Word je ooit wakker en zie je dat je ogen er gezwollen en gezwollen uitzien? Zorgen de wallen onder je ogen ervoor dat je er oud en moe uitziet?

Ten eerste, wees kalm. Er zijn verschillende manieren om het uiterlijk van wallen onder je ogen te minimaliseren. Hoewel gezwollen ogen meer een cosmetische zorg zijn en over het algemeen onschadelijk, kunnen ze soms een teken zijn van een onderliggende medische aandoening.

Als je meer wilt weten over gezwollen ogen, wat de oorzaken zijn en hoe je het kunt aanpakken, lees dan verder om meer te weten te komen.

Hoogtepunten:

 • Wat zijn gezwollen ogen?
 • Wat zijn de oorzaken gezwollen ogen?
 • Hoe zich te ontdoen van gezwollen ogen?
 • Preventietips voor gezwollen ogen
 • Wanneer moet je naar je dokter?

Wat zijn gezwollen ogen?

De huid die je ogen omringt is delicater en dunner dan die van de rest van je gezicht. Wanneer vocht zich ophoopt in de dunne lagen weefsel rond uw ogen, kunnen uw ogen en oogleden opzwellen en gezwollen lijken.

Als u merkt dat uw ogen er ’s ochtends puffer uitzien, kan dit een gevolg zijn van vochtretentie. Er zijn echter verschillende factoren die ertoe kunnen bijdragen dat uw ogen gezwollen en gezwollen lijken.

Bovendien kunnen schaduwen en verkleuringen van de huid ervoor zorgen dat oogzakken er nog opvallender uitzien.

Wat zijn de oorzaken gezwollen ogen?

Vrouw met gezwollen ogen

Naarmate je ouder wordt, verzwakken het weefsel rond je ogen en de spieren die je oogleden ondersteunen. Als gevolg hiervan begint de huid door te zakken en bewegen normaal vet en collageen zich naar het gebied onder je ogen, waardoor ze gezwollen lijken.

Naast dat veroudering de belangrijkste oorzaak is, dragen verschillende bepalende factoren toe aan gezwollen ogen. Deze omvatten:

 • Onvoldoende slaap
 • Overmatig roken
 • Een natriumrijk dieet (leidt tot vochtretentie)
 • Genetica

Hier zijn enkele andere veel voorkomende oorzaken van gezwollen ogen:

1. Allergieën

Zwelling of wallen van de ogen zijn een veel voorkomend symptoom van allergieën. U kunt wallen in de ogen ervaren als u een allergische reactie heeft op voedsel, chemische stoffen of andere allergenen. Hooikoorts kan ook leiden tot wallen in de ogen.

2. Roze oog

Medisch bekend als conjunctivitis, roze ogen kunnen ook gezwollen ogen veroorzaken. Dit is een infectie veroorzaakt door virussen en bacteriën en is meestal behoorlijk pijnlijk.

3. Chalazion

Een chalazion is een onschuldige bult in het ooglid veroorzaakt door een verstopte olieklier.

4. Stye

Styes zijn zachte rode bultjes die verschijnen aan de rand van de oogleden. Het is een infectie die optreedt wanneer de wimperfollikel of traanklier wordt geblokkeerd.

5. Trauma

Zwelling kan optreden wanneer de ogen stompe kracht of verwondingen ontvangen – het oog comprimeert en trekt zich terug, wat resulteert in de ophoping van bloed in het getroffen gebied.

6. Ziekte van Graves

Ontsteking van het oog kan ook optreden als gevolg van de ziekte van Graves, een auto-immuunziekte veroorzaakt door een schildklierprobleem.

Hoe zich te ontdoen van gezwollen ogen?

1. Medicijnen

A. Oogdruppels

Antihistaminicum oogdruppels werken effectief als u oogzwelling als gevolg van een allergie.

Steroïde oogdruppels kunnen goed werken in geval van zwelling veroorzaakt door een allergische reactie.

Steroïden mogen echter alleen worden gebruikt wanneer voorgeschreven door uw arts. Als steroïden worden gebruikt om wallen te behandelen als gevolg van andere oorzaken, kunnen ze meer kwaad dan goed doen.

B. Anti-allergie medicijnen

Anti-allergie medicijnen zijn nuttig om wallen in de ogen veroorzaakt door een allergische reactie te behandelen.

Bijvoorbeeld, medicijnen zoals cetirizine, difenhydramine, fexofenadine, of loratadine zijn enkele van de meest gebruikte anti-allergische medicijnen. [1]

C. Zalf

Een antibacteriële zalf is nuttig om wallen te verminderen als deze wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie.

Vrouw die moisturizer toont

Sommige mensen krijgen ook verlichting door het aanbrengen van aambei behandeling zalven. Zoek naar vrij verkrijgbare zalven die fenylefrine bevatten, wat helpt om de bloedvaten te vernauwen en zo de zwelling te verminderen. [2]

Woord van waarschuwing:

Gebruik oogzalf met uiterste voorzichtigheid. Voorkom dat het in direct contact komt met het oog.

Raadpleeg uw arts voordat u een geneesmiddel gebruikt.

2. Huismiddeltjes

Bepaalde huismiddeltjes en veranderingen in levensstijl kunnen een lange weg gaan in het verminderen van het uiterlijk van wallen rond je ogen. U kunt het volgende doen:

A. Koud kompres

[3] Grab een schoon washandje en maak het nat met koud water. Zoek een comfortabele plek en breng het natte washandje een paar minuten aan op de huid onder je ogen.

B. Spoel je ogen

Je ogen spoelen met koud water kan verfrissend zijn. Het is een geweldige manier om vermoeide ogen onmiddellijk op te fleuren en tegelijkertijd het uiterlijk van wallen tijdelijk te minimaliseren.

C. Gebruik een kussen

Gebruik een kussen tijdens het slapen met je hoofd omhoog, zodat vocht zich niet ophoopt rond je ogen. [4]

D. Stoppen met roken

Het roken van tabak kan leiden tot sneller collageenverlies. Dit kan leiden tot gezwollen ogen omdat de dunne huid onder de ogen nog dunner wordt.

E. Oogcrèmes

Er zijn verschillende oogcrèmes verkrijgbaar die wallen rond de ogen helpen verminderen. Zoek naar crèmes die ingrediënten bevatten zoals arnica, komkommer of kamille.

Preventietips voor gezwollen ogen

Hoewel een van de belangrijkste oorzaken van gezwollen ogen veroudering is, kan het uiterlijk aanzienlijk worden verbeterd door een gezonde levensstijl aan te nemen. Zorg ervoor dat u een gezond dieet volgt, voldoende slaapt en stopt met roken.

Bovendien is het belangrijk om uw ogen door uw arts te laten evalueren om ernstigere onderliggende medische aandoeningen uit te sluiten. Hier zijn een paar dieettips die u in gedachten moet houden:

Voedingsmiddelen om te eten:

Groep peterseliebladeren
 • Als je vaak wakker wordt met gezwollen ogen, eet dan veel peterseliebladeren. Peterselie helpt gifstoffen uit je nieren te spoelen en houdt waterretentie op afstand.
 • Constipatie kan een van de oorzaken zijn van gezwollen ogen. Neem haver en vezelige groenten zoveel mogelijk op in je dieet.
 • Kruidenthee is ook goed om de wallen rond de ogen onder controle te houden.
 • Mierikswortel is een ander populair voedsel dat helpt water uit het lichaam te verwijderen.

Voedingsmiddelen om te vermijden:

 • Vermijd het drinken van vloeistoffen voor het slapengaan.
 • Blijf uit de buurt van zout voedsel. Beperk uw zoutinname, wat het vasthouden van vocht ’s nachts kan verminderen.

Wanneer moet je naar je dokter?

Gezwollen ogen zijn meer een cosmetische zorg en veroorzaken meestal geen schade of interfereren met uw gezichtsvermogen.

Als u echter lange tijd ernstige zwelling, pijn, irritatie of wallen ervaart, moet u uw arts raadplegen. Pas ook op voor tekenen zoals jeuk en aanhoudende roodheid.

Inpakken

Uw ogen kunnen gezwollen en gezwollen lijken als gevolg van verschillende factoren, zoals zwakke oogspieren, waterretentie, allergische reacties of andere onderliggende gezondheidsproblemen.

Hoewel het meestal onschadelijk is en binnen een paar dagen vanzelf kan verdwijnen, is het sterk aan te raden om uw arts te raadplegen als de aandoening aanhoudt of verergert.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen