“Je hebt constant acne-puistjes, is je huid erg vettig?” – Hoe vaak heb je deze uitspraak gehoord, droge huid persoon?

De meeste mensen, waaronder sommige dermaten, gaan ervan uit dat je een vette huid hebt, elke keer dat je klaagt over acne, toch? En zulke reacties hebben je doen afvragen of je huid mysterieus anders is dan de rest van de wereld? Nou, rustig aan.

Hoewel vaak gezien op een vette huid, kunnen puistjes, comedonen, mee-eters en verstopte poriën ook voorkomen op een droge huid! In dit artikel leggen we uit waarom dit gebeurt en hoe je kunt omgaan met acne op een droge huid. Lees dan verder.

Hoogtepunten:

 • Wat veroorzaakt acne op de droge huid?
 • Hoe behandel je acne op de droge huid?
 • Home Remedies voor droge huid acne
 • Do’ts & Don’ts voor acne op de droge huid

Wat veroorzaakt acne op de droge huid?

Acne wordt meestal veroorzaakt door verstopte poriën, wanneer olie en talg die door de huid worden afgescheiden zich vermengen met vuil en de poriën van uw huid blokkeren. Acne op een droge huid kan echter optreden als gevolg van vuil, bacteriën, ophoping van dode huidcellen, cosmetische producten, enz.

De bovenste laag van je huid fungeert als een barrière en beschermt de diepere lagen van de huid. Als je huid droog is, wordt deze barrière zwakker en resulteert in ontstekingen [1], die op zijn beurt acne veroorzaakt.

De opperhuid van je huid is de barrière die acne-veroorzakende bacteriën blokkeert [2]. Het gooit ook oude huidcellen weg als nieuwe cellen worden gegenereerd. Deze barrière is echter minder effectief wanneer de bovenste laag van je huid droog is.

Wanneer de huidbarrière functioneert [3] wordt aangetast, het immuunresponsmechanisme van uw lichaam treedt in werking en probeert de schade ongedaan te maken. Dit leidt tot ontstekingen die acne kunnen veroorzaken; of een opeenhoping van dode huidcellen op het oppervlak waardoor je huid kwetsbaar is voor acne.

Agressieve zepen kunnen ook een oorzaak zijn van acne op de droge huid. De opperhuid bevat natuurlijke oliën en cellen, die vet en water bevatten. Deze vetten beschermen je huid tegen externe factoren. Wanneer u zeep of andere ongeschikte reinigingsmiddelen gebruikt, beroven ze uw huid van zijn natuurlijke oliën en vocht.

Een droge huid zelf kan een oorzaak zijn voor acne. Dat komt omdat er extreem microscopische scheurtjes in de huid kunnen ontstaan door droogheid, waarbij bacteriën de ruimte hebben om zich te vermenigvuldigen, waardoor acne ontstaat. De droge huidschilfers kunnen ook de grotere poriën verstoppen.

Hoe behandel je acne op de droge huid?

Behandel je huid eerst heel voorzichtig en verwen hem totdat hij zijn zachte textuur en vochtgehalte terugkrijgt. Kies voor je hele huidverzorgingsregime voor zachte producten, bij voorkeur hypoallergeen en vrij van agressieve chemicaliën.

1. Reinig goed

 • Gebruik een zeer milde reiniger om het oppervlaktevuil, bacteriën, enz. Te verwijderen. Kies bij voorkeur voor een die specifiek is voor de droge huid en niet-schuimend.
 • Vermijd producten die natriumlaurylsulfaat bevatten [4].
 • Gebruik een cleanser met de juiste pH balans. Als het te alkalisch is, kan het je huid verder uitdrogen.

2. Focus op hydratatie

 • Breng een vochtinbrengende crème aan nadat je je gezicht hebt schoongemaakt als de hoofdregel. Kies voor een olievrije, op water gebaseerde die geschikt is voor de gevoelige of droge huid, omdat deze mild en zacht zijn.
 • Zoek naar producten die ingrediënten zoals hyaluronzuur bevatten [5], glycerine etc. omdat deze je huid kunnen voeden door deze aan te vullen met vocht.

3. Anti-Acne Behandelingen

 • Als je acne hebt, zou je natuurlijk naar anti-acneproducten gaan voor reiniging, toning of zelfs hydratatie. Niet doen!
 • Het is beter om producten te gebruiken die bedoeld zijn voor de droge huid en anti-acnebehandelingen alleen te gebruiken op het gebied waar u een probleem heeft.
 • Anti-acne actuele zalven hebben meestal ingrediënten zoals salicylzuur [6] en benzoylperoxide [7]. Beide zullen je huid uitdrogen als ze over je hele gezicht worden aangebracht. Deze ingrediënten moeten worden vermeden als u een crème of lotion met tretinoïne gebruikt [8] of andere retinoïden.

4. Gebruik beschermende accessoires

 • Of het nu koud, winderig, droog of warm is, gebruik altijd accessoires zoals sjaals (voor de nek) en mutsen om je huid te beschermen. Dit is belangrijk om te voorkomen dat je huid wordt blootgesteld aan agressors van buitenaf.
 • Het gebruik van een niet-vette zonnebrandcrème met voldoende SPF is ook essentieel om te voorkomen dat je huid verder uitdroogt.
Acne op het voorhoofd

Home Remedies voor droge huid acne

Je kunt verschillende ingrediënten uit je keuken gebruiken om een droge huid met acne te behandelen. Hier is een lijst met natuurlijke remedies:

1. Komkommer

Een bekende vochtinbrengende crème en cooling middel, komkommer is gunstig wanneer gegeten of aangebracht op de huid. Het kan irritatie op de droge huid verminderen en ook de huid hydrateren. Maal tot een pasta en breng aan. Het zal de overtollige olie verwijderen, die de acne veroorzaakt.

2. Knoflook

Knoflook heeft allicine [9], zwavel, zink en calcium, die allemaal antischimmel- en antibioticum van aard zijn. Als je de geur niet erg vindt, plet dan een paar vlokken knoflook en maak een pasta met water. Breng aan op je huid en laat het zitten; wassen na een paar uur voor het beste resultaat.

3. Citroensap

Een eeuwenoude remedie tegen acne is citroensap. Breng citroensap aan op de acne en laat het intrekken tot het droog is. Het zal de huid opruimen zonder het verder uit te drogen.

4. Aardappel

Aardappelen zijn rijk aan vitamine B en C. Vitamine B helpt bij celregeneratie. Het bevat ook niacine die kan helpen de huid lichter te maken. Vitamine C is een collageenproductiebooster en beschermt de huid tegen schade door de zon terwijl het wordt genezen. Breng rauw aardappelsap aan op de huid voor het beste resultaat.

5. Tomatenpulp

Tomaten zijn zuur en kunnen helpen om de acne te drogen. Vaak gebruikt in anti-acne lotions, zijn tomaten een rijke bron van vitamine A, C en K. Het enige wat je hoeft te doen is een tomaat snijden en zachtjes over het hele gezicht wrijven. Het aanbrengen van tomatenpulp als een masker zal ook helpen acne op de droge huid te verminderen.

Do’ts & Don’ts voor acne op de droge huid

Don’ts

 • Vermijd het te vaak reinigen van je gezicht, want zelfs water dat op het gezicht spat, kan je huid uitdrogen.
 • Was je gezicht slechts één keer per dag. ‘S Nachts kun je het schoon schrobben met een natte tissue of gewoon je gezicht besprenkelen met heel weinig water en zachtjes droog deppen.
 • Vermijd douchen met te warm water en lange baden. Beide kunnen bijdragen aan het meer uitdrogen van je huid.
 • Gebruik geen exfoliators totdat je huid zijn vocht heeft teruggekregen, omdat exfoliërende scrubs kunnen uitdrogen en de huid verder kunnen irriteren.

GOP

 • Breng je moisturizer aan na het reinigen en voordat je een anti-acne zalf gebruikt. Op die manier droogt de huid niet verder uit en wordt de vochtinbrengende crème een beschermende barrière.
 • Begin met de laagst mogelijke dosis medicatie (indien voorgeschreven) of de kleinste hoeveelheden zalven wanneer u acne op een droge huid behandelt.
 • Kies voor het reinigen voor producten die fruitzuren en extracten bevatten boven kralen en andere deeltjes.
 • Anti-acne behandelingen die worden geleverd als gels op waterbasis of samentrekkende middelen en toners kunnen uw huid meer drogen dan crèmes of zalven. Kies voor het laatste als je een droge huid hebt.

Inpakken

Hoewel acne kan voorkomen op zowel een vette als een droge huid, is het de kunst om de oorzaak te herkennen en de juiste remedie te vinden. Door de huid gehydrateerd te houden en niet te vaak te wassen, kan deze niet droog worden. Het kiezen van de juiste producten om acne op een droge huid te behandelen is belangrijk. Raadpleeg altijd uw arts voordat u kiest voor medicijnen om acne te behandelen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen