Merk je huiduitslag op elke keer dat je tarwe consumeert? Een intolerantie voor gluten, een eiwit dat voorkomt in granen zoals tarwe, kan leiden tot een pijnlijke huidaandoening die bekend staat als Dermatitis herpetiformis.

Hoewel het handhaven van een glutenvrij dieet helpt, heeft het medicatie nodig om de symptomen te laten verdwijnen. Lees verder om alles te weten te komen over de feiten, oorzaken, symptomen en behandelingsopties voor de auto-immuunziekte, Dermatitis herpetiformis.

Hoogtepunten:

 • Wat is Dermatitis Herpetiformis?
 • Hoe ziet Dermatitis Herpetiformis eruit?
 • Wie heeft Dermatitis Herpetiformis invloed?
 • Wie loopt risico op dermatitis herpetiformis?
 • De tekenen en symptomen van dermatitis herpetiformis
 • Oorzaken van dermatitis herpetiformis
 • Behandelingsopties voor dermatitis herpetiformis
 • Complicaties van dermatitis Herpetiformis
 • Hoe wordt dermatitis herpetiformis gediagnosticeerd?
 • Komt en gaat dermatitis herpetiformis?
 • Hoe lang duurt dermatitis herpetiformis?

Wat is Dermatitis Herpetiformis?

Mensen met coeliakie [1] krijgen vaak een jeukende uitslag bekend als Dermatitis herpetiformis [2]. Coeliakie is een auto-immuunziekte die de vertering van gluten voorkomt, het eiwit dat aanwezig is in granen zoals tarwe.

Wanneer een patiënt gluten consumeert, produceert het immuunsysteem in de darmen een antilichaam dat bekend staat als immunoglobuline A [IgA] [3]. Het beweegt door de bloedbaan naar het oppervlak van de huid en versmelt met de transglutaminase [4] eiwit in de huid, waardoor een reactie ontstaat.

Hoe ziet Dermatitis Herpetiformis eruit?

De uitslag lijkt op kleine bultjes en lijkt op eczeem [5]. Het verschijnt als blaren, die lijken op die van herpes. Zweren die lijken op netelroos, vol vocht of verhoogd op de huid kunnen ook verschijnen.

Een van de kenmerken is prurigo [6], papels die erg jeuken. Dermatitis herpetiformis verschijnt soms als paarse of roodbruine vlekken in clusters die bekend staan als digitale petechiën [7].

Wie heeft Dermatitis Herpetiformis invloed?

Dermatitis herpetiformis treft meer mannen dan vrouwen en zelden kinderen. Het verschijnt meestal tussen de leeftijd van 30-40 en wordt vaak waargenomen bij Blanken (Europeanen). Zelden kan het Aziatische of Afro-Amerikanen overkomen.

Wie loopt risico op dermatitis herpetiformis?

Mensen met coeliakie lopen meer risico. Het treft echter slechts 10-15% van de mensen met coeliakie. Mensen die Dermatitis herpetiformis krijgen, hebben niet noodzakelijkerwijs problemen met hun spijsvertering of zelfs een glutengevoeligheid.

Studies tonen aan dat Dermatitis Herpetiformis erfelijk kan zijn; 5% van de directe familieleden van een persoon met deze ziekte zal het waarschijnlijk krijgen. Ook zal 5% van de directe familieleden van iemand met Dermatitis Herpetiformis coeliakie hebben.

Een van de meest voorkomende auto-immuunziekten die verband houden met dermatitis herpetiformis is hypothyreoïdie [8] onder andere. Sommige mensen die Dermatitis herpetiformis krijgen, hebben ook een voorgeschiedenis van erfelijke auto-immuunziekten zoals vitiligo, alopecia areata, diabetes type 1 en zelfs schildklieraandoeningen.

De tekenen en symptomen van dermatitis herpetiformis

Een van de eerste tekenen van Dermatitis herpetiformis is een branderig gevoel of een gevoel zoals de angel van een insect op sommige delen van je lichaam. Dit wordt gevolgd door een uitslag.

Dermatitis herpetiformis verschijnt op de hoofdhuid, gewrichten zoals de knieën, ellebogen en op de billen, schouderbladen en de rug. Het kan zelfs verschijnen op de nek, het genitale gebied en het gezicht.

Huiduitslag als gevolg van Dermatitis herpetiformis verschijnt meestal tegelijkertijd aan de linker- en rechterkant van uw lichaam. Het is bekend dat het zelfs het glazuur van uw tanden beïnvloedt.

Oorzaken van dermatitis herpetiformis

Een van de belangrijkste oorzaken is coeliakie. Wanneer u producten op basis van gluten consumeert, wordt een antilichaam dat bekend staat als immunoglobuline A (IgA) geproduceerd door uw darmen. Het veroorzaakt de DH-uitslag wanneer het door uw bloedvaten reist en onder de huid wordt verzameld.

Soms, een hoog jodium dieet [9] (als u bijvoorbeeld overtollig zout consumeert) kan de uitslag en blaren verhogen en andere symptomen verergeren. Voedingsmiddelen of medicijnen die meer dan normale hoeveelheden jodium bevatten, kunnen uw toestand verergeren.

Behandelingsopties voor dermatitis herpetiformis

Hoewel er geen remedie is voor Dermatitis herpetiformis, van sommige medicijnen is bekend dat ze helpen de uitslag te verminderen. Een vaak voorgeschreven oraal geneesmiddel is Dapson [10], die de jeuk en huiduitslag binnen 3 dagen kan verminderen en stoppen.

Een topisch corticosteroïd kan ook worden voorgeschreven om de jeuk te verminderen. Andere voorgeschreven behandelingsprotocollen kunnen Sulfasalazine omvatten [11] of Sulfapyridine [12] als u allergisch bent voor Dapson. Het handhaven van een glutenvrij en jodiumarm dieet is noodzakelijk om Dermatitis herpetiformis onder controle te houden.

De voorgeschreven medicatie kan nodig zijn om lange tijd te worden ingenomen om herhaling te voorkomen. De huidlaesies veroorzaakt door de uitslag bij Dermatitis herpetiformis kunnen verdwijnen als u zich strikt houdt aan een glutenvrij dieet.

Notitie:

Wanneer u een dermatoloog raadpleegt, zorg er dan voor dat hij een autoriteit is op het gebied van coeliakie en de symptomen ervan. Een bijwerking van Dapson, het medicijn dat wordt voorgeschreven voor Dermatitis herpetiformis, is bloedarmoede.

Complicaties van dermatitis Herpetiformis

Als Dermatitis herpetiformis onbehandeld blijft en u ook coeliakie heeft, kan dit uw kansen op verschillende soorten darmkanker vergroten, omdat de darmen de hele tijd ontstoken zijn in deze aandoening.

Mensen met dermatitis herpetiformis lopen een verhoogd risico op non-hodgkinlymfoom [13], een vorm van kanker.

Omdat de darmen niet optimaal functioneren, komt de opname van voedingsstoffen in het gedrang, wat leidt tot bloedarmoede en vitaminetekort.

Andere complicaties kunnen osteoporose zijn, verhoogde kans om te worden beïnvloed door auto-immuunziekten zoals schildklier en type 1 diabetes.

Complicaties zoals dunner wordend tandglazuur, pruritus of droge huid, nagels en haar, leververvetting, neurologische problemen zoals epilepsie, evenwichtsverlies of ataxie en hartproblemen zoals cardiomyopathie en pericarditis kunnen voorkomen.

Dermatitis herpetiformis kan ook leiden tot spontane en terugkerende miskramen.

Zweren in het slijmvlies bekend als afteuze ulcera [14] of ontsteking in de mondhoeken bekend als hoekcheilitis [15] zijn ook mogelijke complicaties.

Hoe wordt dermatitis herpetiformis gediagnosticeerd?

De diagnose wordt meestal gesteld met een biopsie van de huid. Een klein deel van uw huid, waar geen uitslag is, zal door de arts worden verwijderd na lokale verdoving; soms zijn steken nodig om de snede te sluiten. De hechtingen genezen snel en laten nauwelijks littekens achter.

De test zal controleren of u het IgA-eiwit in een bepaald formaat heeft. Het patroon zal bevestigen of u Dermatitis herpetiformis heeft. Een bloedtest om te controleren of u coeliakie heeft, volgt ook. Als dit laatste wordt bevestigd, wordt u geadviseerd om glutenvrij en misschien zelfs zoutvrij voedsel te eten.

Komt en gaat dermatitis herpetiformis?

Ja, op basis van uw symptomen en uw dieet kan Dermatitis herpetiformis komen en gaan. Het komt terug gedurende iemands hele leven en er is geen zeggen wanneer de symptomen terugkeren, zelfs als u een strikt glutenvrij dieet volgt.

Hoe lang duurt dermatitis herpetiformis?

De uitslag kan op elk moment optreden, zelfs als deze kan zijn verdwenen na een eerdere opflakkering. Het kan 8-15 dagen duren voordat de blaren zijn uitgedroogd en de korstjes zijn gevormd. Een opflakkering betekent dat er nieuwe blaren worden gevormd op de oude. Het is een aandoening die levenslang beheer vereist.

Inpakken

Hoewel het een zeldzame aandoening is, kan Dermatitis herpetiformis pijnlijk zijn en moet het een leven lang zorgvuldig worden beheerd. Het volgen van een glutenvrij, jodiumarm dieet en medicijnen kan helpen de symptomen te verlichten en complicaties te voorkomen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen