Merk je vaak dat je de korstjes op je huid plukt? Erger nog, is het meestal een uitdaging om te stoppen totdat je laesies, littekens of bloedingen ziet?

U lijdt mogelijk aan een psychische aandoening die bekend staat als huidplukstoornis of excoriatie. De aandoening is gekoppeld aan de meer algemeen aanwezige obsessief-compulsieve stoornis (OCS).

Er is geen reden tot paniek, omdat het kan worden aangepakt en genezen met de juiste medicatie. Laten we alle oorzaken, tekenen en behandelingen voor huidplukstoornis in detail bespreken.

Hoogtepunten:

 • Wat is excoriatie of huidplukstoornis?
 • Hoe ontwikkelt de huidplukstoornis zich?
 • Tekenen & Symptomen van Excoriatie
 • Wat zijn de oorzaken Skin Picking Disorder?
 • Behandelingen voor Skin Picking Disorder
 • Voorzorgsmaatregelen: Dos &don’ts
 • Wat gebeurt er als je je huid te veel plukt?
 • Hoe huid plukkende wonden te genezen?
 • Verdwijnen huidpluklittekens?
 • Waarom is het plukken van korstjes zo bevredigend?

Wat is excoriatie of huidplukstoornis?

Huidplukstoornis of excoriatie of dermatillomanie is het gebruikelijke plukken van huid, korstjes, kleine bultjes of onregelmatigheden op het gezicht en lichaam.

Mensen met de aandoening zijn zich meestal bewust van het probleem en toch niet in staat om de drang om aan hun huid te plukken te weerstaan. Op andere momenten plukken mensen nonchalant aan hun huid terwijl hun geest bezig is met een andere activiteit. Patiënten kunnen enkele uren per dag besteden aan het plukken van hun huid.

Excoriatiestoornis wordt geclassificeerd als een lichaamsgericht repetitief gedrag dat huidlittekens kan veroorzaken en uw leven gedurende meerdere jaren kan verstoren. Door meer kennis over de aandoening te krijgen, kunt u de triggers voor het plukken van de huid identificeren en begrijpen hoe u ermee om moet gaan.

Hoe ontwikkelt de huidplukstoornis zich?

Huidplukstoornis of excoriatie ontwikkelt zich meestal in de kindertijd of puberteit, wanneer kinderen gewend zijn om hun korstjes te plukken. Bij sommige kinderen littekens het verder de huid, waardoor ze doorgaan met hun actie, wat leidt tot een onaangename cyclus.

Anderen hebben zich misschien bijna verstrooid gewend tot het plukken van de huid rond hun nagels, het littekens van hun vingers en het plukken van die extra huidlagen. Later ontwikkelden ze een gevoel van bevrediging door de herhaalde actie.

De aandoening kan zich ook bij volwassenen ontwikkelen. Als het onbehandeld blijft, kan het een chronische aandoening zijn die je meerdere jaren verdriet geeft. (1)

Tekenen & Symptomen van Excoriatie

Vanwege een gebrek aan bewustzijn over de aandoening, zijn velen die hun huid kiezen zich er misschien niet van bewust dat ze lijden aan een excoriatiestoornis. Hier zijn de meest voorkomende gewoonten van mensen met deze aandoening:

 • Je besteedt veel tijd op de dag aan het plukken van je huid. Dit kan zijn wanneer je je verveelt, een andere activiteit doet of wanneer je je gestrest voelt.
 • Je kunt je tijd besteden aan het plukken van de huid rond je nagels, rug of zelfs het plukken van onvolkomenheden op je gezicht.
 • Mensen met een huidplukstoornis zullen aan hun huid plukken en trekken totdat ze bloeden.
 • Vanwege de schaamte die sommige patiënten voelen, proberen ze vaak hun littekens voor anderen te verbergen. Vergeet niet dat het een veel voorkomende aandoening is en kan worden omgekeerd.

Wat zijn de oorzaken Skin Picking Disorder?

Het is niet wetenschappelijk duidelijk of bewezen wat ervoor zorgt dat iemand excoriatie ontwikkelt. Sommige mensen beschrijven het voelen van de drang om te plukken of te trekken aan hun huid met behulp van hun vingers of een paar of pincetten van zo vroeg als hun kindertijd.

Het is misschien eerst begonnen na het plukken van een korstje, wat de meeste kinderen doen. Maar kinderen en volwassenen met een huidplukstoornis zijn niet in staat om dit gedrag te beheersen.

Sommigen kunnen zich wenden tot huidplukken in tijden van stress. Mensen beschrijven dat ze per ongeluk aan de huid rond hun nagels plukken terwijl ze een stressvolle gedachte hebben en de huidpluk zelf biedt hen een gevoel van bevrediging en afleiding.

Sommige mensen hebben beschreven dat ze een jeukend, tintelend gevoel in de huid voelen dat ze meestal plukken, waardoor ze de huid in datzelfde gebied opnieuw kiezen. Huidplukstoornis wordt vaker gediagnosticeerd bij vrouwen.

Behandelingen voor Skin Picking Disorder

1. Er is onderzoek dat aantoont dat behandelingen voor huidplukstoornis cognitieve gedragstherapie (CGT) en acceptance and commitment therapy (ACT) omvatten.

2. De therapieën omvatten meestal het identificeren van de triggerende factoren en het schieten van verschillende methoden om je m te ontstressen en om te leidenind van plukken. Dit kan van alles zijn, van het gebruik van een stressbal tot het oplossen van een puzzel of het bedekken van het getroffen gebied om plukken te voorkomen.

3. Volgens de International OCD Foundation kunnen medicijnen zoals selectieve serotonineheropnameremmers en bepaalde anti-epileptische geneesmiddelen ook nuttig zijn bij de behandeling van huidplukstoornis of excoriatie. (2)

4. Volgens het Trichotillomania Learning Center voor lichaamsgericht repetitief gedrag, hoewel veel studies hebben aangetoond dat de symptomen van huidplukstoornis verminderden bij patiënten die bepaalde medicijnen kregen voorgeschreven, zijn de resultaten niet overtuigend. (3)

5. U kunt overwegen om een topische steroïde of een antihistaminicumcrème te gebruiken om jeuk of een tintelend gevoel te verminderen op de plekken waar u de huid hebt gekozen.

6. Studies suggereren dat glutamaterge middelen en een glucose isomeer Inositol ook kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen van deze aandoening. (4)

7. Het is echter belangrijk om eerst te begrijpen of het inderdaad een excoriatiestoornis is voordat u zich tot een behandelmethode wendt. Huidpluk kan een teken zijn van sommige andere aandoeningen zoals verslavingsstoornissen en bepaalde ontwikkelingsstoornissen. Raadpleeg uw arts voor de juiste diagnose.

Voorzorgsmaatregelen: Dos &don’ts

 • De eerste stap bij het beheersen van excoriatiestoornis is om de triggers in de gaten te houden.
 • Probeer in te zoomen op de momenten waarop je merkt dat je je huid plukt – het kan zijn tijdens een alledaagse dagelijkse activiteit, tijdens het doen van een stressvolle activiteit of zelfs tijdens het tv-kijken.
 • Een sterk aanbevolen methode om huidpluk te voorkomen, is stimuluscontrole – het maken van een vijandige omgeving voor huidpluk. Als je je vingers gebruikt om je huid te plukken, trim dan je nagels zodat je niet te veel littekens veroorzaakt. Overweeg om handschoenen te dragen om de drang om je huid te plukken te bestrijden.
 • Sommige experts raden zelfs aan om de vuisten ongeveer een minuut te klemmen wanneer je de drang krijgt om je huid te plukken. Als je dit meerdere keren doet, kan de drang om je huid te plukken een comeback maken.
 • Je kunt ook proberen fidget spinners en stressballen te gebruiken om je handen bezig te houden en om de drang om je huid te plukken te voorkomen.
 • In plaats van je toestand voor anderen te verbergen, wees er open over met mensen die je vertrouwt. Vraag hen om je te helpen door je uit te roepen wanneer ze zien dat je je huid plukt.

Wat gebeurt er als je je huid te veel plukt?

Afgezien van de voor de hand liggende effecten van het plukken van je huid, kunnen de littekens, laesies en bloedingen zelfs leiden tot infecties, veel angst en klinische depressie.

Omdat het een chronische aandoening is, kan het plukken van de huid de kwaliteit van uw leven voor een zeer lange tijd beïnvloeden, als het onbehandeld blijft. Huidplukstoornis kan angst en problemen in je sociale leven veroorzaken.

Bij dit type aandoening hebben mensen de neiging om de aandoening en de symptomen ervan voor anderen te verbergen, vaak door kleding met volledige mouwen te dragen en door een verband aan te brengen op het gebied rond de nagels waar mensen het meest vatbaar zijn om huid te plukken. Je kunt veel angst voelen en proberen je littekens en wonden voor anderen te verbergen.

De beste oplossing is om het onder ogen te zien en de juiste manieren te proberen om de aandoening te genezen. Krijg hulp van een professionele psycholoog of psychiater.

Hoe huid plukkende wonden te genezen?

U kunt overwegen om een serum of medicinale zalven te gebruiken om hyperpigmentatie of verkleuring te voorkomen in de gebieden waar u uw huid kiest.

Adopteer een dagelijkse huidverzorgingsroutine en acne behandelende medicatie als u geneigd bent om te plukken aan mee-eters, zits en eventuele onvolkomenheden op uw gezicht.

Probeer niet te plukken aan korstjes die genezen – dit zal het genezingsproces alleen maar vertragen en kan ook de wond open en kwetsbaar voor infecties achterlaten.

Verdwijnen huidpluklittekens

Wanneer je de huid rond je nagels plukt, zal de huid binnen een paar dagen genezen zonder blijvende schade achter te laten. Als je echter herhaaldelijk aan één korstje hebt geplukt, bestaat de kans dat het een permanente littekenvorming kan achterlaten.

Wanneer u een korst plukt, laat deze de wond open, waardoor deze kwetsbaar is voor verdere infectie. Plukken maakt het ook moeilijker voor de wond om te genezen.

Zorg ervoor dat je nooit een wond of korst plukt die nog niet genezen is.

Waarom is het plukken van korstjes zo bevredigend?

Sommige mensen die hun huid plukken, beschrijven het krijgen van een opmerkelijk gevoel van voldoening tijdens het plukken van hun huid.

Ze kunnen een tintelend of jeukend gevoel ervaren in het gebied waar ze meestal hun huid plukken, wat wordt beschreven als de ‘drang’ om huid te plukken.

Dit wordt meestal gevolgd door een aanzienlijke hoeveelheid tijd besteed aan het plukken van huid en een gevoel van voldoening. Sommige mensen beschrijven ook het gevoel van zowel grverzwaring en verdriet over het veroorzaken van zelfbeschadiging en het niet in staat zijn om zichzelf tegelijkertijd te beheersen.

Inpakken

Vergeet niet dat excoriatiestoornis een van de meest voorkomende vormen van lichaamsgericht repetitief gedrag is. Er is dus geen reden om je alleen en hulpeloos te voelen over je toestand.

Er zijn manieren om huidplukstoornissen te behandelen – de meest effectieve wordt aangeprezen als cognitieve gedragstheorie en acceptatie- en toewijdingstherapie. Er zijn ook enkele eenvoudige tips en strategieën die je kunt volgen om het jezelf moeilijk te maken om de huid te kiezen – dit wordt stimuluscontrole genoemd.

Raadpleeg een dermatoloog om de aandoening goed te diagnosticeren en vervolgens een goed behandelplan op te stellen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen