Wist je dat de triljoenen bacteriën die op je huid leven een vitale rol spelen in je algehele welzijn?

De menselijke huid is het grootste orgaan dat je lichaam bedekt en beschermt. En het is de verblijfplaats van een enorme populatie van onzichtbare micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen. Deze vormen een ecosysteem van huidmicroflora of microbioom die uw gezondheid op vele manieren beïnvloeden en ten goede komen.

Benieuwd hoe? Lees verder om het te weten.

Hoogtepunten:

 • Wat is het microbioom van de huid?
 • Waarom is het microbioom van de huid belangrijk?
 • Waar bevindt het microbioom van de huid zich?
 • Hoe het microbioom van de huid te verbeteren?
 • Hoe microbioom te gebruiken in huidverzorging?
 • Hoe kies je microbioom huidverzorging?
 • Hoe contour microbioom huidverzorging?

Wat is het microbioom van de huid?

Het huidmicrobioom of microflora verwijst naar die micro-organismen die zich op uw huid bevinden. Huidmicrobiota is een andere naam voor hen. Je huid is de habitat van meer dan 1.000 verschillende soorten bacteriën en ongeveer 80 verschillende soorten schimmels, die het microbioom vormen [1].

Het aantal verblijvende micro-organismen is te groot – het totale aantal micro-organismen in en op het menselijk lichaam is bijna hetzelfde als het aantal menselijke cellen. Na de darm verblijven maximale microben op je huid. Het bovenste deel van je opperhuid, samen met de haarzakjes, is de habitat van bacteriën zoals:

 • Staphylococcus[2]
 • Corynebacterium
 • Brevibacterium
 • Dermabacter
 • Micrococcus
 • Malasezzia

Naast bacteriën en schimmels zijn er veel virussen en mijten die ook op de huid van normale gezonde mensen leven.

Waarom is het microbioom van de huid belangrijk?

1. Helpt je immuunsysteem beter te werken

Aanvankelijk was de gedachte dat microbioom alleen op het bovenoppervlak van de huid bestond. Maar de huidige onderzoekers hebben ontdekt dat microben bestaan in de onderhuidse vetlaag [3] en spelen een essentiële rol bij het waarschuwen van het immuunsysteem voor schadelijke bacteriën en virussen.

Je huidmicrobioom fungeert als een soort waarschuwingsvlam. Ze beïnvloeden ook de celreacties op UV-licht. Hoewel het hele werkproces nog niet is ontdekt, is het al bewezen dat communicatie tussen het microbioom en het immuunsysteem plaatsvindt bij de onderhuidse vetlaag.

2. Beschermt uw lichaam tegen infecties

Een gezond huidmicrobioom houdt je huid zuur (pH is rond de 5,0)[4], die de groei van pathogenen remt. Ze fungeren als een natuurlijk antibioticum en stoppen de groei van veel schadelijke ziektekiemen. Zoals het darmmicrobioom [5], beschermt het microbioom van de huid je lichaam ook tegen infecties.

3. Tempert ontsteking

Je huidmicrobioom kan je immuunsysteem signaleren om te activeren of te deactiveren. Het kan helpen om de schadelijke ontstekingen te genezen en onder controle te houden.

Studies suggereren dat zonder het microbioom van de huid, uw immuunsysteem verschillende antimicrobiële peptiden zoals cathelicidin kan vrijgeven om verschillende factoren in evenwicht te brengen. En dit kan een ontstekingsreactie veroorzaken. De goede bacteriën van je huid kunnen de afgifte van ontstekingsstoffen uit het immuunsysteem regelen.

4. Helpt wonden te genezen

Het microbioom van uw huid helpt bij wondgenezing door de blootstelling aan allergenen te beperken, het vochtig te houden en oxidatieve schade te minimaliseren. Een recente studie toont aan dat nuttige bacteriën zoals Staphylococcus epidermidis uw huid kunnen beschermen tegen schadelijke UV-stralen.

Waar bevindt het microbioom van de huid zich?

Micro-organismen zijn overal op het huidoppervlak aanwezig en bevinden zich diep in de haarzakjes en klieren [6]. Afhankelijk van de verblijfplaats en het huidtype kan de soort sterk variëren. U kunt het microbioom op de huid als volgt categoriseren:

1. Droge lichaamsplaatsen

Deze plaatsen zijn relatief droog, zoals onderarmen, handen, benen en voeten. Droge locaties bevatten de meest diverse microbiota als gevolg van hoge blootstelling aan de externe omgeving.

2. Vochtige lichaamsplaatsen

De vochtige lichaamsplaatsen van de huid, zoals elleboogplooien, onder de borsten, oksels, tussen de tenen, enz., Bevatten verschillende soorten bacteriën.

3. Talg sites

Je hoofd, nek en romp zijn talgachtige lichaamsplaatsen die talgklieren bevatten die talg afscheiden, een olieachtige substantie. Talg zorgt ervoor dat cutibacteria goed gedijen. Naast bacteriën komen ook Demodex-mijten (Demodex folliculorum en Demodex brevis) en sommige schimmels samen in deze olieachtige gebieden.

Hoe het microbioom van de huid te verbeteren?

Enkele eenvoudige stappen om uw huidmicrobioom te ondersteunen en te verbeteren, zijn de volgende:

1. Wees voorzichtig met het gebruik van ontsmettingsmiddel en antibacteriële zeep

Vrouwen reinigt gezicht

Het is goed om je huid schoon te maken. Maar overmatig reinigen met behulp van ontsmettingsmiddel of antibacteriële zeep kan de balans van uw microbioom verstoren.

Ontsmettingsmiddel of antibacteriële zepen kunnen geen onderscheid maken tussen nuttige en schadelijke micro-organismen, wat leidt tot de eliminatie van beide. Dit kan de natuurlijke flora van je huid vernietigen. Daarom moet u kiezen voor milde reinigingsmiddelen voor uw huid en niet te veel gebruiken.

2. Eet een uitgebalanceerd dieet

Sommige studies hebben aangetoond dat de micro-organismen in je darmen ook je huid aantasten. Dus, het hebben van veel plantaardig voedsel of prebiotica (onverteerbare koolhydraten zoals vezels) kan een geweldige optie zijn, omdat goede bacteriën erop gedijen.

Wist je dat?

Een uitgebalanceerd dieet met goede vetten, eiwitten, koolhydraten en kleurrijke groenten met schoon water kan gunstig zijn voor het microbioom van de huid. Probeer ook bewerkte voedingsmiddelen en extra suiker te vermijden.

3. Regelmatige training

Fysieke activiteiten laten je zweten, wat een versterkend prebioticum is voor je huidmicrobioom. Bewegen is ook goed voor je algehele gezondheid. Het kan je darmmicrobioom op een goede manier beïnvloeden, wat ook gunstig is voor je huidmicroben.

4. Breng tijd door met de natuur

Er zijn aanwijzingen dat open lucht en groene ruimtes je microbioom kunnen helpen bloeien en je mentale en fysieke gezondheid kunnen verbeteren.

5. Stoppen met roken

Roken is altijd slecht en schadelijk voor je lichaam. Studies tonen aan dat roken ontstekingen kan veroorzaken en je huidmicrobioom kan verstoren.

Hoe microbioom te gebruiken in huidverzorging?

Onderzoeken hebben aangetoond dat het microbioom van de huid een cruciale rol kan spelen in schoonheidsconcepten. Overwegend zijn er vier benaderingen van het microbioom van de huid voor schoonheid: 

 • Bacteriën verwijderen
 • Prebiotisch – voedende “goede” bacteriën
 • Probiotisch— het toevoegen van “goede” bacteriën
 • Postbiotisch – het toevoegen van bijproducten van bacteriën

Prebiotica zijn afgeleid van niet-verteerbare verbindingen in vezelrijke voedingsmiddelen. Prebiotica stimuleren de groei van gezonde, probiotische bacteriën. Dat betekent dat prebiotica uw bestaande goede darmbacteriën helpen groeien, in plaats van nieuwe bacteriën aan het systeem toe te voegen.

Probiotica veranderen het microbioom van je darm door meer goede bacteriën toe te voegen om het effect van slechte bacteriën te verminderen. Wanneer je darmen gelukkig en gezond worden, bloeit ook het microbioom van de huid.

Esse Organic Skincare Tip:

Probiotica zijn levende bacteriën die de microflora van het lichaam kunnen beïnvloeden. U kunt probiotica innemen als supplement of probiotisch rijk voedsel, zoals wrongel in uw dagelijkse maaltijden.

Postbiotica zijn metabole bijproducten van probiotische bacteriën en worden meestal aangetroffen in gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals kimchi of misosoep.

Hoe kies je microbioom huidverzorging?

Omdat uw huidmicrobioom voornamelijk bestaat uit nuttige bacteriën, kunnen sterke antibacteriële producten zoals agressieve chemicaliën, zeep, cosmetica op basis van alcohol, enz., Vaak schade toebrengen aan uw natuurlijke microflora. Samen met schadelijke microben worden de goede bacteriën die nodig zijn om uw huidbarrière te behouden ook verwijderd door deze producten.

Als u uw huidmicroflora gezond en goed functionerend wilt houden, is het essentieel om het gebruik van verhelderende huidverzorgingsproducten of ontsmettingsmiddel te minimaliseren. Die chemicaliën kunnen de natuurlijke oliën en vocht uit uw huid verwijderen, waardoor de huidaandoening tijdelijk verslechtert.

Notitie:

In plaats van te kiezen voor agressieve producten op chemische basis, kunt u gaan voor zachte producten, kruidenproducten of producten gemaakt voor de gevoelige huid, die goed zijn voor het microbioom van de huid.

Hoe contour microbioom huidverzorging?

In plaats van nieuwe producten aan uw huidverzorgingsregime toe te voegen, moet u eerst de huidige conditie van uw huid, uw dieet en levensstijlgewoonten beoordelen die uw darm-huidas kunnen beïnvloeden. Dienovereenkomstig moeten de producten voor uw dagelijkse huidverzorgingsroutine samen met make-upcosmetica worden gekozen. In sommige gevallen overdrijven mensen huidverzorging en de eigenlijke oplossingen kunnen veel eenvoudiger zijn.

Als je je concentreert op een perfecte reiniging en het overdrijft, kan het goede bacteriën, natuurlijk vocht en olie uit je huid verwijderen. Dan moet je vochtinbrengende crème aanbrengen om je huid te hydrateren – dit is een onnodig proces.

Wat je nodig hebt, is een beter begrip van de natuurlijke conditie van je huid, je omgevingsconditie en de interne factoren die van invloed zijn op het microbioom. Deze kennis zal u helpen een huidverzorgingsroutine te hebben die een uitgebalanceerd huidecosysteem ondersteunt.

Je kunt je huid maken microbioom gezond en zorg goed voor je huid door middel van eenvoudige stappen zoals het eten van een uitgebalanceerd dieet, het drinken van veel water, regelmatige training en een essentieel huidverzorgingsregime volgens de behoeften van je huid.

Inpakken

Jarenlange studies hebben al aangetoond hoe essentieel uw huidmicrobioom is voor uw algehele gezondheid. Het helpt je om je huid fris en aantrekkelijk te houden en beschermt je lichaam tegen infecties en UV-schade. U moet rekening houden met agressieve chemicaliën bevattende producten en uw huid gehydrateerd houden om het welzijn van uw huidmicroflora te garanderen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen