De meesten van ons verwarren een gezichtsreiniger vaak met een reinigingsmiddel. Hoewel beide huidverzorgingsproducten helpen bij het reinigen van je huid, is hoe ze reinigen niet helemaal hetzelfde.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat een van de twee producten die u gebruikt, past bij uw huidbehoeften. En om u daarbij te helpen, hebben we de subtiele verschillen tussen de twee geschetst.

Lees verder om erachter te komen welke of twee je in je huidverzorgingsroutine moet opnemen.

Wat expert zegt

“Gezichtswassingen zijn meer geschikt voor een vette huid dan reinigingsmiddelen, omdat reinigingsmiddelen over het algemeen hydraterend zijn.”

Abhisikta Hati, Senior Product Development Executive, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

 • Face Wash Vs Cleanser: basisfunctie
 • Reinigende activiteit van reinigingsmiddelen en gezichtswassingen
 • Kun je face wash en gezichtsreiniger samen gebruiken?
 • Moet je een gezichtsreiniger of een reiniger gebruiken?
 • Hoe reinig/was je je gezicht?
 • Ingrediënten om te vermijden in een reinigingsmiddel of een gezichtsreiniger
 • De don’ts van reiniging

Face Wash Vs Cleanser: basisfunctie

Gezichtsreiniger

Reinigingsmiddel

Functie

Verwijdert vuil uit diepere huidlagen en reinigt poriën

Verwijdert het vuil, make-upresten en overtollige oliën van het huidoppervlak

Geschikt voor

Vette en gecombineerde huidtypes

Droge en gevoelige huidtypes

Schuimende

Meestal goed schuimend

Niet-schuimend

Zachtheid

Zachter dan een zeepstaaf

Zachter dan een gezichtsreiniger

Hydratatie

Minder hydraterend en hydraterend

Meer hydraterend en hydraterend

Gebruik

‘S ochtends

In de nacht

Spoelen

Spoelen vereist

Spoelen kan al dan niet nodig zijn

Textuur

Formuleringen omvatten gel en schuim

Formuleringen omvatten crème, lotion, olie en poeder

Reinigende activiteit van reinigingsmiddelen en gezichtswassingen

Gezichtswassingen zijn formuleringen op waterbasis die beschikbaar zijn als gel, schuimtexturen. Hun schuimende en samentrekkende eigenschappen reinigen de poriën diep en bestrijden de olieproductie. Reinigingsmiddelen, aan de andere kant, zijn er in dikke, melkachtige, crème- of kleitextuur en ze reinigen, hydrateren en kalmeren voornamelijk je huid [1].

Zowel reinigingsmiddelen als gezichtswassingen bevatten synthetische reinigingsmiddelen om vuil weg te spoelen. Deze detergentia, ook wel oppervlakteactieve stoffen (oppervlakteactieve stoffen) genoemd, zijn samengesteld uit een hydrofiele (waterminnende) en hydrofobe (waterhatende maar olie- of vetminnende) staart.

De hydrofobe delen hechten zich aan de olie en het vuil om structuren te vormen die micellen worden genoemd. Deze micellen die het vuil vasthouden worden weggespoeld met een goede spoeling.

Kun je face wash en gezichtsreiniger samen gebruiken?

Ja, je kunt zowel gezichtsreiniger als gezichtsreiniger gebruiken in je huidverzorgingsroutine, afhankelijk van je huidtype. Als u iemand bent die vaak wordt blootgesteld aan luchtverontreinigende stoffen, overweeg dan om eerst een reinigingsmiddel te gebruiken en daarna een gezichtsreiniger te gebruiken om deeltjes van uw huid te verwijderen.

“Volgens de conventionele definitie kunnen gezichtswassingen meer geschikt zijn voor de vette huid dan reinigingsmiddelen, omdat reinigingsmiddelen over het algemeen hydraterend zijn. Maar nu worden beide nomenclaturen gebruikt als interconverteerbaar, met hetzelfde doel”, zegt Abhisikta Hati, Senior Product Development Executive bij Esse Organic Skincare.

Als je een vette maar gevoelige huid hebt, kan het gebruik van zowel een gezichtsreiniger als een reiniger in je regime helpen om irritatie te voorkomen. Dubbele reiniging is geweldig, vooral als je huid gevoelig is voor acne en vettig wordt. Ook als je zware make-up draagt, zal dubbele reiniging je helpen om de make-upresten op je huid kwijt te raken.

Misschien wilt u de gezichtsreiniger gebruiken voordat u aan uw dag begint voor een diepe reiniging en overdag een reiniger gebruiken tussen trainingssessies en voor het slapengaan om al het vuil te verwijderen. Later kunt u een toner gebruiken om de pH van uw huid in evenwicht te brengen en deze te hydrateren om voeding te bieden.

U kunt uw producten aanpassen op basis van of uw huid droog of vettig aanvoelt na het reinigen. Met reinigingsmiddelen hoeft u het product niet af te spoelen. Je kunt een washandje of een handdoek gebruiken om het af te vegen.

Moet je een gezichtsreiniger of een reiniger gebruiken?

Gezichtswassingen passen het beste bij de vette, acnegevoelige huid vanwege hun sterke reinigende effecten. De schuimende werking van gezichtswassingen vermindert de ontwikkeling van puistjes en verstopte poriën [2] en verwijder diepgewortelde oliën. U kunt kiezen voor gezichtswassingen die –

 • Salicylzuur zuur: een effectief anti-acne ingrediënt dat helpt om je poriën te exfoliëren,
 • Groene thee-extract: een natuurlijk ingrediënt waarvan het best bekend is dat het de productie van olie op de huid controleert.

Bij een gevoelige huid werken reinigingsmiddelen het beste. Ze zijn mild en zijn vooral nuttig voor mensen met aandoeningen zoals eczeem, rosacea, enz. Kies reinigingsmiddelen die –

 • Glycerine: hydrateert de natuurlijke barrière van je huid en voorkomt vochtverlies,
 • Ceramiden: verhoogt de hydratatie en verbetert het uiterlijk van een droge huid.

Als u een gecombineerd huidtype heeft, kunt u zowel een reiniger als gezichtsreiniger gebruiken om de vette en droge gebieden van uw gezicht in evenwicht te brengen.

Hoe reinig/was je je gezicht?

 • Was uw handen voordat u begint, omdat de reiniger zijn functie kan verliezen als gevolg van uw vette handen.
 • Masseer zachtjes een muntformaat hoeveelheid gezichtswas in je huid gedurende ongeveer 30-60 sec. Werk je een weg naar boven in kleine cirkels.[3].
 • Spoel grondig uit.

Ingrediënten om te vermijden in een reiniger of een gezichtsreiniger

A. Sulfaten

Sulfaten zijn zouten die worden gevormd wanneer zwavelzuur reageert met een andere chemische stof.

Veel voorkomende sulfaten die worden gebruikt in reinigingsmiddelen of gezichtswassingen zijn SLS (natriumlaurylsulfaat) en SLES (natriumlaurethsulfaat). Ze worden geproduceerd uit aardolie en plantaardige bronnen zoals kokos- en palmolie.

Sulfaten creëren schuim of schuimvorming, maar kunnen je ogen en huid irriteren. Als je een extreem droge of gevoelige huid hebt, kun je schuimende gezichtswassingen het beste vermijden.

B. Parabenen

Parabenen worden gebruikt als conserveermiddel in reinigingsmiddelen of gezichtswassingen om ze fris en kiemvrij te houden. Parabenen behoren tot chemische families zoals methyl, butyl en propyl.

Parabenen zijn hormoonverstoorders en kunnen leiden tot borstkanker.

C. Ftalaten

Ftalaten zijn zouten die worden gebruikt in reinigingsmiddelen voor gemakkelijk verspreiden.

Ftalaten worden geassocieerd met reproductieve en ontwikkelingstoxines. Het zijn hormoonontregelaars.

D. Minerale olie

Minerale olie kan de poriën verstoppen en leiden tot puistjes. Aan de andere kant zullen natuurlijke plantaardige oliën de huid voeden zonder de poriën te verstoppen.

E. Geur

Geur zit vol met chemicaliën en kan allergische reacties in de huid veroorzaken. Als je van geur-geïnduceerde producten houdt, ga dan voor die met essentiële oliën of plantenextracten.

De don’ts van reiniging

A. Was je gezicht niet met heet water

Heet water kan de natuurlijke oliën van je gezicht verwijderen, waardoor het droog en strak blijft. Gebruik lauw water om je gezicht te wassen.

B. Gebruik geen badzeep op je gezichtshuid

De pH van badzepen is ongeveer 10, terwijl de pH van de huid varieert van 4,7 en 5,75 (licht zuur). Zeepstaven kunnen de optimale pH-waarde van de huid verstoren.

C. Wrijf de cleanser niet te hard in je huid

Overmatig wrijven tijdens het reinigen kan de natuurlijke oliën van je huid verwijderen en de pH van de huid verstoren. Gebruik een toner na het reinigen om de pH van de huid te neutraliseren.

D. Reinig niet te veel

U kunt in de verleiding komen om uw gezicht te reinigen als uw huidtype vettig is. Overreiniging kan de bovenste laag van je huid verwijderen plus de natuurlijke oliën (talg) van je huid.

Inpakken

Zowel gezichtswassingen als reinigingsmiddelen verwijderen overtollige olie, vuil en andere verontreinigende stoffen van uw huid, maar de extra voordelen die ze bieden, zijn afhankelijk van uw huidtype en behoeften. Afhankelijk van uw behoeften, kunt u er ook voor kiezen om beide samen te gebruiken om maximale voordelen te behalen. Nu je de verschillen tussen een gezichtsreiniger en een reiniger hebt begrepen, hopen we dat je de volgende keer dat je winkelt niet vast komt te zitten op de huidverzorgingsafdeling.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen