Ziet je hoofdhuid er extreem vettig of schilferig uit? Het kan komen door talgopbouw.

Haarproducten, olie, zweet en dode huidcellen kunnen zich ophopen en meerdere problemen op de hoofdhuid veroorzaken. Er zijn echter bepaalde huismiddeltjes en levensstijlaanpassingen die toekomstige talgremulatie kunnen behandelen en voorkomen.

Lees verder voor meer informatie.

Hoogtepunten:

 • Wat is Talg?
 • Wat is de rol van talg?
 • Wat veroorzaakt talgopbouw op de hoofdhuid?
 • Hoe de talgproductie op de hoofdhuid te verminderen?
 • Hoe talgpluggen van de hoofdhuid te reinigen?
 • Tips om overmatige talgproductie op de hoofdhuid te verminderen
 • Kan talgopbouw haaruitval veroorzaken?
 • Wanneer moet u een zorgverlener raadplegen over talgopbouw?

Wat is Talg?

Talg is de natuurlijke olie van je lichaam, die uit je hoofdhuid en huidporiën sijpelt. Het is belangrijk om de vochtgebrek van je huid te stoppen en heeft antibacteriële eigenschappen.

Talgklieren zijn overal in het lichaam te vinden, maar ze zijn vooral overvloedig aanwezig op het hoofd, gezicht en de bovenste borst. Deze talgklieren bevinden zich onder het huidoppervlak en produceren talgolie.

Het is een complex mengsel van lipiden dat bestaat uit glyceriden, vetzuren, squaleen en cholesterol.[1] Hoewel talg noodzakelijk is, kan het problemen veroorzaken als het lichaam er te veel van produceert.

Wat is de rol van talg?

Ons lichaam profiteert op een aantal manieren van talg:

 • Het voorkomt waterverlies van het huidoppervlak.
 • Het verdedigt de huid tegen infecties.
 • Het helpt bij het versterken van het immuunsysteem van de huid en reguleert de proliferatie van een bacterie genaamd P.acnes, die in de poriën leeft.[2]

Wat veroorzaakt talgopbouw op de hoofdhuid?

Hoofdhuidopbouw treedt op wanneer talgolie combineert met zweet, haarproducten en dode huidcellen en zich verzamelt op de hoofdhuid. Seborrheic dermatitis, psoriasis op de hoofdhuid en eczeem kunnen allemaal identieke symptomen hebben. Elk van deze aandoeningen kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er schilfers ontstaan in het haar en de hoofdhuid.

Talgopbouw kan op elk moment in iemands leven gebeuren. Pasgeborenen met wiegmutsen of dikke, gele gebieden op hun hoofdhuid zijn echter meer vatbaar voor het ontwikkelen van hoofdhuidopbouw als gevolg van seborrheic dermatitis in de eerste paar maanden van het leven. Ook hebben volwassenen tussen de 30 en 60 jaar meer kans om hoofdhuidopbouw te ontwikkelen als gevolg van seborrheic dermatitis.

De oorzaken van hoofdhuidverstopping zijn onbekend. Verschillende variabelen vergroten echter de kans op het produceren van een grote hoeveelheid talgolie, wat een opeenhoping op je hoofdhuid kan veroorzaken.

1. Hormonale onevenwichtigheden:

Hypofyse- en schildklierhormoononevenwichtigheden kunnen leiden tot een escalatie van de talgolieproductie.

2. Slechte hoofdhuid reinheid:

Het minder vaak reinigen van je haar, het gebruik van ongeschikte haarproducten en andere hygiënegerelateerde factoren kan accumulatie en ontsteking op de hoofdhuid veroorzaken. Deze kunnen de haarontwikkeling verder vertragen.

3. Micro-organismen:

Wanneer er een verhoogde hoeveelheid bacteriën of schimmels op je hoofdhuid is, kan dit ontstekingen en ophopingen op de hoofdhuid veroorzaken. Demodex folliculorum is zo’n parasiet die een huidaandoening veroorzaakt die Hyperseborrhea wordt genoemd.[3]

4. Spijsverteringsproblemen:

De chemische samenstelling van talg kan worden veranderd door darm- en leverproblemen, waardoor het nutteloos wordt voor het beschermen van het haar en de hoofdhuid.

5. Metabole stoornissen:

Ongezonde vetten zoals verzadigde of transvetten kunnen uw metabolisme beïnvloeden, wat kan leiden tot een verhoogde hoeveelheid talgolieproductie.

6. Bepaalde diëten:

Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index,[4] zoals wit brood en witte rijst, kan de afscheiding van bepaalde groeifactoren stimuleren, wat overmatige talgproductie veroorzaakt. Overproductie van talg kan ook worden veroorzaakt door een ongezond en ontoereikend dieet.

7. Symptomen van hoofdhuidopbouw

Deze omvatten

 • Schilferige hoofdhuid
 • Krokante huid
 • Roodheid op de hoofdhuid
 • Jeukende hoofdhuid

Hoe de talgproductie op de hoofdhuid te verminderen?

1. Regelmatig shampooen &poetsen

Het is ideaal om je haar eens in de zoveel tijd of drie keer per week te wassen of vaker als je extreem vet haar hebt. Gebruik een shampoo die salicylzuur of piroctone olamine bevat. Het moet ook zachtaardig, sulfaatvrij en geschikt zijn voor uw haartype. Probeer warm water te gebruiken en vermijd warm water. Heet water kan irritatie veroorzaken en de hoofdhuid opdrogen. Uiteindelijk is het zal leiden tot een droge en schilferige huid.

Wees voorzichtig tijdens het wassen en borstelen van je haar. Vermijd strikt overmatig krabben en rigoureuze reiniging van de hoofdhuid. Regelmatig poetsen is ook essentieel. Het heeft de capaciteit om de bloedstroom te verhogen, wat de haargroei stimuleert. Door talg langs de hele streng te verspreiden, bevordert het ook de gezondheid en glans van het haar.

2. Scrub je hoofdhuid

Exfoliatie van je hoofdhuid is net zo belangrijk als regelmatige reiniging. Koop een hoofdhuid exfoliator en gebruik deze een of twee keer per week om je hoofdhuid schoon te houden. Je kunt ook je DIY hoofdhuid exfoliator maken.

Het enige wat je nodig hebt is bruine suiker en havermout haarconditioner. Meng de twee ingrediënten en masseer je hoofdhuid een of twee keer per week zachtjes.

3. Appelciderazijn Spoelen

Appelciderazijn bevat antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen.[5] Volgens studies kan het roosveroorzakende gist op de hoofdhuid elimineren. Giet twee eetlepels appelciderazijn in een glas water en houd het apart. Shampoo vervolgens en spoel je haar zoals gewoonlijk. Breng de azijnoplossing aan op je hoofdhuid en laat het twee minuten rusten. Als je klaar bent, spoel je het grondig af.

4. Citroengras etherische olie

In een Aziatische proef bleek een haartonicum met 10% citroengrasolie (Cymbopogon flexuosus) roos te verlichten. In de studie gebruikten vier proefpersonen de anti-roos haartonicum twee keer per dag.

Citroengras haarproducten zijn gemakkelijk verkrijgbaar in de markt. Je kunt echter ook je eigen citroengras tonic maken. Verdun de essentiële olie van citroengras met een geschikte dragerolie en je bent klaar om te gaan.

Belangrijke opmerking:

Pure etherische oliën mogen niet direct worden gebruikt, omdat ze overmatig geconcentreerd zijn en gevaarlijk kunnen zijn.

Hoe talgpluggen van de hoofdhuid te reinigen?

Het wassen van je hoofdhuid met warm water is de eerste stap in het verwijderen van talgverstoppingen uit je hoofd. Gebruik daarna een zachte shampoo en masseer je hoofdhuid met je vingertoppen. Dit helpt bij het verwijderen van alle verharde en gedroogde talg uit de hoofdhuid.

Talgopbouw vindt plaats op de hoofdhuid in plaats van op de haarlokken. Dus in plaats van hard over je haar te wrijven tijdens het scrubben van de hoofdhuid, laat je de shampoo door je lokken stromen. Gebruik na het spoelen met warm water een conditioner om het proces af te ronden.

Tips om overmatige talgproductie op de hoofdhuid te verminderen

1. Verminder de frequentie van het gebruik van chemische haarproducten.

2. Was je haar eens in de 2-3 dagen met een milde kruidenshampoo.

3. Was de hoofdhuid grondig en spoel alle resten van het haarverzorgingsproduct uit.

4. Draag een badmuts tijdens het zwemmen om je haar te beschermen.

5. Gebruik geen föhn op je haar. Probeer je manen aan de lucht te drogen na een haarwasbeurt.

Kan talgopbouw haaruitval veroorzaken?

De gezondheid van je haar is sterk afhankelijk van een gezonde hoofdhuid. Hoewel overmatige talgproductie en accumulatie op de hoofdhuid niet direct verband houden met haaruitval, kan hun verbinding met roos haaruitval veroorzaken.

 • Seborroïsche dermatitis is een ontstekingsaandoening die gebieden met veel talgklieren aantast, zoals de hoofdhuid. Het wordt niet alleen veroorzaakt door overmatige talgproductie, maar ook door overmatige kolonisatie van een inwonende schimmel genaamd Malassezia en een tekort aan het immuunsysteem.
 • Jeuk en schilfering van de hoofdhuid zijn veel voorkomende symptomen. Het kan fysieke schade aan het haar veroorzaken, evenals ontstekingen rond de haarzakjes, waardoor de verbinding van de haren met de huid kan afnemen.
 • Als je droge of verharde talg ziet, betekent dit dat je hoofdhuid ongezond is. Je hebt dan meer kans om haar te verliezen als gevolg van een hoger risico op secundaire infecties en beschadigd haar.
 • Het is cruciaal om een gezonde talgproductiebalans te behouden. Zowel verhoogde als verminderde productie kan leiden tot onnodige haar- en huidproblemen.

Wanneer moet u een zorgverlener raadplegen over talgopbouw?

Als de hoofdhuid van een persoon geïrriteerd of pijnlijk wordt, of als de schilfering aanhoudt, moeten ze een arts raadplegen. Als iemand psoriasis heeft en nu nieuwe of verslechterende vlekken op zijn hoofdhuid heeft opgemerkt, moeten ze hun arts raadplegen. Een arts kan de bron van schilfering identificeren en de patiënt helpen de accumulatie te elimineren en te voorkomen dat deze terugkeert.

Inpakken

Het valt niet te ontkennen dat talg op de hoofdhuid nodig is voor gezonde lokken. Daarom moet u stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat de juiste hoeveelheid natuurlijke olie aanwezig is. Langdurig gebruik van agressieve chemicaliën of nalatigheid van hoofdhuidhygiëne kan er echter voor zorgen dat de talgklieren overmatige talg op de hoofdhuid afscheiden en tot haarbeschadiging leiden.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen