Zijn huiduitslag, blaren of jeuk constante metgezellen van uw huid? U heeft misschien een huidaandoening die dermatitis wordt genoemd.

Indien onbehandeld, kan dermatitis veel ongemak veroorzaken en zelfs uw dagelijks leven verstoren. Lees dit artikel om te weten wat dermatitis is en hoe ermee om te gaan.

Hoogtepunten:

 • Wat is dermatitis?
 • Soorten dermatitis & de symptomen
 • Oorzaken van dermatitis
 • Hoe beschadigt dermatitis uw huid?
 • Hoe kan dermatitis worden behandeld?
 • Tips voor de preventie van dermatitis
 • Hoe lang duurt dermatitis?
 • Wanneer naar een arts over dermatitis?

Wat is dermatitis?

Het woord dermatitis betekent letterlijk ontsteking van de huid (‘derm’- huid + ‘het is’- ontsteking). ‘Dermatitis’ is een term die wordt gebruikt om een van de vele huidaandoeningen te beschrijven die irritatie en roodheid van de huid veroorzaakt, samen met zwelling, sijpelen van vocht en zelfs pijn. [1] Langdurige dermatitis kan verharding van de huid veroorzaken, wat leidt tot de vorming van schubben.

Dermatitis is niet besmettelijk en brengt meestal geen ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Het kan echter fysiek ongemak veroorzaken in de vorm van irritatie en pijn. Sommige mensen kunnen zich ook bewust worden van hun fysieke uiterlijk als gevolg van de constante aanwezigheid van huiduitslag of blaren op hun lichaam.

Soorten dermatitis & de symptomen

Hoewel er verschillende soorten dermatitis zijn, komen sommige vaker voor dan andere. De verschillende soorten dermatitis verschillen in symptomen en plaats van voorkomen. Uw arts is echter de beste persoon om te diagnosticeren welke vorm van dermatitis u heeft.

Laten we eens kijken naar een paar soorten dermatitis, symptomen en plaats van voorkomen:

1. Atopische dermatitis (AD)

Dit is een vorm van eczeem die resulteert in jeuk van de huid, wat leidt tot huiduitslag. [2] De huidbarrière is beschadigd in AD waardoor de huid droog, schilferig of verdikt wordt. Het kan zelfs vloeistoffen sijpelen. AD verschijnt meestal op 5-jarige leeftijd en kan vóór de adolescentie verdwijnen, maar veel volwassenen lijden ook aan AD.

AD kan elk deel van uw huid beïnvloeden, maar kinderen hebben de neiging om droge, jeukende huiduitslag in de plooien te krijgen, zoals de plooi van de elleboog, knie of nek.

2. Neem contact op met Dermatitis

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt contactdermatitis veroorzaakt wanneer uw huid in contact komt met een irriterend of allergeen, bijvoorbeeld poison ivy, formaldehyde enz. Het wordt gekenmerkt door het verschijnen van pijnlijke, rode huiduitslag of blaren.

Mensen die werkzaam zijn in bepaalde beroepen, zoals werknemers in de industrie, beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg, schoonheidsspecialisten, enz. die dagelijks met irriterende chemicaliën werken, lopen een hoog risico op het ontwikkelen van contactdermatitis. [3]

3. Luieruitslag

Baby’s die langere tijd luiers dragen, kunnen roodheid of huiduitslag op hun billen ontwikkelen. De natte huid die gepaard gaat met beweging kan schuren veroorzaken en je baby extreem ongemakkelijk maken. Frequente luiers verschonen, het getroffen gebied schoon houden en het aanbrengen van geschikte luiercrèmes kan verlichting brengen voor uw jonge.

4. Seborrheic Dermatitis (roos, wiegkap)

Deze vorm van dermatitis kan zowel volwassenen als kinderen treffen. Bij volwassenen veroorzaakt het een rode, droge, schilferige en jeukende huid, die meestal als roos op je hoofdhuid verschijnt. Het kan ook vette delen van je gezicht of borst beïnvloeden.

Bij jonge kinderen veroorzaakt het een onschadelijke, gele korstachtige huid op het hoofd die bekend staat als ‘cradle cap’, die niet gemakkelijk kan worden verwijderd. Het hoofd van je baby wassen met een milde shampoo kan helpen de schubben los te maken.

5. Dyshidrotische dermatitis

Het wordt gekenmerkt door pijnlijke blaren die meestal verschijnen op het puntje van je vingers, tenen, randen van je handpalm of voetzool. [4] Veel voorkomende triggers zijn zeep, shampoos en metalen zoals nikkel, kobalt, enz. Het vermijden van triggers en het gebruik van medicijnen kan opflakkeringen van dyshidrotische dermatitis helpen voorkomen.

6. Neurodermatitis

Ook bekend als korstmos simplex chronicus, dit is een chronische aandoening die intense jeuk en krabben veroorzaakt. Dit kan leiden tot de beschadiging van zenuwuiteinden in de huid en de vorming van dikke schilferige plekken. Niet-steroïde actuele crèmes of orale medicijnen voorgeschreven door een arts kunnen helpen de huid te genezen en de jeuk-krascyclus te verlichten. [5]

7. Nummulaire dermatitis

“Nummular” betekent muntvormig. Deze vorm van dermatitis wordt gekenmerkt door muntachtige of discoïde plekken van jeukende, sijpelende huid die op uw armen, benen of romp kunnen verschijnen. Mannen hebben hier meer last van dan vrouwen. Topische corticosteroïden samen met antibiotica kunnen dit type dermatitis effectief elimineren. [6]

8. Periorificiële dermatitis

Zoals de naam al doet vermoeden, verschijnt deze dermatitis als kleine, rode papels op je gezicht. Het komt meestal voor rond de mond, neus of ogen en zeer zelden op de geslachtsorganen. [7] Terwijl volwassen vrouwen in de leeftijd van 15 tot 45 jaar vatbaarder zijn, kunnen kinderen ook worden getroffen.

Toepassing van topische steroïden, zonnebrandproducten of andere cosmetica kan deze vorm van dermatitis veroorzaken.

9. Stasis Dermatitis

Dit wordt veroorzaakt door veneuze insufficiëntie, een bloedcirculatiestoornis die leidt tot een gebrek aan zuurstofrijke bloedtoevoer, vooral in de onderbenen. Er kan zwelling en verschijnen van orangish-bruine vlekken op het onderbeen.

Hoewel veroudering de meest voorkomende oorzaak is van een slechte bloedsomloop, kan het wijzen op de komst van andere levensbedreigende ziekten. Onmiddellijke medische aandacht wordt aanbevolen om ulceraties en infecties te voorkomen. [8]

dermatitis grafisch diagram platte stijlvector

Oorzaken van dermatitis

Het is moeilijk om de exacte causale agent voor de meeste soorten dermatitis te lokaliseren. Een samenspel van uw genetica, immuunsysteem en omgevingstriggers zijn meestal verantwoordelijk voor de opflakkeringen van episodes van dermatitis.

1. Genetica

De genen die je door de geboorte van je ouders hebt geërfd, kunnen je vatbaarder maken voor een bepaalde vorm van dermatitis. Mutatie in het filaggrin-gen dat verantwoordelijk is voor de vorming van de huidbarrière loopt bijvoorbeeld in de familie en wordt gevonden bij de meeste AD-patiënten.

2. Immuunsysteem

Uw immuunsysteem kan hyperactief zijn als de regulerende component van uw immuunsysteem niet goed functioneert. Dit kan leiden tot overgevoeligheid of allergische reacties en verhoogde ontsteking zoals gezien bij de meeste dermatitis.

3. Omgevingstriggers

Deze spelen een belangrijke rol bij verergering van elke huidaandoening, waaronder dermatitis. Als u voortdurend wordt blootgesteld aan verontreinigende stoffen of chemicaliën, zal uw toch al gevoelige huid zeker reageren, vooral als u al genetisch vatbaar bent voor dermatitis. Geuren in huidverzorgingsproducten zijn een voorbeeld van irriterende stoffen die opflakkeringen kunnen veroorzaken bij de gevoelige huid.

Hoe beschadigt dermatitis uw huid?

De huid is het grootste orgaan van je lichaam dat je inwendige organen beschermt tegen schade en infectie. In het geval van dermatitis kunnen de ontsteking en irritatie die leiden tot jeuk van de huid de beschermende barrière van de huid beschadigen. Dit stelt u bloot aan secundaire bacteriële of virale infecties.

Bepaalde vormen van dermatitis kunnen uw huid ook uitgedroogd, fragmentarisch en korstig maken. Het vermijden van mogelijke triggers en het nemen van de juiste medische zorg kan helpen de symptomen van dermatitis goed te beheersen en u in staat stellen een regelmatig leven te leiden.

Hoe kan dermatitis worden behandeld?

Voor de meeste soorten dermatitis is er geen absolute genezing. Uw dermatoloog kan een huidbiopsie uitvoeren om te bepalen welke huidaandoening u heeft, of een allergietest uitvoeren om de triggers te identificeren die opflakkeringen veroorzaken. Uw arts zal medicijnen voorschrijven om de symptomen zoals jeuk en ontsteking te verlichten.

A. Medische behandelingen

Veel voorkomende medische behandelingen die worden gebruikt om met dermatitis om te gaan, zijn de volgende:

 • Topische corticosteroïden voor het aanbrengen op de getroffen gebieden. Deze worden vooral gebruikt om jeuk te verminderen.
 • Het gebruik van topische immunosuppressiva zoals calcineurine, helpen om de hyperactiviteit van het immuunsysteem te verminderen.
 • Gecontroleerde fototherapie, waarbij wordt blootgesteld aan gecontroleerde hoeveelheden licht (natuurlijk of kunstmatig) op het getroffen gebied op de huid. Dit kan voor sommige patiënten tijdelijke verlichting bieden.
 • Orale steroïden of antilichaaminjecties zoals dupilumab worden voorgeschreven aan patiënten met ernstige dermatitis die niet reageert op andere medicijnen. [9]

B. Huismiddeltjes

Bepaalde eenvoudige maar effectieve manieren om met dermatitis om te gaan, zijn onder meer:

 • Warme baden een of twee keer per dag houden uw huid schoon en verminderen de kans op infecties. Het toevoegen van zuiveringszout of het gebruik van een havermoutscrub kan helpen.
 • Het is uiterst belangrijk om uw huid gehydrateerd te houden, omdat dermatitis de beschermende barrière van de huid kan doorbreken en waterverlies kan veroorzaken. Een goed gehydrateerde huid zal minder jeuken, waardoor de kans op meer huidbeschadiging afneemt.

C. Alternatieve praktijken

 • Alternatieve medische praktijken zoals acupunctuur en chiropractische spinale manipulaties kunnen verlichting geven aan dermatitis aandoeningen zoals eczeem, deze missen echter wetenschappelijk bewijs van werkzaamheid.

D. Dieet

Voedingssupplementen worden ook vaak ingenomen door patiënten met dermathet is met de hoop de gezondheid van de huid te stimuleren. Ook dit is echter niet wetenschappelijk bewezen.

E. Begeleiding

Psychologische begeleiding kan nodig zijn om stress en angst veroorzaakt door het verschijnen van dermatitis te helpen verminderen.

jonge vrouw die steroïde crème aanbrengt op roodheid huiduitslag voor de behandeling van dermatitis

Tips voor de preventie van dermatitis

De belangrijkste stap in het voorkomen van dermatitis is het identificeren van uw triggers en ze zoveel mogelijk vermijden. Uw triggers kunnen omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

A. Voedingsmiddelen :

Voedingsmiddelen zoals noten, zeevruchten kunnen ernstige opflakkeringen van dermatitis veroorzaken

B. Kunstmatige geurstoffen :

Vermijd het gebruik van geurige huidverzorgingsproducten of cosmetica met agressieve chemicaliën. Kies in plaats daarvan voor milde niet-irriterende huidproducten die bij jouw huidtype passen.

C. Blootstelling :

Vermijd blootstelling aan irriterende stoffen. Gebruik beschermende bedekking zoals handschoenen tijdens het hanteren van chemicaliën, reinigingsmiddelen enz. om te voorkomen dat deze in contact komt met uw huid.

D. Stress :

Het is bekend dat dit uw dermatitisepisoden initieert of verhoogt. Probeer meditatie, lichte oefeningen en zorg voor voldoende slaap om stress te voorkomen.

Het is ook erg belangrijk om krassen op het getroffen gebied te voorkomen en in plaats daarvan het goed gehydrateerd te houden. Krabben maakt niet alleen open wonden vatbaar voor infecties, maar kan ook je immuunsysteem hyperactief maken. U kunt ’s nachts occlusieve verbanden gebruiken om krabben tijdens de slaap te voorkomen.

Hoe lang duurt dermatitis?

Dermatitis kan acuut, subacute of chronisch zijn. Acute dermatitis duurt voor een korte periode, van een paar dagen tot misschien enkele weken, afhankelijk van het type dermatitis. In het geval van contactdermatitis verdwijnt de opflakkering meestal binnen enkele dagen nadat de irriterende stof of het allergeen is geëlimineerd.

Chronische dermatitis aan de andere kant kan een leven lang duren, met misschien seizoensgebonden episodes van opflakkeringen en overmakingen. Subacute dermatitis ligt ergens tussen acuut en chronisch in. Tijdens de subacute fase is de dermatitis begonnen met genezen, maar kan tussendoor oplaaien.

Wanneer naar een arts over dermatitis?

Als u een of meer van de volgende aandoeningen heeft, moet u advies inwinnen bij uw dermatoloog:

 • Als u ondanks alle behandelingen nog steeds ondraaglijke jeuk, pijn of ongemak heeft.
 • U kunt niet goed slapen of doorgaan met uw dagelijkse activiteiten vanwege uw huidaandoening.
 • U vermoedt een infectie in het getroffen gebied.
 • Het verschijnen van huiduitslag of schubben beïnvloedt je psychologisch.

Inpakken

Dermatitis is een brede term die een aantal huidaandoeningen omvat die voornamelijk worden gekenmerkt door ontsteking, irritatie en een droge of korstige huid. Dermatitis is niet besmettelijk, maar kan de kwaliteit van uw leven beïnvloeden. Het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen en medicijnen volgens het advies van uw dermatoloog zal helpen bij het beheersen van dermatitissymptomen en zorgen voor een aangenaam dagelijks leven.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen