We voelen je. Een droge, jeukende en schilferige huid rond je ogen kan vervelend zijn! Maar kan je gewone moisturizer in dit geval helpen? Zich vergissen.. misschien niet! Om de oorzaken en behandelingen te begrijpen, spraken we met onze hoofddermatoloog Dr. Harish Koutam, een geaccrediteerd lid van de Indian Association of Dermatologists, Venereologists and Leprologists (IADVL) en Cosmetic Surgeons of India.

Hoogtepunten

 • Wat veroorzaakt een droge huid rond je ogen?
 • Hoe behandel je een droge huid rond je ogen?
 • Home Remedies om de droge huid rond uw ogen te behandelen
 • Hoe een droge huid te voorkomen?
 • Wanneer moet u uw arts raadplegen?

Wat veroorzaakt een droge huid rond je ogen?

De huid rond je ogen is dunner in vergelijking met de huid op de rest van je gezicht. Dit betekent dat het geen vocht kan vasthouden en na verloop van tijd droog wordt. Het kan ook erg ongemakkelijk worden met alle schilferigheid, jeuk, scheuren en roodheid.

Enkele van de belangrijkste oorzaken van een droge huid rond je ogen zijn:

 • Klimatologische omstandigheden (extreem warm of koud weer)
 • Veroudering
 • Onjuiste make-uppraktijken
 • Agressieve huidverzorgingsingrediënten
 • Hard wrijven
 • Gebruik van warm water
 • Blootstelling aan irriterende stoffen
 • Huilen

Er kunnen echter andere onderliggende huidaandoeningen zijn die droogheid rond uw ogen veroorzaken:

1. Neem contact op met Dermatitis

Contactdermatitis is een huidaandoening die ontstaat wanneer uw huid interageert met een irriterend middel [1]. Het leidt tot een droge, rode en schilferige huid. Bepaalde haarproducten, gezichtswassingen, moisturizers, zonnebrandcrème, stof en make-up zijn enkele van de irriterende stoffen die verantwoordelijk zijn voor contactdermatitis. Geuren in huidverzorgingsproducten kunnen ook contactdermatitis veroorzaken. U kunt deze aandoening verspreiden als u uw ooglid onmiddellijk na het aanraken van het product aanraakt.

2. Atopische dermatitis

Atopische dermatitis beïnvloedt de huid op uw oogleden. Symptomen zijn schilfering, roodheid, jeuk en sijpelen in sommige gevallen [2]. Risicofactoren zijn familiegeschiedenis, immuunsysteem of de omgeving. Deze aandoening is chronisch en komt meestal voor bij kinderen.

3. Blefaritis

Blefaritis wordt veroorzaakt door een bacterie of een bestaande aandoening zoals rosacea. Het leidt tot schubben op de oogleden, roodheid, irritatie, verbranding en scheuren [3].

Hoe behandel je een droge huid rond je ogen?

1. Hydrateren

Ongeacht je huidtype, maak er een gewoonte van om een vochtinbrengende crème aan te brengen [4]. Investeer in een goede oogcrème [5] die is geformuleerd met ingrediënten die geschikt zijn voor de gevoelige huid rond je ogen. Het beste nieuws? Oogcrèmes bevatten ook anti-aging ingrediënten.

2. Voldoende slaap

Gebrek aan slaap leidt tot vermoeide ogen en een droge huid rond je ogen. Zorg voor minstens zes uur slaap per nacht. Hierdoor kan je lichaam de beschadigde en droge huid rond je ogen herstellen.

3. Zonnebrandcrème

Schadelijke UV-stralen uit het zonlicht kunnen leiden tot een afbraak van collageen en elastine in je huid. Het resultaat zijn fijne lijntjes en rimpels. Bescherm de huid rond je ogen door een breedspectrum zonnebrandcrème aan te brengen [6] elke keer als je uitstapt. Negeer de bovenste oogleden niet.

4. Topische corticosteroïden

Uw arts kan topische corticosteroïden aanbevelen [7] in het geval u een onderliggende huidaandoening heeft. Milde corticosteroïden moeten worden gebruikt, omdat sterke de neiging hebben om de huid rond uw toch al gevoelige en dunne huid uit te dunnen.

5. Massage met etherische oliën

Masseren verbetert de bloedcirculatie in de huid rond je ogen. Je kunt kiezen uit lijnzaadolie, kamilleolie, lavendelolie, rozenolie of citroenolie. Dep een paar druppels olie rond je oog en masseer zachtjes in cirkelvormige bewegingen.

Woord van waarschuwing:

Wees voorzichtig en krijg geen olie in het oog. Wrijf de olie niet op een manier dat je de gevoelige huid per ongeluk eruit trekt.

Home Remedies om de droge huid rond uw ogen te behandelen

1. Aloë Vera Gel

Het is extreem verzachtend, hydraterend en helpt bij de synthese van collageen om anti-aging te bestrijden.

2. Amandelolie

Amandelolie helpt de droge huid te genezen, omdat het een geweldig verzachtend middel is.

3. Vitamine E Olie

Naast het behandelen van een droge huid, helpt vitamine E-olie bij anti-aging.

4. Boter/Yoghurt

Van yoghurt of boter is bekend dat het het vochtgehalte in je huid verhoogt.

5. Groene thee zakjes

Groene thee heeft huidvernieuwing en huidverzachtinging voordelen.

6. Rozenwater

Rozenwater heeft kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Hoe een droge huid te voorkomen?

1. Let op wat je op je huid smeert

Zorg ervoor dat u de ingrediënten op de etiketten leest voordat u huidverzorging koopt. Agressieve huidverzorgingsproducten hebben de neiging om de huid rond je ogen uit te drogen. Zeg nee tegen alcohol, geurstoffen, kleurstoffen, sulfaten, parabenen, agressieve reinigingsmiddelen en scrubs.

2. Let op wat je eet

Hydratatie is belangrijk voor je huid. Eet veel antioxidantrijk voedsel, vers fruit en groenten, groenten en fruit en noten. Blijf uit de buurt van cola, bewerkte voedingsmiddelen, chocolaatjes en suikers.

3. Stress niet je huid

Je kunt in de verleiding komen om je gezicht te wassen met heet water na een lange vermoeiende dag, maar stop! Heet water rond de ja kan je huid ontdoen van de natuurlijke oliën (talg), waardoor het droog wordt. Wrijf het gebied rond uw ogen niet tijdens het reinigen of scrubben. Behandel deze gevoelige huid met extra zorg.

4. Vermijd aanraken

Het aanraken of wrijven van je ogen kan schade toebrengen aan de huid rond je ogen. U kunt per ongeluk ziektekiemen of bacteriën van uw handen overbrengen naar de huid rond uw ogen.

5. Gebruik een bril

Zelfs als u zonnebrandcrème gebruikt, zorg er dan voor dat u uw ogen bedekt met een bril. Als u dit doet, kunt u uw huid rond uw ogen beschermen tegen vochtige omstandigheden, zonlicht, stof en andere irriterende stoffen.

6. Verwijder make-up voor het slapengaan

De ingrediënten in je make-up kunnen je huid uitdrogen als je ze ’s nachts laat staan. Verwijder make-up rond je ogen voordat je gaat slapen.

Dat gaat als volgt:

 • Breng oogmake-up remover aan op een wattenschijfje.
 • Druk de pad heel zachtjes op je huid en sleep hem in een naar buiten gerichte beweging.
 • Herhaal deze stap totdat je huid helemaal van de make-up af is.

Wanneer moet je naar je dokter?

Een droge huid die vele maanden of jaren aanhoudt (chronische droge huid) kan je huid minder elastisch maken en leiden tot verslapping. De scheuren in de huid rond je ogen kunnen huidinfecties veroorzaken.

Raadpleeg een arts als

 • Droogheid wordt erger
 • Je oogleden zijn lang droog gebleven
 • U ervaart andere symptomen samen met droogheid rond uw ogen

We hopen dat u troost vindt in deze door dermatologen aanbevolen manieren om een droge huid rond uw ogen te beheren. Zorg er ook voor dat je een goede huidverzorgingsroutine volgt voor een gezonde, evenwichtige en stralende huid.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen