Voelt je huid meestal jeukend of geïrriteerd aan? Je vraagt je misschien af of je een huidaandoening hebt, of dat je een allergische reactie hebt ontwikkeld op iets dat je hebt gegeten. Dit kan een teken zijn van psoriasis of eczeem.

Eczeem en psoriasis kunnen verwarrend voor u lijken, met hun vergelijkbare uiterlijk. Maar diep van binnen zijn ze fundamenteel anders. Er zijn echter aanwijzingen die u kunnen helpen ze uit elkaar te houden.

Hieronder splitsen we de belangrijkste identificatiegegevens van psoriasis en eczeem op om u te helpen uw huidaandoening correct te kennen, te behandelen en te beheren.

Hoogtepunten:

 • Eczeem en psoriasis identificeren
 • Voorkomen van eczeem en psoriasis in het lichaam
 • Wat kan eczeem en psoriasis opvlammen?
 • Hoe beïnvloedt leeftijd eczeem en psoriasis?
 • Aandoeningen die verband houden met eczeem en psoriasis
 • Overeenkomsten tussen eczeem en psoriasis?
 • Hoe eczeem en psoriasis te behandelen?

Eczeem en psoriasis identificeren

Psoriasis is een veel voorkomende chronische inflammatoire huidziekte, meestal gekenmerkt door verhoogde jeukende huidplaques. Deze plaques zijn meestal rood, jeukend en bedekt met dikke, zilverachtige schubben.

Psoriasis wordt meestal gevonden op je knieën, ellebogen en hoofdhuid, maar het kan ook je nagels en benen beïnvloeden.

Bij deze huidaandoening versnelt de levenscyclus van je huidcellen. Dit bouwt dode cellen op het oppervlak van je opperhuid op, waardoor rode, ontstoken en schilferige plekken op de huid ontstaan.

Eczeem is ook een chronische, niet-besmettelijke, inflammatoire huidaandoening die wordt gekenmerkt door intense jeuk. Eczeem kan een rode, ontstoken of gebarsten huid veroorzaken. Dit kan gepaard gaan met hooikoorts of astma.

Eczeem beïnvloedt het vermogen van uw huid om het te beschermen tegen bacteriën en allergenen. Dit leidt ertoe dat je huid meer geforceerd reageert op bepaalde triggers zoals stof, huidverzorgingsproducten, wasmiddelen, dieren etc.

Voorkomen van eczeem en psoriasis in het lichaam

Eczeem:

Het verschijnt vaak op je gezicht, armen en benen. Baby’s kunnen het op hun kin, wangen, hoofdhuid, borst, rug, armen en benen krijgen.

1. Handeczeem

jonge vrouw krabt de jeuk op haar handen

Handeczeem of handdermatitis, veroorzaakt kleine, jeukende blaren op uw handpalmen. Het kan optreden als gevolg van het gebruik van agressieve chemicaliën en irriterende stoffen. Maar als u iemand bent die eczeem heeft gehad in de kindertijd, of iemand die herhaaldelijk contact heeft gehad met water, kunt u vatbaar zijn voor een hoog risico.

Gebruik een moisturizer om handdermatitis te behandelen. Het zal helpen bij het herstellen van uw beschadigde buitenste huid en vocht in de huid vasthouden. Het aanbrengen van een moisturizer zal u ook helpen het risico op secundaire bacteriële infectie te verminderen.

Kies ervoor om beschermende met katoen beklede of rubberen handschoenen te dragen op het werk en thuis wanneer u in contact komt met irriterende chemicaliën en water. U kunt ook een barrièrecrème op uw handen aanbrengen voordat u wordt blootgesteld aan irriterende stoffen.

2. Gezicht Eczeem

Gezichtseczeem op het gezicht komt vaak voor bij baby’s en peuters, maar het kan voorkomen bij mensen van elke leeftijd. Het kan ontstekingen en droogheid veroorzaken, vaak resulterend in vlokken en blaren.

Was je gezicht met lauw water, gebruik een zachte reiniger en zoek naar huidverzorgingsproducten met hydraterende ingrediënten om de symptomen onder controle te houden.

3. Eczeem op andere delen van het lichaam

Eczeem kan ook delen van de huid van een baby beïnvloeden die in contact komen met luiers. Dit komt omdat het materiaal dat wordt gebruikt om luiers te maken de gevoelige huid kan irriteren. Crèmes en andere producten die bij baby’s worden gebruikt, kunnen ook problemen veroorzaken.

Volwassenen kunnen eczeem op andere lichaamsdelen ervaren als gevolg van het wasmiddel dat wordt gebruikt om uw kleding te wassen. Misschien wilt u uw wasmiddel in dergelijke ases veranderen.

Psoriasis:

Het kan voorkomen op je ellebogen, knieën, hoofdhuid en gezicht, onderrug, handpalmen en voetzolen. Psoriasis kan leiden tot vlekken op uw vingernagels en teennagel, mond en lippen, oogleden, oren en huidplooien.

jonge vrouw die lijdt aan huidziekte genaamd psoriasis

1. Psoriasis in de hand

Psoriasis kan op uw handen en vingers verschijnen. Het kan zich manifesteren als barsten, zwelling of blaarvorming.

Psoriasis in de handen kan worden veroorzaakt door de verwonding van uw huid, een infectie of andere huidaandoeningen zoals handdermatitis. U kunt kiezen voor behandelingen in pilvorm, injecties en UV-therapie.

2. Psoriasis in het gezicht

Psoriasis in het gezicht is een chronische huidaandoening waarbij er een of meer aanhoudende en verdikte rode en droge plekken op het gezicht zijn. Het kan veroorzaken milde tot intense jeuk, pijn en gevoeligheid van de huid.

U kunt zachte niet-zeepreinigers, vochtinbrengende crèmes, zonnebrandmiddelen gebruiken om psoriasis in het gezicht te behandelen.

3. Psoriasis op andere delen van het lichaam

Inverse psoriasis en plaque psoriasis zijn twee veel voorkomende soorten psoriasis die u in het genitale gebied kunt ervaren. Symptomen zijn onder meer een rode huid die glad is (niet schilferig) en er strak uit kan zien.

Wist je dat?

Slechts 1% van de baby’s ervaart psoriasis. 2-6% van alle psoriasisgevallen omvat kinderen jonger dan 2 jaar.

Wat kan eczeem en psoriasis opvlammen?

Eczeem is meestal het gevolg van dingen die je huid irriteren en elementen die allergie veroorzaken, zoals:

 • Zeep
 • Detergentia
 • Ontsmettingsmiddelen
 • Sappen van producten of vlees
 • Stof
 • Huisdieren
 • Stuifmeel
 • Schimmel
 • Roos
 • Infecties
 • Overmatig zweten
 • Stress
 • Hitte
 • Hormonale veranderingen

Psoriasis triggers variëren van persoon tot persoon. Enkele van de meest voorkomende psoriasistriggers zijn echter:

 • Vaccins
 • Letsel aan de huid zoals insectenbeten of krassen
 • Weer
 • Bepaalde voedingsmiddelen

Hoe beïnvloedt leeftijd eczeem en psoriasis?

Eczeem wordt vaak ervaren door kinderen jonger dan 5 jaar. Dit type huidaandoening kan doorgaan tot de adolescentie of volwassenheid. Er zijn minder vaak gevallen van volwassenen die eczeem krijgen, tenzij ze een schildklieraandoening, hormoonveranderingen of stress hebben.

Symptomen van psoriasis beginnen vaak tussen de leeftijd van 15 en 25 jaar bij mannen en vrouwen. Kinderen kunnen milde, matige of ernstige psoriasis hebben.

Aandoeningen die verband houden met eczeem en psoriasis

Eczeem komt meestal samen met een droge, gevoelige huid. U kunt het ook ervaren als een van uw familieleden eczeem, astma of hooikoorts heeft.

Psoriasis is meestal gekoppeld aan stress. U kunt het echter ook ontwikkelen als u diabetes of depressie, hartaandoeningen of infecties heeft.

U kunt altijd naar een arts verwijzen om de huidaandoeningen nauwkeurig te herkennen en te laten behandelen.

Overeenkomsten tussen eczeem en psoriasis?

Eczeem en psoriasis lijken qua uiterlijk op elkaar. Beide kunnen leiden tot huiduitslag, rode en jeukende huid. Ze kunnen op dezelfde plaatsen van het lichaam verschijnen, zoals de handen en de hoofdhuid. Misschien vindt u het moeilijk om onderscheid te maken tussen deze twee huidaandoeningen. Daarom moet u met een dermatoloog praten over het krijgen van de juiste diagnose en behandeling. Zelfdiagnose kan de aandoening verder verergeren.

Hoe eczeem en psoriasis te behandelen?

Zowel eczeem als psoriasis hebben verschillende behandelingen op basis van de ernst en de symptomen. Het belangrijkste is echter om de triggers te kennen.

Psoriasis Behandeling:

gezichtsbehandeling

Moisturizers

Gebruik lotions, crèmes en zalven om schilfering, droogheid en irritatie in je huid te verminderen. Je kunt ook verzachtende middelen kiezen (hydraterende behandelingen om de huid te kalmeren en te hydrateren). Verzachtende middelen voor psoriasis bevatten vaak vloeibare paraffine / witte zachte paraffine, antimicrobiële stoffen en lauromacrogols, die jeuk voorkomt.

Waar je op moet letten in een lotion als je psoriasis hebt:

 • Aloë vera
 • Jojoba
 • Zink pyrithione
 • Capsaïcine
 • Glycerine

Topische corticosteroïden:

Dit zijn een van de meest gebruikte behandelingsmodaliteiten om psoriasissymptomen te kalmeren. Het helpt ontstekingen te verminderen en de celgroeisnelheid te vertragen.

Corticosteroïden vormen de basis van de behandeling, met het beste succes en de minste bijwerkingen. (1) Ze zijn gescheiden op basis van hun potentie. Uw arts kan milde cvorticosteroïden zoals hydrocortison aanbevelen voor gevoelige gebieden zoals uw gezicht. Sterkere corticosteroïde crèmes kunnen worden aanbevolen voor andere gebieden. Deze omvatten triamcinolon (Acetonide, Trianex), Clobetasol (Temovate) onder anderen.

Topische corticosteroïden zijn verkrijgbaar in:

 • Crèmes
 • Lotions
 • Gels
 • Oplossingen
 • Zalven

Enkele van de bijwerkingen zijn:

 • Jeuk
 • Brandend
 • Irritatie
 • Roodheid
 • Droogte

Langdurig gebruik kan leiden tot verlies van huidtint en verslechtering van huidcellen. Het kan ook het risico op infecties verhogen. Raadpleeg een dermatoloog voor advies.

1. Vitamine D:

Gebruik vitamine D actuele zalven (onder medisch advies) om psoriasis te behandelen. Vitamine D is het belangrijkste actieve ingrediënt in twee medicijnen – Vectical en Dovonex – die worden gebruikt om psoriasis te behandelen. Vitamine D kan helpen bij het vertragen van de groei raten van huidcellen. Uw arts kan voorschrijven dat het moet worden gebruikt in combinatie met corticosteroïden.

2. Salicylzuur:

Het helpt om psoriasisschubben te verzachten en te verwijderen. Gebruik het echter niet over grote delen van de huid. Het kan ervoor zorgen dat uw lichaam te veel van de medicatie absorbeert, wat leidt tot bijwerkingen. Gebruik het alleen na overleg met een dermatoloog.

3. Topische retinoïden:

Topische retinoïden zijn vitamine A-derivaten. Voorbeelden hiervan zijn Tazorac en Avage. Deze zijn verkrijgbaar in de vorm van gels of crèmes.

Notitie:

Deze worden niet aanbevolen als u borstvoeding geeft of zwanger bent of probeert zwanger te worden.

4. Orale retinoïden:

Retinoïden zijn een vorm van vitamine A die de celgroei van uw huid vertragen en roodheid en zwelling verminderen. Acitretine is het enige orale retinoïde dat wordt gebruikt voor de behandeling van ernstige psoriasis bij volwassenen. Het kan echter ernstige bijwerkingen veroorzaken. Daarom kan uw arts dit medicijn slechts voor een korte tijd voorschrijven.

Enkele van de bijwerkingen zijn:

 • Schrale lippen en droge huid

 • Hoofdpijn
 • Geïrriteerde huid
 • Haaruitval
 • Xerostomie
 • Verminderd nachtzicht
 • Peeling van de huid
 • Agressieve gedachten

5. Methotrexaat:

Methotrexaat medicijnen kan worden gebruikt om volwassenen met psoriasis te behandelen als geen andere medicijnen hebben aangetoond resultaten. U kunt methotrexaat meestal eenmaal per week innemen als een orale tablet of injecteerbare oplossing.

Methotrexaat kan fatale leverschade of epileptische aanvallen veroorzaken. Alvorens methotrexaat voor de eerste keer, Neem contact op met uw arts.

6. Ciclosporine:

Het is een oraal geneesmiddel dat uw immuunsysteem beteugelt en de celgroei van uw huid vertraagt. Gebruik Cyclosporine alleen als u wordt gediagnosticeerd met ernstige psoriasis.

Maar vergeet niet dat Cyclosporine grote risico’s kan veroorzaken, zoals nierproblemen, hoge bloeddruk en hoog cholesterol.

7. Lichttherapie:

UV-therapie zoals UVB-fototherapie en psoralen plus ultraviolet A (PUVA) kan psoriasissymptomen effectief verminderen.

De straling kan je huid echter uitdrogen en jeuk veroorzaken. Ga alleen voor lichttherapie onder toezicht van een arts.

Notitie:

Het blootstellen van je huid aan zonnebanken kan het beschadigen. UV-licht kan bijdragen aan huidbeschadiging.

8. Biologische geneesmiddelen:

Deze geneesmiddelen interfereren met de ziektecyclus en verbeteren de symptomen binnen een paar weken. Wetenschappers hebben verschillende opties in deze categorie bedacht, zoals etanercept (Enbrel), infliximab (Remicade), ixekizumab (Taltz) en secukinumab (Cosentyx).

Eczeem Behandeling:

1. Corticosteroïde crèmes:

Corticosteroïde crèmes, oplossingen, gels, schuimen en zalven zijn geformuleerd met hydrocortison steroïden. Hydrocortison is een milde corticosteroïde voorgeschreven voor symptomen die geassocieerd zijn met eczeem. Het wordt meestal voorgeschreven in concentraties van 1 procent. Ze kunnen jeuk snel verlichten en ontstekingen verminderen. (2)

Ze zijn er in verschillende sterktes, van milde over-the-counter (OTC) behandelingen tot sterkere geneesmiddelen op recept.

Topische corticosteroïden worden voorgeschreven op basis van hun potentie.

2. Antibiotica:

Antibiotica bestrijden de bacteriën die infecties veroorzaken (3). Als uw opflakkering is veroorzaakt door een bacteriële infectie, kunt u ervoor kiezen om voor een antibioticum te gaan om uw huid te verlichten van ontstekingen en roodheid.

Uw dermatoloog kan orale antibiotica voorschrijven als u een uitgebreid gebied van geïnfecteerd eczeem heeft. Flucloxacilline is een van de meest voorkomende antibiotica die meestal door de arts worden aanbevolen.

3. Antischimmel crèmes:

Dergelijke crèmes gemaakt met hydrocortison steroïden kunnen snel jeuk verlichten en ontstekingen verminderen.

4. Systemische corticosteroïden:

Systemische steroïden (Prednison) zijn synthetische derivaten van de natuurlijke steroïde, cortisol, geproduceerd door de bijnieren. Ze hebben diepgaande ontstekingsremmende effecten. (4). Systemische corticosteroïden kunnen aan u worden toegediend in de vorm van orale geneesmiddelen of via intramusculaire injectie.

Notitie:

Deze moeten niet worden genomen als een remedie op lange termijn, omdat ze schadelijk kunnen zijn voor uw lichaam.

5. Fototherapie:

Dit omvat het gebruik van smalband ultraviolet B (NB-UVB) licht om matig eczeem te behandelen (5). Lichttherapie omvat meestal 2-6 sessies per week in een gespecialiseerde dermatologische praktijk of ziekenhuis.

Dit is echter gekoppeld aan huidkanker. U moet uw arts raadplegen voordat u deze behandeling voor eczeem ondergaat.

6. Dupilumab:

Dupilumab is een biologisch middel dat zich richt op en interfereert met de ziektecyclus. Het was gelicentieerd in het Verenigd Koninkrijk in het jaar 2018. Het heeft onderdrukking van eczeem-gerelateerde symptomen aangetoond na gebruik gedurende 16 weken. Als u geen verbetering ziet, neem dan contact op met uw arts. Bijwerkingen zijn zweren en oogontsteking. Dupilumab wordt niet aanbevolen voor mensen jonger dan 12 jaar.

Notitie:

Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, vermijd dan het gebruik van dupilumab.

Inpakken

Vergeet niet dat niet alle huiduitslag psoriasis of eczeem is. Zelfs tussen psoriasis en eczeem kan het moeilijk zijn om het verschil te zien. Er zijn effectieve behandelingen voor zowel psoriasis als eczeem, en ernstige gevallen kunnen medicatie vereisen. Houd er rekening mee dat u uw symptomen met uw dermatoloog moet bespreken om hen te helpen de beste behandelingskuur voor u te bepalen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen