We willen allemaal op een bepaald moment in ons leven strak, kroesvrij haar. En elke keer dat je je favoriete beroemdheid of model ziet pronken met dat stijlvolle rechte kapsel op Insta of in de modebladen, wil je het ook uitproberen. Rechts? We hebben een helemaal met je te maken.

Steil haar heeft uiteraard de overhand onder de andere haartypes. Dit komt omdat het gemakkelijk kan worden beheerd en gestyled. Laten we eens kijken naar de verschillende manieren waarop je je haar kunt stijlen, op basis van je haartype.

Hoogtepunten:

 • Is stijl maken goed voor je haar?
 • Voor- en nadelen van het rechttrekken van je haar
 • Permanente straightening (chemische) methoden
 • Tijdelijke (niet-chemische) haar stijlmethoden
 • 5 natuurlijke manieren om je haar recht te trekken

Is stijl maken goed voor je haar?

Nou, dit hangt helemaal af van wat je wilt bereiken. Straightening zorgt er natuurlijk voor dat je haar er strak en kroesvrij uitziet. Te veel ervan, vooral het gebruik van chemicaliën en warmte, is echter niet echt goed voor je haar. Het doet meer kwaad dan goed.

Het te vaak rechttrekken van je haar kan breuk en schade veroorzaken. Dit komt omdat stijltangen een enorme hoeveelheid warmte produceren die op de lange termijn niet goed is voor je haar.

Daarom hebben we alle effecten en de verschillende manieren om het te doen op een rijtje gezet, voor die incidentele evenementen waar je een steil en strak haar wilt hebben.

Voor- en nadelen van het rechttrekken van je haar

Pros

 • Maakt je haar gemakkelijk handelbaar en slank
 • Permanent haar stylen kost je niet veel in een salon

Tegens

 • Door het rechttrekken kunnen je haarzakjes hun natuurlijke vorm niet behouden. Dit betekent dat ze beschadigd raken. Beschadigde follikels kunnen leiden tot dunner wordend haar en haaruitval.
 • Schadelijke chemicaliën tijdens het permanent rechttrekken kunnen je haar gevoelig maken voor uitdroging en breuk.

 • Tijdelijke stijltangen betekenen te veel warmte. Dit kan ervoor zorgen dat je haar droog aanvoelt en het uiteindelijk beschadigt als het regelmatig wordt gedaan.

Permanente straightening (chemische) methoden

Woord van waarschuwing:

Voordat we naar de behandelingen gaan, moet u er rekening mee houden dat als u zwanger bent of een gevoelige huid heeft, u met uw arts en haarstylist moet praten over welke procedures voor u zijn toegestaan. Sommige chemicaliën kunnen ook ademhalingsmoeilijkheden, huiduitslag en allergische reacties veroorzaken.

1. Herverbinden van het haar

Hair rebonding is het proces van het herstructureren van de bindingen in je haar om de vorm te veranderen. Je haar bestaat uit eiwitten die verbonden zijn door bindingen. Deze bindingen bepalen je haarstructuur – je kunt steil, golvend, krullend of spiraalachtig haar hebben op basis van deze bindingen.

Hair rebonding houdt in dat deze banden worden versoepeld en afgebroken. Dit zorgt voor de herstructurering van je haar.

Procedure:

Hair rebonding maakt gebruik van chemicaliën en warmte om je haar te herstructureren. Dit proces duurt meestal tussen de 3-8 uur, afhankelijk van de lengte en hoe uitgebreid de structuur van je haar is.

Stap 1:

De eerste stap van het herverbindingsproces omvat het wassen van je haar. Conditioner wordt niet aangebracht en je haar wordt op natuurlijke wijze gedroogd. Je stylist kan je haar al dan niet föhnen.

Stap 2:

Je stylist zal je haar nu in secties verdelen om het te analyseren. Hij/zij zal dan bepalen welke relaxant je op je haar moet gebruiken.

Stap 3:

Je stylist zal dunne plastic planken gebruiken om deze stap te ondersteunen (om ervoor te zorgen dat elke streng van je haar goed is gecoat). Deze stap omvat het aanbrengen van de relaxant. Afhankelijk van de textuur van je haar blijft de relaxant ongeveer 30-45 minuten zitten.

Stap 4:

Je haar wordt dan gestoomd. Dit proces kan ergens tussen de 10-40 minuten duren, afhankelijk van je haartextuur.

Stap 5:

Je stylist zal nu het relaxmiddel afwassen en je haar diep conditioneren.

Stap 6:

Je haar wordt rechtgetrokken met een keramische stijltang nadat er een keratinelotion op is aangebracht.

Stap 7:

Een neutralisator zal worden toegepast om de bindingen op hun plaats te houden en vast te zetten. Het wordt meestal een half uur laten zitten en afgewassen met koud water.

Stap 8:

Je haar wordt nog één keer geföhnd en rechtgetrokken met een stijltang.

Nadelen van haar rebonding:

Het gebruik van warmte en chemicaliën kan je haar beschadigen en breuk veroorzaken.

Haarbindingsproces is een dure affaire, niet alleen in de salon maar ook na de behandeling. Regelmatige uitstapjes naar de salon kunnen nodig zijn om het nieuwe haar dat uit uw wortels komt te behandelen. Mogelijk moet u ook investeren in haarverzorgingsproducten die haarbeschadiging en -verlies voorkomen.

Hoe lang zullen de resultaten duren?

De effecten van haarverbintenis duren meestal tussen de 6-7 maanden. Het kan echter zijn dat je het nieuwe haar bij je wortels moet blijven bijwerken, afhankelijk van hoe snel je haar groeit.

De 72-uursregel na haarverbinden

Het duurt ongeveer drie dagen voordat je haar volledig is vastgemaakt in zijn nieuwe structuur. Probeer deze zoveel mogelijk te vermijden gedurende de eerste 3-4 dagen nadat je haar hebt gerebonding hebt ondergaan:

 • Laat je haar niet nat worden. Tegen elke prijs.
 • Geef de bobby pinnen en haarbanden op.
 • Ga met steil haar naar bed.

Houd na 72 uur rekening met deze:

 • Investeer in een milde shampoo.
 • Wacht een paar extra minuten na het conditioneren van je haar om het meer vocht te laten opnemen.
 • Vermijd het gebruik van haargereedschappen die warmte produceren.
 • Was je haar niet te vaak.
 • Investeer niet in andere chemische behandelingen zoals kleuren gedurende 6-7 maanden.
 • Neem lauwe of koude douches.

2. Haar ontspannend

Dit is een meer kosteneffectieve en natuurlijk ogende methode.

Hair relaxing maakt gebruik van chemicaliën om de bindingen in je haar af te breken en te herstructureren. Het verschil tussen haarverbinden en haar ontspannen is dat de laatste methode je haar niet volledig rechttrekt.

Dit proces helpt je vooral om een gladdere, kroesvrije look te bereiken, samen met het rechttrekken van zeer prominente krullen. De haarontspannende procedure is slechts 1-2 uur lang.

Notitie:

De pH-waarden van de chemicaliën die bij deze procedure worden gebruikt, zijn hoog en kunnen uw hoofdhuid irriteren.

Hoe lang zullen de resultaten duren?

De resultaten van dit chemische haaruitstrijkingsproces duren maximaal 3 maanden.

3. Japanse of thermische reconditionering

Vergelijkbaar met de haarverbindingsmethode, gebruikt de Japanse stijlprocedure chemicaliën en warmte om je haar recht te trekken.

Procedure:

Stap 1:

De Japanse haar stijlmethode maakt gebruik van chemicaliën om de eiwitbindingen in je haar te verbreken, om ze klaar te maken om te worden geherstructureerd.

Stap 2:

Je kapper zal dan warmte gebruiken om je haar na het wassen recht te trekken. Chemicaliën worden weer gebruikt om de componenten van je haar strakker te maken.

Stap 3:

Zodra je haar is rechtgetrokken en de procedure voorbij is, moet je na 3 dagen teruggaan voor een vervolgsessie om je bindingen volledig te vergrendelen.

Hoe lang duurt de methode?

De resultaten duren maximaal 6-7 maanden.

Notitie:

Deze procedure wordt niet aanbevolen als u chemisch behandeld haar heeft en mogelijk niet geschikt is voor alle haartypen.

4. Keratine behandeling (Braziliaanse behandeling)

De Keratine haar stijlmethode houdt in dat je je haar in keratine weekt om het een rechte en kroesvrije look te geven. Deze techniek is op de lange termijn een stuk veiliger dan de andere chemische stijlmethoden voor je haar. Het biedt ook bescherming tegen de zon aan je haar. De keratine haar stijlprocedure is ongeveer 1-2 uur lang.

Procedure:

Stap 1:

Je haar wordt gescheiden in secties om het voor je kapper gemakkelijker te maken om er keratine-oplossing op aan te brengen.

Stap 2:

De keratine-oplossing wordt gedurende enkele minuten op elke streng van uw haar aangebracht.

Stap 3:

Een stijltang wordt gebruikt om de oplossing voor uw haarlokken vast te zetten.

Nadelen van de Keratine behandeling

De keratine haar stijl methode is een dure aangelegenheid.

Mogelijk moet u na de behandeling investeren in natriumchlorideshampoos en conditioners. Hoewel veiliger dan andere haar stijlmethoden, kan deze behandeling ook leiden tot haarbeschadiging.

Hoe lang zullen de resultaten duren?

De resultaten van deze behandeling duren meestal maximaal 6 maanden. Je zult uiteindelijk merken dat je haar zijn natuurlijke vorm behoudt.

Wist je dat?

Keratine is een eiwit dat van nature voorkomt in ons haar, tanden en nagels. Dit eiwit neemt geleidelijk af naarmate we ouder worden, waardoor ons haar pluizig en droog lijkt.

Tijdelijke (niet-chemische) haar stijlmethoden

Niet-chemisch haar stylen kan thuis worden gedaan. Ze kosten niet veel en zijn goede opties als je af en toe je look wilt veranderen.

1. Strijkijzer rechtzetten

Vrouw straightening haar haar

Dit zijn wat we “stijltangen” noemen, die zeer vaak worden gebruikt. Deze stijltangen produceren warmte die het haar hervormt en vouwen verwijdert, net zoals een normaal strijkijzer dat zou doen.

2. Hete kam

Een hete kam maakt het haar tijdelijk recht. Het zorgt ervoor dat het er strak uitziet en verbetert de textuur.

3. Föhn

Je kunt je vochtige haar föhnen met een ronde borstel om het recht te trekken.

4. Borstels rechttrekken

Deze werken op elektriciteit en kunnen gebruikt worden om je haar tijdelijk recht te trekken. De borstels hebben grote borstelharen die warmte produceren. Zorg ervoor dat je haar goed door de borstel dringt om maximale outputs te bereiken.

Notitie:

Doe deze procedures niet te vaak. De warmte die door de apparaten wordt geproduceerd, kan uw haar beschadigen en breken.

5 natuurlijke manieren om je haar recht te trekken

1. Hete oliën

Procedure:

 • Combineer 1 eetlepel ricinusolie met 1 eetlepel kokosolie.
 • Verwarm de ingrediënten en masseer gedurende 15 minuten in je hoofdhuid.
 • Laat de olie 30 minuten na de massage op je haar en hoofdhuid zitten.
 • Was het af met koud water en een milde shampoo (bij voorkeur sulfaatvrij).

Kokosolie is een natuurlijk verzachtend middel dat je haar helpt vocht vast te houden. Castorolie draagt bij aan kroesvrij haar en voegt er glans aan toe.

2. Melkspray

Procedure:

 • Giet wat melk in een spuitfles.
 • Spray over je hele haar en laat het 30 minuten staan.
 • Afspoelen met koud water.

Melk bevat een goede hoeveelheid eiwitten die bijdragen aan kroesvrij en glad haar.

3. Ei en olijfolie haarmasker

Vrouw die ei op haar haar aanbrengt

Procedure:

 • Meng 2 eieren met 3 eetlepels olijfolie door elkaar.
 • Breng het mengsel aan op je haar en laat het 1 uur intrekken.
 • Spoel af met koud water en een milde shampoo.

Dit eiwitrijke mengsel kan bijdragen aan kroesvrij en glad haar.

4. Melk en honing mengsel

Procedure:

 • Combineer een half kopje melk met 2 eetlepels honing.
 • Bedek je haar met dit mengsel en laat het 2 uur intrekken.
 • Spoel af met koud water en een milde shampoo.

Melk bevat eiwitten en honing is een natuurlijk verzachtend middel. Beide ingrediënten gecombineerd kunnen bijdragen aan zacht, kroesvrij en steil haar.

5. Rijstmeel en eiermasker

Rijstmeel

Procedure:

 • Combineer 5 eetlepels rijstmeel, 1 ei en 1 kopje vollere aarde.
 • Meng de ingrediënten goed en voeg een half kopje melk toe aan het mengsel.
 • Bedek je haar met dit haarmasker en laat het een uur intrekken.
 • Spoel af met koud water en een milde shampoo.

Eieren en melk bevatten eiwitten die bijdragen aan kroesvrij haar. Rijstmeel en vollere aarde reinigen je haar, waardoor het er gezond uitziet.

Inpakken

 • Chemische behandelingen kunnen je haar op de lange termijn beschadigen.
 • Niet-chemische behandelingen die hulpmiddelen gebruiken die warmte produceren, zijn even slecht voor je haar.
 • Natuurlijke manieren om een strakke, kroesvrije look te bereiken, zijn onder andere door eieren, hete oliën en melk te gebruiken.
 • U moet altijd uw arts raadplegen en met uw haarstylist praten over de beste haar stijlmethoden die beschikbaar zijn voor uw haartype.
 • Als u zwanger bent of een gevoelige huid heeft, neem dan contact op met uw arts voordat u chemische haarverstevigingsprocedures ondergaat.

Begin met het kennen van je huid