Een droge hoofdhuid die leidt tot constante jeuk is geen pretje! Waar? Inmiddels ben je het zat om de hele tijd aan je hoofdhuid te krabben. Dat ook, na het veranderen van zoveel mogelijk haarverzorgingsproducten om je hoofdhuid droog te behandelen?

Droge hoofdhuid is meestal een huid die verstoken is van natuurlijke oliën. Maar het kan ook wijzen op een onderliggende medische aandoening. Ga hieronder om alle oorzaken van een droge hoofdhuid te leren en verschillende manieren om het gehydrateerd en gezond te houden.

Hoogtepunten:

 • Symptomen van een droge hoofdhuid
 • Wat zijn de oorzaken droge hoofdhuid?
 • Hoe behandel je een droge hoofdhuid?
 • Do’ts om droge hoofdhuid te voorkomen
 • Roos versus droge hoofdhuid: wat is het verschil?

Symptomen van een droge hoofdhuid

 • Jeuk
 • Strakheid in de hoofdhuid
 • Schilferen
 • Geïrriteerde hoofdhuid
 • Noodzaak om hoofdhuid te krabben
 • Droog haar

Wat zijn de oorzaken droge hoofdhuid?

Droge hoofdhuid wordt veroorzaakt wanneer de hoofdhuid niet genoeg olie of talg maakt of inwendig uitgedroogd is [1]. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen erachter:

1. Seborrheic Dermatitis / Roos

Seborrheic dermatitis [2] of roos leidt tot de overproductie van olie op de hoofdhuid. Deze olie biedt een kweekomgeving voor schimmels en een opeenhoping van dode huidcellen. Dit alles veroorzaakt witte, olieachtige schilfers die de hoofdhuid droog achterlaten.

2. Eczeem

Hoofdhuid eczeem [3] zorgt ervoor dat de huid op de hoofdhuid rood, jeukend, droog en schilferig wordt. De plekken op de huid kunnen soms geïnfecteerd raken en kunnen een heldere vloeistof afgeven. Een van de meest voorkomende hoofdhuideczeem is roos.

3. Haarproducten en stylinggewoonten

De ingrediënten zoals kleurstoffen, geurstoffen, alcoholen, sulfaten en conserveermiddelen in uw haarverzorgingsproducten kunnen een residu achterlaten op uw hoofdhuid [4] en zuig zijn vocht uit. Heat styling verwijdert ook alle natuurlijke oliën van je hoofdhuid. Je haar te vaak wassen of te lang ongewassen laten, beide dragen bij aan een droge hoofdhuid.

4. Psoriasis

Psoriasis op de hoofdhuid [5] is een huidaandoening die verhoogde rode huidvlekken met zilverachtige schilfers veroorzaakt. De hoofdhuid heeft de neiging om droog te worden in het geval je psoriasis hebt. Het is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem van het lichaam zijn eigen haarzakjes aanvalt.

5. Allergieën

Hoofdhuidallergieën kunnen een gevolg zijn van contactdermatitis [6], een huidaandoening veroorzaakt door een irriterend middel in een product. Haarverzorgingsproducten kunnen ingrediënten bevatten die ervoor zorgen dat je hoofdhuid droog, jeukend en rood aanvoelt.

6. Stress

Als je een droge hoofdhuid hebt, kan stress de schuld zijn. Hoewel stress de oliën op je hoofdhuid niet direct kan wegnemen, kan het aandoeningen zoals roos veroorzaken die je hoofdhuid droog kunnen laten.

7. Dieet

Suikers en een koolhydraatrijk dieet kunnen schimmelontwikkeling op de hoofdhuid veroorzaken en je hoofdhuid droog achterlaten.

8. Seizoensveranderingen

Is het je opgevallen dat je hoofdhuid in de wintermaanden wat droger aanvoelt? Dit komt omdat in de winter een gebrek aan vochtigheid in de lucht de hoofdhuid uitdroogt. Als de droogte gepaard gaat met vlokken, kan dit een teken van roos zijn.

Hoe behandel je een droge hoofdhuid?

1. Hoofdhuid massage

Hoofdhuidmassage is een eenvoudige en effectieve behandeling voor een droge hoofdhuid. Het enige dat u hoeft te doen, is uw vingertoppen in een cirkelvormige beweging op uw hoofdhuid gebruiken om te masseren tijdens het wassen of oliën van uw haar. Voordelen van hoofdhuidmassage zijn onder andere:

 • Verbeterde bloedcirculatie
 • Productie van natuurlijke oliën
 • Stimulatie van haarzakjes
 • Betere haargroei

2. Conditionering Behandelingen

Conditionering kan een droge hoofdhuid fixeren en kan ook jeuk verlichten. U kunt een conditioneringsbehandeling kopen die op de markt verkrijgbaar is en die vochtinbrengende ingrediënten bevat. Diepe conditioneringsbehandelingen hebben krachtige ingrediënten en blijven langer op tijd. Kies er een die bij jouw haartype past.

3. Haaroliën

Oliën helpen bij het geven van een boost van hydratatie aan je hoofdhuid. Masseer je hoofdhuid met oliën zoals kokosolie [7], amandelolie, ricinusolie, olijfolie, enz. Je kunt essentiële oliën zoals rozemarijn, lavendel, tea tree, tijm, cederhout en pepermuntolie toevoegen aan je drageroliën.

4. Dieet

Een goed dieet is een sleutel tot een gezonde hoofdhuid die voldoende olie of talg maakt. Inclusief hoofdhuid gezondheidsbevorderende voedingsmiddelen zoals noten, eieren en vis die omega 3-vetzuren bevatten [8], zuivel, zoete aardappelen, avocado’s, bessen en ga zo maar door.

Laad op vitamine E, A, D, K, biotine, zink en ijzer die allemaal nodig om de hoofdhuid en het haar te versterken. Blijf uit de buurt van suikers, omdat ze een overgroei van gist of schimmel op de hoofdhuid kunnen veroorzaken om droogheid en roos te veroorzaken.

5. Huismiddeltjes voor droge hoofdhuid

A. Kokosolie

Kokosolie is een eeuwenoude behandelmethode voor een droge hoofdhuid. Het is antimicrobieel en verzachtend op de hoofdhuid. Breng kokosolie direct op de hoofdhuid aan of verwarm het en breng het aan. Laat 30 minuten of een nacht staan en was je haar met een zachte shampoo.

B. Aloë Vera

Aloë vera is hydraterend, ontstekingsremmend en helpt huidirritatie te verminderen. Je kunt pure aloë vera-gel op je hoofdhuid en haar aanbrengen of producten kopen die aloë vera bevatten.

C. Tea Tree Olie

Tea tree olie is antimicrobieel en kan de symptomen van een droge hoofdhuid verlichten. Je kunt shampoos kopen die tea tree olie bevatten of een paar druppels mengen met kokos- of olijfolie en op je hoofdhuid aanbrengen.

D. Banaan

Bananen hebben veel essentiële mineralen en kunnen helpen bij het opruimen van de droge hoofdhuid. Ze zijn antimicrobieel, hydraterend en kunnen roos ook beteugelen. Pureer een rijpe banaan en meng met kokos- of olijfolie om op je hoofdhuid aan te brengen. Laat het 20 minuten zitten en was het af met een milde shampoo.

E. Appelciderazijn

Appelciderazijn is een geweldige exfoliant, wat betekent dat het de opbouw van dode huidcellen op je hoofdhuid kan verwijderen. Bovendien is het antimicrobieel en ontstekingsremmend. Meng een deel azijn met twee delen water en breng het aan op je hoofdhuid. Laat het tien minuten zitten en was het met een zachte shampoo.

Do’ts om droge hoofdhuid te voorkomen

1. Drink meer water

Een stralende huid is mogelijk bij voldoende waterinname. Maar wist je hoe belangrijk drinkwater is voor je hoofdhuid? Net als de huid op de andere delen van je lichaam, heeft je hoofdhuid water nodig om gehydrateerd te blijven en niet uit te drogen. Drink 6-8 glazen water voor optimale hydratatie.

2. Vermijd heat styling

Hitte styling tools zoals stijltangen, krultangen en föhns beschadigen je haarwortels, schacht en laten de hoofdhuid droog. Als je ze niet helemaal kunt vermijden, gebruik dan een goed warmtebeschermend serum.

3. Shampoo minder vaak

Ingrediënten zoals sulfaten [9] en alcohol in je shampoos kan de natuurlijke oliën van je hoofdhuid verwijderen. Vermijd het te vaak wassen van je haar of schakel over naar een zachtere formulering.

4. Breng vochtinbrengende shampoos aan

Zoek naar shampoos met hydraterende ingrediënten zoals hyaluronzuur [10], moringa olie, rozemarijnolie, amandelolie en ga zo maar door. Red je hoofdhuid van agressieve chemische formules.

5. Gebruik luchtbevochtiger

Gebrek aan vochtigheid in de lucht kan leiden tot een droge hoofdhuid. Gebruik een luchtbevochtiger in je kamer voor een vochtstoot. Je zou een paar druppels etherische oliën kunnen toevoegen voor geur en een therapeutisch gevoel.

Roos versus droge hoofdhuid: wat is het verschil?

Roos

Droge hoofdhuid

Roos is de opbouw van dode huidcellen die leidt tot schilfers. Oorzaken zijn schimmel, haarverzorgingsproducten, onjuist wassen, mannelijke hormonen, vette of droge hoofdhuid.

De primaire oorzaak is een gebrek aan talg of olie op de hoofdhuid. Medische aandoeningen, stress, dieet, seizoensveranderingen, hittestyling kunnen de triggers zijn.

Grotere, geel getinte en olieachtige vlokken.

Kleine en witte vlokken.

Vette hoofdhuid en vet haar.

Droge hoofdhuid en droog haar.

Anti-roos shampoos zijn de eerste verdedigingslinie.

Conditioneren en oliën zijn de beste behandelingen.

Inpakken

We hopen dat je hebt begrepen dat de gezondheid van je hoofdhuid een voorloper is van gezond haar, omdat het de basis is voor je haarzakjes. Conditioners, oliën, massages, dieet en algehele zachte haarverzorging is alles wat je nodig hebt voor een hoofdhuidherstart wanneer je worstelt met een droge hoofdhuid. Zeg vaarwel tegen droogheid, irritatie, jeuk en schilfering met onze eenvoudige remedies.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen