Heeft je kind de laatste tijd veel te veel op zijn/haar hoofd gekrabd? Zo ja, dan moet je waarschijnlijk controleren op kleine bruine wezens op hun hoofdhuid en haar – hoofdluizen.

Niet in paniek raken! Het is geen ziekte en het betekent niet dat je kind vies of onhygiënisch is. Hoofdluizen storen veel mensen, waaronder volwassenen, op een bepaald moment in hun leven. Hier is hoe je ermee om kunt gaan en ze kunt wegjagen. Blijf scrollen.

Hoogtepunten:

 • Wat zijn hoofdluizen?
 • Oorzaken van luizen
 • Symptomen van hoofdluizen
 • Hoe worden hoofdluizen gediagnosticeerd?
 • Behandeling van hoofdluis
 • Tips om hoofdluis te voorkomen
 • Wanneer een dokter te zien
 • Wie loopt het risico hoofdluis te krijgen?
 • Gaan hoofdluizen vanzelf weg?
 • Kunnen hoofdluizen leven op kussens?

Wat zijn hoofdluizen?

Luizen zijn klein (2-3 mm lang) [1] en vleugelloze parasieten. Een parasiet [2] is een organisme dat leeft op/in een ander organisme (gastheer) om voeding van de gastheer af te leiden. Eén luis is zo groot als een sesamzaadje. Ze leven op het menselijk hoofd en zuigen het bloed van je hoofdhuid.

De verschillende fasen in de levenscyclus van hoofdluis [3] zijn:

 • ei
 • nimf
 • Volwassene

levenscyclus van hoofdluis

Er zijn 3 soorten menselijke luizen: hoofdluis (Pediculus humanus capitis) [4], de lichaamsluis (Pediculus humanus corporis) en de krabluis (Pthirus pubis).

Oorzaken van luizen

Luizen zijn besmettelijk en worden veroorzaakt door overdracht van hoofd tot hoofd. Je hoofdhuid kan besmet zijn met luizen als je hoofd in nauw contact komt met een al met luizen besmet hoofd.

Je kunt ook hoofdluizen overbrengen als je persoonlijke items zoals kammen, borstels deelt [5], koptelefoons, handdoeken, hoeden, beddengoed, meubels en ga zo maar door. Dit soort overdracht via levenloze objecten is echter zeldzaam. Head-to-head transmissie is de meest voorkomende oorzaak.

Symptomen van hoofdluizen

 • Jeuk van de hoofdhuid.
 • Voelen dat er iets op de hoofdhuid kruipt. [6]
 • Zweren op de hoofdhuid als gevolg van krabben.

Hoe worden hoofdluizen gediagnosticeerd?

 • Het haar nauwkeurig onderzoeken.
 • Een fijne kam door het haar laten lopen om luizen en neten (witte eieren van luizen die op roosvlokken lijken) vast te pakken.

Behandeling van hoofdluis

1. OTC-medicijnen

A. Pyrethrine

[7] – Dit is een veel voorkomende OTC (over-the-counter) medicatie voor hoofdluizen. Het is een bestrijdingsmiddel afgeleid van chrysantenbloemen en kan worden gebruikt bij mensen ouder dan 2 jaar. Permethrin (Nix) is een synthetische vorm van pyrethrine.

B. Dimethicone

Dit OTC-medicijn is een niet-pesticide dat de luizen bedekt en hun vermogen om water te beheren verstoort. Dit medicijn is efficiënter dan pesticiden.

2. Voorgeschreven medicijnen

A. Benzylalcohol lotion

Het is een voorgeschreven sterkte medicatie die kan worden gebruikt bij mensen ouder dan 6 jaar.

B. Malathion (Ovide)

Dit is een ander bestrijdingsmiddel dat kan worden gebruikt bij mensen ouder dan 6 jaar. Dit wordt echter niet aanbevolen voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

C. Lindaan

Dit bestrijdingsmiddel kan als laatste redmiddel worden gebruikt, omdat het ernstige gevolgen kan hebben, zoals epileptische aanvallen en de dood. Het is verkrijgbaar in de vorm van lotions en shampoos.

3. Natuurlijke methoden

A. Oliën en kammen

Gebruik een fijntandige luizenkam om de luizen en neten uit je hoofd te kammen. Breng olijfolie of kokosolie aan om het kammen gemakkelijker te maken. Dit moet om de 2 of 3 dagen worden gedaan totdat u geen tekenen van luizen ziet.

B. Doden met mayonaise

Van mayonaise is bekend dat het hoofdluizen doodt. Masseer mayonaise op je haar, bedek het met een douchemuts en laat het een nacht staan. Was de volgende ochtend en kam met een fijne kam om luizen en dode eieren te verwijderen. Herhaal dit indien nodig na een week.

C. Verdoven met conditioner

Maak je haar nat en breng conditioner aan [8] aan het haar. Ontwar je haar met een breedtandige kam en scheid delen van het haar. Gebruik een fijne kam om alle luizen uit je haar te verwijderen. De conditioner doodt de luizen niet, maar verdooft ze ongeveer 20 minuten.

D. Behandeling met azijn

Het spoelen van het haar met azijn verdund in water is effectief tegen luizen. Azijn maakt het mogelijk om de lijm op te lossen die de neten aan de haarschachten houdt. Kam met een fijne kam de neten uit je haar.

Thuishygiëne om fu te voorkomenrther Besmetting

1. Was je beddengoed en handdoeken met warm water.

2. Desinfecteer de vloer en stofzuig het meubilair.

3. Week kammen en haarborstels in heet water.

Woorden van waarschuwing

 • Gebruik geen medicatie in hoge doses.
 • Gebruik niet meer dan één medicijn.
 • Als u anti-luizenshampoos gebruikt, zorg er dan voor dat u uw haar in een gootsteen wast om te voorkomen dat uw lichaam wordt blootgesteld aan het medicijn in de shampoo.

Tips om hoofdluis te voorkomen

 • Deel geen items die in direct contact komen met het hoofd, zoals kammen, borstels, haaraccessoires, hoeden, helmen, sjaals, headsets en handdoeken.
 • Vermijd head-to-head contact. Dit is vooral belangrijk bij schoolkinderen, omdat ze het kunnen krijgen met hoofd-tot-hoofdcontact tijdens het spelen.
 • Houd je spullen gescheiden. Zorg ervoor dat uw kinderen hun bezittingen zoals kleding, hoeden of kammen in aparte laden of kasten in hun school of speelschool bewaren.

Wanneer naar een dokter?

Luizen veroorzaken geen ernstige gezondheidsproblemen. Als u denkt dat u of uw kind luizen heeft en er is verhoogde jeuk, roodheid, schilfering of kleine bultjes op de hoofdhuid, is het tijd om een arts te raadplegen. Hij kan anti-luizenshampoos of medicijnen voorschrijven.

Wie loopt het risico hoofdluis te krijgen?

Spelende kinderen hebben de meeste kans om hoofdluis te krijgen. Mensen die met kinderen werken, zoals speelschoolleraren, schoolleraren, personeel van kinderdagverblijven, hebben een verhoogd risico op het krijgen van hoofdluis.

Gaan hoofdluizen vanzelf weg?

Hoofdluizen kunnen soms vanzelf verdwijnen als ze niet genoeg partners hebben voor besmetting. Zonder de juiste behandeling kunnen ze vele dagen of maanden of jaren in uw hoofd blijven. Met de juiste behandeling is het gemakkelijk om in slechts ongeveer twee weken van hoofdluizen af te komen.

Kunnen hoofdluizen leven op kussens?

Een besmet individu kan de hoofdluizen verspreiden door direct contact van het hoofd met items zoals kussens. Omdat hoofdluizen niet springen of vliegen, kunnen ze over het algemeen niet langer dan 24 uur overleven. Ze hebben een gastheer nodig om te overleven en hun voeding te ontlenen.

Inpakken

De grootste bron van hoofdluizen is hoofd-tot-hoofdcontact. Hoewel het schoonmaken van dingen wordt benadrukt, zijn luizen parasieten die meestal op je hoofd leven om zich te voeden met het bloed. Als u of uw kind hoofdluizen vermoedt, is uw grootste wapen een goede luizenkam en medicinale shampoos. Krijg die griezelige beestjes in handen en dood ze. Als ze koppig zijn, praat dan met uw arts over de mogelijke medicijnen die u kunt nemen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen