Je voeten zijn de werkpaarden van je lichaam. Geef je ze genoeg liefde, zorg en verwennerij? Als u de zorg voor uw voeten mist, is hier een stapsgewijze handleiding om u te helpen aan de slag te gaan met een gezond voetverzorgingsregime.

Hoogtepunten:

 • Waarom is voetverzorging belangrijk?
 • 4 tips voor een goede voetverzorging
 • Veel voorkomende voetproblemen die u moet kennen

Waarom is voetverzorging belangrijk?

De kwaliteit van iemands leven hangt sterk af van zelfvoorziening, wat direct verband houdt met de gezondheid van iemands voeten. Als je voeten pijn doen tijdens het rondlopen, kun je niet op je best functioneren. Zelfs als je het grootste deel van je tijd thuis doorbrengt, moet je je nog steeds kunnen verplaatsen voor basisdingen.

Een slechte gezondheid van de voet kan uw fysieke activiteit beperken. Dit kan op zijn beurt leiden tot een hoger risico op welvaartsziekten zoals hartaandoeningen of diabetes. Aan de andere kant, als u al diabetes heeft, is het essentieel om goed voor uw voeten te zorgen, om diabetesgerelateerde voetaandoeningen te voorkomen. Neem contact op met uw arts om ervoor te zorgen dat u voldoende preventieve voetverzorging neemt.

Wist je dat?

Diabetes kan de zenuwen van je voeten beschadigen. Een goede voetverzorging kan voetschade voorkomen en u helpen snel te handelen als er een probleem is. [1]

4 tips voor een goede voetverzorging

jonge vrouwenbenen die naar de zonsondergang lopen op een grondgras met wazige berg en meer

Hier is een stapsgewijze handleiding om u te helpen uw voeten goed te verzorgen:

1. Reinig je voeten

 • Begin met het verwijderen van je teennagelverf. Hiermee kunt u uw nagels nauwkeurig onderzoeken en zoeken naar een eventuele infectie. Acetonvrije nagellakremovers zijn het beste omdat regelmatig gebruik van reinigingsmiddelen op basis van aceton de nagelplaat dun en breekbaar kan maken.
 • Trim vervolgens uw teennagels met een schone roestvrijstalen tondeuse. Wees voorzichtig bij het trimmen van de teennagels, zodat je de nagelriem geen pijn doet. Cuticula-verwondingen kunnen leiden tot bloedingen of bacteriële infecties in het nagelriembed.
 • Zorg ervoor dat er geen ingegroeide nagels zijn. Knip de hoeken van je teennagels in ronde randen om ingegroeide nagels te voorkomen.
 • Laat je voeten nu 15-20 minuten weken in lauw water. Voeg er wat milde shampoo aan toe. Gebruik een zachte borstel om je voeten zachtjes te schrobben. Dit zal helpen om het vuil en de verharde huidlagen op je hielen los te maken.
 • Als je maïs en eelt hebt, gebruik dan een puimsteen om ze te trimmen.
 • Dit kun je één keer per week doen.

2. Hydrateren

Nadat je je voeten hebt geschrobd, droog je ze af met een schone, zachte handdoek. Breng moisturizer royaal aan en masseer je voeten. Het gebruik van natuurlijke boters zoals shea of cacaoboter kan je voeten zacht en gehydrateerd houden. Als je hakken te gebarsten zijn, zoek dan naar een voetcrème met een verzachtend middel. Het kiezen van een product dat is afgestemd op uw huidtype en individuele vereisten kan een enorm verschil maken.

Draag vervolgens een paar sokken of wikkel je voeten een uur of twee met een plastic vel. Dit zal helpen bij een betere opname van de moisturizer. Bekend als occlusietherapie, helpt dit enorm als je droge en schilferige voeten hebt.

3. Draag comfortabele schoenen

De gezondheid van je voet hangt grotendeels af van het soort schoenen dat je draagt. Houd rekening met de volgende aspecten bij het kiezen van schoeisel:

Een. Juiste pasvorm:

Kies schoenen die goed bij je passen. Nauwsluitende schoenen kunnen teennagels beschadigen, aandoeningen zoals likdoorns verergeren en voetpijn veroorzaken. Aan de andere kant zullen loszittende schoenen niet de juiste demping aan je hielen bieden, wat blaren en pijnlijke hakken kan veroorzaken.

B. Goed ontwerp:

Naast de juiste maat is ook het ontwerp van de schoen van belang. Het regelmatig dragen van hoge hakken kan bijvoorbeeld de botten van de voet beschadigen. Hoewel je je hakken niet helemaal hoeft te laten vallen, moet je een comfortabel paar wandelschoenen en sneakers met platte zolen bewaren voor regelmatig gebruik. Je kunt die hoge hakken af en toe dragen.

3. Volg een routine met deze do’s en don’ts

De beste manier om je voeten gezond te houden, is door thuis een dagelijkse voetverzorgingsroutine te volgen. Naast het regelmatig reinigen en hydrateren ervan, moet u uitkijken naar mogelijke voetproblemen. Dagelijkse voethygiëne houdt infecties weg. Ook kunnen problemen, indien vroeg ontdekt, op een snellere en effectievere manier worden aangepakt.

Dos

 • Voeten zijn gevoelig voor schimmelinfecties zoals teennagelschimmel en voetschimmel. Let dus op symptomen en pak ze op tijd aan.
 • Voor zweetvoeten is het gebruik van een anti-transpirant spray van medicinale poeders nuttig.
 • Boek af en toe een voetmassage voor jezelf. Een tennisbal onder rollen je voeten kunnen je ook verlichting geven.
 • Geniet af en toe van een voetbad met epsomzouten of azijn.

Don’ts

 • Vergeet niet om ook zonnebrandcrème op je voeten aan te brengen! Breng een breedspectrum (SPF 30) aan, vooral als je op blote voeten gaat of sandalen draagt en de voeten bloot in de zon laat liggen.
 • Negeer geen symptomen zoals roodheid, schilferigheid of jeuk van de voeten die niet verdwijnen. Raadpleeg zo snel mogelijk uw arts.
 • Deel pedicuregereedschap of schoenen niet met anderen.

Veel voorkomende voetproblemen die u moet kennen

Hier zijn enkele veel voorkomende voetproblemen die u moet weten. Raadpleeg uw arts als u een van deze symptomen opmerkt. De juiste behandeling op het juiste moment, kan een lange weg gaan in gemakkelijk herstel.

close-up van blootsvoets meisje dat lijdt aan voetschimmel

1. Voetschimmel :

Deze schimmelinfectie treedt op wanneer men op blote voeten rondloopt op warme natte plaatsen zoals kleedkamers en openbare zwembaden. Typische symptomen zijn rode, jeukende en schilferende huid tussen je tenen. De symptomen kunnen ook te zien zijn aan de onderkant van je voeten. Een vrij verkrijgbare antischimmelcrème kan helpen de symptomen te verminderen. [2]

2. Nagelschimmel :

Onychomycose is de verkleuring of aanaarding in teennagels. Dit is weer een schimmelinfectie en kan behandeld worden met antischimmelmedicatie.

3. Transpiratie van de voet :

Als je voeten veel zweten, kan dit leiden tot een slechte geur en schimmelinfectie. Het gebruik van anti-transpirant spray kan helpen zweten te verminderen. Een schoeninzet met actieve kool is ook nuttig. Neem contact op met uw arts als u overmatig zweet.

4. Wratten :

Wratten zijn huidbulten die worden veroorzaakt door humaan papillomavirus (HPV). Er zijn meer dan vijf soorten wratten die mensen beïnvloeden. Hoewel ze geen kwestie van extreme zorg zijn, kunnen ze beschamend, pijnlijk en besmettelijk zijn. Wratten kunnen op elk deel van het lichaam groeien, maar degenen die op de voeten groeien, kunnen het lopen ongemakkelijk maken.

5. Blaren :

Blaren zijn kleine met vloeistof gevulde belletjes op de huid. Blaren kunnen om vele redenen optreden, waaronder brandwonden, overmatige wrijving, nauwsluitende schoenen, enz. Het plukken van je blaar kan een infectie veroorzaken en het is beter om ze te laten staan, totdat ze vanzelf genezen. Als de blaar te wijten is aan je schoenen, kies dan schoenen met een binnenzool of extra vulling om wrijving te voorkomen.

6. Likdoorns en Eelt :

Likdoorns en eelt zijn dikke en verharde lagen dode huid. Ze worden meestal gevormd aan de zijkant van de tenen of onder de voeten. Gevormd door overmatige wrijving en druk op de huid, vormen deze geen ernstig medisch probleem, maar kunnen ze pijnlijk zijn. Vraag in dergelijke gevallen advies aan uw arts en probeer geen zelfmedicatie.

7. Bunions :

Deze pijnlijke benige bultjes ontstaan bij het grote teengewricht. Vaker bij vrouwen, ontwikkelen ze zich als gevolg van constante druk op de grote teengewrichten. Het dragen van smalle en strakke schoenen kan ook eeltknobbels veroorzaken. Het gebruik van bredere schoenen en beschermende bunion shield pads kan helpen. Het aanbrengen van ijs kan ook verlichting geven van pijn en pijn. Uw arts kan medicijnen voorschrijven als uw bunion wordt veroorzaakt door artritis. [3]

Inpakken

Hoewel de meesten van ons voor onze huid, gezicht en haar zorgen, worden voeten vaak verwaarloosd en staan ze altijd als laatste op de prioriteitenlijst. Het verwaarlozen van voetverzorging kan veel gevolgen hebben, waaronder blaren, eelt, pijn, voetpijn, schimmelinfecties, enz. Als u chronische ziekten zoals diabetes heeft, moet u extra aandacht besteden aan uw voeten en letten op tekenen van pijn, pijn of infectie.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen