Je neemt elke dag een douche. Maar gebruik je de juiste body cleanser voor jouw huidtype? Van zeep tot body wash en douchegel, de markt heeft meerdere opties voor het baden van ons lichaam, elk met hun eigen voordelen. Dus, hoe kies je?

Welnu, er zijn enkele grote verschillen tussen zeep, lichaamswassingen en douchegels. Laten we begrijpen welke het beste is voor uw huid, zodat u uw keuze kunt stroomlijnen!

Hoogtepunten:

  • Wat is douchegel, body wash en zeep?
  • Inzicht in de verschillen tussen douchegel, body wash en zeep
  • Hoe kies je de huidvriendelijke body cleansers?

Wat is douchegel, body wash en zeep?

1. Douche Gel

Douchegels zijn vloeibare lichaamsreinigers die synthetische reinigingsmiddelen bevatten die zijn afgeleid van aardolie- of plantenbronnen. Douchegels hebben meestal een zijdeachtig gevoel op je huid, maar kunnen hard en strak aanvoelen op een droge huid. Daarvoor kun je douchecrème gebruiken, omdat het een gladde, lotion-achtige textuur en een betere penetratie heeft.

2. Body Wash

Lichaamswassingen zijn vloeibare reinigingsmiddelen, met een pH tussen 6 en 7, meestal geformuleerd om zachter en hydraterender te zijn dan douchegels. Het werkt met hetzelfde reinigingsmechanisme om vuil, overtollige olie en zweet van je huid te krijgen, maar bevat vaak een mengsel van ingrediënten om veel voorkomende huidaandoeningen te helpen behandelen.

Als u iemand bent met een droge of gevoelige huid, kunt u veilig body wash gebruiken. Het zal u ook helpen huidproblemen zoals verstopte poriën en schilfering onder controle te houden.

3. Zeep

Zeep is een vast reinigingsmiddel gemaakt van de zouten van plantaardige of dierlijke vetten. Ze helpen om vuil, zweet, talg en oliën van je huid te verwijderen. Ze doen dit met behulp van oppervlakteactieve stoffen (chemische middelen die vuil en olie omringen), waardoor ze worden opgelost en het gemakkelijker wordt voor water om ze weg te spoelen.

Omdat zweet en vuil zich vermengen met de natuurlijke oliën van je lichaam, kan het zich op je huid nestelen en bacteriën kweken. Zeep breekt deze vette laag uit elkaar en tilt ziekteverwekkers weg van je huid. Er zijn echter bepaalde zepen die de neiging hebben om je huid te vernielen door de pH te veranderen en vitale oliën weg te halen. Kies voor zepen die minder hard zijn en je huid niet uitdrogen.

Wist je dat?

De pH van onze huid is ongeveer 5,5, wat licht zuur is, maar de meeste conventionele zepen hebben een veel hogere pH – rond 9-10, en soms zo hoog als 11.

Inzicht in de verschillen tussen douchegel, body wash en zeep

Hier splitsen we het verschil tussen deze alledaagse doucheproducten op aan de hand van bepaalde kenmerken:

1. Textuur

Douchegels zijn stevig en hebben een dikkere geleiachtige consistentie. Ze bevatten een verdikkingspolymeer, dat de viscositeit verhoogt.

Zeep is massief verkrijgbaar in verschillende aantrekkelijke vormen, kleuren en ontwerpen. Terwijl lichaamswassingen een dunnere consistentie hebben en worden geleverd met een romige of lotionachtige textuur.

2. Geur

Douchegels hebben langdurige geuren met een hogere concentratie ingrediënten die aangenaam zijn voor de zintuigen. Maar lichaamswassingen hebben milde geuren.

Zeep daarentegen bevat veel meer geur dan body wash en douchegel. Hun geuren zijn bedoeld om lang mee te gaan. Ze kunnen ongeparfumeerd zijn of essentiële oliën of synthetische geurstoffen bevatten.

3. Ingrediënten

Douchegels zijn meestal geformuleerd met oppervlakteactieve stoffen, water, conserveermiddelen, geurstoffen, emulgatoren en wasmiddel. Water vormt de consistentie, oppervlakteactieve stoffen vormen het schuim en bevochtigingsmiddelen voegen hydraterende eigenschappen toe aan douchegels. Conserveermiddelen helpen douchegels met een langere houdbaarheid.

Lichaamswassingen bevatten meestal oppervlakteactieve stoffen, emulgatoren, bevochtigingsmiddelen, vitamine E, essentiële oliën en natuurlijke extracten.

Zeep wordt gemaakt met oliën, vetten en een alkalische oplossing via een proces dat verzeping wordt genoemd. Ze bevatten natrium tallowaat, natriumcacaan, natriumhandje en soortgelijke ingrediënten. Dit zijn de resultaten van het reageren van vaste vetten (respectievelijk talg, kokosolie en palmpitolie) met loog (natronloog). Vetzuren zoals kokoszuur en palmzuur (de vetten in kokosolie en palmpitolie) worden vervolgens aan deze ingrediënten toegevoegd.

In zeep wordt natriumhydroxide gebruikt als loog, terwijl het in vloeibare zepen kaliumhydroxide is. De olie en het loog worden samen verwarmd tot zeep.

4. Doel

Of het nu gaat om zeep, lichaamswassingen of douchegels – alle drie zijn ze bedoeld om je lichaam te reinigen. Maar houd bij het kiezen van de juiste voor uw huid rekening met de weade aandoeningen en uw huidtype.

Douchegels zijn geformuleerd om pH-gebalanceerd te zijn en zachte en kalmerende eigenschappen te bevatten. Ze bevatten ook exfoliërende eigenschappen en kunnen de dode cellen effectief van je huid wegspoelen.

Lichaamswassingen werken het beste om de droge huid te kalmeren met hun hydraterende eigenschappen. Sommige nieuwere body wash formule bestaat uit een gemeenschappelijke huidzalf genaamd geëmulgeerd vaseline, die de droogheid verbetert tijdens het reinigen van uw huid. [1]

Zeep, tenzij medicinaal of doordrenkt met hydraterende ingrediënten, kan je huid uitdrogen. Als u speciaal geformuleerde zepen gebruikt die zijn gemaakt met milde ingrediënten, kunnen ze werken. U kunt ook antibacteriële zeep gebruiken om lichaamsgeur en bacteriën te verwijderen.

5. Hygiëne

Douchegels en lichaamswassingen hebben geen bacterieopbouw. Door de containers blijft de resterende vloeistof beschermd tegen de lucht en fysiek contact.

Zeep is geen goede keuze voor hygiënisch gebruik. Studies tonen aan dat de niveaus van bacteriën op gebruikte zeep hoger zijn dan die op ongebruikte zepen. Deze ziektekiemen hopen zich op op natte oppervlakken. Er is een grote kans dat ziektekiemen zich van de ene persoon naar de andere verspreiden. Als u een zeepstaaf gebruikt, zorg er dan voor dat deze alleen door u wordt gebruikt.

6. Geschiktheid

Als u acne, een gevoelige huid, rosacea heeft [2] of eczeem [3], moet u voorzichtig zijn met welk reinigingsproduct u voor uw huid gebruikt. Of het nu gaat om zeep, douchegel of body wash, ze mogen je huid niet verder uitdrogen of irriteren.

Vermijd zeep, lichaamswassingen en douchegels die je huid drogen. Zoek naar hypoallergene die geen sterke geuren hebben en je huid niet zullen uitputten van zijn natuurlijke oliën. Ook milde lichaamswassingen die je huid hydrateren terwijl je baadt, zijn het veiligst.

Zeep is ook meer geschikt voor jongeren – kinderen, tieners en jonge volwassenen.

Naarmate je ouder wordt, zijn hydraterende lichaamswassingen meer geschikt voor je huid, omdat ze je huid langer zacht, gehydrateerd en soepel houden.

7. Huidtype

Voor een vettig huidtype zijn douchegels geweldig! Ze zijn meer geschikt voor de vette huid omdat ze overtollige olie wegspoelen met behulp van hun verhelderende eigenschappen. U kunt verzachtende douchegel gebruiken, die huidverzachtende ingrediënten zoals vitamine E bevat om schrale huidaandoeningen te behandelen.

Als je iemand bent met een gevoelige huid, kun je zeker profiteren van lichaamswassingen omdat ze een lagere pH-waarde hebben. Lichaamswassingen bevatten meestal essentiële oliën zoals citroen, sandelhout of lavendel en vochtinbrengende middelen zoals panthenol (een chemische stof afgeleid van pantotheenzuur) [4], vitamine B5, en vetzuren die kunnen reinigen zonder je huid verder uit te drogen.

Probeer een bodywash te gebruiken die glycolzuur bevat, omdat het dode huidcellen kan exfoliëren voor het geval je keratosis pilaris hebt (veroorzaakt droge, ruwe plekken en kleine bultjes) [5].

Zeep wordt vrij vaak gebruikt. Maar als je een gevoelige huid hebt, vermijd dan het gebruik ervan. Ze zijn alkalisch van aard in vergelijking met de pH van je huid. Als je een normale huid hebt, kun je proberen wat milde zeep te gebruiken. Zoek naar hypoallergene producten, tenzij uw arts medicinale zepen heeft voorgeschreven voor elke huidaandoening.

Hoe kies je de huidvriendelijke body cleansers?

Om de beste lichaamsreiniger te vinden die bij uw huidtype past, moet u de ingrediënten grondig herzien. Probeer producten te vermijden die ftalaten bevatten [6], sulfaten en parabenen. Als je huid erg gevoelig is, blijf dan uit de buurt van producten met kunstmatige kleuren en sterke geuren.

Als u zeep gebruikt, kies dan voor zepen met hoge vetzuren zoals stearinezuur [7], lanoline en triglyceriden. Ze vormen een beschermende laag op je huid. [8]

Sommige lichaamswassingen bevatten vitamine E en andere voedingsstoffen die gunstig zijn voor je huid. Er zijn ook verschillende merken zeep, bodywashes en douchegels die volledig milieuvriendelijk zijn. Ze bevatten ingrediënten die rijk zijn aan vitamine C, hyaluronzuur, aloë vera-gel en andere collageenstimulerende ingrediënten die veilig en huidvriendelijk zijn.

Chemicaliënvrije handgemaakte zepen zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar. Geformuleerd met natuurlijke ingrediënten en geuren, kunnen deze zepen zacht zijn voor uw huid en voldoen aan de behoeften van uw huid. Ze drogen je huid ook niet uit.

Inpakken

Je lichaamsverzorgingsroutine begint wanneer je onder de douche stapt, wat betekent dat het belangrijk is om te beslissen met wat voor soort reiniger je opschuimt. Elk van deze lichaamsreinigers, of het nu zeep, douchegels of lichaamswassingen zijn, heeft zijn eigen voor- en nadelen. Om je zoektocht naar een dagelijkse lichaamsreiniger te verfijnen, ken je de in- en uitjes ervan.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen