Misschien investeert u in premium en op maat gemaakte haarverzorgingsproducten. Maar glanzend en volumineus haar is alleen mogelijk als je haar van binnenuit gezond is. Met binnenin bedoelen we de gezondheid van je hoofdhuid.

Om de gezondheid van de hoofdhuid te begrijpen en te behouden, laten we in deze blogpost een duidelijk beeld krijgen van de verschillende lagen van je hoofdhuid. Daar gaan we!

Wat zijn de vijf lagen van de hoofdhuid?

Je hoofdhuid wordt gevormd door huidlagen en onderhuids weefsel dat de botten van het schedelgewelf bedekt. De hoofdhuid is zacht weefsel en fungeert als een barrière om de schedelkluis te beschermen tegen fysiek trauma of infectieuze agentia.

Van de 5 lagen van de hoofdhuid [1], worden de eerste drie als een eenheid stevig bij elkaar gehouden. De lagen van de hoofdhuid kunnen worden onthouden met behulp van het ezelsbruggetje SCALP:

S -huid

C -bindweefsel

Een – aponeurose

L – los bindweefsel

P – pericranium of periosteum

1. Huid

De huid [2] bevat verschillende haarzakjes en talgklieren. Een klier is een groep cellen die chemicaliën synthetiseren die nodig zijn voor lichaamsfuncties. Talgklieren scheiden talg of natuurlijke olie af die de hoofdhuid smeert.

2. Bindweefsel

Dicht bindweefsel [3] of oppervlakkige fascia, is gemaakt van een onderhuidse laag vet, bloedvaten, zenuwen en lymfestelsel. Haarzakjes strekken zich uit tot deze laag.

3. Aponeurosis

Epicraniële aponeurose of galea aponeurotica is een fijne maar taaie laag die de frontalisspieren en occipitalis verbonden houdt.

Actie van Occipitofrontalis Spier [4]:

A. Voorste buik

 • Beweegt de hoofdhuid naar voren
 • Trekt de wenkbrauwen op (denk aan ‘verbaasde blik’)
 • Veroorzaakt horizontale rimpels op het voorhoofd

B. Occipitale buik

 • Beweegt de hoofdhuid naar achteren

4. Los tepelhof bindweefsel

Los tepelhof bindweefsel is cruciaal voor de mobiliteit van de hoofdhuid. Het fungeert als een flexibel vlak dat de drie andere lagen scheidt van het pericranium [5]. Cellen in deze laag zijn plasmacellen, mestcellen en adipocyten. Deze laag wordt beschouwd als een ‘gevarenzone’ omdat het zich bij infectie gemakkelijk in het hele weefsel kan verspreiden en het onderliggende pericranium kan doorgeven.

5. Pericranium

Beenvlies [6] is de buitenste laag van de schedelbotten (pericranium). Het is een dicht en onregelmatig bindweefsel dat zich hecht aan het calvariale bot van de schedel. Het heeft een vasculaire toevoer die het onderliggende calvarium ondersteunt.

Het heeft twee lagen; de vezelige laag (buitenste) en de cambiumlaag, de binnenste laag.

De 5 lagen hoofdhuid uitgelegd

Tips om je hoofdhuid gezond te houden

 • Scrub je hoofdhuid regelmatig om de celvernieuwing van de huid te stimuleren. Het is belangrijk dat dode huidcellen afstoten om een nieuwe laag huidcellen te onthullen. Kies uit exfoliërende shampoos tot haarscrubs tot zelfgemaakte scrubs.
 • Masseer je hoofdhuid om de bloedcirculatie te bevorderen. Bloed vervoert de nodige voedingsstoffen en zuurstof naar je hoofdhuid en bevordert een gezonde haargroei. Gebruik je vingertoppen en je favoriete oliën om je hoofdhuid gedurende 5-10 minuten in cirkelvormige bewegingen te masseren.

 • Houd vocht vast in je hoofdhuid. De meeste hoofdhuidproblemen komen voort uit een droge hoofdhuid. Zorg ervoor dat je je haar oliet, investeer in diepe conditioneringsbehandelingen en blijf uit de buurt van warme douches die de talg op de hoofdhuid verwijderen.
 • Reinig je hoofdhuid met een zachte shampoo eens in de 1-2 dagen als je een vette hoofdhuid hebt en eens in de 3-4 dagen als je een droge hoofdhuid hebt. Reiniging helpt bij het verwijderen van het vuil, overtollige olie, dode huidcellen en productophoping op de hoofdhuid.
 • Bescherm je hoofdhuid tegen de harde zonnestralen met een hoed of een sjaal. De huid op de hoofdhuid is gevoelig voor schade door de zon. Je kunt ook kiezen voor een shampoo met zonnebrandcrème.
 • Beperk warmtestyling en chemische behandelingen, omdat deze je hoofdhuid na verloop van tijd kunnen irriteren. Kies voor natuurlijke kapsels wanneer er een kans is.
 • Schakel over naar een gezond en uitgebalanceerd dieet om de gezondheid van je hoofdhuid te verbeteren. Neem vitamine B, A, E, ijzer, zink en eiwitten op in uw dieet. Voedingsmiddelen die gunstig zijn voor je hoofdhuid zijn eieren, vis, noten, groene bladgroenten en vers fruit.

Inpakken

Je hoofdhuid is een zacht weefsel dat de binnenste lagen van je hoofd beschermt, naast het groeien van haar uit de follikels. Goede haarverzorgingsroutines zoals reinigen, masseren en oliën zorgen ervoor dat er voldoende voorraad is van bloed naar de hoofdhuid. En een gezonde hoofdhuid is een voorloper van gezond haar. Bescherm het, omarm het en pronk ermee!

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen