen en talg in één klein, wit pakketje. Je kunt je verstopte poriën er gerust de schuld van geven. Whiteheads vormen zich wanneer uw huidcellen aan elkaar plakken en de opening van de porie blokkeren. Het wordt een whitehead genoemd vanwege het wit dat je bovenop ziet, wat de geblokkeerde porie is.

Whiteheads verschijnen meestal op vette huidtypes. Wanneer de olie zich mengt met de bacteriën en vuil, veroorzaakt het ontstekingen, die uiteindelijk veranderen in een gezwollen, rode bult (puistje). [2]

Notitie:

Hoe verleidelijk het ook is om whiteheads te knallen, doe het niet! Plukken aan je huid is een van de belangrijkste redenen voor acne-gerelateerde littekens.

3. Papels (Inflammatoir)

Wat u ziet

Vlekken van kleine, roodgekleurde puistjes.

Technisch gezien staat elke kleine, verhoogde bult op de huid bekend als papule. In termen van acne zijn ze eigenlijk een inflammatoire acne veroorzaakt door bacteriën.

Wanneer de bacteriën op je huid groeien, veroorzaakt dit ontstekingen en resulteert het in rode, gevoelige acne hobbels. Deze bultjes zijn vaak behoorlijk pijnlijk. [3]

4. Puisten (Inflammatoir)

Wat u ziet

Ontstoken rode zits gevuld met gele of witte vloeistof.

Hoewel ze vaag op whiteheads lijken, zijn ze een grotere, meer ontstoken versie. Het is een zit die tot een hoogtepunt is gekomen en bovenop een bubbel vormt, gevuld met pus. In tegenstelling tot een whitehead die een verstopt haarzakje is, is dit een zit veroorzaakt door bacteriën. [4]

5. Cystic Acne (Inflammatoire)

Wat u ziet

Meerdere, grote, woedende puistjes.

Je ervaart waarschijnlijk cystische acne als je puistjes groot, rood en pijnlijk zijn. Het is een van de meer ernstige soorten die meestal ontstaan als gevolg van hormonen of genetica.

Meestal kunnen ze erger zijn dan andere soorten acne, simpelweg omdat ze diep in de huid liggen en de geblokkeerde poriën een infectie veroorzaken, waardoor ze pijnlijk en langzaam genezen.

Een paar dingen die u kunt doen om het onder controle te houden, is om het gebied schoon te houden, chemische exfoliators te gebruiken en de infectie te bestrijden. Het is het beste om de hulp in te roepen van een dermatoloog die je de juiste begeleiding zal geven. [5]

6. Mee-eters (niet-inflammatoir)

Wat u ziet

Kleine, donkergekleurde vlekken die je poriën dichten.

Verwant aan whiteheads worden mee-eters veroorzaakt door geblokkeerde poriën als gevolg van de opeenhoping van bacteriën, huidcellen en talg.

Mee-eters hebben een grotere opening, wat betekent dat lucht de olie die in de porie zit kan binnendringen en oxideren, waardoor deze nog donkerder wordt en vandaar de naam mee-eter. [6]

Fooi:

Als je mee-eters ervaart, sla dan geen exfoliatie over.

7. Blinde puistjes (niet-inflammatoir)

Wat u ziet

Subtiele bultjes onder je huid die pijnlijk zijn.

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn blinde puistjes niet zichtbaar voor het oog, maar je kunt ze wel voelen. Dit soort puistjes ligt onder de huid, het is als een kleine ballon die nergens heen kan. De druk blijft zich opbouwen, waardoor het pijnlijk of gevoelig wordt voor aanraking.

Knijp of pluk ze niet, dit zal ze alleen maar erger maken. Ze verdwijnen meestal vanzelf in een paar dagen.

Huidverzorging Routine voor acne gevoelige huid

Stap 1 – Reinig de onzuiverheden met een reiniger (ochtend en nacht)

 Vrouw die haar gezicht reinigt

Ongeacht uw huidtype, reiniging zou de eerste stap moeten zijn in elk huidverzorgingsregime.

Het is essentieel om je huid twee keer per dag effectief te reinigen, vooral als je een acnegevoelige huid hebt. Dit helpt bij het elimineren van alle onzuiverheden, olie en vuil die de poriën kunnen verstoppen en kunnen resulteren in vlekken, whiteheads of mee-eters.

Je hoeft eigenlijk geen acne-bestrijdende gezichtsreiniger te gebruiken om je gezicht te reinigen. Meestal zijn acnereinigers uitdrogend en hard, dus in plaats van je gezicht te genezen, maakt het je huid vatbaarder voor puistjes.

Het afschudden van huidlagen zal je niet redden van zits. Je moet een zeer zachte oorlog voeren met behulp van een sulfaatvrije, milde reiniger die het werk doet om bacteriën, vuil en overtollige olie op te lossen zonder je huid te strippen of geïrriteerd achter te laten.

Notitie:

Masseer of wrijf geen enkel product op je huid. Dit zal de acne verergeren.

Stap 2 – Toner (ochtend en nacht)

Vrouw die toner aanbrengt

De volgende stap na het reinigen is het aanbrengen van een toner om je poriën te openen. Toners helpen de huid voor te bereiden op de volgende stap, zodat deze de producten volledig kan absorberen.

Toners helpen ook bij het verwijderen van overtollige olie, het bestrijden van vlekken, mee-eters en het hydrateren van je huid. Neem een bolletje katoen en breng een paar druppels toner aan. Breng zachtjes aan op je gezicht en hals.

Esse Organic Skincare Tip:

Samentrekkende middelen zijn het beste voor een vette acne gevoelige huidverzorgingsroutine, omdat ze zijn ontworpen om overtollige olie te verwijderen. De beste huidverzorgingsroutine voor een droge acnegevoelige huid is om een hydraterende toner op te nemen. Het opnemen van alcoholvrije producten in uw huidverzorgingsroutine voor de gevoelige acnegevoelige huid is de ideale keuze.

Notitie:

Ongeacht uw huidtype, als samentrekkende middelen of toners met alcohol uw huid irriteren of te droog zijn, gebruik ze dan niet.

Stap 3 – Hydrateren (ochtend en nacht)

Vrouw die haar gezicht hydrateert

Een gehydrateerde huid is een gelukkige huid. Een moisturizer helpt je huid te herstellen, hydrateren en beschermen.

Het lijkt misschien contra-intuïtief om de toch al vette huid te hydrateren. Integendeel, alle huidtypes, inclusief een huidverzorgingsroutine voor acne, hebben dagelijkse hydratatie nodig. Je moet deze stap niet verwaarlozen.

Zonder een vochtinbrengende crème gaan de klieren in een overdrive om te compenseren en overtollige olie te produceren, wat resulteert in verstopte poriën en een te glanzende huid.

Na een acnebehandeling heeft uw huid dorst voor vocht. Een lichte vochtinbrengende crème, eenmaal in de ochtend en eenmaal ’s nachts, vermindert de droge en schilferende huid.

En nee, voordat je het vraagt, je hebt geen aparte nachtcrème nodig. Je ochtend moisturizer bevat alle ingrediënten die je nodig hebt. Het mengen en matchen van te veel actieve ingrediënten kan de producten ineffectief maken als de ingrediënten niet goed met elkaar spelen of erger nog, ernstige irritatie veroorzaken.

Fooi:

Wacht ’s nachts een minuut of twee totdat de moisturizer is ingedaald voordat u doorgaat naar de volgende stap van de spotbehandeling.

Stap 4 – Bescherm met SPF (’s ochtends en ’s avonds)

Zonnestralen die niet worden beïnvloed vanwege de aangebrachte spf

Elke dag SPF aanbrengen is niet onderhandelbaar, ongeacht je huidtype. Hoewel je deze stap ’s nachts niet nodig hebt, is het overdag een must.

Zonnebrandcrème en acne-gevoelige huidtypes hebben geen geschiedenis van lekker spelen. Veel mensen slaan zonnebrandcrème over omdat dikke SPF over het algemeen de poriën verstopt en meer puistjes veroorzaakt. Als dit een reden is waarom u uit de buurt van dit product blijft, overweeg dan alstublieft.

Zonnebrandmiddelen moeten een essentieel onderdeel zijn van uw acne huidverzorgingsroutine, omdat veel acnebehandelingsmedicijnen uw huid kwetsbaar maken voor schade door de zon. Bovendien ben je vatbaar voor tekenen van vroegtijdige veroudering, huidbeschadiging, ontwikkeling van huidkanker, enz.

Zonnebrandmiddelen hebben een lange weg afgelegd van het dikke, vette spul. Er zijn tal van lichtgewicht opties beschikbaar.

Als je moisturizer SPF bevat, heb je geen extra SPF-product nodig. U moet een apart product overwegen als uw moisturizer geen SPF bevat.

Esse Organic Skincare Tip:

Kies een moisturizer die is ontworpen voor het gezicht in plaats van je hele lichaam. Zonnebrandcrèmes in het gezicht zijn minder vettig.

Stap 5 – Behandelingsproduct (nacht)

Vrouw die nachtcrème aanbrengt

Behandelingsproducten geformuleerd met actieve ingrediënten zijn de krachtpatser van elke huidverzorgingsroutine, en dit is de stap waar de magie echt gebeurt.

Combineer uw nachtelijke huidverzorgingsroutine voor de acnegevoelige huid met gerichte acnemedicatie zoals spotbehandelingen om de ondergang van uw acne te versnellen.

Acnebehandelingen bevatten krachtige ingrediënten die puistjes verminderen en littekens verlichten.

Notitie:

Het is het beste om een receptproduct van uw dermatoloog te gebruiken.

Vergeet niet dat bij acne minder meer is. Het gebruik van te veel actuele producten zal je huid droog maken en irriteren. Ook is acne niet iets dat van de ene op de andere dag zal verdwijnen. Het is een proces dat enorm veel geduld vereist.

Geef je huid voldoende tijd om zich aan te passen aan de huidverzorgingsroutine voor de acnegevoelige huid voordat je resultaten ziet. Maak bij twijfel een afspraak met uw dermatoloog die u kan helpen bepalen wat uw huid nodig heeft.

Om een verschil te merken, moet u een product minstens zes weken en één of twee keer per dag per dag gebruiken.

 • Houd je handen van je gezicht af
 • Blijf zoveel mogelijk uit de zon
 • Dagelijks bewegen
 • Leer minder gestrest te zijn
 • Hydrateer jezelf
 • Volg een gezond dieet
 • Pluk of pop je puistjes niet
 • Verander uw lakens minstens wekelijks

Inpakken

Een goede huid draait niet alleen om genetica, je dagelijkse gewoonten spelen een belangrijke rol in wat je in de spiegel ziet. Je kent de basis – volg een gezond dieet, drink veel water, krijg voldoende slaap en gebruik de juiste producten volgens je huidtype. Helaas is er geen onmiddellijke oplossing; je hebt geduld en tijd nodig om de vruchten te plukken.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen