Droog, pluizig, roos en onhandelbaar haar? Als je al het mogelijke hebt geprobeerd om je haar te conditioneren en glad te maken, maar dat is mislukt, kan glycerine je te hulp komen!

Glycerine of glycerol als ingrediënt is effectief in het voeden van het haar en het verstrekken van de nodige vocht kick. Laten we eens kijken hoe.

Hoogtepunten:

 • Wat is glycerine?
 • Voordelen van glycerine voor haar
 • Hoe glycerine voor haar te gebruiken?
 • Soorten glycerine
 • Wie moet glycerine gebruiken?

Wat is glycerine?

Glycerine is een kleurloze, geurloze vloeistof die meestal is afgeleid van kokosolie, palmolie en sojabonen. Het is een populair ingrediënt van de voedings- en drankenindustrie.

Glycerine wordt vaak aangetroffen in haarverzorgingsproducten vanwege het vermogen om vocht uit de omgeving aan te trekken en het in je haar te vergrendelen, waardoor het zacht en gehydrateerd blijft. Het werkt als een bevochtigingsmiddel.

Voordelen van glycerine voor haar

1. Elimineert Roos

Glycerine hydrateert en voedt uw hoofdhuid en verlicht u van roosgerelateerde symptomen (1) (2). Glycerine wordt ook gebruikt in een aantal huidverzorgingsproducten om de droge huid te helpen behandelen.

2. Diepe conditionering

Glycerine wordt gebruikt om het haar te voeden en te verzorgen, waardoor het zacht en kroesvrij wordt. Het kan ook worden gemengd met je conditioner om vocht in je haarlokken vast te houden en te voeden.

3. Elimineert Jeuk

Glycerine heeft antimicrobiële eigenschappen die kunnen helpen bij de behandeling van jeuk, die optreedt als gevolg van droogheid of roos. Het helpt vocht in de hoofdhuid vast te houden.

4. Voorkomt split-ends

Gespleten haarpunten zijn het gevolg van droog en beschadigd haar. Glycerine helpt bij het versterken van je haar, het voorkomen van breken en andere vormen van schade. Het houdt uw schacht intact en voorkomt de ontwikkeling van split-ends.

Hoe glycerine voor haar te gebruiken?

Glycerine in zijn natuurlijke vorm is de meest effectieve methode om uw haarproblemen aan te pakken. Het gebruik ervan in combinatie met andere ingrediënten biedt echter extra voordelen.

1. Haarspray met glycerine

Wat je nodig hebt:

 • Water (een half kopje)
 • Rozenwater (een half kopje)
 • Enkele druppels van een etherische olie
 • 2 eetlepels glycerine

Meng deze in een kom en voeg het toe aan een spuitfles. Gebruik na het nemen van een douche om je haar licht te coaten. Zorg ervoor dat je het op vochtig haar gebruikt.

2. Castorolie met glycerine

Wat je nodig hebt:

 • 1 eetlepel glycerine
 • 1 eetlepel ricinusolie
 • 2 eetlepels water

Facultatief:

 • 1 eetlepel appelciderazijn (pH-balancerend)
 • 1 eigeel (conditioneringrediënt)

Castorolie is rijk aan vetzuren die bijdragen aan het versterken van je haar. Het bevat ook schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen die roos en andere infecties op afstand houden. Castorolie houdt je haar ook gehydrateerd.

3. Olijfolie, glycerine en honing

Wat je nodig hebt:

 • 1 eetlepel honing
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 eetlepel glycerine

Olijfolie is rijk aan vitamine E die haaruitval bestrijdt (3). Olijfolie helpt bij het reguleren van de hoeveelheid water die door uw haarlokken wordt opgenomen, waardoor zwelling en schade worden voorkomen. Het helpt ook kroezen en droogte te minimaliseren.

Honing is een vochtinbrengende crème die je hoofdhuid voedt en glans en zachtheid aan je haar toevoegt.

4. Rozenwater en glycerine

Wat je nodig hebt:

 • 2-3 eetlepels rozenwater
 • 1 eetlepel glycerine

Rozenwater is effectief in het handhaven van de pH-waarden van je hoofdhuid. Het is ontstekingsremmend en voorkomt jeuk en roodheid.

5. Aloë Vera en glycerine

Wat je nodig hebt:

 • 1 eetlepel aloë vera gel
 • 1 eetlepel glycerine

Aloë vera bevat antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen die verschillende hoofdhuidaandoeningen voorkomen en helpen bij het behoud van een gezonde hoofdhuid (4).

Soorten glycerine

1. Plantaardige glycerine

Verkregen uit kokosolie en sojabonen. Dit type wordt meestal gebruikt in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. Plantaardige glycerine is kleurloos en geurloos en wordt ook in de loop van de stad gebruikt in de cosmetische industrie. Het helpt de gezondheid van de huid te verbeteren en draagt bij aan hydratatie.

2. Dierlijke glycerine

Dit type glycerine is meestal afgeleid van dierlijke vetten. Het wordt voornamelijk gebruikt in de schoonheid, voedsel en persoonlijke verzorging industries.

Wie moet glycerine gebruiken?

Glycerine is een universeel ingrediënt dat door u kan worden gebruikt, ongeacht uw hoofdhuid en haartype. Als je echter droog en kroeshaar of een jeukende hoofdhuid hebt, kan het gebruik van glycerine echt helpen de gezondheid van je hoofdhuid en haartextuur te verbeteren.

Als je krullend haar hebt, is het waarschijnlijk dat je haar droger is in vergelijking met iemand met golvend of steil haar. In zo’n geval kunt u uw haar één keer per week diep conditioneren met behulp van glycerine.

Inpakken

Glycerine als ingrediënt werd voornamelijk gebruikt in de voedings- en drankenindustrie. In het recente verleden is het echter ook veel gebruikt in de haar- en huidverzorgingsindustrie. Van hydratatie tot het op afstand houden van jeuk, dit ingrediënt heeft nogal wat te bieden als onderdeel van uw haarverzorgingsregime.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen