Heb je constant last van je acnelittekens? Acne op zich is behoorlijk emotioneel uitputtend! Maar de prominente littekens die ze achterlaten, kunnen je meer stress bezorgen.

Het goede nieuws is dat deze littekens met tijd, toewijding en de juiste behandeling kunnen worden behandeld. Maar daarvoor moet je begrijpen wat ze zijn.

In dit artikel hebben we informatie verzameld die het voor u gemakkelijker maakt om meer te begrijpen over acnelittekens en hoe u ze kunt behandelen.

Wat expert zegt

“Bijwerkingen als gevolg van procedures voor acnelittekens zijn afhankelijk van het type procedure. Aanhoudend erytheem als gevolg van microdermabrasie, hematoom als gevolg van subsessie, PIH als gevolg van lasers kan een mogelijkheid zijn. ”

Dr. Harish Koutam, hoofd dermatoloog, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

 • Wat is Acne Scarring?
 • Waarom krijgen we acnelittekens?
 • Zijn acne littekens genetisch?
 • Soorten acne littekens
 • Hoe acnelittekens te verwijderen?
 • Zijn er bijwerkingen van behandelingen van acne littekens?
 • Hoe kunt u acnelittekens voorkomen?
 • Zijn acnesporen permanent?
 • Hoe lang duurt het voordat acnelittekens verdwijnen?
 • Wat is het verschil tussen acnelittekens en acnesporen?

Wat is Acne Scarring?

Acnelittekens zijn het gevolg van puistjes veroorzaakt door huidporiën die zijn geblokkeerd met dode cellen, overtollige olie en bacteriën. Blokkeren leidt tot zwelling van de poriën, wat breuk in de follikelwand kan veroorzaken. Dit kan diepe of ondiepe laesies veroorzaken die prominent op de huid verschijnen.

Ondiepe laesies zijn meestal klein en genezen sneller dan de diepe. Diepe breuk in de wand van de porie verhoogt het risico op het morsen van het geïnfecteerde materiaal in de omliggende weefsels, waardoor diepere laesies ontstaan. Je huid probeert deze laesies te herstellen door nieuwe collageenvezels te vormen. Deze reparaties zijn echter niet glad in vergelijking met uw oorspronkelijke huid.

Wist je dat?

Acne littekens op het gezicht, rug, borst komen vaak voor. Ongeveer 80% van de mensen tussen de 11-30 jaar krijgt acne en minstens 1 op die 5 mensen ontwikkelt littekens.

Waarom krijgen we acnelittekens?

Littekens verschijnen omdat je lichaam je acne probeert te herstellen. Hoe je lichaam reageert op een wond bepaalt de hoeveelheid littekens die je krijgt.

Acne littekens zijn het gevolg van ontstoken acne laesies. Deze laesies dringen door uw huid en beschadigen de weefsels eronder. Dit kan een merkteken of put achterlaten.

Acnelittekens nemen twee primaire vormen aan. Een waarbij een litteken ontstaat waarbij er een weefselverlies is dat resulteert in een inkeping op het huidoppervlak, of de andere vorm waarin een litteken, een verhoogd litteken, zich ontwikkelt op het huidoppervlak. Dit type litteken geeft aan dat je huid zijn normale functie goed doet. In het proces van het helpen genezen van de acne, maakt je huid collageen aan. Wanneer er te veel collageen is, dan zijn er kansen dat er verhoogde littekens ontstaan.

Wist je dat?

Hoewel kleinere vlekken je huid nog steeds kunnen littekens bezorgen, zijn het de grote die meestal de schade aanrichten omdat ze de neiging hebben zich dieper in je huid uit te strekken. Diepe nodulaire of cystische puistjes hebben meer kans om uw huidweefsels te vernietigen en littekens achter te laten.

Zijn acne littekens genetisch?

Ze zijn niet genetisch. Hoewel acnelittekens zelf geen genetische aandoening zijn, kunnen bepaalde genen zeker van invloed zijn op de kans dat je acne ontwikkelt. Het is zo dat als je ouders worstelden met acne, jij dat misschien ook zou kunnen. Dit kan uiteindelijk leiden tot de ontwikkeling van acne littekens.

Soorten acne littekens

Soorten acne littekens

Acnelittekens kunnen atrofisch (veroorzaakt door weefselverlies) of hypertrofisch (veroorzaakt door overtollig weefsel) zijn.

A. Atrofische littekens

Dergelijke littekens zijn ondiepe, platte depressies die meestal genezen onder de bovenste laag van de huid. Ernstige cystische acne is de meest voorkomende oorzaak achter atrofische littekens, maar er kunnen ook andere soorten acne zijn.

Deze worden verder gescheiden in ijspriklittekens, boxcarlittekens en rollende littekens.

B. Ice Pick Littekens

Ice pick littekens zijn het gevolg van een ernstige acne laesie. Ze ontwikkelen zich meestal na een infectie van cysten die zich een weg banen diep in de huid. IJspluklittekens worden vaak opgemerkt op de wangen.

Deze littekens zijn smaller dan boxcar en rollende littekens. Ze zijn echter dieper en meer merkbaar voor het blote oog. IJspluklittekens zijn meestal moeilijk te behandelen. Huismiddeltjes werken mogelijk niet voor deze littekens en het vereist een agressieve behandeling.

C. Boxcar littekens

Boxcar littekens zijn breder dan ice pick littekens. Ze zien eruit als ronde kraters of doosachtige depressies met scherpe randen, waardoor de huid een ontpit, ongelijk uiterlijk krijgt. Ze kunnen smal of diep zijn.

Boxcar littekens worden veroorzaakt door wijdverspreide acne, waterpokken of varicella. Ze treden op als gevolg van inflammatoire puistjes die het collageen vernietigen. Dit leidt tot verlies van weefsel, waardoor depressies in de huid ontstaan. Boxcar littekens komen vaak voor op de onderwangen, of kaken, waar de huid relatief dik is.

D. Rollende littekens

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn rollende littekens breed met afgeronde, schuine randen. Ze zorgen ervoor dat de huid er ongelijk en onregelmatig uitziet.

Ze worden veroorzaakt door vezelige banden van weefsels die zich ontwikkelen tussen de huid en het onderliggende weefsel eronder. De banden trekken aan de opperhuid, waardoor de huid een rollend uiterlijk krijgt.

E. Hypertrofische littekens

Deze littekens verschijnen als verhoogde brokken littekenweefsel. Ze zijn het gevolg van overtollig weefsel in het gebied waar de laesie zich had ontwikkeld. Dit gebeurt wanneer littekenweefsels zich ophopen van eerdere acnevlekken.

Hypertrofische littekens zijn gelijk aan de grootte van acne die ze heeft veroorzaakt. Ze worden vaak opgemerkt op de kaaklijn, rug, borst en schouders. Mensen met een donkere huidskleur hebben meer kans om deze acnelittekens te ontwikkelen.

F. Post-inflammatoire hyperpigmentatie

U kunt een donker of verkleurd stukje huid opmerken nadat uw acne is genezen. Dit is geen litteken maar post-inflammatoire hyperpigmentatie, die optreedt wanneer je huid beschadigd is door ernstige acne of als je je acne hebt geplukt of geperst. Uw huid zal echter na verloop van tijd zijn natuurlijke kleur terugkrijgen met een goede beschermingsroutine tegen de zon.

Hoe acnelittekens te verwijderen – Behandelingsopties

Er zijn verschillende thuisbehandelingen en in-office methoden die mensen gebruiken om zich te ontdoen van acne littekens. (1)

1. Thuisbehandelingen

Voordat u begint met een behandeling voor littekens, wordt het aanbevolen om een dermatoloog te raadplegen. Het is belangrijk dat u uw huid kent voordat u doorgaat met een behandeling om uw acnelittekens te verminderen.

A. Salicylzuur

Salicylzuur, een natuurlijk voorkomende verbinding, is een populair ingrediënt in de meeste anti-acne huidverzorgingsproducten. Het helpt vuil, huidcellen, puin uit je poriën te verwijderen en vermindert littekens. (2) wat anders leidt tot acne.

Dit magische ingrediënt kan worden gebruikt om zwelling en roodheid in het gebied te verminderen, waardoor het verschijnen van littekens kan worden geminimaliseerd. Salicylzuur is geweldig voor alle soorten littekens, maar voor mensen met een gevoelige huid wordt het aanbevolen om een pleistertest uit te voeren voordat u het op het hele gezicht aanbrengt, omdat het irritatie of droogheid kan veroorzaken.

B. Alfa Hydroxyzuren

Ze worden niet alleen gebruikt om acne te behandelen, alfahydroxyzuren (AHA’s) helpen ook bij het verminderen van het uiterlijk van littekens (3). Het helpt om dode huidcellen kwijt te raken en verstopte poriën te voorkomen.

AHA’s helpen het ruwe buitenoppervlak van de huid te exfoliëren om de textuur te verbeteren en een frisse huid eronder te onthullen. Dit kan helpen bij verkleuring als gevolg van littekens.

C. Melkzuur

Melkzuur is te vinden in de vorm van verschillende crèmes en lotions, verkrijgbaar bij uw dichtstbijzijnde drogisterij. Veel producten voor acne bevatten melkzuur.

Melkzuur werkt als een zachte peeling om dode huidcellen op te tillen. Het verbetert de algehele textuur van de huid en vermindert het uiterlijk van littekens. (4) Melkzuur kan helpen donker littekenweefsel lichter te maken, maar het kan in bepaalde gevallen hyperpigmentatie veroorzaken. Vanwege deze mogelijke bijwerking wordt geadviseerd om een patchtest uit te voeren voor gebruik.

Notitie:

Verdunde appelciderazijn kan worden gebruikt in plaats van een drogisterijproduct vanwege de natuurlijke melkzuurcomponenten.

D. Retinoïden

Actuele retinoïden komen in de vorm van crèmes en lotions. Dermatologen raden deze aan om verkleuring te verminderen en de huidtextuur te verbeteren. (5) Topische retinoïden zijn een goede optie om verse acnelittekens te behandelen.

Het gebruik van retinoïden tijdens de vroege stadia van acne kan littekens helpen voorkomen en verminderen. Ze kunnen helpen bij het verlichten van hypergepigmenteerde acnelittekens, inclusief die bij mensen met een donkere huidskleur. (6)

Topische retinoïden kunnen gevoeligheid voor de zon veroorzaken. Het dragen van zonnebrandcrème voordat je uitstapt is een must.

E. Azelaïnezuur

Azelaïnezuur, een mild zuur dat voorkomt in granen zoals gerst, tarwe en rogge, heeft ontstekingsremmende (kalmeert de huid) en antimicrobiële eigenschappen, die voorkomen dat de bacteriën die op het oppervlak van de huid leven groeien en zo acne-puistjes voorkomen. Het helpt bij de vernieuwing van de huid, waardoor donkere vlekken worden geconfronteerd, waardoor het uiterlijk van acnelittekens en acne-gerelateerde vlekken wordt geminimaliseerd.

Azelaïnezuur vermindert de hoeveelheid acne-veroorzakende bacteriën en laat je poriën ademen. Het wordt gebruikt om milde of matige acne te behandelen. Azelaïnezuur is available in de vorm van crèmes, gels en schuimen.

F. Niacinamide

Niacinamide is een vorm van vitamine B3 die een vitale rol speelt bij het gezond houden van uw huid. Het wordt beschouwd als een krachtig middel bij het minimaliseren van hyperpigmentatie en donkere vlekken. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen die acne helpen behandelen en littekens verminderen.

G. Zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème speelt een belangrijke rol bij het behoud van de gezondheid van de huid. Ongeacht of je een huidaandoening hebt, een goede zonnebrandcrème is een must. Het helpt de huid te beschermen tegen de UV-stralen van de zon en vermindert ook het uiterlijk van littekens. Directe blootstelling aan de zon kan acnelittekens donkerder maken.

Koop altijd een zonnebrandcrème die past bij jouw unieke huidtype.

2. Huismiddeltjes

A. Kokosolie

Studies tonen aan dat kokosolie je huid vochtig houdt. Het voorkomt dat de huid overtollig serum produceert dat het risico op acnelittekens vermindert. (7) . Vergeet niet om het alleen op het getroffen gebied te gebruiken om verdere puistjes te voorkomen.

Notitie: Mensen met een extreem vette huid moeten voorkomen dat ze kokosolie direct aanbrengen. Het kan de poriën verstoppen en de situatie verergeren.

B. Sheaboter

Sheaboter bevat ontstekingsremmende eigenschappen die helpen bij het bestrijden van bacterieveroorzakende acne. Het helpt ook verkleuring en acneplekken te verminderen.

C. Kurkuma Poeder

De ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma helpen acne te bestrijden en littekens te voorkomen.

D. Citroen en honing

Citroen en honing samen kunnen wonderen doen voor je huid. Citroen is zuur van aard en bevat antibacteriële eigenschappen. Dit kan je huid ontlasten van overtollige olie en bacteriën bestrijden.

Citroen past misschien niet bij ieders huid vanwege de zure eigenschappen. Voer een pleistertest uit voordat u deze op uw gezicht aanbrengt.

Honing is een goed antisepticum voor je huid en lichaam. Het draagt bij aan het genezingsproces van je lichaam en helpt littekens sneller te verminderen. Het is ook een geweldige manier om je huid op natuurlijke wijze te hydrateren en te voorkomen dat deze te veel talg produceert.

E. Zuiveringszout

Zuiveringszout, met zijn ontstekingsremmende eigenschappen, kan helpen bij het bestrijden van acne en littekens. Huidverzorgingsprofessionals raden zuiveringszout echter niet aan. Er wordt gezegd dat het essentiële oliën opneemt die ervoor kunnen zorgen dat de huid talg overproduceert.

Je kunt een deel zuiveringszout en twee delen water mengen om een zachte scrub te vormen.

F. Aloë Vera

Aloë vera helpt de productie van melanine te reguleren. Dit helpt pigmentatie en verkleuring te verminderen.

G. Etherische oliën

Etherische oliën hebben wondgenezende eigenschappen. Ze helpen de ontwikkeling van littekenweefsels te voorkomen. Ze verminderen ook ontstekingen, roodheid en verzachten de textuur van je huid.

H. Uienextracten

Extracten van ui kunnen helpen bij het verminderen van acnelittekens, samen met ontstekingen, roodheid en pijn. Je kunt 1 eetlepel uienextract en olijfolie mengen en op je gezicht aanbrengen. Laat het 20 minuten staan en spoel het later af.

I. Appelciderazijn

De zure eigenschappen van appelciderazijn helpen de bovenste laag van de huid te verwijderen. Dit vermindert het verschijnen van littekens.

Tip om te gebruiken: Dep watje in de oplossing, breng het aan op je huid en laat het 10 minuten staan. Je kunt honing toevoegen voor betere resultaten.

3. Gemeenschappelijke littekenverwijderingsbehandelingen (op kantoor)

Op basis van uw huidtype en de diepte van uw littekens, zijn er een aantal laboratoriumbehandelingen beschikbaar om littekens veroorzaakt door acne te verminderen.

A. Chemische peeling

Als je ondiepe littekens hebt, kan dit een goede optie voor je zijn.

Chemische peelings verminderen verkleuring en littekens. Ze voorkomen puistjes en maken de huid gladder. Deze peelings werken door de bovenste laag van de huid te verwijderen en zijn een geweldige manier om de huid te verjongen.

Chemische peelings werken meestal niet goed voor mensen met diepe littekens. Misschien moet je een paar peelings uitproberen voordat je bepaalt welke beter voor je werkt.

B. Microneedling of rolling

Microneedling is zeer gunstig om littekens, rimpels, striae en verkleuring te verminderen. Het draagt ook bij aan huidverjonging en verbetering van de textuur. (8)

Het medische proces omvat het inbrengen van kleine micronaalden rond littekens. Dit stimuleert het lichaam om meer collageen aan te maken. Van microneedling wordt gezegd dat het het beste werkt voor depressieve acnelittekens in plaats van de verhoogde. Sommige studies hebben ook aangetoond dat de effecten van micro-needling op acnelittekens beter werken wanneer de behandelingen worden gecombineerd met vitamine C. Deze behandeling kan tot 9 maanden duren om veranderingen te zien.

Rollen is ook een betaalbare optie om acnelittekens aan te pakken.

Microneedling of rollen kan echter tijdelijke bijwerkingen veroorzaken.ke roodheid, pijn en ontsteking.

C. Injecties

Hypertrofische littekens of keloïden kunnen worden behandeld met corticosteroïde-injecties. Een paar medicijnen kunnen worden geïnjecteerd in verhoogde littekens om ze te verzachten en af te vlakken. Het proces wordt eens in de paar weken uitgevoerd. Uw dermatoloog kan deze combineren met andere behandelingen.

D. Huidvullers

Dermale fillers worden vaak verward met Botox. Het eerste type maakt de huid echter glad door littekens of rimpels te vullen, in tegenstelling tot “bevriezende” spieren. Dermatologen kunnen aanbevelen om zachte weefselvullers te gebruiken om het uiterlijk van littekens te verminderen. Deze vulstoffen kunnen bestaan uit een op collageen gebaseerd product of andere commerciële vulstoffen zoals polymethylmethacrylaat (PMMA), hyaluronzuur (HA) en poly-L-melkzuur (PLLA). (9)

 

E. Laserbehandeling

Dit is een populaire en een van de meest geprefereerde methoden die door dermatologen worden gebruikt om acnelittekens te verwijderen. Laserbehandeling helpt het uiterlijk van littekens te verminderen door de bovenste laag van de huid te verwijderen, waardoor jongere huidcellen worden onthuld. Dit proces maakt gebruik van gerichte lichttherapie en bevat geen chemicaliën. Het is misschien niet geschikt voor mensen met een gevoelige huid.

Waar u op moet letten voordat u een laserbehandeling laat uitvoeren

 • Vereist een board-gecertificeerde dermatoloog om de behandeling uit te voeren.
 • Bijwerkingen zijn roodheid, jeuk, zwelling en tijdelijk sijpelen.
 • Soms is sedatie vereist, afhankelijk van de diepte van uw littekens.

F. Chirurgie

Dermatologen kunnen een patiënt adviseren om een operatie te ondergaan in geval van diepe littekens. Laat dit alleen doen door een gecertificeerde dermatoloog.

G. Bloedplaatjesrijke plasmatechniek (PRP)

Deze techniek is geïnspireerd op de overtuiging dat het lichaam vanzelf kan genezen. Bloedplaatjesrijke plasmatechniek (PRP) omvat een grote hoeveelheid bloedplaatjes. Deze worden geconcentreerd in een klein volume plasma om groeifactoren in het lichaam te stimuleren. Dit repareert gebroken weefsels. PRP is onlangs geïntroduceerd in de wereld van de dermatologie.

Volgens een studie reageerden rollende littekens beter op PRP in vergelijking met ice pick en boxcar littekens.(10)

H. Ponstechnieken

Punch-technieken worden gebruikt om ijsprikker- en boxcarlittekens te behandelen. Ze zijn er in drie vormen:

Punch Excisie (voor milde acne littekens)

Bij deze techniek wordt het litteken operatief verwijderd en wordt de huid verzegeld om een gladde textuur te bereiken.

Punch Elevation (om boxcar littekens te behandelen)

De procedure omvat chirurgische verwijdering van het litteken, waardoor de zijkanten achterblijven. De basis wordt vervolgens opnieuw aan de zijkanten bevestigd om een glad uiterlijk te geven.

Punch Grafting (voor diepe ijspriklittekens)

In dit proces wordt de wond verstopt met een huidmonster uit een ander deel van het lichaam, meestal de rug of het oor.

Zijn er bijwerkingen van behandelingen van acne littekens?

Dr. Harish Koutam, hoofd dermatoloog bij Esse Organic Skincare zegt: “Bijwerkingen als gevolg van procedures voor acnelittekens zijn afhankelijk van het type procedure. Aanhoudend erytheem als gevolg van microdermabrasie, hematoom als gevolg van subsessie, PIH als gevolg van lasers kan een mogelijkheid zijn. ”

Hoe kunt u acnelittekens voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Dus het begrijpen van je huid en het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen is cruciaal. Hier zijn enkele huidverzorgingstips voor u om acne en littekens te voorkomen.

A. Vermijd de zon

Avontuurlijk zijn is leuk, maar niet ten koste van je gezondheid. Te veel blootstelling aan de zon kan je lichaam uitdrogen.

Dit kan ertoe leiden dat het te veel olie produceert, wat soms leidt tot geblokkeerde poriën. Als je vaak in de zon moet blijven, maak er dan een punt van om gehydrateerd te blijven.

B. Draag zonnebrandcrème

Schade door de zon kan leiden tot donkere vlekken en littekens van acne. Breng daarom elke dag zonnebrandcrème aan met ten minste SPF 30, het hele jaar door. Het dragen van zonnebrandcrème zorgt ervoor dat eventuele acne littekens die je ontwikkelt minder zichtbaar worden.

C. Laat je puistjes niet knallen

Knallende puistjes kunnen de ontsteking verhogen. Dit kan niet alleen een litteken achterlaten, maar kan ook een acne-uitbraak veroorzaken.

Vermijd het aanraken van je gezicht, omdat je handen bacteriën en vuil dragen die kunnen leiden tot verstopte poriën.

D. Volg een huidverzorgingsroutine

Zorg voor een goed huidverzorgingsregime. Vergeet niet om je gezicht te wassen en je make-up te verwijderen voordat je het kussen raakt. Reinig, toon en hydrateer regelmatig. Blijf gehydrateerd.

E. Schrob niet te hard

Scrub je gezicht niet dagelijks. Dit kan huidontsteking, roodheid en jeuk veroorzaken, wat kan leiden tot puistjes. Houd je huid echter gehydrateerd.

F. Behandel je puistjes

Om littekens te voorkomen, is het’s belangrijk om uw acne problemen onder controle te krijgen en zo te voorkomen dat het zich ontwikkelt tot een meer ernstige vorm. Producten zoals salicylzuur en benzoylperoxide kunnen uw huidige acneproblemen aanpakken en toekomstige puistjes voorkomen. Bovendien kunt u bepaalde veranderingen in levensstijl aanbrengen, zoals gehydrateerd blijven, goed eten, enz. om de ontwikkeling van acne te voorkomen.

G. Blijf gehydrateerd

Water speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van acne en littekens. Om te voorkomen dat je lichaam te veel olie produceert (wat soms kan leiden tot verstopte poriën), blijf gehydrateerd. Zoals terecht wordt gezegd: “Water is de remedie voor alles.”

Zijn acnesporen permanent?

Mensen worden vaak verward tussen acne littekens en vlekken. Bruine of rode vlekken (verkleuring) achtergelaten door acne op het gezicht van een persoon zijn vlekken die met de tijd vervagen. Putten en kraters zijn echter littekens die blijven hangen.

Post Inflammatoire Hyperpigmentatie is acne vlekken die eruit zien als een plat, verkleurd oppervlak. Naarmate de huid geneest, produceert het overtollige melanine. Dit veroorzaakt het donkerder worden van de pleister. PIH beschadigt de follikel echter niet en vervaagt na verloop van tijd, meestal in ongeveer 24 maanden.

Littekens kunnen na verloop van tijd enigszins vervagen, maar zijn permanent. Er zijn echter verschillende huis- en medische remedies waarmee u ze kunt verwijderen.

Hoe lang duurt het voordat acnelittekens verdwijnen?

 

Acne littekens op wang gezicht

 

Acne vlekken (verkleuring) vervagen meestal binnen 3-6 maanden. Er zijn veel manieren om het proces te versnellen. Er blijven echter littekens achter en kunnen medisch of met behulp van huismiddeltjes worden verwijderd.

Wat is het verschil tussen acnelittekens en acnesporen?

Acne vlekken

Mensen met een donkere teint kunnen PIH (vlekken die bruin lijken) ervaren. Mensen met een lichtere teint ontwikkelen meestal post-inflammatoir erytheem (paarse / rode vlekken).(11)

Deze vervagen met de tijd. Er zijn echter snellere manieren om van acneplekken af te komen.

Acne Littekens

Acne littekens zijn diepe inkepingen. Ze worden meestal veroorzaakt door het plukken aan een smet en het duurt veel langer om te genezen. Hoewel ze na verloop van tijd enigszins kunnen vervagen, zijn acnelittekens meestal permanent.

Er is meestal een medische behandeling nodig om littekens volledig te verminderen. Atrofische littekens verschijnen als inkepingen in de huid.

Inpakken

In de technologisch geavanceerde wereld van vandaag is het behandelen van acnelittekens een gemakkelijke taak geworden. Gelukkig zijn er behandelingen om het verschijnen van littekens te minimaliseren. De eerste stap blijft echter om de acne te behandelen die ze veroorzaakt. Uw dermatoloog kan de beste behandeling voorstellen op basis van uw huidtype en de ernst van de littekens.

Volg altijd een huidverzorgingsregime en handhaaf de huidhygiëne om toekomstige uitbraken te voorkomen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen