Wordt je huid rood of voelt het geïrriteerd als het in contact komt met bepaalde cosmetica of andere vreemde deeltjes? Dit komt omdat je waarschijnlijk een gevoelige huid hebt. Het goede nieuws is dat het geen ernstige aandoening is en met de juiste zorg kan worden behandeld. Scroll naar beneden om erachter te komen hoe.

Hoogtepunten:

 • Wat is een gevoelige huid?
 • Hoe een gevoelige huid te identificeren?
 • Gevoelige huid Oorzaken &Behandelingen
 • 5 tips voor mensen met een gevoelige huid
 • Wat moet je vermijden?

Wat is een gevoelige huid?

Je huid bestaat uit een beschermende laag die vocht vasthoudt en voorkomt dat agressors uit de omgeving er doorheen dringen. Wanneer deze laag beschadigd raakt (als gevolg van een aantal factoren), wordt je huid hyperreactief op de meeste dingen in de omgeving, waardoor deze droog, jeukend en geïrriteerd wordt. Bepaalde huidaandoeningen kunnen ook leiden tot een gevoelige huid.

Hoe een gevoelige huid te identificeren?

 • Jeukende, strakke huid
 • Roodheid
 • Reactie op huidverzorgingsproducten
 • Extreme droogte in de winter
 • Kleurt rood na warmwaterdouches
 • Spoelt met pittig eten

Gevoelige huid Oorzaken &Behandelingen

Externe factoren die schade aan de barrière van uw huid kunnen veroorzaken, zijn onder meer het gebruik van agressieve huidverzorgingsproducten, weersverandering, onbehandelde droge huid en koude klimaten. Genen kunnen ook bijdragen aan de gevoelige huid. (1)

Er zijn echter enkele huidaandoeningen zoals eczeem en dermatitis onder andere die gevoeligheid kunnen veroorzaken. Laten we eens kijken naar wat ze zijn en hoe ze kunnen worden behandeld:

1. Droge huid

Wanneer je huid essentiële oliën en water mist, kan het droog en schilferig worden. Een gebroken huidbarrière is de belangrijkste boosdoener van een droge huid, die kan worden veroorzaakt door genen, klimaatveranderingen en de producten die u op uw huid gebruikt.

Behandeling:

Gebruik een barrier-repair moisturizer

Deze dringen door je huid en herstellen de beschermende laag om de symptomen van een droge huid te verbeteren. Crème-gebaseerde moisturizers worden aanbevolen voor de gevoelige huid.

Gebruik een milde reiniger

De pH van je huid is zwak zuur, variërend tussen 4,7-5,7. Veel kant-en-klare producten hebben een alkalische basis om schuim te produceren, wat de natuurlijke pH van je huid daadwerkelijk verstoort. Kies dus voor een milde, geurvrije en zeer licht schuimende cleanser.

2. Eczeem

Eczeem is een aandoening waarbij je huid je niet beschermt tegen irriterende stoffen, waardoor huiduitslag, droogheid, schilferige en ontstoken huid vaak gevuld met pus ontstaat. Een aantal omgevingsfactoren dragen bij aan opflakkeringen. De exacte oorzaak van eczeem is onbekend, hoewel studies suggereren dat genen een rol kunnen spelen. (2)

Behandeling:

Topische en orale medicatie

Topische corticosteroïden kunnen worden gebruikt om ontstekingen te verminderen. Ze bieden ook verlichting en hydrateren je huid. Orale corticosteroïden helpen ontstekingen te verminderen en uw huid te verlichten van jeuk. (3) (4)

Wet-Wrap Therapie

Dit proces omvat het wikkelen van een natte stof rond het getroffen gebied. Het is ideaal voor u om het te doen na het baden en het hydrateren van uw huid. Onderzoek suggereert dat natte-wrap-therapie kan helpen de hydratatie te verbeteren (5).

3. Irriterende contactdermatitis

Irriterende contactdermatitis treedt op wanneer uw huid uitslag ontwikkelt na het aanraken van iets. Dit gebeurt vanwege een gebroken of volledig beschadigde huidbarrière. Contactdermatitis kan chronische veranderingen in uw huid veroorzaken, als u het getroffen gebied overmatig krabt. (6)

Behandeling:

Vaker wel dan niet verdwijnt contactdermatitis vanzelf. Als het aanhoudt, kan uw arts actuele corticosteroïden of verdovende crèmes voorschrijven om uw huid te verlichten van irritatie.

4. Rosacea

Rosacea zorgt ervoor dat je gezicht gemakkelijk bloost, samen met roodheid, kleine puistjes, bultjes en zichtbare bloedvaten. Er zijn vier soorten rosacea – vasculaire rosacea, inflammatoire rosacea, fymateuze rosacea en oculaire rosacea. (7)

Behandeling:

Bepaalde actuele en orale medicijnen zoals doxycycline, azelaïnezuur en isotretinoïne kunnen u helpen verlichten van symptomen zoals roodheid en jeuk.

5. Contact en Fysieke Urticaria

Contact urticaria, ook wel netelroos genoemd, treedt op wanneer uw huid in contact komt met een irriterende stof. Fysieke urticaria wordt veroorzaakt wanneer uw huid wordt blootgesteld aan extreme temperaturen, chemicaliën of andere stoffen in de omgeving. Veel voorkomende symptomen zijn kleine bultjes, irritatie, jeuk, huiduitslag, roodheid en zwelling.

Behandeling:

Jouw arts kan topische of orale antihistaminicum voorschrijven om u te helpen verlichten van deze symptomen.

5 tips voor mensen met een gevoelige huid

 • Gebruik een milde reiniger, geurvrije, schuimvrije vochtinbrengende reiniger.
 • Koop een barrière-reparatie, crème-gebaseerde moisturizer.
 • Vermijd te lang douchen.
 • Zorg ervoor dat je gedurende de dag te allen tijde zonnebrandcrème draagt.
 • Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan water zoals watermeloen, sinaasappels, aardbeien, komkommers, tomaten en kokoswater.

Wat moet je vermijden?

1. Retinoïden

Retinoïden zijn vitamine A-derivaten die essentieel zijn voor een goede gezondheid van huid en lichaam. Ze hebben echter de neiging om huidirritatie te veroorzaken. Blijf uit de buurt van producten die retinoïden bevatten als je een gevoelige huid hebt.

2. Hydroxyzuren

Alfa-hydroxyzuren zijn meestal gemarkeerd om veilig te zijn voor alle huidtypen. Als u echter een gevoelige huid heeft, voer dan een patch-test uit voordat u een product met AHA’s gebruikt. Beta-hydroxyzuren daarentegen zijn droogmiddelen. Ze worden gebruikt om acne te behandelen en hebben de neiging om essentiële oliën in je huid op te drogen. Vermijd het gebruik van producten met BHAs.

3. Producten op basis van alcohol

Producten op basis van alcohol komen meestal in de vorm van make-up removers. Vermijd het gebruik ervan, omdat ze je huid kunnen opdrogen en ervoor kunnen zorgen dat deze verbrandt.

Zijn vrouwen meer vatbaar voor een gevoelige huid?

Sommige wetenschappelijke studies toonden aan dat meer vrouwen gevoelige huidreacties hadden dan mannen. Ze rapporteerden reacties in het genitale en gezichtsgebied. (8) (9)

Zijn allergische reacties hetzelfde als een gevoelige huid?

Uw lichaam kan allergisch zijn voor bepaalde ingrediënten of voedingsmiddelen. Je hebt bijvoorbeeld gemerkt dat mensen praten over allergisch zijn voor zaden, stof of melk. Allergische reacties op een bepaalde stof of voedingsmiddel betekenen niet dat je een gevoelige huid hebt.

Wanneer je huid gevoelig is, heeft het de neiging om te reageren op bijna elk product waarmee het in contact komt. Groeiend bewijs suggereert dat een gezond dieet de gevoeligheid van de huid kan behandelen.

Wanneer moet je naar een dokter?

Hoewel soms, kunnen sommige reacties levensbedreigend zijn. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u een van deze ervaart:

 • Moeite met ademhalen.
 • Zwelling van mond, gezicht of keel.
 • Moeite met slikken.

De gevoelige huid moet worden verzorgd om verdere complicaties en huidirritatie te voorkomen. Als je een gevoelige huid hebt, houd er dan rekening mee dat je altijd een pleistertest uitvoert voordat je een product op je gezicht aanbrengt.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen