Wie houdt er niet van om zijn gewone look op te fleuren met stijlvolle baarden en snorren? Van een keurig getrimde sikje tot een trendy stoppels, elke man vindt het leuk om een nieuwe baardstijl uit te proberen. Voor sommigen blijkt het laten groeien van een baard echter een langzame en bijna onmogelijke taak.

Verschillende factoren kunnen van invloed zijn op je baardgroei. In dit artikel leggen we je een paar redenen uit achter de moeilijkheid om je baard uit te laten groeien en manieren om de groei te maximaliseren.

Hoogtepunten:

  • Is iedereen in staat om een baard te laten groeien?
  • Tekenen dat je geen baard kunt laten groeien
  • Hoe weet je of je een baard kunt laten groeien?
  • Hoe een baard te laten groeien?
  • In welke leeftijd komt Volle Baard voor?
  • Betekent geen baard een laag testosterongehalte?

Is iedereen in staat om een baard te laten groeien?

Sommige mannen vinden het misschien moeilijk om een baard te laten groeien. Voor sommigen is de groeisnelheid van gezichtshaar vrij langzaam en lijkt het onmogelijk om een volledig bedekte baard te hebben. Helaas is er geen dergelijke bewezen remedie om de groei van gezichtshaar te induceren.

Mannen met ongunstige genetische kenmerken zijn mogelijk niet in staat om een dikke baard te laten groeien en hun gewenste baardstijl te krijgen.

Er zijn verschillende mythes met betrekking tot de groei van een baard. Veel mensen geloven ten onrechte dat scheren ervoor zorgt dat gezichtshaar dikker wordt. Er is echter geen bewijs achter deze theorie. Scheren kan het aantal haarzakjes onder je huid niet verhogen en kan zelfs de haargroeisnelheid niet verhogen.

Tekenen dat je geen baard kunt laten groeien

Er zijn meerdere factoren die de groei en het uiterlijk van je baard beïnvloeden. Hier zijn de belangrijkste factoren die wijzen op uw vermogen of handicap om een baard te laten groeien.

1. Genetica:

Genetica is een van de belangrijkste bepalende factoren achter de dikte van je baardgroei. Als je vader en grootouders een dunne baard of ongelijke groei van gezichtshaar of helemaal geen haar hebben, zul je waarschijnlijk dezelfde trend dragen.

Vroeger was er een algemene overtuiging dat je potentieel (of het gebrek daaraan) om een baard te laten groeien wordt gecontroleerd door de genen van je moeder. Maar dat was een totaal verkeerd concept. Een studie uit 2014 toonde aan dat de genetische samenstelling van een persoon een willekeurige mix is van de DNA’s van beide ouders.

Wist je dat?

Androgeenhormonen beïnvloeden verschillende mannelijke eigenschappen bij mannen. Het 5-alfa-reductase-enzym van uw lichaam zet het androgeenhormoon testosteron om in dihydrotestosteron (DHT). Deze DHT stimuleert de groei van gezichtshaar.

2. Leeftijd

Naast genetica is leeftijd ook een zeer invloedrijke factor bij het bepalen van de groei van je baard. Meestal beginnen mannen gezichtsbeharing te ervaren tijdens de puberteit.

Afhankelijk van genen varieert die leeftijd van 13 tot 19 jaar.

Sommige mensen kunnen er zelfs nog een paar jaar over doen om een baard te laten groeien. Het kan zelfs vertragen tot de vroege jaren 20 om de verhoogde gezichtsbeharing te krijgen. En in de meeste gevallen kan men tegen de jaren 30 een volledige baardgroei hebben. Je moet dus wachten tot je 30s om te bevestigen dat je geen baard kunt laten groeien.

3. Etniciteit

Je originaliteit kan het groeipatroon van je gezichtshaar beïnvloeden [1]. Een studie over het mannelijke baardhaar en de gezichtshuid – uitdagingen voor scheren onthullen dat Chinese, Mexicaanse en Indiaanse mannen de neiging hebben om minder gezichtshaar te hebben dan Blanke mannen [2].

Het stelt ook dat de diameter van menselijk haar gemiddeld varieert van 17 tot 180 micrometer. De dikte van individueel gezichtshaar draagt bij aan een voller uitziende baard.

4. Alopecia Areata

Alopecia Areata [3], een auto-immuunziekte, kan uitgebreid haarverlies veroorzaken. In deze toestand valt uw immuniteitssysteem de haarzakjes op uw hoofdhuid en gezicht aan, waardoor het haar in patches uitvalt.

5. Ongezonde gewoonten

Zelfs nadat je voorouders met baard hebt gehad, kun je een vertraging of onregelmatigheid in je baardgroei ervaren. Samen met gunstige genen en leeftijd, moet je gezonde levensstijlgewoonten volgen om je baardgroei te beïnvloeden.

Een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en diepe slaap zijn essentieel. Deze drie gezonde gewoonten kunnen je lichaam voeden met voldoende voedingsstoffen en energie die bijdragen aan non-stop haargroei.

6. Lage testosteron niveaus

Testosteron is een hormoon dat de haargroei in het gezicht grotendeels beïnvloedt. Een laag niveau van dit hormoon betekent minder kans op het laten groeien van een baard.

Notitie:

Een gezonde eetgewoonte voedt je lichaam met de benodigde vitamines en mineralen. Ook kan regelmatige lichaamsbeweging helpen om het niveau van testosteron te verbeteren, wat ook de haargroei kan beïnvloeden.

Hoe te weten of je een beer kunt laten groeiend?

1. Bebaarde voorouders

Je genen dragen bij aan het laten groeien van een weelderige en volle baard. Genen van beide ouders kunnen je haargroei beïnvloeden, afhankelijk van de dominante genen op je chromosoom. Meestal domineren vaderlijke genen het groeipatroon van gezichtshaar.

Baard Mannen

Maar als je voorouders van vaderskant behoren tot de populatie die de neiging heeft om minder gezichtshaar te laten groeien dan normaal, zijn je moedergenen je enige hoop.

2. Een harig lichaam

Als je overal lichaamshaar hebt (schouders, borst, armen en benen), heb je de meeste kans om ook gezichtshaar te laten groeien.

Ook als je vroeg in de puberteit komt, heb je een grote kans op een goed bedekte en dichte baard. Integendeel, als je de neiging hebt om minder haar te laten groeien tijdens je tienerjaren, heb je misschien een toekomst zonder of fragmentarisch baard.

3. Een gezonde levensstijl

Afgezien van genen is een gezonde levensstijl cruciaal om je berengroei te beïnvloeden. Eet een gezond dieet verrijkt met fruit, groenten en zeevruchten (vooral die rijk aan omega-3 vetzuren en biotine).

Daarna komt fysieke activiteit. Een actieve levensstijl met regelmatige lichaamsbeweging en buitensporten kan uw hormoonspiegels goed in balans houden en uw testosteronniveaus verbeteren. Testosteron kan uw haarzakjes beïnvloeden en de groei van uw gezichtshaar verbeteren.

4. Goede stressmanagementcapaciteit

Stress kan ook invloed hebben op je baardgroei. Een studie in 2017 toonde aan dat mensen die regelmatig stress ervaren vatbaar zijn voor haaruitval, vooral wanneer hun haar door de groeifase gaat.

Hoe een baard te laten groeien?

Als je een stijlvolle baard wilt laten groeien, is er geen snelkoppeling. Je genen bepalen alleen of je het kunt hebben of niet. Maar het is helemaal aan jou hoe je het wilt verzorgen.

Het voor het eerst laten groeien van je baard vereist geduld, toewijding en begeleiding. Kleine veranderingen in je levensstijl kunnen je helpen om een dikke baard te laten groeien. Hier zijn enkele voorbeelden van veranderingen in levensstijl die uw genetische potentieel om gezichtshaar te laten groeien kunnen maximaliseren:

1. Eet gezond

Een gezond en uitgebalanceerd dieet verrijkt met Omega-3 vetzuren [4] en biotine[5] helpt u om tekorten aan voedingsstoffen te voorkomen en een gezonde baardgroei te beïnvloeden.

2. Geduld

Je hebt misschien geen volwassen baard als tiener of in je vroege jaren 20. Voor sommige mensen bereikt de baardgroei zijn extremiteit in de jaren 30. Je moet dus wachten om je baard dikker te laten groeien.

3. Verminder stress

Er zijn studies die het feit ondersteunen dat stress haaruitval op de hoofdhuid kan veroorzaken. Er is dus een kans dat stress ook invloed kan hebben op de kwaliteit van je gezichtshaar. Er is echter geen dergelijk bewijs om het te bewijzen.

Maar stress kan ook je slaappatroon en slaapkwaliteit verstoren. Een goede slaaproutine is essentieel om je hormonen goed te reguleren en hun niveaus in je lichaam te behouden – die je huid en follikels ondersteunen om op 100% te werken.

4. Vermijd roken

Studies toonden aan dat roken de gezondheid en groei van je haar kan beïnvloeden. Dus je moet je sigarettenconsumptie volledig opgeven of op zijn minst verminderen.

Esse Organic Skincare Tip:

Je genen spelen een sleutelrol in de groei van je gezichtshaar. Als uw genetische factoren niet op één lijn liggen, kan geen externe ondersteuning of hormonaal supplement u helpen uw baard te laten groeien. In dergelijke gevallen kan baardimplantatie een optie zijn. Dit is een dure en chirurgische ingreep die ook enkele risico’s met zich meebrengt.

In welke leeftijd komt Volle Baard voor?

Gemiddeld kan een man een volledige baardgroei hebben rond de 18 jaar. Maar voor sommige mensen kan de tijd variëren tot 30 jaar om hun volledige baardgroei te krijgen. Je moet dus geduldig zijn tot je 30s om de volledige groei van je gezichtshaar te ervaren.

Abnormale lage testosteron hormoon test

Betekent geen baard een laag testosterongehalte?

Dat is niet helemaal waar. Testosteron kan de kwaliteit van het gezichtshaar beïnvloeden, maar wanneer uw genen niet gunstig zijn voor de baardproductie, kan testosteron niet helpen. De meeste mannen hebben vergelijkbare niveaus van testosteron, inclusief mannen zonder baard.

Inpakken

Niet elke man kan een baard laten groeien. Externe ondersteuning kan je in bepaalde gevallen helpen een baard te laten groeien. Maar als je genen niet op één lijn zitten, of als je een ziekte als Alopecia hebt, kun je geen baard laten groeien.

Verwijzingen