Je reis naar het bereiken van een gezonde huid kan niet compleet zijn totdat je het volledig begrijpt. De huid bestaat uit verschillende lagen, die elk anders van elkaar functioneren. Kennis over elke laag en functie is belangrijk om de gezondheid van uw huid te evalueren en te werken aan het verbeteren ervan. Laten we beginnen.

Hoogtepunten:

  • Hoeveel huidlagen heeft een mens?
  • Functies van de huidlagen
  • Hoe zorg je voor de huid?

Hoeveel huidlagen heeft een mens?

De huid is het grootste orgaan in je lichaam en fungeert als een beschermende barrière. Het is een bindweefsel dat bestaat uit cellen, vezels en extracellulaire matrix. [1]. De drie belangrijkste lagen daarin zijn:

  • Opperhuid
  • Dermis
  • Hypodermis

Functies van de huidlagen

1. Opperhuid

Epidermis is de buitenste laag van je huid, waardoor het de beschermende barrière is die de binnenkomst van schadelijke bacteriën, virussen en andere vreemde stoffen in de diepere lagen voorkomt. Het voorkomt waterverlies van de huid en is ook verantwoordelijk voor de kleur door de aanwezigheid van melanocyten.

De verschillende lagen van de opperhuid zijn:

A. Stratum Basale

Dit is de onderste laag van de opperhuid en bestaat uit keratinocyten [2], melanocyten en tactiele cellen. Keratinocyten die hier worden geproduceerd, ondergaan voortdurend celdeling en worden naar de bovenste lagen van de opperhuid geduwd.

Een keratinocyt is een cel die bestaat uit keratine, een vezelig eiwit dat huid, haar en nagels de harde textuur geeft. De cellen in deze laag zijn bevestigd aan de huidlaag van de huid via collageenvezels, aangeduid als het keldermembraan.

B. Stratum Spinosum

Deze laag bestaat uit dochterkeramatocyten en dendritische cellen, die infecties in het lichaam bestrijden. Stratum spinosum [3] ziet er glanzend uit als gevolg van uitstekende structuren die desmosomen worden genoemd.

C. Stratum Granulosum

Deze laag bestaat uit 3-5 lagen Keratinocyten. Het ziet er korrelig uit [4] vanwege de veranderingen in keratinocyten die naar deze laag worden geduwd.

D. Stratum Lucidum

Deze laag heeft dicht opeengepakte keratinocytcellen met seleiden, een helder eiwit dat rijk is aan lipiden. Dit is de dikke huid die je in je handpalmen en voeten vindt en de transparantie is te danken aan seleiden.

E. Stratum Corneum

Deze laag bestaat uit 15-30 lagen dode verhoornde cellen. Ze worden om de vier weken afgeworpen. De laag ontleent zijn naam aan het proces van keratinisatie of verhoorning dat plaatsvindt.

Structuur van de opperhuid

2. Dermis

De tweede laag onder de opperhuid is de dermis, die collageen, elastine, bloedvaten en haarzakjes bevat. De zweetklieren in deze laag produceren zweet dat helpt bij het wegspoelen van gifstoffen uit het lichaam, waardoor het koel blijft. De zenuwuiteinden in de huidlaag zijn verantwoordelijk voor de tastzin in je lichaam.

Deze laag bevat ook talgklieren, die talg produceren – de natuurlijke olie die de huid gesmeerd houdt. Het heeft twee sublagen:

A. Papillaire dermis

De collageen- en elastinevezels vormen in deze laag een los gaas. De papillaire laag bevat adipocyten (vetcellen), bloedvaten en fagocyten (afweercellen). Het bevat ook lymfatische haarvaten, zenuwvezels en aanraakreceptoren.

B. Reticulaire dermis

Deze laag bevat dicht, onregelmatig en gevasculariseerd bindweefsel. Het bevat collageen en elastine vezels. Collageen is een vezelig eiwit dat is gemaakt van lange en dunne fibrillen die de huidcellen bij elkaar houden. Ze geven kracht aan de huid. Elastine is een vezelig eiwit dat de huid zijn elastische aard geeft.

3. Onderhuids weefsel

Het onderhuidse weefsel of hypodermis bestaat uit goed gevasculariseerd, los bindweefsel en vetweefsel. De diepere weefsels, waaronder spieren, pezen, ligamenten, gewrichtskapsels en botten die onder de hypodermis liggen.

Deze laag houdt de temperatuur op peil en werkt als een kussen of schokdemper. Het betekent dat het vet in deze laag je spieren, botten en inwendige organen beschermt tegen blessures. De laag helpt ook om de dermis aan de botten en spieren te hechten.

Hoe zorg je voor de huid?

Een goede huidverzorgingsroutine kan helpen om de lagen van de huid gezond te houden. Kies voor een routine die alle lagen van de huid voedt in plaats van uitgebreide, vermoeiende en oppervlakkige:

A. Reinig twee keer per dag

Het reinigen van je huid zorgt voor schone skin vrij van vuil, make-upresten en overtollige olie. Het helpt ook bij het verwijderen van de dode huidcellen die een dof uitziende huid kunnen veroorzaken.

B. Hydrateren

Hydrateren houdt het vocht in de huid vast en houdt het zacht en soepel. Het versterkt ook stratum corneum en voorkomt waterverlies.

C. Zonnebrandcrème

UA-straling triggert melanocyten in de stratum basale om meer melanine te produceren. Deze schadelijke straling kan huidbeschadiging veroorzaken, variërend van donkere vlekken tot rimpels en bruin tot huidkanker. Gebruik een breedspectrum zonnebrandcrème om je huid te beschermen terwijl je naar buiten stapt.

D. Eet goed

Zorg voor een uitgebalanceerd dieet rijk aan groenten en fruit. Inname van vitamines uit natuurlijke bronnen kan de gezondheid van uw huid stimuleren.

Nu je een goed begrip hebt van je huid, denk je dat het je zal helpen de juiste stappen te nemen voor de verzorging ervan?

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen