Kun je het aantal keren tellen dat je je ogen, neus en mond met je handen op een dag aanraakt? Je handen zijn een van de belangrijkste overdrachtsmiddelen in tijden van dodelijke virussen zoals Covid-19!

Daarom is handhygiëne cruciaal om de verspreiding van infectieziekten te voorkomen. Er is genoeg gezegd over het regelmatig gebruiken van handdesinfecterende middelen in dergelijke tijden. Maar is overmatig gebruik van ontsmettingsmiddel echt goed voor je? Of, hoeveel is te veel?

Beschouw dit als uw minigids voor het gebruik van handdesinfecterende middelen op de juiste manier.

Hoogtepunten:

 • Wat is handdesinfecterend middel? Hoe werkt handdesinfecterend middel?
 • Hoe handdesinfecterend middel te gebruiken?
 • Voordelen van het gebruik van handdesinfecterend middel
 • Hoe maak je thuis handdesinfecterend middel?
 • Hoe kies je het juiste ontsmettingsmiddel?
 • Nadelen van handdesinfecterend middel
 • Hoe lang is handdesinfecterend middel effectief?
 • Verloopt handdesinfecterend middel?
 • Is Hand Sanitizer beter dan zeep?
 • Wat kan ik gebruiken in plaats van handdesinfecterend middel?
 • Tips om het coronavirus te voorkomen

Wat is handdesinfecterend middel? Hoe werkt handdesinfecterend middel?

Handontsmetter [1] is een alcoholische vloeistof, gel of schuim die ziekteverwekkers (ziekteverwekkende micro-organismen) op uw handen doodt.

Het belangrijkste ingrediënt in een handdesinfecterend middel is alcohol – ethanol [2], isopropylalcohol (isopropanol), propanol, enz. Alcoholen breken de eiwitten in de ziekteverwekker af [3], verstoren hun cellulaire metabolisme en splitsen de cellen in stukjes.

Hoe handdesinfecterend middel te gebruiken?

 • Breng een kwart grote klodder handdesinfecterend middel aan op je handpalmen. (U kunt ook de instructies op de ontsmettingsfles lezen om een schatting te krijgen van de te gebruiken hoeveelheid)
 • Wrijf je handen 20 seconden tegen elkaar.
 • Laat je handen volledig drogen.

Gebruik eenmaal per uur handdesinfecterende middelen, tenzij uw werk nog vaker opnieuw moet worden toegepast.

Woord van waarschuwing:

Houd handdesinfecterende middelen uit de buurt van baby’s en kinderen. Ze kunnen dodelijk zijn als ze oraal worden geconsumeerd.

Voordelen van het gebruik van handdesinfecterend middel

1. Het is draagbaar (kan worden gedragen in een tas, zak of kan aan uw bureau worden geplaatst).

2. Kan snel op microben reageren en ze doden.

3. Kost minder tijd in vergelijking met handen wassen.

4. Minder irriterend op de huid dan water en zeep.

Hoe maak je thuis handdesinfecterend middel?

De ingrediënten die nodig zijn om thuishanddesinfecterende middelen te maken, zijn:

 • 3/4e kopje isopropyl of ontsmettingsalcohol [4]
 • 1/4e kopje aloë vera gel
 • 10 druppels tea tree olie, lavendelolie of citroen

Was eerst je handen grondig voordat je begint. Giet alle ingrediënten in een schone kom en meng goed met een lepel om een gelachtige of runny consistentie te krijgen. Voila! Uw ontsmettingsmiddel is klaar voor gebruik.

Hoe kies je het juiste ontsmettingsmiddel?

Kies voor handdesinfecterende middelen met 60-95% alcohol [5]. Volgens Dr. Zeel Gandhi van Esse Organic Skincare: “Alcohol is een effectief kiemdodend middel dat werkt door de microbiële eiwitten te denatureren. Onvoldoende concentraties zijn dus niet effectief.” Pas op voor producten die beweren alcoholvervangers of alternatieve desinfecterende ingrediënten te bevatten.

Nadelen van handdesinfecterend middel

1. Handdesinfecterende middelen kunnen niet al het vuil op je handen verwijderen in tegenstelling tot zeep.

2. Ze zijn ook niet effectief tegen ziektekiemen zoals norovirus, cryptosporidium en clostridium difficile [6].

3. Handdesinfecterende middelen werken niet als je handen veel te vettig zijn.

4. Het gebruik van te veel handdesinfecterende middelen kan je handen uitdrogen. Gebruik een goede moisturizer [7] of handcrème om je handen te hydrateren.

5. Overtollig handdesinfecterend middel kan lichte huidirritatie veroorzaken als gevolg van het alcoholgehalte.

Notitie:

Handdesinfecterend middel kan uw handwaspraktijk niet vervangen. Vergeet niet om ze alleen te gebruiken als zeep en water niet toegankelijk zijn.

Hoe lang is handdesinfecterend middel effectief?

Handdesinfecterende middelen die ten minste 70% alcohol (voornamelijk ethylalcohol) bevatten, doden 99,9% van de bacteriën 30 seconden na het aanbrengen en 99,99% tot 99,999% in één minuut. Het effect begint al na 10 seconden. Dr. Kaustav Guha, hoofdwetenschapper bij Esse Organic Skincare-laboratoria, legt uit: “70% alcohol verdampt in de optimale tijd en doodt de microben. Hogere doses verdampen sneller, terwijl lagere doses langzamer verdampen, maar zijn ook minder effectief in het doden van microben.”

Verloopt handdesinfecterend middel?

Handdesinfecterende middelen vervallen meestal na 3 jaar vanaf de fabricagedatumTuring. De alcohol in het ontsmettingsmiddel verdampt en de concentratie wordt minder dan 60%, waardoor het niet effectief is in het doden van ziektekiemen.

Is Hand Sanitizer beter dan zeep?

Pathogenen zoals virussen bevatten een laag lipiden (vetmoleculen) [8] die helpt bij het hechten aan oppervlakken of lichaamsdelen. Deze lipidelaag kan worden weggespoeld wanneer u uw handen wast met water en zeep.

Hoewel handen wassen de beste manier is om de ziektekiemen in de afvoer te doden en af te wassen, zijn handdesinfecterende middelen in gevallen waarin zeep en water niet beschikbaar zijn, de beste keuze.

Wat kan ik gebruiken in plaats van handdesinfecterend middel?

Hoewel handen wassen en ontsmetten met alcohol de voorkeur hebben om ziektekiemen op je handen kwijt te raken, zijn er andere ingrediënten die van pas kunnen komen. Gewone azijn en tea tree olie zijn ook antimicrobieel. Je kunt ook een ontsmettingsmiddel maken met aloë vera-gel, toverhazelaar en een paar druppels etherische olie.

Tips om het coronavirus te voorkomen

 • Volg regelmatig handen wassen gedurende ten minste 20 seconden. Neem altijd een handdesinfecterend middel op alcoholbasis bij je.
 • Blijf thuis – Verlaat je huis niet, tenzij het is om boodschappen te doen of medische noodgevallen.
 • Terwijl je buiten bent, oefen je social distancing. Houd minimaal 3 voet afstand van anderen.
 • Draag een mondkapje als je het huis uit moet. Je kunt ook zelfgemaakte stoffen maskers gebruiken.
 • Raak je gezicht niet aan, want er is een grote kans op overdracht van het virus.
 • Reinig altijd door de deur geleverde artikelen, groenten, fruit en oppervlakken met een ontsmettingsmiddel om ziektekiemen kwijt te raken.

Inpakken

Handdesinfecterende middelen zijn uw redders onderweg en voorkomen de verspreiding van veel ziekteverwekkers. De alcohol in een handdesinfecterend middel breekt de cellen en het celmetabolisme in bacteriën en virussen af. Ontsmettingsmiddelen kunnen echter niet worden beschouwd als verdediging in de frontlinie. Zorg ervoor dat u uw handen wast met water en zeep zodra u uw veilige plaats bereikt. Blijf thuis en blijf veilig!

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen