Boterzachte, gezonde en stralende gloed – zijn dit je belangrijkste doelen voor de lichaamshuid? Dan is het tijd om je doucheroutine te heroverwegen.

Net als je gezichtsverzorgingsregime, heeft een perfecte doucheroutine ook bepaalde technieken die je kunnen helpen een soepele en vlekkeloze lichaamshuid te bereiken.

Lees verder voor snelle en eenvoudige tips die u zullen helpen uw doucheroutine op de juiste manier te beginnen.

Hoogtepunten:

 • Stappen om een perfecte douche te nemen
 • Hoe vaak moet je douchen?
 • Hoe lang moet je douchen?
 • Wat zijn de meest voorkomende douchefouten?
 • Wat is de beste tijd om te douchen – dag of nacht?
 • 6 effectieve doucheroutinetips

Stappen om een perfecte douche te nemen

Voor het douchen:

1. Droge borstel

Het borstelen van je huid terwijl deze droog is, wordt vaak beschouwd als een effectief exfoliatieproces. Je kunt kiezen voor een droge borstelbeurt [1] sessie vlak voor het douchen. Droog borstelen helpt om dode huidcellen uit de bovenste laag van je huid te verwijderen, de bloedcirculatie te verhogen en je huidporiën te ontstoppen.

Gebruik een zachte borstel met lange handgreep die kan helpen om je rug te bereiken. Begin vanaf je voeten en beweeg omhoog in lange vloeiende slagen en cirkelvormige bewegingen.

Oefen niet te veel druk uit op de borstel, maar gebruik zachte streken. Poets ook niet heel lang een bepaald gebied. Anders kan het de gezondheid van uw huid schaden en irritatie of bloedingen veroorzaken.

Droog borstelen is geweldig voor mensen met een droge huid, maar mensen met een gevoelige huid willen het misschien vermijden.

2. Gezichtsmasker

Als je iemand bent met een droge huid, gebruik dan een mondkapje voordat je gaat douchen. Dit zal helpen om je huidporiën te openen en de ingrediënten in je huid te laten intrekken. De keuze van het mondkapje hangt volledig af van je huidtype en conditie. Ken je huid beter om de juiste producten voor je huid te kiezen.

jonge vrouw glimlachend tijdens het douchen in de badkamer

Tijdens het douchen:

1. Gebruik lauw water

Kies tijdens het wassen van je lichaam voor lauw water dat je huid helpt reinigen zonder het droog te maken. Vermijd douchen in kokend heet water, omdat het de neiging heeft om de natuurlijke oliën van je huid weg te halen, wat leidt tot een droge en schilferige huid [2]. Als je de gewoonte hebt om lang te douchen, kan te veel warm water je huid ernstig beschadigen.

Houd het water op een temperatuur die comfortabel is voor je huid en warm genoeg om je huidporiën te openen. Schakel over op koud water wanneer je eindelijk je lichaam spoelt, zodat je poriën sluiten.

2. Body Wash

Kies een pH-gebalanceerde body wash om de natuurlijke oliën van je huid te herstellen. Concentreer je op je oksels, voeten en bekkengebied, want die hebben meer kans om vies te worden. Voor het beste resultaat, gebruik een loofah om body wash op je lichaam aan te brengen. Dit kan dode huidcellen van het oppervlak van je lichaam exfoliëren.

Breng een kleine hoeveelheid body wash aan op de spons, voeg wat water toe en wrijf vervolgens over je hele lichaam. Schrob niet te hard, gebruik het voorzichtig.

Esse Organic Skincare Tip:

Gebruik niet dezelfde loofah voor een lange tijd. Loofahs kunnen, als ze langdurig in een vochtige omgeving worden gehouden, bacteriën, schimmels en gisten kweken. Maak ze elke week schoon of vervang ze eens in de maand, indien mogelijk.

3. Scheren tijdens het douchen

De beste tijd om je lichaamshaar te scheren is tegen het einde van je douche. Tegen die tijd worden je haarzakjes zachter. Gebruik scheercrèmes die zijn geformuleerd met natuurlijke ingrediënten zoals olijfolie, kokosolie, ricinusolie, zonnebloemolie, amandelolie, jojoba-olie en vitamine E. Ze houden je huid zacht.

Gebruik een scheermes van goede kwaliteit en spoel de mesjes af. Vergeet niet om na het scheren een verzachtende lotion of moisturizer aan te brengen.

Na het douchen:

1. Hydraterend

Moisturizer is een must nadat je klaar bent met je douche. Breng een vochtinbrengende crème aan op een vochtige huid

om het vocht vast te houden en je huid gehydrateerd te houden.

Hoe vaak moet je douchen?

Er is geen ideale frequentie voor het douchen. Waar het echt om gaat, is je persoonlijke hygiëne.

Te veel frequentie van douchen kan leiden tot jeuk en een schilferige huid, en kan ook huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis verergeren. Terwijl te weinig douchen aanleiding kan geven tot infecties.

Je douchefrequentie hangt ook af van de veranderende omgevingsomstandigheden en je levensstijlkeuzes. [3] Als u in landen met koud weer woont, wilt u misschien niet vaak douchen. Maar de frequentie zal van nature toenemen als u zich op warme en vochtige plaatsen bevindt.

Remember dat te veel water je huid kan aantasten en droog kan maken. Ook als u psoriasis heeft, kan meer dan één keer per dag douchen uw huidconditie verergeren. Dus zelfs als je in een vochtige regio bent en de gewoonte hebt om elke dag te douchen, beperk het dan tot één keer.

Hoe lang moet je douchen?

Studies suggereren dat een gezonde douche idealiter 8 minuten duurt [4]. Probeer echter, afhankelijk van je routine, je douches in te korten. Volg een goede doucheroutine die gemiddeld 5 tot 10 minuten kan duren.

kunststof interieur douchegordijn in een lichte aqua badkamer

Wat zijn de meest voorkomende douchefouten?

1. Verkeerde zeep gebruiken

Chemische zepen kunnen hard zijn voor je huid. Het kan de natuurlijke oliën van je huid verwijderen en irritatie veroorzaken. Probeer milde, geurvrije zepen te gebruiken, kies zachte reinigingsmiddelen en douchegels met toegevoegde moisturizers. Het zal niet alleen je huid redden van ongewenste irritatie, maar ook hydrateren. Als u huidaandoeningen zoals eczeem heeft, gebruik dan door de arts aanbevolen zeep.

2. Was je haar regelmatig

Vermijd het te vaak wassen van je haar als je haar grof of gekleurd is, of als je een chemische behandeling hebt ondergaan. Als uw dagelijkse routine bestaat uit zware lichaamsbeweging of zwemmen, wilt u misschien een dagelijkse haarwasroutine hebben. Te veel frequentie kan je hoofdhuid echter droog maken en je haar kan glans verliezen.

3. Zeep gebruiken op het hele lichaam

Gebruik geen zeep over je hele lichaam, tenzij je te bezweet bent. Breng zeep aan op je oksels, liezen en voeten, omdat deze delen van je lichaam meer zweet verzamelen.

Vermijd het gebruik van zeep op je gezicht. De huid op je gezicht is zachter dan de rest van je lichaam. Gebruik een gezichtsreiniger of gezichtsreiniger om je gezicht te wassen.

Gebruik ook geen zeep op uw geslachtsdelen, omdat dit de pH-waarde van uw huid kan schaden en de natuurlijke bacteriën kan beïnvloeden. Gebruik een product dat speciaal is gemaakt voor de huid van het privégebied van uw lichaam.

4. De uitlaatventilator niet inschakelen

Uw badkamer kan tijdens een douche veranderen in een extreem vochtige plaats. Het vocht in je badkamer heeft de neiging om de muren te verpesten, waardoor er ruimte is voor schimmels en bacteriën. Zet de afzuigventilator in uw badkamer aan om het vocht af te voeren en de luchtvochtigheid te regelen.

5. Het douchegordijn vies laten

Douchegordijnen kunnen veranderen in een feestzone voor bacteriën. Als zeepresten zich blijven ophopen in je douchegordijnen, leidt dit tot bacterie-invasie. Als je een sterk immuunsysteem hebt, mag je geen ziekte oplopen. Het is echter beter om uw douchegordijnen eenmaal per maand schoon te maken om elke vorm van ongewenst gezondheidsprobleem te voorkomen.

6. Onreine douchekop

Net als je douchegordijnen is je douchekop een schuilplaats voor bacteriën. Bacteriën blijven graag verborgen in de kleine, donkere en vochtige gaatjes van de douchekop. Het is een zeer riskant scenario omdat deze bacteriën je lichaam kunnen binnendringen via het water dat uit de douchekop naar beneden loopt.

Reinig je douchekoppen met warm water om bacteriën te doden. Je kunt de geiser ook aanzetten en het warme water een paar minuten laten lopen. Het doodt de meerderheid van de bacteriën en je kunt rustig douchen.

Wat is de beste tijd om te douchen – dag of nacht?

Tijdens de zomer stijgt de luchtvochtigheid in het weer, waardoor je huid het meest waarschijnlijk gehydrateerd blijft, ongeacht hoe laat je doucht. Zelfs meerdere douches zijn ook prima tijdens warme seizoenen. U hoeft dus niet te kiezen tussen dag of nacht, u kunt op elk moment douchen.

Maar als je je dag begint met een douche, kun je je energiek voelen en je efficiëntie verhogen om de hele dag te werken. Op dezelfde manier helpt een pre-bed douche je om snel in slaap te vallen. Je normale lichaamstemperatuur begint ’s avonds te dalen en blijft laag als je slaapt.

Overdag is je lichaamstemperatuur een beetje hoog omdat je betrokken bent bij verschillende fysieke activiteiten. Wanneer je doucht voordat je naar bed gaat, warmt je huid voor een korte periode op. Direct spoel je het water af met een handdoek die het vocht verdampt, waardoor je huid koeler wordt. De meeste experts raden aan om een nachtdouche te nemen omdat het je lichaam ontspant en je een goede nachtrust geeft.

6 effectieve doucheroutinetips

 • Kam je haar voordat je shampoo gebruikt. Het zal je redden van ongewenste klitten en haaruitval.
 • Laat je haarconditioner niet langer dan de benodigde tijd staan.
 • Vermijd het delen van uw badgereedschap zoals zeep, loofah of borstel etc.
 • Beperk je scrubben tot één of maximaal twee keer per week.
 • Probeer koud water te gebruiken voor het wassen van het haar.
 • Breng moisturizer aan op een vochtige huid voor langdurige hydratatie.

Inpakken

Je doucheroutine hoeft niet gecompliceerd. In plaats daarvan kan het een eenvoudige zijn met effectieve stappen. Het hebben van een goede routine voor je douche zal niet alleen je huid gezond houden, maar zal ook helpen bij het besparen van water en elektriciteit. Samen met een goede routine zou je huidverzorgingsproducten nodig hebben die omgaan met je individuele huidproblemen. Samen kunt u het uiterlijk en de gezondheid van uw huid optimaliseren!

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen