Heb je ooit kleine witte bultjes rond je lippen of aan de binnenkant van je mond gespot? Welnu, deze staan bekend als Fordyce-vlekken en zijn een vrij veel voorkomende aandoening.

Fordyce-vlekken zijn meestal te zien aan de buitenlijn van de lippen. In sommige zeldzame gevallen worden ze ook gevonden op de mannelijke en vrouwelijke genitaliën. Lees alles over deze aandoening en hoe u deze kunt laten behandelen in dit artikel.

Hoogtepunten:

 • Wat zijn Fordyce-plekken?
 • Op welke leeftijd komen Fordyce-vlekken voor?
 • Oorzaken van Fordyce Spots
 • Fordyce-vlekken identificeren
 • Behandeling van Fordyce-vlekken
 • Risicofactoren
 • Kunnen Fordyce-vlekken plotseling verschijnen?
 • Wanneer naar een dokter?
 • Hoe worden Fordyce-vlekken gediagnosticeerd?
 • Kun je Fordyce-spots knallen?

Wat zijn Fordyce-plekken?

Ook bekend als Fordyce-korrels of Fordyce-klieren, treden deze witachtige of gelige bulten op als gevolg van de vergroting van talgklieren of olieklieren die niet geassocieerd zijn met haarzakjes[1]. Ze veroorzaken geen pijn of jeuk en zijn ook niet besmettelijk. Ze verschijnen meestal aan de buitenranden van de lippen of in de wangen. Ze kunnen ook verschijnen op andere delen van het gezicht of lichaam waar geen haar is.

Fordyce-vlekken komen vrij vaak voor en verschijnen als bulten die verspreid zijn; in sommige gevallen verschijnen ze in clusters. Zelden verschijnen ze op de penis of het scrotum bij mannen en op de schaamlippen bij vrouwen.

Op welke leeftijd komen Fordyce-vlekken voor?

Fordyce-vlekken kunnen op elke leeftijd voorkomen. Ze zijn aanwezig in 70-80 procent van de volwassen bevolking [2]. Ze worden echter meestal zichtbaar tijdens iemands tienerjaren.

Oorzaken van Fordyce Spots

Er is geen specifieke oorzaak voor de aanwezigheid van Fordyce-vlekken. We worden ermee geboren zoals ze in ons lichaam aanwezig zijn. Maar ze worden zichtbaar wanneer we de puberteit bereiken en ze worden vergroot als gevolg van de hormonale veranderingen die het lichaam doormaakt. Mensen met een vette huid, zowel mannen als vrouwen, zijn meer vatbaar voor Fordyce-vlekken.

Fordyce-vlekken identificeren

Fordyce vlekken op de lippen

Fordyce vlekken zijn wit of lichtgeel van kleur. Ze kunnen ook dezelfde kleur hebben als je huid. Hun grootte varieert tussen 1-3 mm in diameter; soms zijn ze groter. Wanneer ze in uw genitaliën verschijnen, kunnen de vlekken rood zijn.

Ze verschijnen in clusters en vormen zich op een symmetrische manier aan de buitenste lijnen van je beide lippen. Soms zijn ze te zien in de mond – aan de binnenkant van de lippen en de wangen. Als je je huid uitrekt, zijn ze duidelijk te zien. Anders zijn ze zo klein dat je ze nauwelijks kunt zien.

Er zijn enkele aandoeningen met betrekking tot de huid die kunnen worden aangezien voor Fordyce-vlekken. Deze omvatten:

 • Een soort huidkanker bekend als basaalcelcarcinoom [3]. Het heeft symptomen die een groei, een knobbel of een rode vlek omvatten.
 • Een aandoening die talghyperplasie wordt genoemd [4] die kleine, witte, zachte bultjes veroorzaakt.
 • Milium cysten [5] zijn ook witte en ronde bultjes die soms op het gezicht te zien zijn, maar deze zijn moeilijk aan te raken.
 • Kleine harde bultjes die worden gevormd onder de huidlagen, die bekend staan als epidermoïde cysten [6].

Wist je dat?

 • Fordyce-vlekken op de penis kunnen bloeden tijdens het hebben van geslachtsgemeenschap. Maar dat gebeurt zeer zelden.
 • Wanneer Fordyce-vlekken verschijnen in iemands genitaliën, mannelijk of vrouwelijk, kunnen ze worden aangezien voor een SOA of een genitale wrat.

Behandeling van Fordyce-vlekken

Omdat Fordyce-vlekken geen pijn, jeuk of een ander probleem veroorzaken, kunnen ze met rust worden gelaten. Maar als u niet tevreden bent over hoe deze bultjes uw uiterlijk beïnvloeden, kunt u kiezen voor de volgende behandelingen om ze te laten verwijderen:

1. Medische behandelingen

A. Lasertherapie

De dermatoloog kan laserstralen van verschillende golflengten gebruiken om de vlekken te verwijderen. Wanneer ze worden verwijderd met een koolstofdioxidelaserbehandeling, kunnen ze littekens veroorzaken. Een andere optie is een gepulseerde kleurstoflaserbehandeling, die meer kost maar mogelijk minder littekens achterlaat.

B. Actuele toepassingen

Om Fordyce-vlekken te verwijderen, kan uw dermatoloog ook topische tretinoïne voorschrijven [7] of oraal isotretinoïne [8]. Formuleringen met bichlorazijnzuur [9] als ingrediënt kan ook worden aanbevolen.

Notitie

Een combinatie van laser- en topische behandelingen kan ook worden voorgesteld, hoewel deze optie bijwerkingen kan veroorzaken zoals een tintjeleng, brandend gevoel op de huid of zelfs ontsteking van de huid.

C. Micro-punch chirurgie

Micro-punch chirurgie is een procedure, waarbij de arts Fordyce-vlekken in een snel tempo uit uw genitale gebied of uw gezicht verwijdert. Een apparaat vergelijkbaar met een pen wordt gebruikt om de vlekken en ander ongewenst weefsel te verwijderen nadat de huid ermee is geslagen.

Omdat dit een pijnlijke procedure is, kan lokale anesthesie worden gegeven om de pijn te verminderen. Maar zodra de procedure is voltooid, zijn er geen littekens of andere bijwerkingen. De Fordyce-vlekken komen ook niet terug, zelfs niet na een jaar van de procedure volgens een studie [10].

Fordyce-vlekken kunnen ook worden verwijderd door cauterisatie of elektrodessication.

2. Huismiddeltjes

A. Appelciderazijn

Apple Cider Vinegarr (ACV) is samentrekkend en antibacterieel van aard. Een oplossing van ACV en water gemengd in gelijke verhoudingen, twee keer per week op de plekken aangebracht, kan helpen. Was na een tijdje af. De samentrekkende eigenschap van ACV werkt als een toner en normaliseert het olie- en talggehalte in uw huid.

B. Knoflook

Een brouwsel van knoflookvlokken gemalen met water en citroensap op een lege maag kan helpen bij het verminderen van Fordyce-vlekken. Knoflook heeft over het algemeen veel goede eigenschappen die bacteriën in ons lichaam verminderen.

C. Jojoba en Arganolie

Jojoba-olie bevat vitamine E, die helpt de huid te voeden en de grootte van vergrote poriën te verminderen. Dit zal op zijn beurt de overtollige talgafscheiding verminderen. Arganolie helpt ook om de oliesecretieniveaus van de huid in evenwicht te brengen. Meng beide oliën in gelijke verhouding en breng aan. Spoel na tien minuten af.

D. Kokosolie

Het aanbrengen van kokosolie gemengd met een paar druppels lavendelolie kan ook helpen om Fordyce-vlekken te verminderen. Kokosolie hydrateert de huid en voorkomt dat deze uitgedroogd raakt. Een te droge huid kan leiden tot extra talgproductie, waardoor de vlekken ontstaan. Lavendelolie is ontstekingsremmend en helpt je huid te kalmeren. Laat dit mengsel een paar uur intrekken en spoel het vervolgens af met warm water.

Risicofactoren

Hoewel Fordyce-vlekken zelf onschadelijk van aard zijn, kunnen ze wijzen op andere ernstige gezondheidsproblemen zoals kanker. Een studie [11] uitgevoerd op de associatie van Fordyce-vlekken met kanker, bleek dat alle deelnemers die deze vlekken in hun mond hadden, een vorm van colorectale kanker hadden [12] dat was erfelijk van aard.

Als leden van een familie Fordyce-vlekken hebben, suggereert deze studie dat hun aanwezigheid kan helpen het risico op kanker te detecteren lang voordat het verschijnt. Er is echter meer onderzoek naar de kwestie nodig.

Een andere risicofactor die gepaard gaat met het hebben van veel Fordyce-vlekken in uw mond is een aandoening die hyperlipidemie wordt genoemd [13]. Bij deze aandoening is het vetgehalte in het bloed hoog, waardoor u een verhoogd risico op hartaandoeningen loopt. [14]

Kunnen Fordyce-vlekken plotseling verschijnen?

Fordyce-vlekken kunnen op elk moment in iemands leven verschijnen. Maar de kans op hun uiterlijk neemt toe naarmate we ouder worden. Hun eerste verschijning kan tijdens de puberteit zijn wanneer de olie- en talgafscheiding van de huid wordt verhoogd als gevolg van hormonale activiteit.

Wanneer naar een dokter?

Fordyce-vlekken zijn onschadelijk en veroorzaken geen kwalen. Als u echter deze vlekken heeft, kunt u ze een cosmetisch probleem vinden, omdat ze er onaangenaam uit kunnen zien en aanvoelen. Meestal zijn ze niet eens duidelijk zichtbaar. Als u ze wilt laten verwijderen, raadpleeg dan een dermatoloog.

In zeer zeldzame gevallen kunnen Fordyce-vlekken jeuken of geïrriteerd raken en dus medische aandacht vereisen.

Als er vlekken op uw genitaliën aanwezig zijn, moet u onmiddellijk een arts raadplegen. Het hoeven niet per se Fordyce-vlekken te zijn; het kunnen symptomen zijn van een SOA. De arts kan bevestigen wat ze zijn en de juiste behandeling voor de vlekken voorschrijven.

Hoe worden Fordyce-vlekken gediagnosticeerd?

De meeste artsen kunnen Fordyce-vlekken correct diagnosticeren op basis van hun uiterlijk. Als ze in uw mond aanwezig zijn, kan de arts zelfs een biopsie uitvoeren om elke vorm van kanker uit te sluiten.

Kun je Fordyce-spots knallen?

Nee, het knallen of knijpen van Fordyce spots is niet aan te raden. Ze verdwijnen niet door dit te doen en kunnen in feite een infectie veroorzaken.

Inpakken

Fordyce-vlekken zijn een goedaardig verschijnsel dat aanwezig is in 80 procent van de bevolking. Ze zijn normaal en onschadelijk. Als ze u al ongemak bezorgen, fysiek of cosmetisch, kunt u ze door een professional laten verwijderen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen