Terwijl een paar ingrediënten worden geprezen als wondermiddelen in de huidverzorgingsindustrie, is glycolzuur een consistente winnaar die maximale vermeldingen krijgt door dermatologen. Een plantaardig actief ingrediënt, glycolzuur kan een golf van huidproblemen aanpakken, van acne tot pigmentatie en veroudering.

Maar hoe bepaal je welke voor jou geschikt is? Laten we het weten van onze hoofddermatoloog Dr. Harish Koutam, een geaccrediteerd lid van de Indian Association of Dermatologists, Venereologists and Leprologists (IADVL) en Cosmetic Surgeons of India.

Hoogtepunten:

 • Wat is glycolzuur? Wat doet het met je gezicht en huid?
 • Voordelen van glycolzuur
 • Hoe glycolzuur op de huid te gebruiken?
 • Zal glycolzuur werken voor mijn huidtype?
 • Is het ok om glycolzuur elke dag te gebruiken?
 • Wat zijn de bijwerkingen van glycolzuur?
 • Welke ingrediënten moeten niet worden gecombineerd met glycolzuur?
 • Wat te overwegen voordat u zich tot glycolzuur wendt?

Wat is glycolzuur? Wat doet het met je gezicht en huid?

Laten we het hier over chemie hebben. Het kleinste alfahydroxyzuur (AHA) [1], glycolzuur is een poeder gemaakt van kleurloze en geurloze kristallen. Het is afgeleid van suikerriet en staat bekend om zijn effectieve penetratie in de huid.

Dr. Harish zegt dat glycolzuur is gemaakt van fijne moleculen die gemakkelijk diep in de huid kunnen doordringen. Het maakt voorzichtig dode huidcellen op je huid los. Dit brengt een gezonde huid naar de oppervlakte, waardoor je een frissere, stralende en gladdere huid krijgt en daarnaast een groot aantal andere voordelen biedt.

Voordelen van glycolzuur

1. Exfoliatie

Onze huid heeft verhoornde dode lagen huidcellen die het bovenste oppervlak bereiken en daar worden afgestoten. Er kan een dode huidcelopbouw zijn als gevolg van een gebrek aan goede reiniging, exfoliatie, zonlicht en leeftijd. Zo’n opeenhoping van dode huidcellen kan leiden tot een doffe en verouderende huid. Glycolzuur is een uitstekende exfoliant [2] die de bovenste laag van de huid verwijdert om een nieuwe laag te onthullen.

2. Anti-veroudering

Denk aan anti-aging, denk aan glycolzuur. Glycolzuur helpt het collageengehalte in de huid te verhogen [3]. Collageen is een vezelig eiwit dat in de dermis wordt aangetroffen en houdt de huid stevig. Afnemende niveaus van collageen kunnen leiden tot een slappe huid, fijne lijntjes en rimpels.

3. Bevochtigingsmiddel

Glycolzuur is ook een bevochtigingsmiddel [4] en deze eigenschap maakt het het beste geschikt voor moisturizers bij gebruik in lage concentraties. Het kan vocht uit de lucht halen en in de huid opsluiten.

4. Acne bestrijdende eigenschappen

Acne-gevoelige huid kan baat hebben bij glycolzuur [5]. Acne wordt veroorzaakt wanneer haarzakjes op je huid verstopt raken met overtollige olie, vuil, dode huidcellen en bacteriën. Glycolzuur verwijdert de opbouw van dode huidcellen en kan uw acne in de loop van de tijd verbeteren.

5. Bereid de huid voor op andere producten

Door zijn exfoliërende eigenschappen stelt glycolzuur de huid in staat om huidverzorgingsproducten te absorberen. Na het bereiken van een gladde huid met glycolzuur, is je huid nu klaar voor een dosis acne crèmes, anti-aging serums of een vitamine boost serum.

Hoe glycolzuur op de huid te gebruiken?

Glycolzuur komt voor in de meeste chemische peelings [6] die huidproblemen behandelen zoals acnelittekens, donkere vlekken, melasma en ouderdomsvlekken. Het kan worden gebruikt in uw huidverzorgingsroutine in de vorm van reinigingsmiddelen, peelings en crèmes. Producten die glycolzuur bevatten, kunnen pigmentatieproblemen, littekens, fijne lijntjes en rimpels aanpakken.

Wie kan gebruiken?

Glycolzuur is geschikt voor alle huidtypes. Primaire functie van glycolzuur op de huid is exfoliatie, wat verwijst naar een zekere mate van irritatie. Als u een gevoelige huid heeft, raadpleeg dan uw dermatoloog voordat u glycolzuur gebruikt. Mensen met donkere huidtinten kunnen een risico op pigmentatie hebben bij het gebruik van glycolzuur.

Hoe vaak kun je gebruiken?

Het antwoord hierop is gebaseerd op uw huidtype, leeftijd en huidtolerantieniveau. Begin klein en verhoog het als je huid positief reageert. Het hangt ook af van het soort glycolzuurproduct dat u gebruikt. Een reiniger met een lager percentage glycolzuur kan elke dag worden gebruikt. Een crème met een hoger glycolzuurgehalte kan eenmaal daags worden gebruikt.

Zal glycolzuur werken voor mijn huidtype?

Glycolzuur is zeer effectief als u normale, vette of gecombineerde huidtypes heeft. Maar als je een droge en extreem gevoelige huid hebt, is het misschien niet voor jou. Mensen met een gevoelige huid hahebben een grote kans op reactie met glycolzuur.

Is het ok om glycolzuur elke dag te gebruiken?

U kunt huidverzorgingsproducten gebruiken die glycolzuur bevatten in een sterkte van 10% per dag. Glycolzuur peelings bevatten echter 20-30% van het actieve en moeten eens in de 6 maanden worden gebruikt.

Wat zijn de bijwerkingen van glycolzuur?

 • De meeste glycolzuurproducten thuis zijn veilig en effectief [7]. Het kan echter leiden tot droogte. Dus volg het op met een goede moisturizer.
 • Sla glycolzuurproducten over als u denkt dat u op een bepaalde dag heel lang aan zonlicht wordt blootgesteld. Glycolzuur maakt de huid gevoelig voor beschadiging. Vergeet nooit om zonnebrandcrème te gebruiken.
 • Wees voorbereid op een licht tintelend gevoel dat verdwijnt na een punt.

Welke ingrediënten moeten niet worden gecombineerd met glycolzuur?

 • Meng vitamine C en glycolzuur niet, omdat vitamine C zijn werkzaamheid in deze combinatie zal verliezen.
 • Vermijd het gebruik van vitamine B3 met glycolzuur. Vitamine B3 heeft een neutrale pH nodig om effectief te werken, terwijl glycolzuur een lage pH-waarde heeft.
 • Gebruik geen retinol met glycolzuur.

Wat te overwegen voordat u zich tot glycolzuur wendt?

 • Om te weten hoe goed je huid glycolzuur kan verdragen, probeer het eerst in lage concentraties te gebruiken. Hogere sterktes kunnen roodheid en schilfering veroorzaken.
 • Als u schilfers ziet tijdens de eerste dagen van gebruik, pluk dan niet aan uw huid. Dit kan littekens en hyperpigmentatie veroorzaken.
 • Net als elk ander alfahydroxyzuur maakt glycolzuur je huid gevoeliger voor de zon. Het gebruik van een goede zonnebrandcrème wordt verplicht.

Ga je deze recente huidverzorgingsinnovatie proberen? Praat met uw dermatoloog en neem het op in uw routine om uw huidverzorgingsspel te verbeteren.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen